2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Kāpņu izbūve - kas jāņem vērā, veidojot mājokļa rekonstrukciju?

Kāpņu izbūve - kas jāņem vērā, veidojot mājokļa rekonstrukciju?

Mājokļa rekonstrukcija un remonts ir ilgstošs un nebūt ne viegls process, pirms kura ir jāizvērtē daudzi faktori. Viena no lietām, ko mājās var pārbūvēt, ir kāpnes, kuras parasti pārbūvē kāda funkcionāla vai praktiska iemesla dēļ. Par to, kas jāņem vērā, izbūvējot jaunas kāpnes, lasiet raksta turpinājumā!

Kāpnes ilgtermiņā

Kāpnes mājās ir viens no interjera elementiem, tomēr tām ir daudz praktiskāka nozīme nekā mēbelēm. Tās izbūvējot, Jūs apzināsieties, ka tas ir uz ilgu laiku, tāpēc tā izvēle un praktiskums ir jāizvērtē jau pirms to ielikšanas. Lai kāpnes kalpotu ilgtermiņā, ir jāizvērtē ne tikai to ražotājs un cena, bet arī to veids, materiāls un konstrukcija.

Kāpņu veidi

Kāpnēm ir jābūt arī drošām un ērtām. Ir vairāki kāpņu veidu materiāli, piemēram, koka, betona, marmora, akmens un pat granīta kāpnes. Kāpnes var veidot arī kombinējot šos materiālus, ja vien tas iekļaujas dizainā un mājas interjerā.

Izvēloties kāpnes, uzreiz vajadzētu pieņemt lēmumu, vai Jūsu mājās būs taisno laidienu vītņu vai kombinētās kāpnes. Mūsdienās arvien populārākas kļūst arī moduļu kāpnes, kuru ielikšana ir realizējama kaut pašam mājas saimniekam saviem spēkiem, turklāt tās lieliski iederas, ja telpa neļauj izbūvēt plašas un milzīgas kāpnes.
Moduļa kāpnēm stiprina metāla pakāpienu plāksnes, kas ir fiksētas ar skrūvēm un to pakāpienu plāksnes var izvēlēties, piemēram, osi, ozolu vai priedi. Šāda tipa kāpnes var izvietot teju jebkurā mājoklī, jebkurā vietā, jo tās ved tikai uz augšu.

Izturīgas un nestspējīgas kāpnes ir no betona, tomēr tās lielākoties šobrīd izmanto lielveikalos un dažādos rūpnieciskos ēku objektos. Privātmājās šāda tipa kāpnes nav populāras, ja vien mājas saimnieki neveido urbānu un ultra modernu interjera stilu.
Ja ir vēlme pēc ērtām, masīvām un vizuāli gaumīgām kāpnēm, kas iederas interjerā, tad mājoklī var iebūvēt dabīgā vai mākslīgā akmens kāpnes. Tās var kombinēt ar koka rokturiem vai miksēt ar citiem materiāliem.
Vispopulārākās māju kāpnes ir no koka, kas izskatās un ir ekoloģiski tīras, gaumīgas un rada siltuma sajūtu.

Papildu svarīgi faktori

Viens no galvenajiem faktoriem, izvēloties kāpnes, ir arī to drošība. Kāpnēm ir jābūt noteiktā platumā un augstumā, tikpat svarīgi ir kāpņu pirmie un pēdējie pakāpieni, jo ja tie, tā sakot - ķeras, tad mājas iedzīvotājiem nāksies bieži krist un tas var radīt papildu raizes par ikdienas drošību un traumām.

Ja mājās ir bērni, tad ieteicamais attālums starp reliņiem ir 110 līdz 120 milimetri. Papildus ņemiet vērā, ka kāpnēm nevajadzētu būt slidenām un tām jābūt stabilā slīpumā.
Tikpat svarīgas ir arī kāpņu margas - to augstumam būtu jābūt vismaz 85 centimetri. Kāpņu margām ir jāturas stingri. Lai tās būtu drošas, tās jāuzstāda ar kvalitatīviem un uzticamiem stiprinājumiem.

Kāpnes un citu nepieciešamo mājoklim iespējams iegādāties interneta veikalā 220.lv – šeit!