2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

6 efektīvi veidi, kā samazināt tēriņus ikdienā

6 efektīvi veidi, kā samazināt tēriņus ikdienā

Neatkarīgi no tā - vēlaties sakrāt sapņu ceļojumam vai īstenot kādu citu lielāku ieceri, finansējuma nodrošināšana šim mērķim var kļūt par diezgan sarežģītu uzdevumu. Īpaši tad, ja izveidot vērā ņemamu uzkrājumu nekad iepriekš nav izdevies.

Lai spētu iekrāt naudu, jāizvēlas viena no divām stratēģijām - jāpalielina ienākumi vai jāsamazina ienākumi. Šoreiz vairāk par to, kā samazināt ikdienas tēriņus, lai naudas pietiek arī citu finansiālo mērķu sasniegšanai.

Koncentrējieties uz mērķi

Lai mainītu ieradumus, jābūt pietiekami spēcīgai motivācijai. Un tā, savukārt, saistīta ar mērķu izvirzīšanu. Nosakiet konkrētu mērķi, ko vēlaties sasniegt, un koncentrējieties uz to. Ik reizi, kad ir kārdinājums iegādāties kaut ko neplānotu, parēķiniet, kādā veidā šis pirkums ietekmēs Jūsu mērķa sasniegšanu. Piemēram, ja krājat naudu ceļojumam, varat sev teikt: ‘’Summa, ko tagad grasos iztērēt, atbilst vienai ceļojuma dienai’’. Raugoties uz saviem tēriņiem no šādas perspektīvas, būs vienkāršāk pieņemt pārdomātus lēmumus.

Koncentrēties uz mērķi palīdzēs arī nelieli atgādinājumi. Piemēram, makā ielikta zīmīte palīdzēs atcerēties par svarīgāko ik reizi, kad atvērsiet savu maku, savukārt, ja datora ekrānu rotās motivējoša fotogrāfija vai uzraksts, brīžos, kad būs kārdinājums neplānoti iepirkties internetā vai veikt kādu citu nepārdomātu darījumu, Jūs zināsiet, kas darāms.

Samaziniet pārtikas izdevumus

Ikdienas tēriņi ir dažādi, taču liela daļa no tiem saistās ar pārtikas iegādi. Par laimi, šī arī ir tā kategorija, kur samazināt izdevumus ir visvienkāršāk. Plānojiet ēdienkarti un sastādiet iepirkumu sarakstu, lai veikalā izvairītos no neparedzētiem pirkumiem. Labs veids, kā ietaupīt, ir biežāk gatavot mājās - kā zināms, kafejnīcas apmeklējums ir diezgan dārgs prieks, tāpēc to vajadzētu atstāt tikai nedēļas nogalēm vai īpašiem notikumiem.

Atstājiet mājās bankas kartes

Dodoties iepirkties, ņemiet līdzi tikai skaidru naudu - tikai tik daudz, cik plānojat iztērēt. Ja Jums līdzi būs ierobežoti naudas līdzekļi, turklāt nebūs arī bankas kartes, ļauties spontāna pirkuma vilinājumam gluži vienkārši nebūs iespējams.

Arī šis saistās ar plānošanu- izlemiet, kas Jums nepieciešams, cik daudz naudas šim mērķim varat iztērēt. Ja Jums ir konkrētas atbildes uz šiem jautājumiem, varat doties iepirkties!
Izvairieties no kārdinājumiem

Vienkāršākais veids, kā izvairīties no kārdinājumiem, ir neiet tur, kur tie ir. Ja staigāšana pa veikaliem un iepirkšanās ir Jūsu iecienītais brīvā laika pavadīšanas veids, izmēģiniet kādu citu izklaidi, kas neprasīs atvērt maku. Jauna bezmaksas hobija ieviešana palīdzēs novērst domas un sniegs pozitīvas emocijas bez liekiem tēriņiem.
Aizņemieties pārdomāti

Dažkārt, lai īstenotu kādu ieceri vai atrisinātu neparedzētu situāciju, var noderēt aizdevums. Taču tas ir atbildīgs lēmums - pirms aizņemšanās vienmēr jāizvērtē gan kredīta nepieciešamība, gan sava maksātspēja.
Izvēloties piemērotāko risinājumu, uzmanība jāpievērš aizdevuma procentu likmei - tā nosaka, kādas būs kredīta kopējās izmaksas. Lai samazinātu kredītmaksājumus un, līdz ar to - arī izdevumus kopumā, vērts apskatīt piedāvājumus un tikai tad pieņemt lēmumu par labu kādam konkrētam risinājumam.

Meklējiet radošus veidus, kā ietaupīt

Izaiciniet sevi meklēt vēl citus radošus veidus, kā samazināt ikdienas izdevumus. Piemēram, atrast lieliskas bezmaksas izklaides iespējas vai pārdot nevajadzīgās lietas internetā, lai kaut daļēji segtu jaunu lietu iegādi.
Atrast liekos tēriņus palīdz arī budžeta plānošana un savu naudas tērēšanas ieradumu izvērtēšana. Kā vienu, tā otru uzdevumu šobrīd vienkāršāk var paveikt ar speciāli šim mērķim paredzētu mobilo aplikāciju palīdzību.