2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Portatīvais vai planšetdators – kuru izvēlēties?

Portatīvais vai planšetdators – kuru izvēlēties?

Jūs apsverat iespēju iegādāties jaunu datoru, taču nevarat izlemt – portatīvo datoru vai planšetdatoru? Tas nav pārsteigums! Abi no tiem spēj paveikt cilvēkam nepieciešamo - ļauj pārlūkot tīmekli, darboties ar izklājlapām vai teksta apstrādes lietojumprogrammām, spēlēt interaktīvas spēles u.c.

Atkarībā no tā, kā plānojat izmantot konkrēto ierīci, gan portatīvajiem, gan planšetdatoriem ir savas priekšrocības un trūkumi. Šī iemesla dēļ mēs apkopojām informāciju par trīs svarīgākajām lietām, kas palīdzēs Jums izlemt – iegādāties portatīvo vai planšetdatoru.

Parametri

Galvenokārt svarīgi ir ierīces parametri, no kuriem atkarīgs tas, cik viegli to ir pārnēsāt. Šajā gadījumā priekšroku viennozīmīgi gūst planšetdatori.
Parasti planšetdatoru izmērs ir no 7 collām līdz 13 collām. Visbiežāk cilvēki izvēlas planšetdatorus ar 8 collu vai 10 collu ekrānu. Planšetdators ir labākā izvēle arī tad, kad runa ir par svaru, jo tas mēdz svērt aptuveni no 300 līdz 700 gramiem.

Savukārt portatīvo datoru ekrāni variē no 12 līdz 21 collai. Svara ziņā vidējais (15 collu) portatīvais dators sver apmēram 2 kg. Mazākas ierīces sver līdz 1kg, taču jaudīgāki datori var svērt no 4 līdz pat 8 kg.

Ekrāns

Runājot par ekrānu, jāņem vērā divi galvenie faktori: lielums un izšķirtspēja.
Analizējot ekrāna lielumu, labāks ir portatīvais dators, jo lielāks ekrāns sniedz vairāk iespēju. Tomēr, ja tiek ņemta vērā izšķirtspēja, mazāks planšetes displejs piedāvā lielāku pikseļu blīvumu, kas nozīmē, ka attēls ir asāks un, līdz ar to tam ir augstāka izšķirtspēja.

Tāpat kā viss pārējais, displeja kvalitāte ir atkarīga no cenas – zemas cenas 1080p planšetdatora displejs noteikti nav tik labs kā augstas cenas 1080p portatīvā dators displejs. Taču atcerieties – planšetdatoriem, kas cenas ziņā atbilst portatīvajiem datoriem, ir augstākas kvalitātes izšķirtspēja.

Atmiņa

Viens no svarīgākajiem lielumiem, kas jāņem vērā, izvēloties portatīvais vai planšetdators, ir atmiņa. Šajā gadījumā priekšroku gūst portatīvie datori.

Lētākajiem portatīvajiem datoriem parasti ir 500 GB HDD vai 128 GB SSD, kamēr planšetdatori ir aprīkoti ar 8, 16, 32, 64, 128, 256 vai 512 GB iekšējo krātuvi, lai gan lielākā daļa no tiem atrodas 32-256 GB diapazonā.

Tomēr pamata uzglabāšanas ietilpība nav viss – jāapsver arī papildu uzglabāšanas iespējas. Daudzu planšetdatoru (izņemot Apple iPads) glabāšanas ietilpību var viegli paplašināt, izmantojot microSD atmiņas kartes. Ja runa ir par jaunākajiem planšetdatoru modeļiem, maksimālā atbalstītā atmiņas kartes ietilpība parasti ir 256 GB.

Tomēr portatīvā datora gadījumā ir vairāk iespēju. Daudziem ir atmiņas karšu lasītāji, taču papildu tam, kopā ar iekšējiem SSD, tiek izmantoti ārējie cietie diski. Tie piedāvā lielu krātuvi par samērā zemu cenu.

Portatīvais vai planšetdators – kuru tad galu galā izvēlēties? Apdomājiet savas vajadzības un izvērtējiet šos trīs lielumus! Ja šis raksts tomēr nepalīdzēja pieņemt gala lēmumu, apskatiet interneta veikala 220.lv piedāvājumu, un Jūs noteikti spēsiet izvēlēties sev piemērotāko ierīci!