2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kāpēc ir vajadzīgs KASKO kalkulators?

Kāpēc ir vajadzīgs KASKO kalkulators?

Braukt ar personīgu automašīnu bez apdrošināšanas ir ne tikai pārgalvīga, bet arī nelikumīga rīcība. Taču ne visi apdrošināšanas veidi ir obligāti, un ne visām polisēm ir identisks segums, tāpēc auto vadītāji bieži vien izvēlas netērēt lieku naudu papildu apdrošināšanai. Ilgtermiņā tas var radīt ievērojamus izdevumus, tāpēc par KASKO polisi vērts aizdomāties savlaicīgi. Lasi šajā rakstā, kā KASKO kalkulators aprēķina polises cenu!

OCTA vai KASKO?

Latvijā auto īpašnieki var iegādāties divus apdrošināšanas veidus: OCTA un KASKO polises. Tie nav savstarpēji aizvietojami, un katrai polisei ir savs segums un savas izmantošanas īpatnības.
OCTA – Tavas atbildības apdrošināšana

OCTA apdrošināšana ir obligāta visiem transportlīdzekļiem, un šīs polises segums attiecas tikai uz vadītāja civiltiesisko atbildību, nevis uz automašīnu. OCTA auto apdrošināšana ir vajadzīga, lai pēc ceļu satiksmes negadījuma segtu cietušajiem ārstniecības, rehabilitācijas un remonta izmaksas. Ja OCTA polise nav noformēta, automašīnas īpašniekam jāmaksā atlīdzība no savas kabatas, kas var būt ļoti dārgi un laikietilpīgi, tāpēc OCTA kalpo par atlīdzības saņemšanas garantiju visiem ceļu satiksmes dalībniekiem: auto vadītājiem, pasažieriem, gājējiem u.c.

KASKO – pilnvērtīga drošība uz ceļa

KASKO polise ir transportlīdzekļa apdrošināšana, kas var palīdzēt, ja ar mašīnu notiek kaut kas nelāgs. KASKO polises segums tiek noteikts individuāli, un tajā var iekļaut dažādas pozīcijas, atkarībā no tā, cik daudz auto īpašnieks ir gatavs maksāt par savu apdrošināšanu. Lai gan KASKO palielina kopējās apdrošināšanas izmaksas, tomēr tā ir neaizstājama, ja mašīnai tiek nodarīts fizisks kaitējums vai tā tiek nozagta. Piemēram, pēc ceļu satiksmes negadījuma ar OCTA apdrošināšanu nevar apmaksāt mašīnas remontu, jo tas neattiecas uz civiltiesisko atbildību. Šajā brīdī lieti noder KASKO polise, kas uzreiz atmaksājas vairākās reizēs.

Kas veido KASKO cenu?

KASKO auto apdrošināšana maksā vairāk nekā obligāta OCTA polise, taču tās kopējās izmaksas nav neadekvāti lielas. Par spīti uzskatam, ka KASKO noformēšana ir untums, šī polise ir pieejama auto īpašniekiem ar dažāda līmeņa transportlīdzekļiem. Tāpat kā OCTA gadījumā, noteicošie polises cenas faktori ir automašīnas:

- zīmols, modelis un izlaiduma gads;
- nobraukums;
- tehniskais stāvoklis;
- izmantošanas veids: personīgais auto, taksometrs, braukšana pilsētā vai laukos u.tml.;
- geogrāfiskās izmantošanas robežas: Latvija, Baltijas reģions, Eiropas Savienība, Neatkarīgo Valstu Sadraudzība u.c.

Polises izmaksas ietekmē arī auto īpašnieka raksturojums: vecums, vadītāja stāžs, vadītāja reputācija. Atšķirībā no OCTA, KASKO polisei var iegādāties papildu segumu – piemēram, ir apdrošinātāji, kas piedāvā aizvietot nozagtu mašīnu ar līdzvērtīgu. Pircēja iespējām var pielāgot arī pašriska apjomu jeb summu, ko topošais polises īpašnieks segs no savas kabatas, iestājoties apdrošināšanas gadījumam. Kopumā, KASKO polises var būt gan dārgas, gan ekonomiskas – viss ir atkarīgs no pircēja vēlmēm un iespējām.

KASKO kalkulators – aprēķini polises cenu pats

Gan OCTA, gan KASKO polises var iegādāties vienuviet, apdrošinātāju birojos. Pašlaik auto apdrošināšana ir pieejama arī internetā, un pieteikties dažādām polisēm iespējams apdrošinātāju mājaslapās. Turpat parasti ir atrodams KASKO kalkulators – parocīgs tiešsaistes rīks, kas palīdz aprēķināt aptuvenas polises izmaksas, atkarībā no mašīnas tehniskajiem raksturojumiem un auto īpašnieka raksturojuma. Par KASKO aprēķiniem var uzzināt arī citviet – elektronisko aprēķinu platforma Aprēķins.lv piedāvā detalizētu ceļvedi KASKO polises izvēlē.

KASKO kalkulators parāda, ka papildu apdrošināšana nemaz nemaksā tik dārgi, kā liekas no malas. Ienāc Aprēķins.lv mājaslapā un uzzini iespējamās polises izmaksas jau tagad!