2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kā iekārtot mājas biroju?

Kā iekārtot mājas biroju?

Mūsdienās arvien populārāka sāk kļūt strādāšana no mājām. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, saviem darba failiem iespējams piekļūt no jebkuras pasaules malas. Tāpat arī saziņai ar kolēģiem, klientiem vai sadarbības partneriem nu vairs nav nepieciešams tikai tālrunis vien, par galveno darba instrumentu kļuvis dators un visdažādākās programmas, kas saziņu un attālinātu darbu veikšanu tikai atvieglo. Tāpēc, ja lielu darba dienas daļu pavadi mājās vai pilnībā strādā attālināti, varbūt ir laiks labiekārtot mājokli un iekārtot tajā darba vietu vai pat atsevišķu kabinetu?

Telpas izvēle

Ja mājokļa platība atļauj iekārtot atsevišķu darba kabinetu, tad vajadzētu izvēlēties dzīvokļa gaišāko un klusāko telpu. Istabai noteikti nevajadzētu būt caurstaigājamai, un tai jābūt ar labu skaņas izolāciju, lai it nekas netraucētu Tevi mierīgi strādāt. Ja telpā plānots pieņemt arī sadarbības partnerus un klientus, tad jāizvēlas telpa, kas ir pēc iespējas tuvāk izejas durvīm un, lai to sasniegtu nebūtu jāmēro ceļš cauri visām mitekļa telpām.
Darba kabinetu nevajadzētu iekārtot blakus virtuvei vai bērnistabai, kas, kā zināms, ir ikdienā visblīvāk apmeklētās telpas, jo trokšņi un kārdinoša ēdiena smaržas ātri vien novērsīs domas no strādāšanas.

Telpas dizains

Ir vispārzināms, ka pasteļtoņi un gaišās krāsas ir vizuāli mierīgas, tādēļ, lai darba kabinetā valdītu mājīga un gaiša atmosfēra, arī krāsas tajā vajadzētu izvēlēties gaišos un maigos toņos. Darba telpā vajadzētu izvairīties no lieliem, masīviem tapešu rakstiem, dodot priekšroku sīkiem un smalkiem ornamentiem.
Lai ietaupītu vietu, rūpīgi jāizpēta visi telpas stūri un nišas, iespējams tieši tur var ierīkot ērtus plauktus, kur glabāt dokumentu mapes un citas darbam nepieciešamās lietas. Rūpīgi jāpiedomā arī pie telpas izgaismošanas un logu noformējuma. Ja telpā bieži iespīd saule, tā var apgrūtināt strādāšanu ar datoru un atspīdēt monitorā. Tāpēc kabineta dizainā ļoti labi iekļausies auduma žalūzijas, kuras ir viegli regulēt, kopt un piemērot jebkurai krāsu gammai.

Mēbeles

Darba kabinets nav iedomājams bez ērta darba galda un funkcionāla krēsla. Pirms rakstāmgalda iegādes, telpa rūpīgi jāizmēra un aptuveni jāaplēš, kādas formas un augstuma galds tajā vislabāk iekļausies. Nelielā telpā nevajadzētu izvēlēties smagnēju un neregulāras formas galdu, kas to vizuāli sašaurinātu un tikai traucētu iekārtot pārējo telpu. Tā vietā jāizvēlas regulāras taisnstūra formas galds, ar viegli gaismu atstarojošu virsmu.
Ja vieta atļauj, tad kabinetā var izvietot visdažādāko formu rakstāmgaldus, protams, ņemot vērā telpu specifiku, piemēram, L formas stūra galdu. Jāatceras, ka rakstāmgaldam jābūt arī funkcionālam. Tā apakšdaļai jāparedz vieta plauktiem vai atsevišķiem skapīšiem, bet virsmai jābūt gana plašai, lai uz tā ērti varētu izkārtot nepieciešamo biroja tehniku.

 Lai īstā rakstāmgalda atrašana būtu viegāka, iesakām Tev apmeklēt interneta veikalu 220.lv, kur visu formu, augstumu un materiālu rakstāmgaldi pieejami par sevišķi patīkamām cenām (pirkt rakstāmgaldu interneta veikalā).

Tikpat rūpīgi vajadzētu piedomāt arī par laba un ērta biroja krēsla iegādi. Jāatceras, ka krēsls radīs atbalstu Tavai mugurai, kas bieži vien tiek noslogota, ilgstoši strādājot pie datora. Krēslam jābūt ar roku balstiem, regulējamu augstumu un atzveltni, lai to būtu pēc iespējas vieglāk noregulēt un nofiksēt vajadzīgajā pozīcijā.
Par darba krēslu nevajadzētu izvēlēties ko no mājokļa krājumiem, piemēram, kādu no virtuves krēsliem. Jāatceras, ka tie paredzēti īslaicīgai sēdēšanai un tie nebūs piemēroti un ērti ilgstošam darbam. Turklāt biroja krēslu ir ļoti viegli pārvietot no telpas uz telpu, jo tas apakšdaļā aprīkots ar parocīgiem ritentiņiem.