2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

6 lietas, ko NEvajadzētu darīt, ja gribat veselu ādu

6 lietas, ko NEvajadzētu darīt, ja gribat veselu ādu

  • 24 julijs 2019 --

Ādas veselību negatīvi var ietekmēt daudzi ārēji faktori, kuriem bieži vien sevi pakļaujam, pat īsti neapzinādamies iespējamās sekas. Āda ir mūsu lielākais orgāns. Tā ir kā barjera, kas sargā ķermeni. Tāpēc āda pirmā uzņem ārējos kairinājumus, kas var arī maksāt dārgi. Var izveidoties dažādas saslimšanas, kas rada ne tikai estētiskus bojājumus, bet arī pazemina dzīves kvalitāti. Neapdomīga rīcība pat var novest pie diezgan smagām sekām, piemēram, ādas onkoloģiskajām saslimšanām, kas ir grūti ārstējamas un pēdējos gados prasījušas arvien vairāk dzīvību.

Tāpēc katram nepieciešams rūpēties par savu ķermeni un izvairīties no tādiem faktoriem, kas varētu kaitēt veselībai. Atgādinājumam, lūk, sešas lietas, ko nevajadzētu darīt un nepieciešams izskaust no sava dzīvesveida, lai nekaitētu ādas un kopējai veselībai.

Apmeklēt solāriju
Solārija kaitīgā ietekme uz veselību jau ir sens temats. Ārsti ir vienisprātis, ka solāriju nevajadzētu apmeklēt nevienam. Un it īpaši tiem, kuriem ir jutīga āda, ir daudz dzimumzīmju, ātri veidojas apdegumi. Solārijs ir viens no faktoriem, kas var ierosināt ādas vēža jeb melanomas šūnu veidošanos.

Lai gan solāriju popularitāte mazinās un cilvēki sāk ieklausīties ārstu teiktajā, tomēr joprojām ir cilvēki, kuri to dara, apmeklē solāriju pārāk daudz, nepārbauda savu veselību un neapzinās iespējamās sekas, ko var nest dzīšanās pēc iedomātiem skaistuma standartiem. Turklāt jāatceras, ka tiem, kuri regulāri apmeklē solāriju, āda noveco daudz straujāk.

Sauļoties UV staru aktīvākajā laikā
Līdzīgs stāsts kā ar solāriju, ir arī par sauļošanos tiešos saules staros. Arī tas jādara ar mēru un jāizvērtē savas ādas veselība. Viens no galvenajiem padomiem, ko mudina ievērot dermatologi, ir tas, ka sauļoties un atrasties tiešos saules staros nevajadzētu pašā dienas vidū un saules aktīvākajā laikā, kad āda saņem vislielāko UV starojumu.

Vispārējā rekomendācija ir nesauļoties no pulksten 11.00 līdz 15.00. It īpaši šajā laikā no saules jāsargā mazi bērni, jo viņu āda ir ļoti jutīga.

Sauļoties ilgāk par 40 minūtēm
Tāpat nav ieteicams sauļoties ilgāk par 40 minūtēm no vietas, jo tad āda jau saņem pārāk lielu devu UV staru un var sākt veidoties ādas apdegumi, kas ir īpaši bīstami un samērā drīz var rezultēties ar nepatīkamām sekām. Ja ir vēlme iegūt skaistu iedegumu, tad labāk plānot vairākus īsus sauļošanās laikus tajās dienas stundās, kad saule nav tik agresīva.

Izmantot svešus higiēnas piederumus
Šī ir viena no kļūdām vai nevēlamiem paradumiem, ko pieļauj daudzi. Gan mājās, gan sabiedriskās vietās ir jāizvairās no kontakta ar priekšmetiem, ko higiēnas nolūkos izmanto citi. Piemēram, nedrīkst lietot vienu un to pašu dvieli, apavus, manikīra piederumus. Pirtī, pludmalē, SPA un baseinos nedrīkst atrasties bez čībām, jo visur, kur ir mitrs un silts, patīk vairoties baktērijām. Higiēnas neievērošana var novest pie saslimšanas ar nagu un ādas sēnīti vai vēl citām ādas saslimšanām. Tās ir nepatīkamas kaites, ko ir grūti ārstēt.

Traumēt dzimumzīmes
Ja uz ķermeņa ir dzimumzīmes, tad pret to veselību jāattiecas ļoti nopietni. Jāseko līdzi tam, lai dzimumzīmes netiktu traumētas, jo tas var veicināt saslimšanu veidošanos un palielināt risku saslimt ar melanomu.

Ja dzimumzīme atrodas vietā, kur to berž apģērbs vai darba procesā tai ir risks tikt traumētai, tad labāk dzimumzīmi likvidēt. Mūsdienās to iespējams izdarīt ātri un nesāpīgi. Dzimumzīmes ir arī jāvēro, laikus pamanot izmaiņas to izskatā – formā, izmērā, reljefā, krāsā.

Vilcināties ar dermatologa apmeklējumu
Ja ir sūdzības par ādas veselību, novērotas izmaiņas, ir aizdomīgi veidojumi, tad dermatologs ir jāapmeklē pēc iespējas ātri. Vilcināšanās var visu padarīt vēl sliktāku un pat pakļaut briesmām dzīvību, ja izrādītos, ka ir darīšana ar onkoloģisku saslimšanu. Dermatologs ir ārsts, kurš pārzina ādas, matu un nagu saslimšanas, var konsultēt, ārstēt, sniegt rekomendācijas par ādas kopšanu.

Ja āda ir jutīga, klāta ar dzimumzīmēm, ja ir hroniskas saslimšanas, tad dermatologs būtu jāapmeklē regulāri, lai novērtētu ādas stāvokli un vajadzības gadījumā agrīni diagnosticētu saslimšanas.