2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Zāles pļāvēju veidi un priekšrocības

Zāles pļāvēju veidi un priekšrocības

Vasaras periodā īpaša uzmanība jāvelta mauriņa kopšanai un tā savlaicīgai nopļaušanai. Tas, kādu zāles pļaušanas ierīci izvēlēties, protams, ir gaumes un iespēju jautājums. Pirms tam gan der pārdomāt, cik plaša teritorija būs jāapkopj, jo no tā atkarīgs gan piemērotākais zāles pļāvēja veids, gan jauda.

Zāles pļāvējs ar benzīna dzinēju. Tas šobrīd ir mājsaimniecībās visbiežāk izmantotais zāles pļāvēju veids, it īpaši tad, ja ģimenē ir mašīna. Šāda ierīce ir ekonomiska, jo tās darbināšana nesaistās ar lieliem tēriņiem, un nav atkarīga no enerģijas avota, tādēļ ar to var apkopt plašas teritorijas arī vietās, kur nav elektrības pieslēguma. Izmantojot benzīna zāles pļāvēju nav jādomā par akumulatora uzlādi, pagarinātāja izmēru vai maksu par izlietoto elektroenerģiju. Arī sīki krūmi un gara zāle benzīna zāles pļāvējam nav šķērslis- tas spēj tikt galā arī ar grūtākiem uzdevumiem. Tomēr jāteic, ka benzīna zāles pļāvējs prasa arī atbilstošu un savlaicīgu apkopi, piemēram, motoram regulāri jānomaina eļļa un gaisa filtri, jāveic asmeņu uzasināšana.

Elektriskais zāles pļāvējs. Piemērots salīdzinoši nelielām teritorijām, kurās nav krūmi, bet tikai zāle. Lietošanā ērts un viegli kopjams, jo tajā nav jāiepilda degviela vai jāmaina gaisa filtri. Tomēr šis zāles pļāvējs prasa arī zināmus drošības pasākumus, piemēram, pagarinātājam un zāles pļāvēja vadam vienmēr jābūt kārtībā, tajos nedrīkst veidoties plaisas vai citi bojājumi.

Ar akumulatoru darbināms zāles pļāvējs. Šīs pļaušanas iekārtas lielākā priekšrocība ir salīdzinoši nelielais izmērs, tādēļ tas ir viegli uzglabājams un ērti pārvietojams. To iegādājoties, nav jāuztraucas par degvielu vai jādarbojas ap elektrības vadiem, taču liela uzmanība jāpievērš akumulatora uzlādei pirms katras pļaušanas reizes. Kā jau jebkura ierīce, kuru darbina akumulators, arī zāles pļāvējs prasa savlaicīgu apkopi. Ņemot vērā, ka tas darbojas tik ilgi, kamēr akumulators ir uzlādēts, īpaša vērība jāpievērš tam, kur zāles pļāvējs pārtrauks savu darbību un tā asmeņi uzreiz jāiztīra.

Mehāniskie zāles pļāvēji. Vienkārša ierīce nelielas teritorijas apkopšanai. Šāds pļāvējs ir ļoti ekonomisks, nerada lielu troksni, un, ņemot vērā nelielo izmēru un svaru, ir arī ērti pārvadājams.

Mauriņa traktori. Piemēroti zāles pļaušanai lielā teritorijā, turklāt bez liekas piepūles. Tos ērti var izmantot arī citos dārza darbos, piemēram, pievienojot tam piekabi, pārvadāt nopļauto zāli vai dārza inventāru.

Trimmeris. Pateicoties tam, ka ar šo ierīci var nopļaut zāli un krūmus arī mauriņa traktoram vai zāles pļāvējam grūti sasniedzamās vietās, piemēram, sētmalēs un grāvjos, to iecienījuši gan lielu, gan mazu lauku saimniecību īpašnieki. Arī trimmeri mēdz būt darbināmi ar elektrību, benzīna dzinēja vai akumulatora palīdzību. Trimmeriem visbiežāk mēdz būt divu veidu kāti – taisns un izliekts. Der zināt, ka izliekts trimmera kāts parasti ir ērtāks, ja tas jātur rokās  ilgāku laika periodu. Savukārt ar taisnu kātu vieglāk nopļaut zāli zem krūmiem un ap žogu malām.  Tomēr, lietojot trimmeri nevajadzētu aizmirst par dažādiem drošības pasākumiem. Ņemot vērā to, ka pļaušanas laikā no trimmera asmeņiem var atlekt akmeņi, čiekuri vai koka gabali, ar to darbojoties būtu ieteicams valkāt aizsargmasku, kura pasargās no traumas seju, bet it īpaši acis.
 
Kur iegādāties zāles pļāvēju vai trimmeri?

Kad ir pieņemts lēmums iegādāties savam dārzam atbilstošu pļaušanas iekārtu, laiks ieskatīties plašajā piedāvājumā, ko sniedz pļaušanas iekārtu izplatītāji. Zāles pļāvēji interneta veikalā 220.lv pieejami plašā klāstā un par izdevīgām cenām. Jāatceras, ka pirms zāles pļāvēja iegādes, vajag pārliecināties, vai pļaušanas iekārta spēs kvalitatīvi veikt visus tai paredzētos uzdevumus. Jāņem vērā arī tas, ka zāles pļāvēja iegāde ir ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ, izdarot izvēli, cenai nav jābūt noteicošajam faktoram.

Īpaša vērība jāpievērš tehniskajai specifikācijai, kas atrodama interneta veikala mājas lapā un kurā norādīti visi svarīgākie ierīces parametri, piemēram, dzinēja tips, jauda, pļaušanas platums un augstums, svars. Iepazīšanās ar zāles pļāvēja tehniskajām datiem ļaus vieglāk orientēties plašajā piedāvājumā un atrast kvalitatīvu un savām vajadzībām piemērotu zāles pļaušanas iekārtu, kura godam kalpos gadiem ilgi.