2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Ko atcerēties, pirmo reizi pērkot automašīnu?

Ko atcerēties, pirmo reizi pērkot automašīnu?

  • 16 augusts 2018 --

Lēmums iegādāties pirmo auto ir liels notikums katra jaunā autovadītāja dzīvē. Ir jāapsver daudz un dažādi faktori – gan automašīnas modelis, lietota vai jauna auto iegāde, automašīnas cena un vairāki citi faktori, kas atkarīgi no tā, cik tālu pirkšanas procesā atrodas potenciālais pircējs.

Raksta turpinājumā mēs apskatīsim pāris nozīmīgus faktorus, kurus cilvēki parasti aizmirst apsvērt kārtīgi, pirms pirkuma veikšanas.

Automašīnas stāvoklis un nobraukums
 
Daudzi no mums izvēlas pirkt lietotu auto, jo tas izmaksā krietni lētāk, nekā pilnīgi svaigs auto, tikko no salona. Savā ziņā tas ir ļoti praktisks lēmums, jo pirmajos mēnešos pēc nopirkšanas, pilnīgi svaigs auto strauji zaudēs savu vērtību. Labā stāvoklī esošs, lietots auto savu vērtību var saglabāt ļoti ilgu laiku.

Pērkot lietotu auto, ir svarīgi atcerēties izvērtēt vispārējo automašīnas stāvokli – cik labā vai sliktā stāvoklī ir šis auto? Vai ir kādi uzreiz manāmi vai jūtami defekti? Ja tādi ir, tad ir svarīgi apsvērt, cik izmaksās šo defektu novēršana un vai šādu auto iegādāties ir vērts.
 
Ļoti svarīgi ir arī uzzināt automašīnas reālo nobraukumu, jo tam ir tieša saistība ar automašīnas motora un baterijas stāvokli. Protams, arī tas vai šis, lietotais auto, ir pārcietis kādas lielākas skādes, kuras ir labotas. Ja auto ir pagātnē bijis spēcīgi apskādēts vai tā nobraukums ir vairāki desmiti tūkstošu kilometru, tas var nozīmēt nopietnas problēmas ar šo auto drīzā nākotnē.
 
Ja Tev personīgi nav pieredzes vai zināšanu par automašīnu tēmu, tad ļoti liels ieguvums būtu lūgt kāda pazīstama auto pazinēja palīdzību. Tas varētu Tev aiztaupīt daudz raižu un tēriņu nākotnē.
 
Automašīnas izmaksas
 
Šeit jāņem vērā gan automašīnas izmaksas to pērkot, gan ar auto saistītās ikmēneša izmaksas un ikdienas izmaksas. Visu šo izmaksu kopums ir svarīgs, lai izvērtētu vai izvēlētais auto ir izdevīgs pirkums vai tas tomēr ilgtermiņā izmaksās pārāk dārgi.
 
Pirkšanas izmaksas
 
Pirkšanas izmaksas, gluži vienkārši, ir automašīnas cena. Atkarība no tā, kādu auto persona ir izvēlējusies, šī cena var būt salīdzinoši zema vai arī ļoti augsta, ja auto ir pilnīgi jauns.
 
Neskatoties uz to vai persona ir izvēlējusies pirkt jaunu vai lietotu auto, pastāv divas iespējas kā šo pirkumu apmaksāt – vienā maksājumā vai vairākos mazos maksājumos. Automašīnas nomaksu vairākos, mazākos maksājumos sauc arī par auto līzingu jeb auto kredītu. Protams, automašīnu apmaksāt ir iespējams arī izvēloties kādu citu kredīta veidu. Atkarība no automašīnas cenas, Monni.lv mājaslapā Tu vari uzzināt vairāk par dažādu veidu kredītiem.
 
Lai arī kā Tu nebūtu iecerējis/usi apmaksāt ar auto pirkumu saistītās izmaksas, atceries izvērtēt savu budžetu, pirms pirkuma veikšanas. Saņemot jebkāda veida aizdevumus, vienmēr būtu jāapsver savas iespējas šo aizdevumu atmaksāt norunātajā laikā.
 
Ikmēneša izmaksas
 
Zem ikmēneša izmaksām ir jāatceras izrēķināt, cik daudz katru mēnesi būs jāmaksā par auto līzingu vai kredītu. Ir rūpīgi jāapsver, vai šī summa ir pieņemama un budžetam draudzīga, lai Tu šos maksājumus katru mēnesi spētu veikt bez kavēšanās.
 
Tāpat ir arī jāatceras apsvērt, cik izmaksās visas šim auto nepieciešamās apdrošināšanas. Mūsdienās ir pieejami daudz un dažādi auto apdrošināšanas veidi no dažādiem apdrošinātajiem. Ir jāatceras izvērtēt, kura veida apdrošināšanas ir nepieciešamas un cik tās izmaksās katru mēnesi vai gadu, atkarībā no polises tipa.
 
Neskatoties uz to, ka visi no mums cer, ka mūsu autiņš ripos bez problēmām, katram auto var rasties nepieciešamība pēc autoservisa. Apsver, vai spēsi atļauties autoservisa pakalpojumus, nepieciešamības gadījumā. Šis faktors ir īpaši svarīgs izvēloties pirkt lietotu auto.
 
Ikdienas izmaksas
 
Zem ikdienas izdevām ir jāatceras, galvenokārt, degvielas izmaksas. Potenciālajam pircējam ir jācenšas aptuveni noteikt, cik daudz auto tiks lietots un cik tāliem braucieniem. Aprēķinot aptuveno ikdienas kilometrāžu būs vieglāk izrēķināt, cik aptuveni izmaksās degviela šim auto.
 
Ja ikdienā tiks braukti lieli attālumi, tad der izvēlēties īpaši ekonomisku auto. Biezi vien, īpaši jaunie autobraucēji, aizmirst aprēķināt, cik daudz naudas ikdienā aizies par degvielu. Tas var rezultēties nepatīkamos pārsteigumos, ja auto īpašnieks nespēs atļauties ikdienas degvielas izmaksas savam auto.