2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10 Finanšu mācības, kas jāapgūst, cik ātri vien iespējams

10 Finanšu mācības, kas jāapgūst, cik ātri vien iespējams

Mēs visi pieļaujam kļūdas. Finanšu joma nebūt nav izņēmums. Labākais, ko varam darīt – ir no tām mācīties. Tomēr, lai mācību stundas nebūtu pārāk skarbas, vērts ņemt vērā ne tikai savu, bet arī citu pieredzi.

Mācīties un uzlabot savu finanšu pārvaldību nekad nav par vēlu, tomēr ir mācības, kuras vērts apgūt pēc iespējas ātrāk – tas pasargās no liekiem sarežģījumiem nākotnē.

Atrodi sev piemērotākās stratēģijas

Lai arī varētu šķist, ka efektīva personīgo finanšu pārvaldīšana prasa tikai sekošanu noteiktām instrukcijām, tomēr tas nav gluži tiesa – ir vairāki aspekti, kas jāatklāj katram pašam. Piemēram, jauns pāris, veidojot ģimeni, nolemj, ka viņu budžets būs kopīgs, jo tā ir rīkojušies arī viņu vecāki. Tomēr laika gaitā viņiem jāsecina, ka dēļ tā rodas pārāk daudz nesaskaņu un viņi nolemj mainīt stratēģiju uz to, kas atbilst viņu pašu izpratnei un dzīvesveidam.

Sāc veidot uzkrājumu pēc iespējas ātrāk

Lai pasargātu sevi no stresa neplānotās situācijās, laikus padomā par ārkārtas situācijām, veidojot uzkrājumu. Atliktajai summai nebūt nav jābūt lielai, galvenais uzkrājuma fondu papildināt regulāri. Vislabāk to darīt uzreiz algas dienā. Ja šim mērķim esi izveidojis krājkontu, vari pieslēgt automātisko maksājumu, kas nodrošinās, ka noteiktajā datumā uz Tavu kontu tiks pārskaitīta Tevis noteiktā naudas summa, un Tev par to nebūs jāuztraucas.

Izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti

Iepirkšanās, bez šaubām, sagādā prieku, taču tā atstāj arī ietekmi uz bankas kontu. Ir gadījumi, kad vērts maksāt par kvalitāti, piemēram, kvalitatīvi apavi labi kalpos vairākas sezonas, tādēļ būs labs ilgtermiņa ieguldījums. Tomēr ne vienmēr ir vērts pārmaksāt – piemēram, par lietām, kas būs nepieciešamas tikai īsu laiku. Turklāt jāpatur prātā, ka reizēm jāmaksā nevis par kvalitāti, bet par zināmu preču zīmi. Tādēļ, iepērkoties, vienmēr jāņem vērā vairāki aspekti.

Noformē kredītu tikai tad, ja tas patiešām nepieciešams

Šobrīd noformēt aizdevumu ir daudz vienkāršāk, kā jebkad agrāk – nav vajadzīga ne ķīla, ne galvojums, ne arī sēdēšana kredītiestāžu rindās. Ātrais SMS kredīts var palīdzēt brīžos, kad steidzami vajadzīgi papildus naudas līdzekļi – tam pieteikties var, aizpildot pieteikumu tiešsaistē. Tomēr jāpatur prātā, ka ikviens aizdevums ir atbildīgs lēmums – tas jānoformē tikai steidzamu un neatliekamu tēriņu segšanai, nevis spontānu un nepārdomātu ideju realizēšanai.

Uzņemies atbildību

Ja esi noformējis aizdevumu, bet radušās problēmas ar tā laicīgu atmaksu, būtiski ir to neignorēt. Sazinies ar kredītdevēju pēc iespējas ātrāk, lai vienotos par abām pusēm pieņemamu risinājumu. Atceries – problēmas ignorēšana situāciju tikai pasliktinās.

Starp citu, tas pats attiecas arī uz citiem izdevumiem, piemēram, komunāliem maksājumiem vai mājokļa īres maksu.

Nosaki skaidrus finansiālos mērķus

Lai sasniegtu labus rezultātus, pirmais solis ir nodefinēt savus mērķus. Turklāt tiem jābūt pēc iespējas precīzākiem. Mērķu saraksts var ietvert, piemēram, kredītu atmaksu, drošības fonda izveidi vismaz trīs mēnešu iztikas līdzekļu apmērā, uzkrājuma veidošanu izglītībai vai kādiem citiem Tev svarīgiem mērķiem.

Izveido budžeta plānu, kas darbojas

Budžeta plāna izveide ir labs veids, kā uzsākt efektīvu personīgo līdzekļu pārvaldīšanu. Tomēr, lai tas strādātu efektīvi, jāņem vērā vairāki ieteikumi – tam būtu jāietver visi, pat vismazākie, izdevumi. Lai veiktu izdevumu analīzi un izveidotu plānu, kas patiešām darbojas, vērts vienu mēnesi pierakstīt visus izdevumus un pēc tam to sadalīt kategorijās. Šim nolūkam vari izmantot gan excel tabulas, gan papīru un rakstāmo, gan arī mobilās aplikācijas budžeta plānošanai.

Investē

Labs veids, kā pavairot savus ienākumus, ir sākt investēt. Šobrīd pieejami dažādi finanšu instrumenti, kas palīdzēs gūt papildu peļņu – piemēram, uzņēmumu akcijas, vērtspapīri un dārgmetāli. Turklāt tās nebūt nav vienīgās iespējas – ieguldīt vari arī savā izglītībā vai biznesā!

Protams, pirms investēšanas būtiski izvērtēt gan visus riskus, gan savas iespējas. Mūsdienās par šo tēmu pieejama plaša informācija – iepazīšanās ar to var palīdzēt pieņemt labākos lēmumus.

Rūpējies par savu veselību jau tagad

Veselība nenoliedzami ir lielākā vērtība. Lai vēlāk nebūtu jāizdod milzīgas naudas summas par veselības uzlabošanu, svarīgi par to rūpēties jau tagad. Veselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes un pilnvērtīga atpūta ir ieguldījums, kas ilgtermiņā noteikti atmaksāsies.

Izproti savus emocionālos naudas tērēšanas aspektus

Nav noslēpums, mūsu naudas tērēšanas paradumi atkarīgi ne tikai no apstākļiem, bet arī emocijām, pagātnes pieredzes un pieņēmumiem. Izprotot to un analizējot sevi, varēsi mainīt arī savas attiecības ar naudu un līdz ar to – arī savu finansiālo nākotni. Šī iemesla dēļ reizēm nenāk par sliktu paklausīties video par šo tēmu vai palasīt grāmatas, kas ļaus uz šķietami ierastām lietām palūkoties no cita skatupunkta.

Atstājiet komentāru