2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Garšīga kafija no laba kafijas automāta

Garšīga kafija no laba kafijas automāta

Kurš gan nevēlas sākt savu rītu ar gardu kafijas tasi un aromātiski smaržojošu virtuvi? Jā, ikviens kafijas cienītājs labprāt uzsāktu savu rītu tieši tā! Ja vēl kafiju pienestu gultā, būtu ideāli. Bet, diemžēl, kafijas automāti to vēl nedara. Toties pagatavot labu kafiju, to gan šie aparāti prot lieliski. Viss, kas jādara - jāizvēlas pareizais kafijas automāts savām mājām.

Krūzītē aplieta kafija (šķīstošā vai maltā), nekad nespēs aizstāt to, ko baudām, kad dodamies uz kādu labu kafejnīcu vai restorānu, jo tur esošās ierīces spēj darīt brīnumus ar šo spēcīgo un aromātisko šķidrumu. Iespējams, nav jāpārcenšas, un mājas apstākļos nav vajadzīgs labākā restorāna cienīgs kafijas automāts, kas aizņemtu divas trešdaļas virtuves letes virsmas. Tomēr, ja vēlamies dzērienu patiešām baudīt, labu kafijas automātu gan vajadzētu uzmeklēt. Un tad prātā nāk jautājums – bet kā tad to izdarīt?

Tie, kuri spēj novērtēt kafiju pēc garšas un noteikt, vai tā ir kvalitatīva, īsti neprot apieties ar kafijas automātu. Turklāt nezina, kā to pareizi pielietot, lai dzērienu padarītu vēl gardāku. Tāpēc pirms iegādāties kafijas automātu mājām, nepieciešams iedziļināties informācijā – ko kurš automāts piedāvā un kas īsti jādara labam automātam.

Tieši tādēļ pēc tam, kad automāts ir iegādāts, rūpīgi (pat vairākas reizes) jāizlasa instrukcija un jāseko norādījumiem, lai iemācītos gardu kafiju pagatavot pašu spēkiem. Iesākumā būs grūti un būs jāpieliek nedaudz pūļu un laika, tomēr tas būs tā vērts.

Kafijas automāts nav tikai ierīce, kur ieber kafiju un nospiež vienu podziņu (īpaši, ja nezini, kura jāspiež), jo tad cerētā kafija var nebūt tik garda. Vispirms aparāts jāiepazīst, jāsaprot, ko tas un tajā iebūvētās podziņas spēj darīt. Bet kādu aparātu (ar kādām podziņā), tad vislabāk izvēlēties?

Vissvarīgākās, protams, ir paša vēlmes. Kādu kafiju visvairāk mīlam baudīt – melnu, ar pienu, latte, espresso? Mūsu mīļajai kafijai un tās pagatavošanas iespējai noteikti jābūt jaunajā automātā – tas taču tikai loģiski.

Ja nu patiešām nevēlamies “ķēpāties” ar automātu, varam izvēlēties tādu, kas ir pilnīgi automātisks – ieber kafiju, nospied pogu un gaidi. Un jā, ir automāti (dārgi automāti), kas arī šādā veidā pagatavos lielisku kafiju. Nevaram gan cerēt, ka cenā lēts automāts būs spējīgs uz brīnumiem, turklāt automātiskā ierīce.

Kafejnīcās un restorānos izmanto pusautomātiskos kafijas automātus, kuri gatavo kafiju no maltās kafijas vai īpašām kafijas tabletēm. Un tad jau var “spēlēties” ar podziņām, veidiem un programmām, lai tiktu pie kafijas daudzveidības un kvalitātes.

Komforts mūsdienās ir būtisks, arī kafijas automātā. Tādēļ jāpievērš uzmanība arī tam, kādu vēlamies tā vadību, cik daudz recepšu gribam, lai automāts atcerētos u.tml. Kā pagatavosim pienu kafijai – ar putotāju vai vienkārši pieliesim no pakas? Rezultāts noteikti nebūs vienāds, ja mēra garšā.

Aplūkosim divus variantus. Kafijas automātā, kam vadībai nepieciešami vien trīs taustiņi, piens tiks pagatavots ar tvaiku un tieši tasītē. Bet otrā kafijas automātā, kas silda tasītes, lai kafija saglabātos aromātiska un garšīga (kafejnīcās arī tasītes ārpuse ir silta, un nebūt ne karstā šķidruma dēļ), piens tiek pievienots no atsevišķa, kafijas automātam pieslēgta, neliela 1 litra ledusskapīša, kurā ieslēpta piena paka.

Vai spēj saskatīt atšķirību? Otrajā variantā kafija tiks pagatavota spiežot programmu uz skārienjūtīga displeja un izvēloties vienu no ļoti dažādajām receptēm.

Kad izvēlies kafijas automātu, vienmēr izlasi instrukcijas un salīdzini doto informāciju. Un atceries, ka lieliski kafijas automāti mājai atrodami interneta veikalā 220.lv!

Atstājiet komentāru