2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Iepazīsti badmintonu Jēkabpilī

Iepazīsti badmintonu Jēkabpilī

Pasaulē visātrākais rakešu, otrais iecienītākais un viens no enerģiskākajiem sporta veidiem ir badmintons.

Lūk, 8 iemesli, kāpēc būtu jānodarbojas ar badmintonu:

1. uzlabosies redze. Volāns, kas pārvietojas ar lielu ātrumu (ātruma rekords – 414 km/h),  ir mērķis, kam nepārtraukti jāseko. Citiem vārdiem sakot, spēles laikā acis nemitīgi veiks vingrinājumu, kuru ofisu darbiniekiem parasti iesaka okulisti (novērsties no ekrāna un fokusēt acis uz dažādu attālumu objektiem).

2. Kļūsi stiprāks. Lēcieni stimulē kaulu nostiprināšanos. Pieaug to veidojošo audu aktivitāte, uzlabojas kalcija uzsūkšanās kaulu starpšūnu vielā. Tas nozīmē, ka mazināsies kaulu lūzumu risks un arī turpmāk būsi pasargāts no kaulu trausluma.

3. Vieglāk notievēsi. Katra punkta izspēle ir kā 50 vai pat 100 metru skrējiens ātrā tempā. Energopatēriņa ziņā badmintons ir vissarežģītāko spēļu topa trijniekā. Par laimi, tas tik ļoti aizrauj, ka nogursti daudz lēnāk nekā, piemēram, krosā.

4. Sāksi labāk dejot.  Tā kā badmintons labi attīsta koordināciju, to dēvē par cilvēka kustību universitāti. Spēles 45 minūšu laikā katrs spēlētājs ātrā tempā maina savu kustību virzienu 90 grādu leņķī aptuveni 350 reizes, veic apmēram 400 sitienus pa volānu no visdažādākajiem stāvokļiem, nepārtraukti lēkā.

5. Attīstīsi un nostiprināsi nervu sistēmu. Maz ir tādu sporta veidu, kurā ir tik daudzveidīga delnas kustība kā badmintonā (šajā ziņā to pat pielīdzina vijoļspēlei). Šī spēle daudz vairāk iesaista darbībā nervu sistēmu nekā spēka vingrinājumi. ”Regulāra badmintona spēlēšana – laba profilakse slimībām, kas saistītas ar psihiskiem traucējumiem un grūtībām orientēties laikā  un telpā”, - uzskata Maskavas zinātniski praktiskā centra sporta medicīnas nodaļas vadītājs Dmitrijs Pavļenko.

6. Vari uzaicināt meiteni. Badmintons ir tik universāls, ka ļauj vīriešiem un sievietēm savstarpēji spēlēt pilnvērtīgu spēli.  Tas nav ne futbols, ne hokejs un ne regbijs. Vēlies savai draudzenei sarīkot neparastu tikšanos – uzaicini viņu uzspēlēt badmintonu.

7. Sāksi ātrāk uztvert. Badmintons ir ļoti ātrs sporta veids, un laika, lai pieņemtu lēmumu, gandrīz  nav. Ņemot vērā to, kā tu pilnveidosi savu spēli, paātrināsies arī tavas reakcijas ātrums uz ārējiem  kairinātājiem. Regulāra badmintona spēle palīdzēs tev ātrāk orientēties sarežģītās situācijās, piemēram, uz ceļa, kad esi pie stūres, jo badmintons uzlabo arī spējas orientēties telpā.

8. Būsi labā fiziskajā formā. Beiloras Universitātes Fiziskās kultūras fakultātes zinātnieki, salīdzinot dažādus sporta veidus, secināja, ka vislabākais sporta veids fiziskās formas uzturēšanai ir badmintons. Eksplozīvas slodzes, lēcieni, pārskrējieni, un pastāvīga koncentrēšanās – tas viss tiek prasīts  no spēlētāja spēles laikā, tā ka atslābināties nesanāk (ja vien pretinieks nepadodas).

Ja summētu  visas badmintona spēlētāja pārvietošanās kustības spēles laikā, ieskaitot paātrinājumus, uzrāvienus, palēcienus, tad iznāktu attālums apmēram 10 km garumā un 1 kilometra augstumā.

Badmintons fiziskās slodzes ziņā atrodas vissmagāko spēles sporta veidu trijniekā.  Malaizijā ir 2,5 miljoni badmintona spēlētāju, Anglijā ir saskaitīti 3200 klubi, bet Dānijā badmintons popularitātes ziņā piekāpjas tikai futbolam. Pamatojoties uz pasaules statistikas datiem, ir noskaidrots, ka  ar badmintonu nodarbojas katrs piecdesmitais pasaules iedzīvotājs.

Augstas klases badmintonista pulss spēles laikā  var sasniegt 200 un vairāk sitienu minūtē. Visilgstošākā tikšanās badmintonā ir bijusi 1,5 stunda, kur volāns spēlē bija 45 minūtes. Maksimālais piefiksētais badmintona sitienu skaits, spēles laikā ir 19 725 reizes. Sitienu apmaiņas temps badmintonā, spēlējot augsta līmeņa meistariem, sasniedz 0,7 sitienus sekundē.

Badmintons – visātrākais no sporta veidiem, kuros tiek izmantotas raketes: volāna ātrums var sasniegt ātrumu 414 km/h.

Visus interesentus badmintona klubs „SMASH” aicina uz badmintona nodarbībām. Mūsu zāle ir aprīkota ar  4 badmintona laukumiem.

 

Nodarbību laiki:

• pirmdienās plkst. 18:30 – 20:30,

• ceturtdienās plkst. 16:30 – 18:00.

 

Ja jūs ir ieinteresējis šis sporta veids, zvaniet pa tālruni 20096226.

Atstājiet komentāru