2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Brīvdienu pusdienām - cepta zivs skābeņu mērcē

Brīvdienu pusdienām - cepta zivs skābeņu mērcē


Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tikpat labi var cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā iegulda cepto zivs gabalu, uzkaisa dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus. Recepti piedāvā tasty.lv.

Sastāvdaļas: 600 g laša fileja, 1 ĒK eļļa.  Mērei 100 g skābenes, 1 ĒK sviests, 2 Šalotes sīpoli, 50 ml Vermuts (vai sauss baltvīns), 400 ml saldais krējums, 2 TK citronu sula, pēc garšas sāls un melnie pipari, 1 ĒK kapātas dilles (pasniegšanai). 1ĒK kaperu*. (Var gatavot arī bez kaperiem).

Pagatavošana: ieslēdz karsēties cepeškrāsni uz 175ºC. Sagatavo cepamo plāti, to izklājot ar foliju un viegli ietaukojot. Zivi sadala gabalos, apsmērē ar eļļu, apkaisa ar sāli un melnajiem pipariem, liek uz sagatavotās plāts. Karstā krāsnī liek zivi un cep apmēram 15 - 20 minūtes, atkarībā no tā, cik lieli ir zivs gabali. Gaļai ir jākļūst matētai. Uzmanību! Nepārcep zivi, citādi tā kļūs sausa un stiegraina.

Mercei smalki sagriež sīpolus. Nomazgā skābenes, atdala kātiņus un raupji sagriež.  Arī daļu kaperu sakapā, liek pie skābenēm, pārējos atstāj pārkaisīšanai. Mērces katliņā kausē sviestu un tajā sutina sīpolus, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi. Pievieno skābenes un ļauj tām izkarst, saplakt. Tad pielej vermutu, uzvāra un mirkli karsē, līdz šķidrums samazinājies uz pusi. Pievieno krējumu, citrona sulu, uzvāra un uz vidējas uguns karsē mērci 6 - 10 minūtes, līdz tā viegli sabiezē. Noņem katliņu no uguns, pievieno pēc garšas sāli un piparus.
Zivij skābeņu mērcē kā piedevas pasniedz kartupeļus.

*Kaperi - Kaperi ir krūma Capparis spinosa ziedpumpuri, kas tiek sālīti vai marinēti. Kulinārijā izmanto arī krūma augļus – ogas. Tās ir tādā pašā olīvzaļā krāsā kā pumpuri, tikai krietni lielākas. Vietās, kur kaperi aug, ēd svaigas ogas, jo bagātas ar vitamīniem, balastvielām, organiskajām skābēm, jodu un dzelzi. Latvijā var nopirkt konservētas ogas. Kaperus kultivē Spānijā, Itālijā, Francijā, Maltā, Balkānu valstīs un citviet.

Atstājiet komentāru