2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Gavēņa laikam - sātīga soļanka ar sēnēm un pupiņām

Gavēņa laikam - sātīga soļanka ar sēnēm un pupiņām

Pelnu trešdiena, kas šogad iekrita 22. februārī, kristīgajā pasaulē iezīmē Lielā gavēņa sākumu, kad 40 dienas līdz pat Klusajai sestdienai ļaudis ēdienkartē ievēro mērenību un atsakās no gaļas, alkohola, cukura, piena produktiem un daudz kā cita. Gavēņa laikā piedāvājam pagatavot soļanku, aizstājot gaļu ar sēnēm.

Sastāvdaļas: 4 l ūdens, 500 g sarkanās pupiņas, 3 burkāni, 2 sīpoli, 1 glāze tomātu pasta, 6-8 kartupeļi, 100 g grūbas, 500 g šampinjoni, 6 sālīti vai marinēti gurķi, sviests dārzeņu cepšanai, 2 lauru lapas, pēc garšas sāls un pipari, skābs krējums, timiāns, olīvas un citrons.

Pagatavošana: Palielā katlā lej ūdeni, ieber pa nakti izmērcētās sarkanās pupas un liek vārīties, līdz pupas pusmīkstas. Nogriež mazāku uguni, tad pieber iepriekš noskalotas, pāris stundas mērcētas grūbas. Tikmēr sarīvē burkānu un ber sakarsētā pannā, kur jau čurkstinās sviestiņš. Sagriež šampinjonus palielos gabalos, ber klāt pie burkāniem. Sakapā smalki sīpolu un ber pannā.  Gurķus sagriež salmiņos un arī pievieno pannas saturam. Ļauj pasautēties un ik pa brīdim apmaisa. Tad visu pannas saturu liek katlā pie pupām un grūbām. Pievieno pēc garšas sāli, dažas lauru lapas un kādu 1/2 ĒK timiāna (bez tā var arī iztikt). Visu kārtīgi izmaisa. Pievieno kartupeļus un vāra līdz tie mīksti. Pasniedz klasiski – ar olīvām, krējumu, zaļumiem, citronu šķēlītēm.

Atstājiet komentāru