2024.gada 19. marts

Jāzeps

Kreptīgā uz ugunskura vārītā talkas soļanka

Kreptīgā uz ugunskura vārītā talkas soļanka

Pēc svaigā gaisā pavadītas dienas ēstgriba dubultojas, un vislabāk dūšu piesiet ar ēdienu, kas gatavots lielajā katlā turpat uz ugunskura. Lai virums ātrāk būtu gatavs, soļankas pamatu var pagatavot jau mājās, tad piknika vietā atliks virumam pievienot tikai kartupeļus un ūdeni. Visas sastāvdaļas jāņem "uz aci", ņemot vērā katla lielumu un izsalkuma pakāpi.

Sastāvdaļas: kartupeļi, gaļas atgriezumi, desas, burkāni, 2 konservētu tomātu lielās bundžas, 500 ml tomātu mērce, marinēti gurķi, sīpoli, buljona kubiņi.

Pagatavošana: Lai pagatavotu īsteni gardu soļanku, būs nepieciešami dažāda veida gaļas un desu atgriezumi, kas nopērkami tirgū un nodrošina īpašu smeķi. Zupas sagatavi pagatavo jau iepriekšējā dienā. Burkānus sarīvē vai sagriež ripiņās. Gurķus sagriež gabaliņos. Sīpolus sasmalcina. Kartupeļus sagriež pēc iespējas mazākos gabaliņos, nedaudz apslaka ar citrona sulu, tad tie nepaliks tumši un iepako maisiņā. Katlā uzkarsētā eļļā apcep sīpolus, burkānus, gaļu, desu, marinētus gurķus un visu sautē, ik pa laikam apmaisot. Pievieno konservētus tomātus un tomātu mērci. Galvenais ir nepievienot virai ūdeni! Kad zupas biezumi sasautēti, tos atdzesē un iepako lielā maisā vai hermētiski aizvākojamā traukā. Kad iekurina ugunskuru, liek vārīties ūdenī kartupeļus un buljona kubiņus. Kad tupeņi izvārījušies, pievieno katla saturam zupas sagatavi un vāra. Soļanku vārot, būtu labi sagaidīt brīdi, kad daļa kartupeļu izšķīst, tad zupa būs tumīgāka. Gatavojot uz ugunskura, tas prasīs vairāk laika, tādēļ, ja vēlas, zupu var iebiezināt ar sausās kartupeļu putras maisījumu. Kad zupa gatava, ēd ar krējumu. Ja kāds vēlas, piegriež klāt olīvas vai pievieno kapātus zaļumus.

Atstājiet komentāru