2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Padomi pirms sēšanās pie Līgo svētku galda - lai vien’ cūciņ’ neskādē

Padomi pirms sēšanās pie Līgo svētku galda - lai vien’ cūciņ’ neskādē

Šobrīd ikvienā mājā noris ļoti aktīva gatavošanās Jāņu svinēšanai, tiek iekārtotas ugunskura vietas un cilvēki steidz iegādāties dažnedažādus gardumus Līgo vakara mielastam. Būs grūti atturēties no svētku kārumiem - siera, alus, desiņām un pīrāgiem, neskatoties uz to, ka pēc tam būs jācīnās ar smaguma sajūtu vēderā. Svētkus ir jāsvin, bet nepieciešams laicīgi padomāt par savu veselību, īpaši aknām, jo tām būs japārstrādā visi svētku laikā apēstie ēdieni un dzērieni. Ar padomiem, kā parūpēties par savu veselību, dalās ārsts, infektologs - hepatologs profesors Jāzeps Keišs un zaļās farmācijas kompānijas “Silvanols” produktu speciāliste Inga Arbidāne.

Aknas ir tikpat būtisks orgāns kā sirds. Tās veic neaizvietojamas un daudzpusīgas funkcijas - aknas ir kā fabrika, kas veic organisma atindēšanas procesus. “Aknas ir centrālais vielmaiņas jeb metabolisma orgāns, kas domāts molekulāram gremošanas procesam - aknās ne tikai tiek neitralizētas toksiskās un sintizētas organismam vajadzīgās vielas, bet ar to palīdzību no organisma tiek izvadīts viss kaitīgais un nevajadzīgais. Turklāt aknas nodrošina mūs ar nepieciešamajiem enerģijas resursiem,” skaidro Profesors Jāzeps Keišs

Kas nepatīk aknām?

Lai arī vasaras sezona aknām ir visdraudzīgākais gadalaiks, jo uzturā lietojam daudz zaļumus, augļus un dzeram krietni vairāk šķidruma, uzskaitot lietas, kas nepatīk aknām, ir skaidrs - Jāņi viņām noteikti nepatiks.

Aknām nepatīk pārāk apjomīgas maltītes. Nepatīk trekns uzturs, dažādi kūpinājumi un asi ēdieni. Tāpat aknas nepriecājas par ceptiem ēdieniem ar brūnu vai zeltainu garoziņu, kā arī rafinētiem produktiem un pārtiku, kas satur ķīmiskas vielas.

Nav noslēpums, ka aknām nepatīk arī alkohols. “Tautā pastāv uzskats, ka pirms viesībām nepieciešams kārtīgi paēst, lai var vairāk izdzert un nereibt,” stāsta J.Keišs. “Protams, ar pilnu vēderu lietojot alkoholu, lēnāk apreibst, bet etanola molekulu organismā no grādīgajiem dzērieniem vienalga būs tik, cik dzerts. To neiespaido apēstā ēdiena daudzums un tas, cik ātri cilvēks ir apreibis. Turklāt alkohols satur ļoti daudz kaloriju - ja, lietojot alkoholu, vēl ir pamatīgi ēsts, tas nozīmē, ka organisms ir pārsātināts ar kalorijām.”

Ko darīt, ja ēsts daudz par daudz?

Pirmkārt, svētkos labāk ēdiet mazām porcijām, bet biežāk, turklāt vislabāk būtu izvēlēties pēc iespējas liesākus ēdienus - liesu gaļu vai zivis. Protams, vajadzētu ierobežot treknu un ceptu ēdienu likšanu uz sava šķīvja, tomēr Jāņos to izdarīt ir grūti, tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamām sajūtām, grillētu gaļu ēdiet kopā ar svaigiem dārzeņiem un zaļajiem salātiem - pirmkārt, tie samazinās gaļas izraisīto skābuma līmeni un palīdzēs vieglāk sagremot ēdienu, bet, otrkārt, dārzeņos ir šķiedrvielas, kas neļaus organismā uzsūkties taukiem.

Noteikti jāatceras uzņemt pietiekami daudz šķidruma! Vislabāk dzert negāzētu minerālūdeni vai dzeramo ūdeni - tas palīdzēs šķīdināt cukurus un sāli, lai tos veiksmīgāk izvadītu no organisma. Arī pēc pārēšanās ātrāk atgūt labu pašsajūtu palīdzēs ūdens ar citronu, minerālūdens vai svaigi spiestas citrusaugļu sulas.

Lai mazinātu smaguma sajūtu pēc pārēšanās, droši var ņemt palīgā dārzā un pļavā atrodamos augus. Salātu un tēju gatavošanai var izmantot vērmeles, raudenes, ceļmallapas, vībotnes un pelašķus. Gremošanu veicinās piparmētru un ingvera tējas, kā arī pētersīļi, selerijas, baziliks un pipari.

Pēc 25 gadu vecuma ir laiks sākt rūpēties par aknām

“Mēs ne brīdi neesam pasargāti no toksīniem, kas bojā aknas! Papildus trieciens aknām ir svētki ar alkohola lietošanu un bagātīgi klātu galdu, kur goda vietā vasarā bieži vien ir pikanta gaļa, kas cepta uz oglēm, nežēlojot degšķidrumu,” norāda “Silvanols” produktu speciāliste Inga Arbidāne.

Viens no svarīgākajiem aspektiem, kas palīdz aknām labi stādāt, ir pietiekams L-ornitīna līmenis organismā. Tā ir dabīga aminoskābe ar nozīmīgu lomu organisma atindēšanas procesos aknās. “Diemžēl, L-ornitīns cilvēkam pietiekamā daudzumā izstrādājas tikai līdz 25 gadu vecumam - tad organisms lēnām sāk novecot un samazinās arī L-ornitīna līmenis, tāpēc jāpadomā, kā to uzņemt papildus,” skaidro Inga Arbidāne.

Otra svarīga viela, kas veicina aknu darbību, ir kurkuma. To indieši kā garšvielu un gremošanas veicinātāju lieto jau gadsimtiem ilgi. Kurkuma ne tikai sekmē žults izstrādi, kas palīdz sagremot apēsto (un grillētas gaļas sagremošana ir pietiekami liela slodze organismam), bet aizsargā aknas no kaitīgo vielu ietekmes. Kurkumai piemīt arī īpašības, kas palīdz apēstos taukus nepārvērst kaitīgajā holesterīnā

“Lai rūpētos par Latvijas iedzīvotāju aknu veselību, zaļās farmācijas uzņēmums “Silvanols” jau vairākus gadus ražo uztura bagātinātāju “Hepalong”, kura galvenās sastāvdaļas ir L-ornitīns un kurkumas saknes ekstrakts ar 95% kurkumīna koncentrāciju,” stāsta I. Arbidāne. ““Hepalong” var lietot gan pirms svētkiem kā profilaktisku līdzekli, lai palīdzētu aknām sagatavoties papildus slodzei, gan pēc svētkiem, lai veicinātu organisma atindēšanu un mazinātu smaguma sajūtu. Svētku laikā to iesakām lietot pa 1 kapsulai dienā mēneša garumā.”

Kā norāda Profesors Jāzeps Keišs, dabas vielas palīdz rūpēties par aknu veselību un uzlabo ne tikai aknu, bet arī citu šūnu metabolismu. Sevišķi ieteicami tie ir cilvēkiem ar aknu darbības traucējumiem, kas saistīti ar alkohola, medikamentu un vīrusu toksisko iedarbību. Ta

u jāatceras, ka vislabākās rūpes par aknām ir veselīga dzīvesveida principu ievērošana: racionāls, daudzpusīgs uzturs, fiziskas aktivitātes, normāls darba un atpūtas režīms, atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem, arī pārspīlētas sadzīves un lauksaimniecības ķīmijas līdzekļu lietošanas.

Par „Silvanols”

„Silvanols” ir Latvijas zaļās farmācijas uzņēmums, kas jau vairāk nekā 20 gadus ražo dabiskas izcelsmes uztura bagātinātājus, medicīniskās ierīces un zāles. „Silvanols” mērķis ir palīdzēt sabiedrībai justies labāk un dzīvot ilgāk, radot veselību veicinošus produktus no dabīgām izejvielām.

“Silvanols” ražotās produkcijas kvalitāti un drošumu apliecina LVS EN ISO 22000:2006, EN ISO 13485:2012 un EU GMP (Labas Ražošanas prakses) sertifikāti.  96,69% uzņēmuma akciju pieder AS „Olainfarm”.

Informāciju sagatavoja:

Zanda Lūse

SIA “Proof Advisory Group”

Sabiedrisko attiecību konsultante

Atstājiet komentāru