2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils novada pašvaldības budžetā lielāko īpatsvaru no kopējiem izdevumiem veido atlīdzība - vairāk nekā 41 procentu (MAINĪTS VIRSRAKSTS; PAPILDINĀTS)

Jēkabpils novada pašvaldības budžetā lielāko īpatsvaru no kopējiem izdevumiem veido atlīdzība - vairāk nekā 41 procentu (MAINĪTS VIRSRAKSTS; PAPILDINĀTS)

(Papildināts viss teksts atbilstoši pašvaldības sniegtajai informācijai par 2023.gada budžetu)

Jēkabpils novada dome 28.februāra sēdē apstiprināja 2023.gada budžetu ieņēmumos – 62 227 252 eiro un izdevumos – 82 798 891 eiro. Deputāti budžeta jautājumu skatīja trīs stundas, kas ir vēsturiski ilgākais laiks budžeta pieņemšanā Jēkabpilī. Tāpat arī šajā sēdē no opozīcijas tika iesniegti 28 priekšlikumi, kas arī ir vēsturiski lielākais vienā sēdē iesniegto priekšlikumu skaits. Visi opozīcijas priekšlikumi tika noraidīti.

Jēkabpils novada domes sēdē par budžetu balsoja domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP), viņa vietnieki – Kārlis Stars (NA), Aivars Vanags (K), Alfons Žuks (AI), kā arī deputāti – Ainars Vasilis (LZP), Kaspars Štolnieks (K), Aija Bojāre (LZP), Mārtiņš Svilis (LRA), Daina Vītola (AI), Daina Kalve (NA), Edvīns Meņķis (ZZS), Māris Trušelis (ievēlēts no LA), Valdis Vizulis (Ievēlēts no LA), Aivars Kraps (LPV).

Pret budžeta projektu balsoja Leonīds Salcevičs (JRP) un Māris Dimants (JRP).

Sēdē nepiedalījās Andrejs Gavrilovs (S), savukārt sēdi pirms lēmuma pieņemšanas objektīvu iemeslu dēļ pameta Aigars Nitišs (LZP) un Elīna Serkova (Ievēlēta no LA).

Ar budžeta projektu iepazīstināja Jēkabpils novada Finanšu ekonomikas nodaļas vadītāja Gita Kalniete.

Jēkabpils novada dome apstiprinājusi 2023.gada budžetu, kura prioritātes ir pašvaldības līdzfinansējuma un priekšfinansējuma nodrošināšana investīciju projektiem, sociālā atbalsta pasākumi un energotaupības un energoefektivitātes pasākumi pašvaldības ēkās un publiskajā infrastruktūrā.



Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP) lūgs raksturot šī gada pašvaldības budžetu sacīja: “Negribētu teikt, ka budžets ir sliktāks par iepriekšējā gada budžetu. Protams, mums ir tāds kā iztrūkums uz konkrētām pozīcijām, jo vairākas citas pozīcijas ir palielinājušās. Taču absolūtos skaitļos 2023.gada budžets ir daudz lielāks nekā pagājušā gada. Apgūt šo budžetu būs daudz grūtāk un sarežģītāk, jo apjomīgie darbi, kas paredzēti joprojām turpinās. Ļoti liels pieaugums ir izglītības budžetam, salīdzinot ar pagājušo gadu tas absolūtos skaitļos ir 4,5 miljoni. Tas ir normāls budžets, reāli izpildāms. Tas nav attīstību nesošs un nav mūs gremdējošs, mēs esam tuvu pagājušā gada līmenim. Ir pozīcijas, kur budžeta apjoms pieaudzis, tajā skaitā atalgojums, pieaugot minimālajai algai valstī. Liela daļa budžeta attīstības plānota no lauksaimniecības zemju un citu īpašumu pārdošanas. Pērn no īpašumu pārdošanas attīstībai ieguvām 1,2 miljoni eiro. Arī šogad domes vadības uzstādījums ir, ka no īpašumu pārdošanas iegūtie līdzekļi nav paredzēti budžeta lāpīšanai, bet gan tikai un vienīgi attīstībai. Ja pārdodam īpašumu, tad kaut ko novadā arī sakārtojam. Es teiktu ta sir vidējs budžets ar kuru mēs iesim uz priekšu un darīsim savus darbus.”

Izvirzīto mērķu sasniegšanai pašvaldība piesaistīs Eiropas savienības fondu (ESF) līdzekļus un valsts budžeta finanšu līdzekļus, kā arī plāno ņemt aizņēmumus Valsts kasē.

Pašvaldības līdzfinansējuma un priekšfinansējuma nodrošināšanai ESF finansēto, pašvaldības un piesaistīto kredītlīdzekļu finansēto investīciju projektu realizācijai budžetā ieplānoti vairāk nekā 22,6 miljoni eiro, tai skaitā pašvaldības budžeta līdzekļi un ieņēmumi no īpašumu pārdošanas aptuveni 3,7 miljoni eiro, dabas resursu nodokļa ieņēmumi, autoceļu (ielu) fonda līdzekļi, ESF un valsts budžeta līdzekļi, kā arī aizņēmumi.

Sociālā atbalsta pasākumu nodrošināšanai sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupām budžetā plānoti līdzekļi vairāk nekā pieci miljoni eiro, ko izlietos dažādu sociālās aizsardzības iestāžu uzturēšanai, pakalpojumu nodrošināšanai dažādām sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām, pabalstu nodrošināšanai un projektu realizācijai (tajā skaitā pašvaldības budžeta līdzekļi, ESF un valsts budžeta līdzekļi, kā arī aizņēmumi).

Energotaupības un energoefektivitātes pasākumu veikšanai pašvaldības ēkās un publiskajā infrastruktūrā, kopā budžetā plānoti līdzekļi gandrīz 1,6 miljoni eiro, tajā skaitā pašvaldības budžeta līdzekļi un ieņēmumi no īpašumu pārdošanas aptuveni 0,625 miljoni eiro, kā arī dabas resursu nodokļa ieņēmumi, aizņēmumi projektu realizācijai un projekta līdzekļi energoefektivitātes uzlabošanai.

Pašvaldības budžeta konsolidētie ieņēmumi no nodokļu un nenodokļu maksājumiem, ieskaitot saņemtās mērķdotācijas bez aizņēmumu summām, 2023.gadā plānoti 62 187 252 eiro.


Finanšu ministrijas plānotā 2023.gada IIN prognoze Jēkabpils novada pašvaldībai ir 26 miljoni eiro, kas ir 41,97% no kopējiem ieņēmumiem. Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) par zemi, ēkām un mājokļiem ieņēmumu prognoze ir 1,9 miljoni eiro. NĪN īpatsvars ir gandrīz 3,22%, no kopējiem budžeta ieņēmumiem.

Nenodokļu ieņēmumi - 4,8 miljoni eiro, no kuriem lielāko īpatsvaru sastāda ieņēmumi no maksas pakalpojumiem, pašvaldības īpašumu iznomāšanas un pārdošanas.

Valsts budžeta transfertu apmērs 2023.gadā sastāda vairāk nekā 45% no kopējiem ieņēmumiem. Dotācija no finanšu izlīdzināšanas fonda noteikta 10,8 miljoni eiro.

Pašvaldības budžeta konsolidētie izdevumi plānoti 83 miljoni eiro.




Atlīdzība Jēkabpils novada pašvaldības budžetā veido lielāko īpatsvaru no kopējiem izdevumiem, tā ir 41,37%. Otra lielākā pozīcija Jēkabpils novada pašvaldības 2023.gada budžetā ir infrastruktūras uzlabošanas pasākumi un dažādi ar novada attīstību saistīti pasākumi, kas ir 28% no konsolidētā pašvaldības budžeta. Izdevumi, kas paredzēti preču un pakalpojumu apmaksai ir gandrīz 23% no kopējiem izdevumiem. Šeit plānoti iestāžu un teritoriju, tajā skaitā ielu un ceļu, uzturēšanas izdevumi, izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanai plānotie izdevumi, dažādi remonti, kas nav klasificējami kā kapitālie izdevumi, aizņēmumu procentu maksājumi un citi izdevumi.



Skatot izdevumus sadalījumu pa nozarēm, izglītībai kopā ar mērķdotācijām un aizņēmumiem plānots finansējums 32,8 miljoni eiro, kas ir gandrīz 39,5% no kopējiem izdevumiem. Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai plānoti 16,3 miljoni eiro, kas ir 19,67% no kopējiem budžeta izdevumiem. Ekonomiskajai darbībai kopumā plānoti izdevumi 8,8 miljoni eiro, kas ir gandrīz 11% no kopējiem budžeta izdevumiem.



Jēkabpils novads izveidots 2021.gada administratīvi teritoriālās reformas rezultātā. Jēkabpils novada teritorijas platība ir 2996 kvadrātkilometri, kas veido 28% no Zemgales plānošanas reģiona kopējās platības. Jēkabpils novada teritoriālo iedalījumu veido viena valstspilsēta - Jēkabpils, divas pilsētas - Aknīste un Viesīte, kā arī 22 pagasti.

Iedzīvotāju skaits Jēkabpils novada pašvaldībā saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2022.gada sākumā bija 42 198 iedzīvotāji. Lielākais īpatsvars no Jēkabpils novadā dzīvojošajiem iedzīvotājiem ir darbaspējas vecumā - 61,5%, līdz darbaspējas vecumam ir gandrīz 17,7%, bet pēc darbaspējas vecuma - 20,8%.

Detalizētāk ar Jēkabpils novada 2023.gada budžetu var iepazīties Paskaidrojuma rakstā par Jēkabpils novada pašvaldības budžetu 2023.gadam.

Komentāri (0-7/7)

  • Sprukt
    04.03.2023 00:41
    Kurs kems shaja saita pastavigi dzesh visus komentarus?
  • Viesis
    03.03.2023 20:24
    Čoms:
    Kāpēc nav uzrakstīts, kāda alga ragainim, Staram, Žukam un Vanagam? par cik simtiem paaugstināja?
    VISIEM AUGŠGALA ŽUKIEM JAU SEN PA 500-600 SIMTI PIEMETA.
  • Čoms
    03.03.2023 19:48
    Kāpēc nav uzrakstīts, kāda alga ragainim, Staram, Žukam un Vanagam? par cik simtiem paaugstināja?
  • Jēkabpilietis
    01.03.2023 07:29
    20 miljoni kredītā. Tas gan ir iespaidīgs skaitlis. Manuprāt, tā nevienu gadu nav bijis. Attīstībai būs viena liela apaļā nullllllllle.
  • Priekšlikums
    01.03.2023 06:20
    Budžets :
    Budžetā ir tik daudz pozīciju, bez kurām varēja iztikt. Var pārskatīt jun optimizēt iekšējos resursus un to naudu- simtiem tūkstošu eiriku, novirzīt naudu saimnieciskajiem darbiem pagastos! No tribīnes un deputātu mutēm tik skanēja- pilsēta, pilsēta, pilsēta. Lauki tika pieminēti garāmejot. Salcevičs nobalsoja pret! Visu cieņu viņam!
    Vajag optimizēt domes darba transportu!

    Priekšlikums: Izsniegt vienu veco AO parka autobusu (tie kuri smird pēc gaterščkiem un urīngalvām) un izvedāt kā skolnieciņus turp un atpakaļ domēties.


  • No laukiem
    28.02.2023 20:52
    Galvenais, ka pietiek naudas kārtējiem spokiem - vides objektiem. Šogad topā būšot CUKURGRAUDS!!! Nieka 20 000 eiro!!!
  • Budžets
    28.02.2023 19:15
    Budžetā ir tik daudz pozīciju, bez kurām varēja iztikt. Var pārskatīt jun optimizēt iekšējos resursus un to naudu- simtiem tūkstošu eiriku, novirzīt naudu saimnieciskajiem darbiem pagastos! No tribīnes un deputātu mutēm tik skanēja- pilsēta, pilsēta, pilsēta. Lauki tika pieminēti garāmejot. Salcevičs nobalsoja pret! Visu cieņu viņam!

Atstājiet komentāru