2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Aivars Kraps: Esmu neizpratnē par Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas lēmumu

Aivars Kraps: Esmu neizpratnē par Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas lēmumu

Potenciālajām Sēlijas novada pašvaldībām nedēļas laikā jāvienojas, kur būs to attīstības centrs - Jēkabpilī vai Aizkrauklē, par to pēc nepilnu trīs stundu diskusijām vienojās parlamentārieši Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps sarunā ar Radio1.lv komentēja Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē diskutēto: “Komisijas sēdē uzklausīja Jēkabpils pilsētas un apkārtējo novadu pašvaldību vadītāju viedokļus. Es informēju par Jēkabpils domes lēmumu, kurā atbalstam VARAM piedāvāto variantu veidot Jēkabpils novadu, pievienojot piecus novadus, kas izveidojušies bijušā Jēkabpils rajona teritorijā. Tāpat arī sacīju, ka varam veidot vēl lielāku novadu vai arī palikt kā lielā pilsēta. Visos variantos Jēkabpilij ir pietiekama kapacitāte. No pieciem novadiem, kas kādreiz veidoja Jēkabpils rajonu, četru novadu – Salas, Jēkabpils, Viesītes un Aknīstes - vadītāji pateica, ka neredz iespēju apvienoties ar Jēkabpili vienā novadā, uzsverot velmi veidot Sēlijas novadu, savukārt Krustpils novads sacīja, ka neatbalsta pievienošanos Sēlijas novadam un atbalsta apvienošanos ar Jēkabpili. Klausoties uzdotajos jautājumos un retorikā, radās iespaids, ka no septiņiem komisijas deputātiem, četri atbalsta Sēlijas novada izveidi. Tad tika izsludināts pārtraukums tehnisku iemeslu dēļ un pēc tam vairāku komisijas deputātu viedokļi bija mainījušies. Rezultātā tika pieņemts lēmums, ka pašvaldībām, kas vēlas apvienoties Sēlijas novadā, divu nedēļu laikā jāpieņem lēmums, kur tām būs administratīvais centrs – Jēkabpilī vai Aizkrauklē. Īsti neizprotu šādu komisijas lēmumu, jo iepriekš visu pāšvaldību pārstāvji, kas vēlas apvienoties Sēlijas novadā skaidri un gaiši definēja, ka neredz apvienošanās iespēju ar Jēkabpili vai Aizkraukli. Diskusijā tika arī minēts, ka Sēlijas novadu varētu veidot bez administratīvā centra, kādu to paredz likums, atļaujot novadam pirkt pakalpojumus, piemēram, būvvaldes speciālistu un citus no Jēkabpils. Jāteic, ka pēc šīsdienas diskusijas un Saeimas komisijas lēmuma neskaidrību ir daudz vairāk nekā atbilžu.” 

Pagaidām nav skaidrs, kuras teritorijas ietilps Sēlijas novadā, gan tas, kur atradīsies Krustpils novads, jo kā zināms tas nepretendē uz iekļaušanos Sēlijas novadā un arī viens palikt nevar – tā lēmusi Saeimas komisija. Krustpils novads varētu apvienoties ar Jēkabpils pilsētu, tomēr šāds ierosinājums netika izskatīts balsojumā. Tāpat neskaidrs paliek jautājums par Jēkabpils pilsētu, jo nav zināms vai tā būs iekļauta Sēlijas novadā, vai veidos Jēkabpils novadu vai arī turpmāk būs viena no Latvijas lielajām pilsētām. 

Piektdien uz Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdi bija aicināts Aizkraukles novads, Aknīstes novads, Bauskas novads, Iecavas novads, Jaunjelgavas novads, Jēkabpils, Jēkabpils novads, Kokneses novads, Krustpils novads, Neretas novads, Pļaviņu novads, Rundāles novads, Salas novads, Skrīveru novads, Vecumnieku novads, Viesītes novads, Ilūkstes novads.

Par Aizkraukles novada, Jēkabpils pilsētas, Jēkabpils novada un iespējamā Sēlijas novada administratīvo teritoriju tiks lemts kādā no turpmākajām sēdēm.

Pirms Saeimas komisijas sēdes, tiekoties Sēlijas novadu apvienības novadu vadītāju sapulcē, vienbalsīgi nolemts atbalstīt kopīga Sēlijas novada izveidi, kurā apvienotos Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadi. Apvienība publiskojusi viedokli, ka atgriešanās pie bijušo padomju laiku rajonu robežām ir politiski, nevis ekonomiski motivēta un nesasniegs iecerētos rezultātus, jo vēl aizvien "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nesniedz skaidru un argumentētu redzējumu par jaunveidojamo teritoriju pārvaldību, struktūru un sociāli-ekonomiskajiem ieguvumiem".

Jau ziņots, ka Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija piektdien otrajā lasījumā turpināja darbu pie Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta pielikuma par jaunveidojamajām novadu pašvaldībām sagatavošanas.

Tiekoties ar Zemgales novadu pašvaldībām un lemjot par Ilūkstes novadu jaunajā kartē, deputāti plānojuši apspriest ierosinājumu izveidot Sēlijas novadu.

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgā komisija iepriekš atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvājumu par jaunajiem novadiem Pierīgas, Latgales, Kurzemes un Vidzemes reģionos. Savukārt neizlemts vēl ir jautājums par Saulkrastu un Ādažu novadiem, Kastuļinas pagasta pievienošanu Preiļu vai Krāslavas novadam, Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes vai Madonas novadam. 

Pašvaldību reforma paredzēta, lai līdz 2021.gadam izveidotu ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām, teikts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta anotācijā. Līdzšinējo 119 vietējo pašvaldību vietā plānots izveidot 39 pašvaldības.

Komentāri (0-2/2)

  • niks
    15.02.2020 07:58
    Ārprāts, ar cik svarīgām lietām viņi tur nodarbojas!?!?! VARAM vispār vajadzētu rindā uz bezdarbniekiem stāvēt! Bataljons ierēdņu, bet tālāk nekam nevajadzīgas, jau kurās pēc kārtas - novadu reformas - nav tikuši!
    Jā kādam vajadzēs ar kādu apvienoties - izdomās paši....
    Pašlaik kārtējais cirks par dārgu naudu, jo tūlīt pēc šīs reformas taču sekos nākamā novadu/pilsētu/reģionu reforma!!!
    Galu galā - nevar būt novadu vairāk, kā cilvēku valstī!
    P.S.
    Visas pilsētas pārdēvēt par pagastiem - katrā VIENU pagastveci, kas arī tiks ar visu galā! Visi pagastveži reizi mēnesī aizbrauc un pasēž Seimas mājā - un domā kur vadīt tālāk valsti! Ne deputātu, ne komisiju ne liekēžu! :)
  • Aaa
    14.02.2020 21:08
    Sēlijas novadu dīkdieņiem vajag, jo saprot, ka drīz visu mazo panīkušo, izmirušo novadiņu vadītāji un viņu ģimenes locekļi kļūs par bezdarbniekiem, jo privātajā sektorā tādus durakus nevienam nevajag darba tirgū. Jau tagad ir absurds, ka ir šie novadi, bet slimnīca, policija, vsaa, nva utt. atrodas Jēkabpilī.

Atstājiet komentāru