2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Raivis Ragainis: Multifunkcionālā halle tiks uzcelta paredzētajā termiņā

Raivis Ragainis: Multifunkcionālā halle tiks uzcelta paredzētajā termiņā

Šīs nedēļas sākumā Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska nāca klajā ar ierosinājumu apturēt finansējuma piešķiršanu sporta būvēm, tajā skaitā arī Jēkabpils multifunkcionālajai hallei, un līdzekļus novirzīt pedagogu algām.

Ministres uzmanību bija piesaistījuši 8,5 miljoni eiro, kas paredzēti vairākiem sporta objektiem – Liepājas Tenisa kortiem, Ventspils peldbaseinam, Valmieras J.Daliņa stadionam, Jēkabpils multifunkcionālajai hallei un Smeceres sporta bāzei.

"Nesaprotu, kā situācijā, kad nav pieauguma skolotāju algām, mēs vienkārši liekam papildu finansējumu sporta būvēm," vērtēja politiķe. Ministre rosina pabeigt noteiktu būvniecības kārtu un tad būvniecību apstādināt līdz brīdim, kad sakārtosies budžeta lietas.

Šī informācija satraukusi daudzus jēkabpiliešus, kuri ar nepacietību gaida jaunā objekta nodošanu ekspluatācijā un kas interesējas kāds liktenis sagaida topošo Jēkabpils multifunkcionālo halli. Lai rastu atbildi uz šo jautājumu, uz sarunu aicinājām Jēkabpils domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini.

- Cik lielā mērā Izglītības un zinātnes ministrijas paredzētais finansējums var ietekmēt Jēkabpils multifunkcionālās halles likteni?

- Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar Izglītības un zinātnes ministriju par līdzekļu apgūšanu 1,6 miljoni eiro apmērā. Pērn saņēmām 1,1 miljonu eiro un šogad ir jāsaņem 500 000 eiro. Par šo līdzekļu saņemšanu es, kā priekšsēdētājs, jau esmu parakstījis līgumu, taču tas vēl nav parakstīts no Izglītības un zinātnes ministrijas puses. Ja tiešām būs tā, ka šis līgums netiks parakstīts un līdzekļus šogad nepiešķirs, tas atsauksies uz pašvaldības budžetu. Šī gada budžetā šī pozīcija – 500 000 eiro multifunkcionālās halles būvniecībai ir iekļauta jau ar zināmu finansējumu. Ja ministrija atteiks, būs jāmeklē cits finansējuma avots, visticamāk, tas būs aizņēmums, jo budžetā atrast pusmiljonu eiro nebūs iespējams. Taču nekādā gadījumā darbi pie Jēkabpils multifunkcionālās halles netiks pārtraukti, iepirkums ir veikts, līgumi ar uzņēmējiem noslēgti, darbi ir sākušies. Kopējais Izglītības un zinātnes ministrijas finansējums (1,6 miljoni eiro) veido apmēram 13% no visām halles izmaksām, un šī summa salīdzinoši nav liela, tā nenosedz pat PVN maksājumu. Taču es ticu, ka Izglītības un zinātnes ministre, izvērtējot katru sporta būves projektu, ņems vērā to nozīmīgumu katrā konkrētajā reģionā un finansējums netiks atcelts. Iespējams, tas bija tikai ātrumā izteikts viedoklis, kas mainīsies. Varu saprast arī ministri, jo pedagogiem atalgojums netika palielināts, un viņa varbūt tāpēc skarbāk izteicās par citiem finansējumiem. Tomēr halle nepieciešama jauniešiem, bērniem. Tas ir ieguldījums gan izglītības, gan veselības jomā. Jēkabpils ir reģiona centrs, mums ir jāspēj nodrošināt apjomīgu sporta pasākumu norisi – gan nacionālas, gan Eiropas nozīmes.

Jau ziņots, ka šogad Jēkabpils pilsētas budžetā kā viena no prioritātēm ir sporta infrastruktūras attīstība – Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecība. Šim mērķim budžetā apstiprināti vairāk nekā 4,5 miljoni eiro, tajā skaitā arī viesnīcas Andreja Pormaļa ielā 106 būvprojekta izstrādei. Paredzēts rekonstruēt pašreizējo sporta viesnīcu “Vārpa”, lai būtu, kur izmitināt sportistus. Pašvaldības iecere liecina, ka šajā viesnīcā pēc rekonstrukcijas varēs izmitināt 120 sportistus.

Tāpat arī vēstīts, ka kopējās projekta izmaksas ar PVN ir 13 miljoni 172 tūkstoši eiro. Klāt šai summai nāks izmaksas par būvekspertu pakalpojumiem un būvuzraudzību – 170 tūkstoši eiro. Būvuzraudzību veic SIA “L4”.

Tāpat arī vēstīts, ka 8.martā Jēkabpils pilsētas pašvaldība par multifunkcionālās halles būvniecību parakstīja līgumu ar akciju sabiedrības “PANEVĖŽIO STATYBOS TRESTAS”, SIA “ARMS group” un SIA “LC Būve”.

Pie halles paredzēti vairāki automašīnu stāvlaukumi. Viens no tiem teritorijā, kas piekļaujas Brīvības ielai 101 – vieglajai automašīnai un diviem autobusiem, savukārt stāvlaukumā gar stadionu iepretī poliklīnikai būs paredzēta vieta 30 automašīnām, bet halles teritorijā būs arī slēgts stāvlaukums, ko izmantos spēļu dalībnieki. Tajā varēs izvietot 17 autobusus un sešas vieglās automašīnas. Tāpat arī paredzētas 64 vietas velosipēdu novietošanai. Halles teritorijā būs arī viens āra sporta laukums ar gumijotu segumu, kur varēs spēlēt vai trenēties volejbolā, strītbolā un rokasbumbā. Tāpat arī paredzēts veikt teritorijas apzaļumošanu un, veidojot automašīnu stāvlaukumu iepretim poliklīnikai, pēc iespējas saglabāt bērzu aleju. Tajā nocirsti tikai daži bērzi, lai varētu ierīkot nepieciešamo komunikāciju pieslēgumu un piebraucamo ceļu no poliklīnikas puses.

Hallē būs arī hokeja laukums ar izmēru 28 x 58 metri, kurā atradīsies tribīnes ar 300 sēdvietām. Te atradīsies arī sešas ģērbtuves un sešas žāvētavas, slidu asinātava, noliktavas un citas komunikācijas saistītas ar ledus izmantošanu.

Multifunkcionālajā hallē būs arī sporta zāle ar izmēru 42 x 44 metri, kurā atradīsies divi spēļu laukumi – volejbolam un basketbolam, ar 100 stacionārām skatītāju vietām, katrā – 50, kā arī 44 metrus garš skrejceļš ar dažādām barjerām, kur iesildīties sportistiem. Raits Sirmovičs sacīja, ka divi laukumi te būs tad, ja notiks treniņi un maznozīmīgas vietēja rakstura spēles, savukārt, ja notiks plaša mēroga sacensības, divu laukumu vietā būs viens un skatītāju vietas, izmantojot teleskopiskās jeb izbīdāmās sēdvietas palielināsies līdz 1000 sēdvietām plus 100 jau esošās stacionārās. Tāpat arī šeit atradīsies astoņas ģērbtuves sportistiem un divas ģērbtuves profesionālām komandām ar saunu un ledusvannām. Šo laukumu varēs izmantot arī koncertiem un citiem pasākumiem, tad sēdvietu skaits palielināsies līdz 1700 vietām.

Multifunkcionālās halles otrajā stāvā būs izvietota kafejnīca ar deviņiem galdiem, pie kuriem varēs sēdēt, un vairākiem stāvgaldiem foajē. Kafejnīcai paredzēta stikla siena, caur kuru tās apmeklētāji varēs vērot notiekošo leduslaukumā.

Tāpat arī multifunkcionālajā hallē atradīsies plaša 300 kvadrātmetru liela trenažieru zāle, ko paredzēts konkursa kārtā nodot kādam no šīs nozares uzņēmējiem. Šeit atradīsies arī aerobikas zāle, un horeogrāfijas zāle, kur trenēties daiļslidotājiem.

Multifunkcionālā halle atradīsies Jēkabpilī, Brīvības ielā 289b, iekļaujoties kopējā infrastruktūrā ar Jēkabpils stadionu.


Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena

Komentāri (0-1/1)

  • Ggg
    14.02.2019 10:48
    Da nevis kaut kādas dripanās halles blieztu vaļā,bet savestu kārtībā Jēkabpils ceļus. Idiotu bars.

Atstājiet komentāru