2024.gada 15. maijs

Airita, Arita, Sofija, Taiga

Virs grāmatnīcas "Aisma" top Strūvem veltīts gleznojums (FOTO)

Virs grāmatnīcas "Aisma" top Strūvem veltīts gleznojums (FOTO)

Augustā uz ēkas Brīvības ielā 157 ugunsmūra taps gleznojums, kas veltīts Frīdriham Georgam Vilhelmam Strūvem (1793-1864) un viņa zinātniskajam veikumam – Strūves ģeodēziskā loka mērījumiem.


2822 km garais Strūves ģeodēziskais loks stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras. Loka mērījumi veikti 19.gs. sākumā. Tie būtiski ietekmēja zinātnes turpmāko attīstību un palīdzēja noteikt precīzu Zemes izmēru un formu. Strūves ģeodēziskais loks ir unikāls objekts astronomijas un ģeodēzijas zinātnes attīstībā – tas apstiprināja Ī.Ņūtona hipotēzi, ka mūsu planēta ir saplacināta starp poliem, un precizēja tās izmērus.


Strūves loks tika mērīts no 1816.gada līdz 1855.gadam. Arī Jēkabpilī, Strūves parkā, atrodas viens no vairāk kā trīsdesmit autentiskajiem ģeodēziskā loka punktiem – „Jēkabpils”. Tas tika uzmērīts un nostiprināts dabā 1826.gadā. Punktu „Jēkabpils” no jauna nostiprināja un pārklāja ar piemiņas akmeni 1931.gadā, uzmērot Latvijas Republikas I klases triangulācijas tīklu.


Šovasar apritēja jau desmit gadi, kopš 2005.gada, kad Dienvidāfrikā, Durbanas pilsētā, Pasaules mantojuma komitejas 29.sesijā tika pieņemts lēmums par unikāla objekta-Strūves ģeodēziskā loka iekļaušanu UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā.
Atzīmējot šo gadadienu, Jēkabpilī šogad plānoti vairāki pasākumi:
 Popularizējot UNESCO mantojumu pilsētā, Jēkabpils Vēstures muzejs ir sagatavojis ceļojošo izstādi „Strūves ģeodēziskā loka punkts „Jēkabpils””. Izstāde līdz šī gada augusta beigām ir apskatāma Krustpils pils vārtu tornī.
 Ar Kultūras ministrijas finansiālo atbalstu Jēkabpils Vēstures muzejs veidos Strūves ģeodēziskā loka punkta patstāvīgo ekspozīciju.
 Šī gada 17. un 18. septembrī Jelgavā un Jēkabpilī notiks starptautiska konference „Strūves ģeodēziskajam lokam UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – 10”.
 Strūves parkā tiks uzstādīts jauns informatīvs stends.


Arī ugunsmūra apgleznošana ir viens no pasākumiem, kas veltīts nozīmīgajai gadadienai. Apgleznošanu veic Līvānu Mākslinieku Biedrība. Tā izmaksas 3998,40 EUR bez PVN.


Foto: apgleznojuma vizualizācija, Latgales Mākslinieku Biedrība


Informāciju sagatavoja:
Laura Afanasjeva
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Atstājiet komentāru