2024.gada 19. marts

Jāzeps

Biržu Sv. Annas evaņģēliski luteriskā baznīca ieguvusi jaunu un unikālu sakrālo interjeru (FOTO)

Unikāls sakrālās būves interjers  Biržu Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā tapis Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēkņu rokām.

Kā atzīst paši audzēkņi, šādas kompetences piemīt tikai stila mēbeļu modelētājiem. Baznīcas sakrālais interjers tika iekārtots kā Rīgas Mākslas un dizaina tehnikuma audzēkņu diplomdarbs. Gadu no gada RMMT Koka mākslas un metālmākslas nodaļas audzēkņu diplomdarbi kļūst arvien apjomīgāki un sarežģītāki.

Šoks šī vārda vispozitīvākajā nozīmē – tā var apzīmēt sajūtu, kas pārņēma, ieraugot Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēkņu izcilo veikumu mūsu baznīcā – tā stāsta Biržu luteriskās baznīcas draudzes mācītājs Andis Lenšs.

Altāra, kanceles un citu baznīcas interjera priekšmetu izgatavošana, - viss bija tehnikuma audzēkņu diplomdarbs. To viņi pabeidza jūlija sākumā, un aizvadītajā svētdienā dievkalpojums pirmo reizi notika jau pie jaunā altāra un ar visiem pārējiem priekšmetiem aprīkotā baznīcā. Šis ir jau 55. dievnams, kam interjera priekšmetus darina Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēkņi pasniedzēja Arvīda Verzes vadībā. Viņiem tā ir lieliski pieredze, bet Latvijas baznīcām – vērtīgs, skaists un arī praktisks ieguvums.

Gribasspēks! Vārds, kas spētu raksturot minētā tehnikuma koka mākslas un metālmākslas nodaļas audzēkņus un pasniedzējus. Darbs, ko tik īsā un saspringtā laika posmā ir spējuši ieguldīt visi Biržu Sv. Annas ev.-lut. baznīcas sakrālā interjera tapšanā un iekārtošanā iesaistītie, ir neaprakstāms. Palīdzēja ticība sev un saviem spēkiem, kā arī vēlme pierādīt sevi un atstāt ko paliekošu. Diplomdarbi, kurus šogad izstrādāja audzēkņi atspoguļo visu, ko četru gadu laikā iespējams apgūt savas profesijas ietvaros, kā arī to, cik daudz iespējams paveikt ar ticību un gribasspēku.

Jauniešu paveikto Biržos atzinīgi novērtēja arī mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis. Jauniešu paveiktais ir mantojums nākamajām paaudzēm, kas būs skatāms ne tikai gadiem, bet pat gadsimtiem.

Biržu luteriskās baznīcas ceļš uz atjaunotni bijis ilgs, sarežģīts un kļuva iespējams, pateicoties draudzes milzu ieguldījumam un pašaizliedzībai, kā arī ziedotāju atbalstam.

Padomju laikā baznīcā darbojās vatelīna ražošanas cehs, arī pēcpadomju laikā tā ilgi bija atstāta novārtā, tajā saimniekoja tikai vējš un lietus, līdz 2007. gadā draudze tika atjaunota, kas nu ēku no bezcerīga grausta atkal pārvērtusi skaistā un pievilcīgā veidolā.

Pats greznākais un vērienīgākais no darinājumiem ir 10 metrus augstais, klasicisma stila altāris. Nevis kāda konkrēta vēsturiska altāra kopija, bet stilizācija, kurā senatnīgas formas savijas ar jaunradi.

Arvīds Verze stāsta: “Altāri mēs paturpinājām ar metāla kalumiem, tātad altāris ieguva tādus divstāvīgus kaltus, greznus spārnus jeb sānu rotājumus. Un, protams, mums jaunieši kalēji ir arī jaudīgi, tad tika izkalts arī brīnišķīgs svečturis, kura izmērs ir metrs astoņdesmit reiz metrs astoņdesmit. Kalts svečturis, ko uzlikt uz tā altāra var knapi trijatā.”
Audzēkņi izgatavojuši arī kanceli, pulti, kristāmtrauku un transformējamos solus, ko izvelkot  sēdvietu skaitu baznīcā var dubultot.

Darbu viņi uzsāka aptuveni pirms gada. Vispirms apskatīja baznīcu, tad projektēja tieši tai atbilstošus interjera priekšmetus, tad darbu uz kādu laiku pārtrauca krīze, un pēc tās viņi strādāja ar dubultu sparu.

Arvīds Verze šādu iespēju dēvē par ļoti vērtīgu pieredzi, kad jaunietis piedalās visā procesā no projektēšanas līdz priekšmeta uzstādīšanai reālajā vidē.

Līdzās Biržu luteriskajai baznīcai šogad audzēkņiem bija plānots strādāt vēl pie divu baznīcu interjeriem, Rīgas Anglikāņu baznīcā veidot kristāmtrauku un darboties arī Tukuma dievnamā, bet krīze ieviesa savas korekcijas, un šie darbi atlikti uz nākamo gadu. Iespējams, ka viņi turpinās sadarbību arī ar Biržu baznīcu, kad tai būs iegādātas ērģeles un būs nepieciešams ērģeļu prospekts.

Avots: Teksts un foto salasnovads.lv

Atstājiet komentāru