2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Mums raksta: Jēkabpils sadzīves atkritumu šķirošanas laukumā Zvaigžņu ielā regulāri nonāk bīstamie medicīnas atkritumi (FOTO, VIDEO)

Portāla Radio1.lv redakcija saņēma informāciju, ka Jēkabpils sadzīves atkritumu šķirošanas laukumā Zvaigžņu ielā kopā ar sadzīves atkritumiem regulāri nonāk medicīniskie atkritumi, kas ir bīstamie atkritumi un utilizēšanai jānodod atsevišķi. Šos sadzīves atkritumus šķirošanai no pilsētas atkritumu savākšanas laukumiem atved atkritumu apsaimniekotājs pilsētā SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Aculiecinieku atsūtītajos fotoattēlos redzams, ka kopā ar sadzīves atkritumiem uz šķirošanas lentas ir arī izlietotas un neizlietotas šļirces, covid-19 analīžu kociņi, asins paraugi un citi medicīnas atkritumi.

Jēkabpils Radio1.lv šo situāciju lūdza skaidrot atbildīgajiem dienestiem pašvaldības rīkotajā preses konferencē.

SIA “Vidusdaugavas SPAAO” valdes priekšsēdētājs Jānis Bisenieks atzina, ka tiešām ir šāds fakts. Viņš norādīja, jo sevišķi pēdējā laikā arvien vairāk kopā ar citiem šķirojamajiem sadzīves atkritumiem uz šķirošanas līnijas nonāk medicīniskie atkritumi un bijis gadījums, kad viena no darbiniecēm sadūrusi roku uz izlietotas šļirces adatas. Par laimi viss beidzies labi, darbiniece neesot inficējusies. Līdz šim medicīnas atkritumu avots neesot identificēts, izņemot pēdējo gadījumu, kur uz iepakojumiem redzams  E.Gulbja laboratorijas uzraksts, taču visi atkritumi neesot no laboratorijas, bet vēl no kādas vai kādām citām pilsētas medicīniskajām iestādēm. Jānis Bisinieks norādīja, ka visām medicīniskajām iestādēm jābūt līgumiem par medicīnas atkritumu savākšanu un utilēzēšanu un fakts, ka tie tomēr nonāk kopējos šķirojamajos sadzīves atkritumu konteineros liecina, par, iespējams, atsevišķu darbinieku negodprātīgu rīcību. Tāpat arī viņš pieļāva, ka šie atkritumi varētu nākt arī no veterinārijas klīnikām.

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova uzsvēra, ka šie bīstamie medicīnas atkritumi, kas nonākuši šķirošanas laukumā Zvaigžņu ielā, nekādā gadījumā nav no Jēkabpils slimnīcas, jo tai ir līgums ar citu firmu par šādu atkritumu savākšanu un utilizēšanu. Viņa piebilda, ja gadījumā SIA “Vidusdaugavas SPAAO” tomēr konstatē kādu gadījumu, uzņēmumam ir jāvēršas medicīnas iestādē, lai tās vadība varētu veikt pārrunas ar darbiniekiem, noskaidrot vainīgo un panākt, ka šādas situācijas vairāk neatkārtojas.

Tā kā šajā reizē starp šķirošanas laukumā nonākušajiem atkritumiem bija arī nākušie no E.Gulbja laboratorijas, Radio1.lv sazinājās ar E.Gulbja laboratorija valdes locekli Sandru Dimanti. Viņa aplūkojot aculiecinieka iesūtītos attēlus sacīja, ka trijos no tiem redzamie sadzīves atkitumi – bilde ar papīra čekiem, kas neesot bīstamie atkritumi un divi attēli ar plastmasas maisiņiem, kuros ir bīstamie sadzīves atkritumi, tiešām nākot no viņas pārstāvētās laboratorijas. Savukārt pārējie medicīniskie atkritumi, kas redzami citos attēlos, tajā skaitā šļirces neesot no laboratorijas. Sandra Dimante sacīja, ka ir pārrunāta situācija ar darbiniekiem un turpmāk šādi gadījumi neatkārtošoties.

Jānis Bisinieks, piebilstot, ka uzņēmumam grūti identificēt Jēkabpils medicīnas iestādes no kurām kopējos sķirojamos atkritumos nonāk bīstamie medicīnas atkritumi, sacīja, ka pēc attēliem attiecīgās iestādes sapratīs, kuras ir pie vainas un aicināja medicīnisko iestāžu vadītājus atkārtoti pārrunāt ar darbiniekiem situāciju, lai nepieļautu, ka arī turpmāk bīstamie medicīnas atkritumi netiek utilizēti atbilstoši prasībām, bet izmesti kopā ar citiem sadzīves atkritumiem.


Aculiecinieka foto un video.


 

Atstājiet komentāru