2024.gada 19. marts

Jāzeps

Mums raksta: Jēkabpilī daļa bērnu, skolas izvēles dēļ, palikuši ārpus pašvaldību piešķirto pabalstu loka

Mums raksta: Jēkabpilī daļa bērnu, skolas izvēles dēļ, palikuši ārpus pašvaldību piešķirto pabalstu loka

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpiliete, kuras bērns mācās Jēkabpils novada Ābeļu pamatskolā. Ģimene ir deklarēta Jēkabpilī, šeit dzīvo, strādā, maksā nodokļus, bet bērnam, kā izglītības iestādi ir izvēlējusies skolu kaimiņnovadā, nevis pilsētā, priekšroku dodot mazai lauku skolai, nevis lielai pilsētas izglītības iestādei. Šobrīd, kad valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis un bērni mācās majās, daudzas pašvaldības, tajā skaitā arī Jēkabpils pilsētas dome, ir piešķīrusi pabalstus bērnu ēdināšanai. Taču tie nepienākas jēkabpiliešim, kas mācās citu pašvaldību izglītības iestādēs. Šiem bērniem nepienākas pabalsti arī no pašvaldībām, kuru skolās tie mācās, jo viņi nav deklarēti attiecīgajā novadā, nav vietējie.

“Daudzi pilsētā deklerēti bērni mācās citās skolās, mēs konkrēti, Ābeļu pamatskolā. Rezultātā neesam nevienā atbalstam paredzētā grupā. Skola atbalsta maznodrošinātos un daudzbērnu ģimeņu bērnus, piešķirot pusdienas. Bet daudzu vecāku bērni šajā iedalījumā neietilpst, līdz ar to mums jābūt lūdzēju lomā. Taču ar ko mūsu bērni ir īpašāki (citādāki), ja uz doto mirkli situācija ir tāda kāda ir. Zinu, ka Jēkabpils novadam paredzēta sēde 8. vai 9. datumā, iespējams, ka lems par labu arī mums. Bet varbūt ir iespēja šo domu (problēmu) nodot pilsētas pašvaldības pārstāvjiem? Arī mēs maksājam nodokļus, arī mūsu ieguldījums aiziet uz Jēkabpils domi, līdz ar to iestājas tāda netaisnīguma sajūta,” raksta jēkabpiliete, kuras bērns šajā situācija ir palicis ārpus pašvaldību atbalstāmo bērnu kategorijas.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils mēru Aivaru Krapu un lūdza komentēt šo situāciju.

“Pabalsti pienākas bērniem, kas ir deklarēti Jēkabpilī un mācās Jēkabpils skolās. Savukārt bērniem, kas deklarēti pilsētā, bet mācās citu pašvaldību skolās – pabalsti nepienākas. Tādi bērni ir ne tikai Ābeļu pamatskolā, bet arī citās apkārtējo novadu skolās - Rīgā, Jaunjelgavā, Ventspilī un citur, bet visvairāk - Krustpils pamatskolā. Šeit es gribētu teikt, ka Jēkabpils skolās nekad nevienam bērnam nav liegts mācīties.  Mēs zinam, ka finansējuma modelis ir - nauda seko skolēnam - līdz ar to pašvaldība aicina vecākus sūtīt bērnus mācīties pilsētas skolās. Protams, saprotu, ka šajā situācijā nevienam no šī aicinājuma vieglāk nepaliek. Pašvaldībā esam vienojušies, lai arī šie vecāki, kuru bērni ir deklarēti pilsētā, bet apmeklē citu pašvaldību izglītības iestādes, aizpilda veidlapas (tās pieejamas Jēkabpils Sociālā dienesta mājaslapā) un sniedz iesniegumus Jēkabpils pilsētas pašvaldībai.  Esam vienojušies, ka līdz Lieldienām izvērtēsim šo situāciju, skatoties no tā, cik šādu iesniegumu būs, taču primāri pabalstus saņems mūsu bērni, proti, tie, kas ir gan deklarējušies, pilsētā, gan mācās pilsētas skolās,” saka Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps. 

Viņš piebilda, ja ir runa par valsts pabalstu sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju kategorijām, tad šo pabalstu saņems visi pilsētā deklarētie bērni,  kas ir šajā kategorijā neatkarīgi no tā, kurā skolā mācās.

Tāpat arī Aivars Kraps sacīja, ka vēros situāciju, jo varbūt pašvaldības, kuru skolās mācās pilsētas bērni piešķirs pabalstus ne tikai savu novadu bērniem, bet arī citu pašvaldību skolēniem. Jāpiebilst, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība šādus pabalstus citu novadu bērniem, kas apmeklē pilsētas izglītības iestādes, nepiešķir.

Jēkabpiliete, kuras bērns mācās Ābeļu pamatskolā vēstulē redakcijai uzsvēra, ka dzīvo, strādā un maksā nodokļus pilsētā, tāpēc jautājām Jēkabpils mēram vai var atstāt bez atbalsta bērnus, kas arī ir mūsu pilsētas iedzīvotāji, tā teikt, mūsējie, tikai mācās citā skolā. 

“Šaubu nav. Ir tikai viens jautājums, kāpēc bērni nemācās pilsētas skolās? Es neredzu problēmu un nevienu iemeslu, kāpēc to nedarīt? Ja mums būtu rindas skolās vai sarežģīta iestāšanās, nekā tāda nav, skolas ir atvērtas un pieejamas un mēs vienmēr esam aicinājuši savējos mācīties pilsētas skolās. Protams, tagad varbūt par to runāt ir par vēlu, bet es neredzu argumentus, kāpēc bērns no pilsētas jāved uz skolu uz Ābeļiem vai vēl kaut kur tālāk, ja vecāki reāli dzīvo, nevis tikai ir deklarēti, bet tiešām reāli dzīvo Jēkabpilī? Mēs nesakam nē, liekam sarakstā, skatīsimies, cik tādu bērnu pieteiksies, sociālā dienesta mājaslapā, aizpildot veidlapu, līdz Lieldienām un skatīsimies vai varam palīdzēt,” sacīja Aivars Kraps.

Sarunas noslēgumā viņš piebilda, ka šī situācija kārtējo reizi pierāda, ka ir jābūt vienai lielai pašvaldībai bijušā Jēkabpils rajona robežās – Jēkabpils novadam. Tad šādu problēmu un šādas diskusijas nebūtu vai būtu tikai par dažiem bērniem, kas mācās Jaunjelgavā, Rīgā vai Ventspilī. 

Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas domes lēmums paredz, ka pabalstu pārtikas preču iegādei kupona veidā saņems pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi, kuri ārkārtējās situācijas periodā neapmeklē bērnudārzu, visi pilsētas vispārējo izglītības iestāžu 1.-9.klašu audzēkņi, kā arī 10.-12.klašu skolēni, kuri nāk no daudzbērnu ģimenēm vai trūcīgo un maznodrošināto ģimenēm. Vienam skolēnam pabalsta apmērs ir 30 eiro mēnesī, vienam bērnudārza audzēknim – 15 eiro mēnesī, un kuponi tiks piešķirti par diviem mēnešiem – aprīli un maiju. Plānots, ka ar šiem kuponiem varēs iegādāties pārtikas produktus. Kurā veikalā būs derīgi pašvaldības piešķirtie kuponi, tas tiks noskaidrots iepirkumā. Paredzēts, ka kuponus pārtikas preču iegādei vecāki varēs saņemt uzreiz pēc Lieldienām.

Foto: Ilustratīvs attēls

Saistītas ziņas:

Jēkabpilī materiālo pabalstu saņems arī pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi

Jēkabpils dome piešķir pabalstu pārtikas preču iegādei skolēniem

Komentāri (0-10/10)

  • Valdis
    08.04.2020 12:40
    Visvairāk mani šajā situācijā interesē-kā daudzbērnu un mazturīgo ģimeņu vecāki savus bērnus baro vasaras brīvlaikā?Ja šobrīd viņiem vajadzīga īpaša palīdzība bērnu pabarošanai,tad sanāk, ka vasarā 3 mēnešus bērni dzīvo neēduši?Es tiešām nesaprotu,kāpēc tieši tagad un tieši kaut kādai konkrētai sabiedrības daļai pienākas palidziba?
  • Anda
    07.04.2020 19:39
    Ņemiet breceji savus 30 euro es iztikšu, fakts ir tas, ka viss kā vienmēr trūcīgajiem, maznodrošinātajiem un daudzbērnu ģimenēm... Pārējie var neēst....
  • Anda
    07.04.2020 19:36
    Jūsu informācijai, man bērns nedzīvoja internātā Zasa....
  • Inese
    06.04.2020 10:31
    Ir brīnišķigi, bet tajā pat laikā ļoti neprofesionāli, ka Kraps nezina un nevar iedomāties iemeslus,kāpēc pilsētas bērni tiek vesti uz lauku skolām.Laikam nav dzirdējis, ka bērni ir dažādi. Šobrīd valsts un pašvaldības pašas pierāda,ka Latvijā visi bērni nav vienādi pelnījuši palīdzību smagā brīdī.
  • Koko
    05.04.2020 20:21
    Zasā ir bezmaksas internāts un tur uz veselu nedēļu var nogrūst bērnu. Tāpēc brauc no Jēkabpils.
  • A
    05.04.2020 07:59
    Anda :
    No Zasas vidusskolas atnāca info, ka tie, kas ir deklarēti Jēkabpilī, bet mācās Zasas vidusskolā, arī saņems 30 euro, bet ar noteikumiem, ka ir trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes status, vai daudzbērnu ģimene.... Kārtējo reizi ir netaisnība, pārējos bērnus kuriem nav šie nosacījumi, sanāk nav jābaro.... Pat šajā situācijā tiek dalīti bērni... Tad lai labāk nav nevienam... Es strādāju, maksāju nodokļus..... Bet kas neko nedara, dzivo tikai uz statusiem, vēl saņem pabalstu kārtējo....
    Anda, ir jāzina un jāsaprot, ka pašvaldība par katru citā pašvaldībāsūtītu bērnu maksā ĻOTI lielas naudas 100-400 euro MĒNESĪ atkarībā no konkrētās pašvaldības aprēķiniem. Jūs ne tuvu tik nesamaksājiet nodokļos, kas atnāk pašvaldībai.
    Bet es Jums piekrītu, ka visiem bērniem ir jābūt 100 % vienādam atbalstam un tas jau ir akmens valsts dārziņā. Katram bērnam vajag palielināt valsts pabalstu, kas šobrīd ir tikai 11 euro.
  • Zinātājs
    04.04.2020 21:56
    Zasas skolā ir internāts!
  • Viesis
    04.04.2020 21:35
    Kāda nozīme, kurā skolā bērns mācās, ja nodokļus maksā pilsētas pašvaldībai?? Ja reiz ir izvēlēta skola ārpus pilsētas tam noteikti ir ļoti svarīgs iemesls, kurš licis pieņemt tādu lēmumu.. nejau tāpat vien vecāki izvēlas skolas, kas ir tālu no mājām.. Bet, tieši tā, ja vecāki maksā nodokļus pilsētai, tad arī atbalstu gaida no pilsētas. Šis lēmums tiešām ir absurds.
  • Viesis
    04.04.2020 18:50
    Interesanti kāpēc jāsūta bērni uz Zasu ja dzīvo Jēkabpilī. Tas taču baigais gabals. Jēkabpilī skolu pietiek.
  • Anda
    04.04.2020 17:16
    No Zasas vidusskolas atnāca info, ka tie, kas ir deklarēti Jēkabpilī, bet mācās Zasas vidusskolā, arī saņems 30 euro, bet ar noteikumiem, ka ir trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes status, vai daudzbērnu ģimene.... Kārtējo reizi ir netaisnība, pārējos bērnus kuriem nav šie nosacījumi, sanāk nav jābaro.... Pat šajā situācijā tiek dalīti bērni... Tad lai labāk nav nevienam... Es strādāju, maksāju nodokļus..... Bet kas neko nedara, dzivo tikai uz statusiem, vēl saņem pabalstu kārtējo....

Atstājiet komentāru