2024.gada 19. marts

Jāzeps

Iedzīvotāji: Kāpēc nupat izveidotais vides objekts “Lūsis” sācis rūsēt? Pašvaldība: Objekta rūsēšana tiek veicināta mākslīgi

Iedzīvotāji: Kāpēc nupat izveidotais vides objekts “Lūsis” sācis rūsēt? Pašvaldība: Objekta rūsēšana tiek veicināta mākslīgi

Ar Radio1.lv sazinājās vairāki jēkabpilieši, kas novērojuši rūsas plankumus nesen uzstādītajam vides objektam “Lūsis” Neretas un Dolomīta ielas krustojumā un vēlējās noskaidrot, kā objekts tiks sargāts no korozijas.

Radio1.lv šo jautājumu uzdeva Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētvides saimniecības departamenta vadītājam Raitim Sirmovičam.

“Saskaņā ar objekta tehnisko specifikāciju, “lūsi” paredzēts mākslīgi rūsināt, lai tas kļūst brūns norūsējis. Tā būs tāda pati rūsa kā dabiskā, tikai tā veidojas ilgākā laika posmā. Tāpēc “Lūsim” rūsēšana tiek veicināta mākslīgi, lai tas ātrāk pārklājas ar rūsu, kļūstot brūns. Tas ir viens no paņēmieniem, kādu savos objektos pielieto vides mākslinieki. Jāteic, ka māksliniekiem šāda metode patīk un patlaban tā tiek uzskatīta par modernu pieeju un daudzviet tiek pielietota,” skaidroja Raits Sirmovičs.

Jau ziņots, ka Neretas ielas rotācijas aplī uzstādīts jauns vides objekts -  “Lūsis”. Šī objekta skice pirmo reizi Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tika iesniegta 2017. gada jūlijā konkursam "Vides objekta dizaina  izstrāde Brīvības-Neretas ielas krustojumā". Toreiz konkursa laureāta titulu saņēma vides objekts "Sidraba ābele", kas pašlaik atrodas Brīvības un Neretas ielu krustojumā, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Arī vides objekta “Lūsis” ideja konkursā tika augstu novērtēta, un tāpēc tika nolemts to īstenot Neretas ielas pārbūves būvprojektā. Būvprojektu izstrādāja A/S "Ceļuprojekts". Būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir SIA "Ošukalns", savukārt vides dizaina objektu izgatavo un uzstāda SIA "Vasaris".  Tā izmaksas ir 24 437 EUR bez PVN (konstrukcija un pamatne).

Saistīta ziņa: Rotācijas aplī Jēkabpilī, Neretas ielā tiek uzstādīts jauns vides objekts - “Lūsis” (FOTO)

Komentāri (0-4/4)

  • Mulki
    01.01.2020 20:43
    Ko jus vispar saprotat no makslas. Tas ir viens no izteiksmes panemieniem. Kada velna pec jus satraucaties par rusu? Lai tik biezs metals izrusetu lidz neatjaunosani ir japaiet 200-300 gadi .Jus tik ilgi nenodzivosiet lai pieredzetu to ka objekts no rusesanas varetu tik nonemts.
  • Lauma
    30.12.2019 20:36
    Kāda vella pēc?
  • Hhh
    30.12.2019 08:15
    Kāpēc tik skaistu objektu vajag kaut kā sarusinat? Wtf? Atkal pārvērtīsies par kaut ko nebaudāmu......
  • Essss
    29.12.2019 19:42
    nez mākslīgi sarūsināts tikpat ātri iet bojā kā dabiski sarūsējis? Cik tad ilgs mūžs šim objektam būs?

Atstājiet komentāru