2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja Vita Viļevko iesniegusi atlūgumu

Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja Vita Viļevko iesniegusi atlūgumu

Šodien, 18.janvārī, Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītājai Vitai Viļevko ir pēdējā darba diena. 

No amata viņai aiziet pēc pašas vēlēšanās, beidzoties trim pārbaudes mēnešiem. Sarunā ar Radio1.lv Vita Viļevko sacīja, ka šādam lēmumam ir vairāku personisku apstākļu sakritība. Viņanolēusi atgriezties iepriekšējā amatā Daugavpils kultūras pārvaldē. Vita Viļevko atzina, ka trīs mēneši kultūras pārvaldes vadītājas amatā Jēkabpilī bijuši interesanti, piepildīti ar daudziem jauniem izaicinājumiem un viņai bijis prieks sadarboties ar kolēģiem – kultūras iestāžu vadītājiem, veiksmīga bijusi arī sadarbība ar pašvaldību. Tomēr pieņemts lēmums aiziet, jo pēc Vitas Viļevko vārdiem – izrādījies, ka šis nebijis īstais brīdis atgriezties dzimtajā pilsētā. 

Jautāta ar ko Jēkabpils paliks atmiņā, Vita Viļevko sacīja: “Sapratu, ka Jēkabpils man ir pilnīgi jauna pilsēta, neraugoties, ka tā ir mana dzimtā pilsēta. Atnākot sapratu, ka te man viss ir jauns, labā nozīmē, pilsēta ir pilnīgi mainījusies, arī cilvēki šeit ir savādāki kā Daugavpilī, te ir ļoti latviska vide. Man pandēmijas dēļ, nebija iespējas sastapties ar iedzīvotājiem, lai saprastu viņu domas, patlaban notiek anketēšana jeb aptauja par kultūras dzīvi Jēkabpilī, kas ļaus izzināt iedzīvotāju vēlmes. Man ļoti patika kolēģi - kultūras iestāžu vadītāji, domes cilvēki, ar kuriem man bija iespēja strādāt. Nākot uz šo darbu, jā, es teicu, ka esmu domājusi par Jēkabpili un vēlos atgriezties dzimtajā pilsētā. Taču domājot par atgriešanos, biju domājusi to pēc vairākiem gadiem, ne tagad, bet bija iespēja atnācu. Tagad saprotu, ka tas nebija īstais laiks, lai atgrieztos. Man ir liela “aste” Daugavpilī – dzīvesvieta, māja. Ja man būtu 25 gadi varbūt būtu vieglāk visu mainīt, nekā šobrīd. Arī ikdienas ceļš no Daugavpils uz Jēkabpili un atpakaļ nav viegls, lai gan nākot, es zināju, ka būs šī braukāšana, tā bija mana izvēle. Ļoti daudz dažādu faktoru, kas licis saprast, ka šis nebija īstais laiks atgriezties. Taču man bija interesanti. Redzēju daudz izaicinājumu, bija cita līmeņa atbildība un cits cilvēku daudzums manā pakļautībā ar ko jāstrādā, salīdzinot ar iepriekšējo darbu Daugavpilī. Man bija idejas, ko vēlējos mainīt Jēkabpilī, darīt savādāk, pandēmija sarežģīja situāciju. Ierobežojumi un attālinātība darba organizācijā ir neraksturīga kultūras dzīves cilvēkiem. Varbūt pēc gadiem atgriezīšos Jēkabpilī, protams, ne šajā amatā, Jēkabpils joprojām man ir jaunatklājama.”

Jēkabpils mērs Aivars Kraps (Attīstībai/Par!) sarunā ar Radio1.lv apstiprināja, ka kultūras pārvaldes vadītāja Vita Viļevko ir iesniegusi atlūgumu un pēc trim pārbaudes mēnešiem aiziet no darba pēc pašas vēlēšanās. Aivars Kraps sacīja, ka šonedēļ, visticamāk, trešdien tiks sasaukta Jēkabpils domes ārkārtas sēde, kurā apstiprinās Vitas Viļevko atlūgumu un lems par kultūras pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja iecelšanu. Aivars Kraps neatklāja, kas varētu tikt iecelts šajā amatā, taču piebilda, ka ir uzrunājis kompetentu un spēcīgu personību un, ja tiks saņemta pozitīva atbilde, tad konkurss uz kultūras pārvaldes vadītāja amatu netiks rīkots. Darbu līdz jūlijam, kad pēc pašvaldību vēlēšanām jaunajā novadā sanāks jaunais deputātu sastāvs un notiks būtiskas izmaiņas, saplūstot pilsētai ar novadiem, ne tikai kultūras, bet visas jomās,  veiks pienākumu izpildītājs.

Kā zināms Jēkabpils pilsētas dome pagājušā gada novembrī apstiprināja lēmumu “Par dalību Kultūras ministrijas izsludinātajā Eiropas Savienības rīcībā  “Eiropas kultūras galvaspilsēta” 2027. gadam Latvijā”, atsaucoties Kultūras ministrijas izsludinātajai Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukuma piešķiršanas 2027.gadam priekšatlasei.   Aivars Kraps sacīja, ka tiks darīts viss, lai Vitas Viļevko aiziešana neietekmētu Jēkabpils vēlmi iegūt Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu. Darbs šajā jomā turpināšoties.