2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils galvenajā bibliotēkā skatāma izstāde “Kāpnes augšup". Cilvēktirdzniecība ir mūsdienu problēma

No 3. līdz 14.februārim Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā norisinās biedrības "Patvērums "Drošā māja"" organizētā izstāde “Kāpnes augšup". Izstāde ir par cilvēku tirdzniecību un tās sekām, kas turpina būt par daļu no cilvēku dzīvēm. 

Par to, kā radās ideja veidot izstādi informē organizācijas "Patvērums "Drošā māja"" juriste Gita Miruškina : “Tās idejas mums rodas nepārtraukti, ir jāmeklē veids kā uzrunāt sabiedrību. Ilgu laiku darbojās treileris ar kuru braukājām pa Latviju un rādījām, kādas ir ekspluatācijas formas un runājām ar jauniešiem. Sākumā ideja bija veidot klipu, jo tas ir stāsts koncentrētā veidā. Nākamā ideja bija par veidot virtuālo izstādi, tā kā mēs atradām  atbalstītājus un bija iespēja bildes uzlikt uz kanvām, kas ir ļaugstākās kvalitātes foto. Tas ir viens no veidiem, kā pievērst sabiedrības uzmanību šai smagajai tematikai, par kuru nelabprāt runā.” 

Vislielākais risks, kā kļūt par cilvēku tirdzniecības upuri ir tad, kad cilvēks ir situācijā, kad kad ir visnievainojamākais, kad viņam ir izsists pamats zem kājām vai piedzīvots tuvinieku vai darba zaudējums, tāds kuram nav atbalsta un nav kam lūgt padomu. Šādā situācijā ir vieglāk savervēt cilvēku, viņš vieglāk uzticas vilinošiem piedāvājumiem. Vienalga vai tas ir darbs vai ceļojums, vai arī kāds cits piedāvājums. 

Latvijā statistika ir interesanta, jo organizācija var pateikt tikai tos skaitļus, kas ir vērsušies pie viņiem, bet tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Biedrības statistika rāda ka no 2007.gada pie viņiem  rehabilitācijā ir bijuši vai šobrīd iziet 176 klienti. Ne tikai ārzemēs, bet arī  Latvijā tiek konstatēti arvien vairāk cilvēku tirdzniecības fakti darba ekspluatācijā, kur cieš nevis Latvijas valsts pilsoņi, bet gan tie, kas ir iebraukuši Latvijā no citām valstīm strādāt. Biedrība  "Patvērums "Drošā māja"" upuriem sniedz sociālo rehabilitāciju, kas ir vesels pakalpojumu komplekss sešu mēnešu garumā. Ar šiem cilvēkiem strādā gan sociālais darbinieks, gan psihologs, gan jurists, gan ir iespēja sniegt medicīnisko palīdzību, jo bieži vien šie cilvēki atgriežas ar dažādām kaitēm un ievainojumiem, kas ir iegūtas šajā cilvēku tirdzniecības gaitā, kā arī biedrība sniedz materiālo atbalstu. Katrs gadījums tiek izskatīts individuāli. 

Juriste Gita Miruškina aicina nebūt vienaldzīgiem, ja tiek saskatīti šādi cilvēktirdzniecības gadījumi, nenosodīt otru, bet paskatīties kāpēc ar viņu tas ir noticis, vai kāpēc viņš ir piekritis šim darba piedāvājumam vai kam citam. Paskatīties uz to plašāk - nevis stereotipiski. 

Izstādes idejas autors -  biedrība "Patvērums "Drošā māja"", režisore Aiga Dzendoletto. 

Izstādē skatāmas 12 bildes, 12 pārdomas un cilvēku likteņi, kuri sastapušies ar cilvēktirdzniecību. Izstāde “Kāpnes augšup” ļauj iepazīties ar 12 īstenības mirkļiem, impulsiem, kuri šiem cilvēkiem vēl gruzd un pat deg atmiņās. Cilvēktirdzniecība ikviena cilvēka dzīvē atstāj neizdzēšamas pēdas. Arī daudzus gadus pēc rehabilitācijas tā turpina būt par daļu no cilvēka dzīves. To gribas aizmirst, sadedzināt, tomēr.. tā paliek atmiņās. Jau divus gadus biedrības “Patvērums “Drošā māja”” organizētā nometnē, tiekas cilvēki, kuri ir cietuši no mūsdienu verdzības. Pēdējā no nometnēm – 2018.gada decembrī –  tās dalībnieki savās sajūtās pirmo reizi deva iespēju ielūkoties arī citiem – savas emocijas un atmiņas – uzliekot uz papīra. Neskatoties uz piedzīvoto, cilvēkam vienmēr paliek vēlme doties augšup. 

Izstādes organizatori uzsver: “Ceram, ka ikviens, kurš ar šādiem notikumiem savā dzīvē ir saskāries, atradīs savas KĀPNES. Atradīs sevī spēku doties tālāk un augstāk!” 

Lai ikvienam sniegtu iespēju saņemt informāciju par nepieciešamo rīcību konkrētajā situācijā un sniegtu palīdzību cilvēku tirdzniecības gadījumos Latvijā vai ārvalstīs, biedrība “Patvērums “Drošā māja”” ir izveidojusi un nodrošina arī diennakts Uzticības tālruni cilvēku tirdzniecības mazināšanai (+371) 28612120!

Foto: Raksta autoru un Jēkabpils Galvenā bibliotēka

Atstājiet komentāru