2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē atklāta žurnālistes Justīnes Iie pirmā gleznu personālizstāde

Daudzi jēkabpilieši Justīni Iie pazīst, kā žurnālisti, kas vēl mācoties Latvijas universitātē praksē strādāja Radio1.lv, bet pēc Latvijas universitātes absolvēšanas viņas pirmā darba vieta Jēkabpilī bija laikraksts “Jaunais Vēstnesis”. Savukārt pēdējo gadu laikā viņas darba vieta ir Krustpils pamatskola, kur, līdzteku citiem pienākumiem, Justīne vadīja jauno žurnālistu pulciņu un rūpējās par Krustpils pamatskolas mājaslapas saturu. Justīnei ir arī grāmatvedes diploms un gūtas iemaņas pedagoģiskā darbā. Klāt vēl visiem šiem talantiem, Justīnei ir mākslinieces talants – viņa glezno, ir absolvējusi Jēkabpils mākslas skolu. Taču regulāri pie molberta gleznojot, laiku pavada tikai pēdējos divus gadus.

1.jūlijā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē tika atklāta Justīnes Iie pirmā gleznu personālizstāde. Pasākumu vadīja Inese Grauduma, par muzikālo noformējumu rūpējās komponiste un mūzikas skolotāja Maija Kīna un mazais solists  Edmunds Maļcevs. Uz izstādes atklāšanu bija atnākuši Justīnes Iie draugi, tuvinieki, kolēģi un citi mākslas cienītāji.

Izstādē izvietota daļa no pēdējos divos gados tapušajām 20 gleznām. Pasākuma vadītāja sacīja, ka izstāde ir Justīnes mēģinājums “noķert sapņus, būt drosmīgai un spert soli pretī sev un saviem sapņiem”. Justīnes gleznas ir stāsts par viņu pašu, piedzīvoto, izdzīvoto, izsapņoto un izjusto priekos un zaudējuma mirkļos, katra tapusi pēc kāda notikuma viņas dzīvē, kad bijis svarīgi emocijas izlikt krāsās, tēlos un to kustībā. Kā pati Justīne teic, tad par katru darbu, ar to saistītiem cilvēkiem un emocijām, viņa varētu stāstīt daudz. 

Mācīties zīmēt, gleznot bijis Justīnes apzināts lēmums. Mamma ievērojusi viņas dvīņu māsas Endijas talantu zīmēšanā un ieteikusi mācīties Mākslas skolā. Savukārt Justīne pati izlēmusi, ka uz skolu dosies kopā ar māsu un kā pati atzīst, viņai neesot tāda talanta kā māsai, tāpēc tā allaž bijusi viņas skolotāja un padomdevēja gleznošanā un Justīnei ir svarīga gan māsas kritika, gan atzinums. Izstādē aplūkojamie darbi gleznoti ar eļļas krāsām dažādos stilos un veidos.

Tie, kas pazīst Justīni tuvāk, zina, ka viņa ir labs draugs, jautra, izpalīdzīga un atbildīga, par spīti tam, ka mamma, Krustpils pamatskolas direktore Vija Stiebriņa, bieži vien viņai gan nopietni, gan pa jokam teic: “Kad tu kļūsi pieaugusi”. Taču tieši šī bērnišķība, spēja paraudzīties uz pasauli bērna acīm, prasme ļauties emocijām, dod iedvesmu un ir dzinulis viņas vaļaspriekam – gleznošanai. Izstādes atklāšanā Justīne pateicās mammai par sniegto atbalstu visās viņas iecerēs, savukārt mamma sirsnīgi sveica meitu ar pirmo personālizstādi.

Justīnes Iie gleznas Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē būs skatāmas līdz 31.jūlijam. Tā būs atvērta arī Jēkabpils pilsētas svētku laikā.

Atstājiet komentāru