2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notiks pasākums Viktora Orehova piemiņai

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notiks pasākums Viktora Orehova piemiņai

Tie ir cildinoši vārdi, ja par cilvēku un viņa darba mūžu var teikt: “apbrīnojami vienkāršs un strādīgs cilvēks, darbā stāvējis ārpus skaudības, karjerisma un mantkārības”. Tādu nav daudz. Mēs, jēkabpilieši, varam būt lepni, ka mums tāds ir bijis – dārznieks un selekcionārs Viktors Orehovs (1909-1998). Šogad 20.maijā atcerēsimies Viktoru Orehovu viņa 110.jubilejā.

1941.gadā nacionalizēta un izsaluša ābeļdārza vietā sācis veidot Jēkabpils dārzniecību un nostrādājis tajā 33 darba gadus. Par savu darbu divas reizes saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni.
Selekcionējis daudzas puķes - tulpes, flokšus, īrisus, narcises, gladiolas, taču mīļākās bijušas lilijas. 

Jēkabpils pilsētas vēsturē nozīmīgs ir fakts, ka savulaik selekcionāra izveidoto gladiolu un liliju dārzi pletās trīs hektāru lielā platībā, kas mudinājis pilsētu nodēvēt par Austrumeiropas gladiolu un liliju galvaspilsētu. Šiem liliju un gladiolu dārziem nemirstīgu atmiņu devuši dzejnieki: Marta Bārbale, Gunārs Selga un Imants Ziedonis.

Jēkabpils, liliju dzimtene, kā tu tā neapzinies –  
ja tevi pieminēs gadu simteņi, tad kā liliju dzimteni minēs! 
/I.Ziedonis/

Kopš 1989.gada 17.maija - Jēkabpils Goda pilsonis. Viņa vārds zelta burtiem ierakstīts ne tikai Latvijas, bet visas pasaules gladiolu un liliju audzētāju reģistros un katalogos, viņa veidotās šķirnes turpina savu ceļu Eiropā, Amerikā, Austrālijā.

Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicina ziedu audzētājus, kuru dārzos zied Viktora Orehova selekcionētās lilijas, gladiolas, tulpes vai citi ziedi, dalīties ar ziedu fotogrāfijām:
 Jēkabpils Galvenās bibliotēkas sociālo tīklu lapās (facebook.com; draugiem.lv;  instagram.com), sūtot uz e-pastu lan@jgb.lv vai arī atnesot fotogrāfijas uz bibliotēku.

Saņemtās fotogrāfijas varēs aplūkot izstādē  pasākuma “Dārznieks. Meistars. Skolotājs. Viktoram Orehovam – 110” laikā  23. maijā plkst. 16.00 Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā. 

Visi interesenti laipni aicināti!

Mārīte Caune,
Jēkabpils Galvenā bibliotēka

Atstājiet komentāru