2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Izskanējušas atsauksmes par "Lustēm Jēkabpilī"

Izskanējušas atsauksmes par "Lustēm Jēkabpilī"

Piektdien, 10.jūlijā notika jau devītais Starptautiskais tautas mūzikas festivāls “Lustes Jēkabpilī”. Festivāls kļuvis par nozīmīgu un muzikāli augstvērtīgu notikumu ne tikai Latvijas, bet arī tuvējo kaimiņvalstu tautas mūzikas dzīvē, un šogad pulcēja 10 apvienības no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas.

Lūk – dažu festivāla dalībnieku atsauksmes.

Elvīra Bleive no Salnavas kapelas “Sābri”: “Ir izskanējis IX starptautiskais tautas mūzikas festivāls "Lustes Jēkabpilī". Esam jau mājās, bet ausīs vēl skan atraktīvās melodijas no "Sēļu sētas". Vēl ilgi atmiņā būs smaidīgās pazīstamu un mazāk pazīstamu muzikantu sejas un protams, arī pašu mājas saimnieku "Kreicburgas Ziķeru" laipnais smaids. Visas dienas garumā sētā valdīja rosība un mūzika, skanēja latviešu, lietuviešu, igauņu, ukraiņu, krievu un latgaliešu valoda.Visus kopā vienoja viena - mūzikas valoda. Sētas saimnieki, gaidot muzikantus, krietni pastrādājuši, sarūpējot apstākļus labam svētku noskaņojumam. Bija padomāts par mainīgajiem laika apstākļiem, par skatuvi un ļoti labu apskaņošanu.Dalībnieki varēja mieloties ar pīrādziņiem un garšīgu alu, sātīgām pusdienām un jaukām vakariņām. Nu jutāmies vienreizēji labi. Arī vakara koncerts izskanēja skanīgs un jestrs. Muzikantu noskaņojumu pozitīvi uzlādēja atsaucīgie skatītāji, kuri aktīvi dziedāja līdzi. Cilājot suvenīrus un afišu, vērojot foto, sirdī ielīst siltums. Paldies "Kreicburgas ziķeru" zēniem un galvenajam pasākuma iniciatoram Aivaram Pugačam un arī visai viņu lielajai darba komandai par šo jauko pasākumu.”

Anita no “Karikstes” Aizkrauklē: “Vēlos pateikt lielu paldies par Lustēm! Ļoti patika draudzīgā un muzikālā atmosfēra, kas valdīja festivāla laikā. Varējām saspēlēt un kopīgi sadziedāt. Tika iepazīti un iegūti jauni draugi. Paldies par svētku organizāciju - par viesmīlīgo uzņemšanu! Ar lielāko prieku festivālā "Lustes Jēkabpilī" piedalīsimies arī nākamgad.”

Dzintra Cāne, “Luste” Lieģos: "Paldies par jauko pasākumu un mīļu uzņemšanu pasākumā ”Lustes Jēkabpilī". Vēlam Jums visiem izturību, dzīvesprieku, un paldies par visu! Mums ļoti, ļoti patika viss! Lai Dievs dod Jums spēku!”

Ēvalds Daugulis, “Rakaru” mākslinieciskais vadītājs: “Paldies par sagādāto prieku festivālā “Lustes Jēkabpilī”! Festivālam milzīga nozīme: 1) tas sagādā mākslinieciski emocionālu pārdzīvojumu, jo ir kvalitatīvi priekšnesumi - gan latviešu, gan ārzemju kolektīvi; 2) festivālam ir izglītojoša nozīme, jo tas audzina pareizu izpratni par mūsdienu tautas instrumentālo mūziku, par stilu un virzienu daudzveidi un to līdzāspastāvēšanu, neizceļot kādu vienu, kā prioritāru; 3) tas kopj tautas mūziku, neatvirzoties no tās pirmavota, nepiesārņojot to ar latviešu tautas melodijām svešām un neiederīgām intonācijām, ritmiem, skaņkārtām, harmonijām un citiem mums svešiem izteiksmes līdzekļiem. Galvenais - noteikt to sarkano līniju, nepāršaut pāri. Lūk, šīs būtiskākās lietas, kuras arī nosaka šī festivāla esenci.”

Algimantas Jazbutis, kapelas „Lendrunas” (Lietuva) vadītājs: “Festivāla organizatori kapelu „Lendrunas” uz festivālu uzaicināja pirmo reizi. Mēs esam ļoti pārsteigti par etnogrāfisko vidi, kurā bija ļoti patīkami muzicēt. Esam pateicīgi par ļoti profesionālo apskaņošanu un pateicamies operatoriem par lielisko darbu. Mums tiešām ļoti patika draudzīgā atmosfēra, kurā jutāmies kā mājās. Laikam latvieši un lietuvieši tomēr ir ļoti līdzīgi – gan mentalitātē, gan kultūrā; mūs vieno arī kopīgā vēsture. Bija patīkami kontaktēties ar koncerta vadītājiem un organizatoriem. Festivālā bija piemeklēti augstas kvalitātes tautas mūzikas kolektīvi, tādēļ vakara koncerts bija brīnišķīgs, pat lietus netraucēja. Ceram, ka turpmāk ar Jums draudzēsimies - ja būs iespēja, tad arī citos žanros. Vēlam veiksmi tautas mūzikas kustības uzturēšanā. Ja nebūs šādu svētku, tad gan pie jums, gan Lietuvā folkloras tradīcijas drīz pagaisīs – tautas mūzikas kustība turas tikai uz folkloras entuziastiem, kuri atdod daudz spēka, lai festivāli gan Latvijā, gan Lietuvā turpinātos. Īpašu paldies saku Aivaram Pugačam par iespēju piedalīties Jēkabpils festivālā!”

Festivāls noritēja ar VKKF finansētās “Zemgales Kultūras programmas atbalstu”.

Ieva Rožlapa
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvalde

Atstājiet komentāru