2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

FOTOREPORTĀŽA: IX tautas mūzikas festivāls "Lustes Jēkabpilī"

FOTOREPORTĀŽA: IX tautas mūzikas festivāls "Lustes Jēkabpilī"

Piektdien, 10.jūlijā Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā "Sēļu sēta" notika tradicionālais, pēc kārtas nu jau devītais tautas mūzikas festivāls "Lustes Jēkabpilī", kurš par spīti lietainajam laikam, bija labi apmeklēts un mūzikas baudījumu guva gan klausītāji, gan mūziķi.

 

Lai arī būtiskas izmaiņas festivāla norisē šogad netik plānotas, jo gan vietas izvēle, gan koncerta uzbūve, pēc skatītāju domām, esot optimāla, jaunums tajā bija - dažas Jēkabpilī vēl neredzētas mūziķu grupas, stāsta festivāla idejiskais tēvs kapelas "Kreicburgas ziķeri" mūziķis Aivars Pugačs, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa.

 

No Lietuvas pirmo reizi "Lustēs" piedalījās ansamblis "Lendrūnas" - vairāku tautas mūzikas festivālu dalībnieks Lietuvā un Eiropā. Ansambļa mūziķi spēlē gan klasiskos mūzikas instrumentus (akordeonu, vijoli, trompeti), gan arī senos tautas mūzikas instrumentus, tostarp harmonikas un kokles. Jaunums pastāvīgajiem festivāla apmeklētājiem būs arī ansamblis no Igaunijas - "Obodoš". Tā vadītājs Kaido Kaha ansambļa nosaukumu skaidro tā: "Ja tev ir grozs ar tomātiem un tam pārbrauc tanks, tad sanāk obodoš."

 

Ansamblis lepojas ar virtuozāko harmoniku spēlmani Tomasu Ojasāru, kurš pērn ir uzvarējis trīs konkursos un Igaunijā tiek dēvēts par harmoniku karali. Uz festivālu Jēkabpilī ieradīsies arī tuvākie kaimiņi - folkloras kapela "Karikste" no Aizkraukles. Karikstieši par sevi stāsta, ka viņi "dzied, danco un spēlē vijoli, kokli, stabules, dūdas, celmu bungas, akordeonu, cītaru, cītarkokli un mandolīnu". Pirmo reizi ceļu uz festivālu mēros arī Lieģu kultūras nama lauku kapela no Durbes.

 

Kā ierasts, festivālā klausītājus priecēja jau labi zināmais ansamblis "Lakštingele" (Lietuva) un pašmāju kapelas "Rakari" (Andrupene), "Sābri" (Salnava) un "Spēlmaņi" (Nīgrande).

 

Festivāls "Lustes Jēkabpilī" ir kļuvis par nozīmīgu un muzikāli augstvērtīgu notikumu ne tikai Latvijas, bet arī tuvējo kaimiņvalstu tautas mūzikas dzīvē. Visos ansambļos darbojas talantīgi, profesionāli un aizrautīgi mūziķi, un Sēļu sēta ir kā radīta šāda festivāla norisei, jo tur senatnīgā mūzika saplūst ar aizgājušo gadsimtu ēku auru un uzbur citu pasauli, kas krasi atšķiras no ikdienas nemiera un steigas.

 

FOTO: Visirt Jēkabpils/ Facebook un no privāta arhīva

Atstājiet komentāru