2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Fotoreportāža:  Rasmas Bērziņas izstādes “Pasaule Apiņas acīm" atklāšana

Fotoreportāža: Rasmas Bērziņas izstādes “Pasaule Apiņas acīm" atklāšana

No 2. jūnija Jēkabpils galvenajā bibliotēkā skatāma Rasmas Bērziņas izstāde “Pasaule Apiņas acīm". Izstādes svinīgais atklāšanas pasākums notika 11.jūnijā.

 

Uz to bija ieradušies mākslinieces bijušie skolas un darba biedri, bērni, mazbērni, radi un draugi, kā arī citi ar kuriem viņai ir bijusi cieša saikne dažādās dzīves situācijās. Pasākumu kuplināja Ilzes Samules vadītā vokālā ansambļa “Vakarvējš” dziesmas.

 

Pensionētā skolotāja Rasma Bērziņa visu mūžu dzīvo Krustpils novada Daugavas Ogleniekos. Apiņa - tas ir Rasmai dots mīļvārdiņš, ko viņa mantojusi no agras bērnības un tagad lieto kā pseidonīmu, kad raksta dzejoļus vai atmiņu stāstus. Rasmai šūpulī ielikts Dieva dots talants: viņa prot itin veikli rīkoties gan ar zīmuli, gan ar otu, radot neatkārtojamus zīmējumus un gleznas.

 

Pārsvarā top darbi par dabu, gadalaikiem, ziediem, pa kādai klusajai dabai. Māksliniece sižetus saviem darbiem saskata mainīgajā dabā, kur katrs tās stūrītis pats par sevi ir kā glezna, kā arī liek talkā iztēli. Gleznojusi viņa ir daudz, bet, cik īsti darbu gadu gaitā tapis, Rasma Bērziņa neskaita. Savukārt viņas zīmētās karikatūras ataino sabiedrībā notiekošas lietas: gan labas, gan ne tik labas. Un vēl Rasma pēta dzimtas vēsturi, kas apkopota astoņos sējumos.

 

Savas gleznas viņa nepārdod, tomēr dāvinājusi gan ir. Šādas vērtīgas dāvanas saņēmuši arī viņas mazbērni, kuri savai Umammai lūguši uzzīmēt dažādus zvērus un pasaku tēlus.

 

Foto: Lilija Kirilova

Atstājiet komentāru