2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Kino mītnē šonedēļ tiks izrādīta kara drāma "1944"

Kino mītnē šonedēļ tiks izrādīta kara drāma "1944"

Otrā pasaules kara tanku kāpurķēdes nežēlīgi malušas visas Eiropas tautas. Igaunijai bija lemts izturēt ne tikai kara liesmas un šausmas. Tūkstošiem igauņu vīriešu bija spiesti karot divu naidīgo spēku pusē un cīnīties pret tautiešiem.

 

Kara drāma „1944” ir dziļu pārdzīvojumu, satriecošas pieredzes, baiļu un sāpju pilns stāsts par jauniem cilvēkiem. Karls karo nacistiskās Vācijas armijā, un Jurijs ir Sarkanās armijas seržants; viņiem lemts būt katram savā barikāžu pusē. Izšķirīgajā kaujā abu jaunekļu liktenis savijas. Jurijs apņemas Karla pēdējo vēstuli nogādāt viņa tuviniekiem, taču bijušā ienaidnieka māsas skatiens laupa viņam drosmi atzīties, ka ir viņas brāļa slepkava. Mīlestība liek Jurijam klusēt, taču modina vēlēšanos pretoties tautiešiem, kuri neslēpj savu despotisko cietsirdību un ticību Staļinam. Par to viņam būs dārgi jāmaksā.

 

Tā iznācis, ka Otrā pasaules kara laikā 55 tūkstoši igauņu tika iesaukti Sarkanajā armijā un vismaz 72 tūkstoši karavīru nokļuva Trešā reiha armijā. Svešajā karā viņi bija spiesti cīnīties cits pret citu, lai gan ne nacistiskās Vācijas, ne Padomju Savienības uzvara nesolīja neko labu.

 

Igauņu kinematogrāfisti būtībā pirmoreiz īstenojuši sarežģītu un dārgu kara filmas projektu. Filmā ir diezgan daudz karadarbības ainu. Igaunijā šī ir viena no piecām visu laiku populārākajām filmām, to uzskata par vienu no pašiem labākajiem valsts kinoprojektiem. „1944” nerosina meklēt taisnos un vainīgos, tas ir piedāvājums izdzīvot kara drāmu, kas risinājusies pavisam netālu, vērot septiņdesmit gadus senas reālistiskas ainas no kara, kas gājis pāri arī mūsu zemei.

 

Mākslas filmas „1994” seansi Kino Mītnē no 5. līdz 8.maijam plkst. 19.00. Biļešu cena 2 €. Biļetes Jēkabpils tautas namā.

 

Atstājiet komentāru