2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Latgales reģiona mākslinieku mākslas dienu izstāde "KLAUNĀDE" (FOTO)

Latgales reģiona mākslinieku mākslas dienu izstāde "KLAUNĀDE" (FOTO)

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ik pavasari rīko tradicionālu Latgales reģiona mākslas dienu izstādi, kurā piedalās dažādu mediju mākslinieki un mākslas studenti no reģiona pilsētām un novadiem.

 

Šīgada izstādes tēma ir „Klaunāde”. Tā ļauj katram māksliniekam iejusties klauna tēlā vai arī savos darbos saskatīt ar šai tēmai tuvas ārējās un iekšējās izpausmes, tādējādi padarot izstādi par spilgtu un krāsainu, emocionālu un brīvdomīgu reģiona mākslinieku radīto darbu skati. „Klaunāde”, kas šoreiz jāsaprot kā reģiona mākslinieku izstāde, ir daļa no cirka uzveduma – klaunu priekšnesums, kas balstās bufonādē un groteskā, kam raksturīgi pārspīlējumi, asi un negaidīti kontrasti.

 

Māksliniekiem šoreiz tika piedāvāta unikāla iespēja iejusties klauna lomā, kas ir viena no senākajām, vissarežģītākajām un universālajām aktiermākslas izpausmēm. Kā zināms, Senajā Ēģiptē klauniem tika piedēvētas terapeitiskās funkcijas: pildot reizē gan klauna, gan priestera amatus, šīs profesijas pārstāvji sabiedrībā uzņēmās sociālo un psiholoģisko jomu regulējošu lomu. Šai kontekstā būtiski atzīmēt arī faktu, ka Daugavpils ir ne vien pasaulslavenu mākslinieku dzimtene, bet arī „klaunu zeme” – 1900. gadā Daugavpilī piedzima aktieris un izgudrotājs Nikolajs Poļakovs, kas ir pasaulslavenā Coco the Clown jeb klauna Koko (vairāk zināms, kā cirka klauns ar pīrāgiem) izgudrotājs. Vislielāko popularitāti klauna tēls ieguva 20. gadsimta vidū Lielbritānijā.

 

Pirmo reizi Rotko Centra izstādē piedalījās Kūku pagasta Radošā studija „Mākslas dārzs” – izstādē tika pārstāvēti 3 darbi:


* Mākslinieces, studijas „Mākslas dārzs” vadītājas Jolantas Ābeles darbs ”Iedvesmas tīklos”
* Studijas dalībnieču Daces Bērziņas „Kosmoss” un Ilzes Fetjko „Krītiņu dāmas”.


Studijai šis ir izcils sasniegums, jo uz „Mākslas dārzu” gleznot brauc „parasti cilvēki”- pamatā bez priekšzināšanām, vien ar milzīgu vēlmi radīt, iemūžināt savas mirkļa sajūtas un gūt baudu no tā.
Studijas veiksmes pamatā, protams ir tās

 

vadītāja – māksliniece Jolanta Ābele - izcila sava laika mākslinieces un mākslas pedagoģe , kura guvusi atzinību ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā līmenī. Ir skaisti mācēt labi gleznot pašam, bet nodot šī prasmes labā un skatāmā līmenī otram – fantastiki.

 

Tā ir misija atbalstīt radošo individualitāti un talantu apliecinājušus skolniekus, kuru idejas un projekti padara mūsu dzīvi bagātāku un spilgtāku. Paradoksāli, bet tieši „Mākslas dārzā” redzam, ka gleznot var ikviens, arī tie, kuri domā, ka nemāk zīmēt.... ja ir labs skolotājs.


Fascinē kā cilvēks spēj ietekmēt otru cilvēku. Svešinieks aicina ielūkoties sevī. Svešinieks priecājas par taviem sīkajiem, bet tomēr panākumiem. Dzīvoju te pasaulē. Kaut kur. Pārāk apmulsusi, lai pateiktos par iedrošināšanu uzdrīkstēties!


Galva reibst no dzīvošanas.


"Viduvējs skolotājs stāsta. Labs skolotājs izskaidro. Ļoti labs skolotājs demonstrē. Izcils skolotājs iedvesmo." / W.A.Ward/

Ilze Fetjko –


24. aprīlis bija viena no tām dienām, kad emocijas un sava veida pārdzīvojums pārņēma visu prātu. Kur vien paej, uz kuru pusi vien palūkojies, tur māksla ar savu mākslinieku. Uztraukums, kad redzi, ka pie tavas gleznas ir piegājis skatītājs un mēģina ielūkoties manā zemapziņā. Vismaz tajā, ko esmu atklājusi. Izstāde - laiks, kad pielaid cilvēkus sev tuvāk nekā to būtu darījis ikdienā. Kopumā fantastiska sajūta, kad ir iespēja izkārt savu darbu kopā ar saviem skolotājiem un pasniedzējiem, kuriem esmu pateicīga par atbalstu, iedrošināšanu un IEDVESMU!

 

Dace Bērziņa – Izstāde Rotko centrā man ir kas ļoti, ļoti īpašs. Nebiju pat atļāvusies sapņot – kā būtu, ja mana glezna tur būtu izstādīta.
Rotko centrs manā skatījumā ir viena no izcilākajām Eiropas kultūras un mākslas mītnēm.
Milzīgs PALDIES manai gleznošanas SKOLOTĀJAI.

 

Studijas dalībnieces kā ik gadus, pateicoties Kūku pagasta atbalstam, apmeklēja Rotko centra Dzimšanas dienas svinības.

Atstājiet komentāru