2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Mūžībā aizgājis tēlnieks Laimonis Blumbergs

Mūžībā aizgājis tēlnieks Laimonis Blumbergs

Šī gada 26. jūnijā, 95 gadu vecumā, mūžībā ir aizgājis tēlnieks, Laimonis Blumbergs.
 

Dzimis 1919. gada 26. janvārī Krustpils Veseļmuižā. 1926. gadā pārceļas uz dzīvi Jēkabpils tuvumā. Jēkabpils pamatskolā uzsāk mācības 1928. gadā. L. Blumbergs par skolas gadiem atmiņās rakstīja: „Kad man bij kādi septiņi gadi, tēvs mani pielika pie zāģa. Bija jāmācās un jāveic kalšana, slīpēšana, gravēšana. Ja bija darba sastrēgumi, tēvs agri cēlās, pacēla arī mani trijos, četros. Pastrādāju, paēdu brokastis. Deviņos sākās skola. Bija prieks stundās pasēdēt un paklausīties ko interesantu. Tas bija tāds atpūtas laiks." No 1934. gada L. Blumbergs turpina izglītību Jēkabpils Valsts komercskolā. L. Blumbergs izauga iepazīstot akmeni. Tēva draugi Zilpauss un Ādminis strādāja pie akmens kalšanas Brāļu kapos un Brīvības pieminekļa celtniecības. Jau tad viņu tēlniecība saistīja uz visiem laikiem.
 

1940. gadā L. Blumbergs uzsāk studijas Latvijas Valsts Mākslas akadēmijā. Mācības 1943. gadā pārtrauca karš, tika iesaukts vācu armijā. 1945. gadā karš beidzās, bet sākās karagūstekņu ceļš lopu vagonos uz Austrumiem – gulaga nometnēm Sahalīnā.
 

1947. gadā L. Blumbergs atgriežas dzimtenē un atjauno mācības. Tēlniecību māca Teodors Zaļkalns, Emīls Melderis. Jau studiju gados L. Blumbergam bija sava neatkarība – amats, akmens apstrādes prasmes, ko ieguva strādājot pie tēva.
 

Kopš 1950. gada sāk piedalīties izstādēs.
 

Akadēmijā L. Blumbergs iepazīstas ar Ritu Kranci, kas studē scenogrāfiju. 1949. gadā topošie mākslinieki uzsāk kopēju dzīves un mākslas ceļu.
Jau jaunībā, strādājot ar akmeni, viņš saprata, ka tehniskie akmeņi viņu neinteresē. Viņu interesēja veidot cilvēka garīgo tēlu akmenī. Tā ir mācība un laime, ka akmens viņu klausīja. L. Blumbergs prata ielikt akmenī visu, lai tas sāktu runāt. L. Blumbergs prata salikt kopā cilvēka skaistumu ar akmens materiāla skaistumu. L. Blumberga domāšanas tēlu sistēmā bija sievietes tēls – sievietes mātes tēls. Gandarījumu māksliniekam sagādāja tie brīži, kad cilvēki stundām ilgi pētīja un apbrīnoja mazās akmens sievas.
 

Kam reiz gadījies būt tēlnieka L. Blumberga mājās Laukezera krastā un dzirdēt skanam kaltu, kārtējo akmens skulptūru darinot, tas šos mirkļus patur prātā uz visu savu mūžu.
 
blumbergs

Komentāri (0-1/1)

  • Ojārs Blumbergs
    03.05.2021 16:18
    Laimonis Blumbergs bija izcils skolotājs ar milzu praksi akmens mākslā arī mums ,kas nu jau nojauktajā akmens darbu paradīzē "GRANITS" Miera ielā, palīdzēja ar gaišu padomu katram,kurš to vēlējās dzirdēt!

Atstājiet komentāru