2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ātrās palīdzības prioritāte turpmāk būs tikai dzīvībai kritiski izsaukumi; Jēkabpils novada izglītības iestādēs 47 klases strādā attālināti; un BK „Jēkabpils” gūst 100 punktus uzvarā pār „OC Limbaži”

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijas medicīnā izsludina ārkārtas situāciju ; Latgaliešu rakstu valodu māca 17 skolās Latgalē ;
un Tūkstošiem flamingu dodas pārziemot

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties ; Covid-19 slimnieku ārstēšanā plānots iesaistīt visas slimnīcas;
Kad taps Sēlijas ģērbonis? Un Nākamnedēļ sāksies akcija - palīdzība zvana attālumā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ātrās palīdzības prioritāte turpmāk būs tikai dzīvībai kritiski izsaukumi; Jēkabpils novada izglītības iestādēs 47 klases strādā attālināti; un BK „Jēkabpils” gūst 100 punktus uzvarā pār „OC Limbaži”

Lai dzīvībai kritiskās situācijās, kad izšķirošas ir minūtes, iedzīvotāji saņemtu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu palīdzību, dienesta Ārkārtas vadības grupa lēmusi no trešdienas vēl stingrāk šķirot uz ārkārtas tālruni 113 saņemtos zvanus – brigādes turpmāk netiks nosūtītas uz zemākas prioritātes situācijām. Tas nozīmē, ka ārkārtas tālruņa 113 dispečeri atsevišķu traumu un veselības problēmu gadījumos brigādes nosūtīšanu atteiks, un cilvēkam pēc palīdzības būs jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, dežūrārsta vai tuvākajā ārstniecības iestādē. Šāds lēmums pieņemts pēc epidemiologu prognozēm par Covid-19 ļoti straujo izplatību, kas rada pacientu pieplūdumu slimnīcās un būtisku izsaukumu skaita pieaugumu arī ātrajai palīdzībai. 

Vidzemes slimnīcā no Covid-19 mirusi viena persona, kurai bijis, iespējams, viltots vakcinācijas sertifikāts, vēl vairākas personas ārstējas ar šādiem nelegāliem dokumentiem, vēsta "retv.lv”. Vidzemes slimnīcā televīzija noskaidrojusi, ka tur ārstējas vairāki pacienti, kuru slimības gaita noris smagākā formā, nekā tad, ja viņi tiešām būtu vakcinējušies. Tāpēc mediķiem radušās aizdomas, vai pacienti vakcinācijas sertifikātu ir ieguvuši legāli. Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu un sākusi izmeklēšanu. Aizdomās turamās personas ierosinātajā kriminālprocesā pagaidām nav. Ir apzinātas pārbaudāmās personas, tāpat pieprasīta informācija no ārstniecības iestādes, policija plašāk izmeklēšanas procesu nekomentē.

Latvijas jūras akadēmija tiks reorganizēta un iekļauta Rīgas Tehniskās universitates sistēmā, turpinot jūrniecības izglītību. Lēmums par Latvijas Jūras akadēmijas reorganizāciju vēl nav pieņemts, un to skatīs Ministru kabineta atsevišķā sēdē, nosakot arī reformu laika grafiku. Atbilstoši ministrijas redzējumam, "reorganizācijas mērķis ir nostiprināt un padarīt pieejamāku jūrniecības izglītību visās izglītības pakāpēs". Pārmaiņas nodrošināšot, ka tiek koplietoti augstākās izglītības publiskie resursi, piemēram, informāciju tehnoloģiju sistēmas, projektu vadības un juridiskie, kā arī citi resursi.

33,2 tūkstoši jeb 11,9% Latvijas jauniešu 15-29 gadu vecumā pērn nestrādāja un nemācījās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma rezultāti. Lai arī pēdējos gados novērojams šīs jauniešu grupas īpatsvara samazinājums, taču pērn pandēmijas laikā, kad Latvijā tika noteikti ierobežojumi vīrusa izplatības mazināšanai un pieauga bezdarba līmenis, arī jauniešu skaits, kuri nestrādā un nemācās, palielinājās no 10,3% 2019. gadā līdz 11,9% 2020. gadā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada skolās un bērnudārzos attālināti mācās un strādā 47 klases un grupiņas. Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis teic, ka visvairāk – 13 klases – attālināti mācās Jēkabpils 2.vidusskolā, Jēkabpils 3.vidusskolā – sešas klases, Jēkabpils valsts ģimnāzijā – piecas, Krustpils pamatskolā – četras, Biržu un Rubeņu pamatskolās katrā – viena, Antūžu un Sūnu pamatskolās katrā – divas klases, Salas un Viesītes vidusskolās un Ābeļu pamatskolā katrā – trīs, kā arī divas grupiņas Viesītes bērnudārzā “Zīlīte”, viena grupiņa Jēkabpils bērnudārzā “Auseklītis” un viena grupiņa bērnudārzā “Zvaigznīte”.

Savukārt 57 Jēkabpils novada izglītības iestāžu klašu kolektīvos un bērnudārzu grupiņās saslimušie jau ir izveseļojušies un atgriezušās no attālinātā mācību procesa uz klātienes darbu skolā. Juris Līcis piebilda, ka, par laimi, līdz šim visiem saslimušajiem izglītības iestādēs Covid-19 noritējis vieglā formā. Līdzīga situācija ir arī citās Latvijas skolās, tāpēc Ministru kabinets nolēmis, ka turpmāk skolēniem būs saīsināts karantīnas laiks līdz septiņām dienām, jo bērniem Covid-19 infekcija norit straujāk – pēc inficēšanās ievērojami ātrāk parādās simptomi, nekā tas ir pieaugušajiem un ātrāk notiek izveseļošanās. Tas ļaus skolēniem pēc iespējas ātrāk atgriezties klātienes mācībās.

Un vēl

Trešdien, 6. oktobrī, Limbažu 3. vidusskolā risinājās “Ramirent” Nacionālās Basketbola līgas spēle starp BK “Jēkabpils” un “OC Limbaži” komandām. “Lūši” savā otrajā sezonas mačā izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 100:78. Uzvarētāju rindās rezultatīvākais bija Mikus Sokolovs, viņš sakrāja 24 punktus un izcīnīja septiņas bumbas zem groziem. BK “Jēkabpils” “Ramirent” NBL divās spēlēs ir guvis divas uzvaras. Nākamais mačs “lūšiem” arī ir gaidāms izbraukumā – 15. oktobrī plkst. 19.30 jēkabpilieši Valkā tiksies ar “VEF BA Valkā” komandu. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijas medicīnā izsludina ārkārtas situāciju ; Latgaliešu rakstu valodu māca 17 skolās Latgalē ;
un Tūkstošiem flamingu dodas pārziemot

Valsts operatīvā medicīniskā komisija šodien nolēmusi Latvijas medicīnas nozarē izsludināt ārkārtas situāciju. Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.
Veselības ministrijā iepriekš skaidroja, ka ārkārtas situācija medicīnā uztverama kā pēdējais signāls sabiedrībai, ka situācija ārstniecības iestādēs ir ļoti sarežģīta, un ir nepieciešams ikviena atbalsts cīņā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Eiropas vadošais mazumtirgotājs “Lidl”, klātesot Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētājam Raivim Ragainim un daudziem nepacietīgi gaidošiem pilsētniekiem, šorīt astoņos atvēra savu jauno veikalu Jēkabpilī. Šis ir viens no 15 jaunajiem “Lidl” veikaliem, kurus šorīt atklāja visā Latvijā. Veikalā strādā vairāk nekā 90 darbinieki, savukārt vienlaicīgi veikalā var atrasties 96 pircēji. Uz atvēršanas brīdi pie veikala bija pulcējušies aptuveni 250 līdz 300 jēkabpieliši un pircēju rinda nemitīgi papildinājās. Plašāk lasiet un foto skatieties portālā radio1.lv.

Šī gada Nobela balva ķīmijā trešdien piešķirta vācu zinātniekam Benjaminam Listam un ASV strādājošajam britu ķīmiķim Deividam Makmilanam par jaunas metodes izstrādi molekulu radīšanai. Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija paziņojusi, ka abu atklājumi veicinājuši farmācijas pētījumus, kā arī "padarījuši ķīmiju zaļāku". Lists un Makmilans, kas strādājuši viens no otra neatkarīgi, attiecīgi darbodamies Maksa Planka institūtā un Prinstonas Universitātē, izstrādājuši jauna tipa katalizatoru, lai paātrinātu ķīmiskās reakcijas, kas tiek dēvētas par asimetrisko organisko katalīzi. Šāda katalīze ir nepieciešama molekulu radīšanā.

Turpinām ziņas

Īsi pirms šī mācību gada sākuma skolas Latgalē tika aicinātas piedalīties pilotprojektā – mācīt skolēniem latgaliešu rakstu valodu. Atsaucās 17 skolas. Latgaliešu valodas, literatūras un kultūras vēstures skolotāju asociācijā vērtēja, ka tas ir nozīmīgs solis latgaliešu rakstu valodas popularizēšanā. Pilotprojekts paredzēts uz vienu mācību gadu un jāplāno, kā to finansēt turpmāk. Projektā iesaistījusies vismaz viena skola no teju visām Latgales pašvaldībām, izņemot Daugavpils pilsētu un Līvānu novadu.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka 30. septembrī noslēgušies būvdarbi Oskara Kalpaka laukumā iepretim Jēkabpils Valsts ģimnāzijai. Būvdarbu laikā laukumā demontēts nolietotais asfalta un dzelzsbetona segums, veikta laukuma bruģēšana, izbūvēti gājēju celiņi un apgaismojums, uzstādītas velonovietnes un soliņi, kā arī veikta apzaļumošana. Pēc veiktajiem darbiem, laukums ir sadalīts divās funkcionālajās zonās– vienā no tām iekārtots 1308 m2 liels automašīnu stāvlaukums, otrā izveidots tūrisma un atpūtas objekts, kas papildina Strūves ģeodēziskā loka punkta tūrisma infrastruktūru. Laukumu pāreja tiek iezīmēta ar norobežojošiem metāla stabiņiem, kuru virsmā ir iefrēzēti valstu nosaukumi, kurām cauri iet Strūves meridiāna loks. Savukārt 34 granīta plāksnēs, kas izvietotas tūrisma objektā, iedrukāti arī ģeodēziskā loka punktu nosaukumi. Ar Strūves loku saistītie fakti un informācija grafiski attēlota arī uz soliņu betona pamatnēm

Un vēl

Rozā flamingu bari uzsākuši ceļu uz dienvidiem, bet šobrīd tie apstājušies Kazahstānā. Ik gadu tūkstošiem putnu migrē, veicot tālus ceļus uz kādu siltāku patvērumu, bet pie Karakulas ezera tie apstājās, lai nedaudz atpūstos. Katru gadu šo skatu iemūžina vietējie operatori. Putni katru rudeni šķērso šo vietu, lai tālāk dotos pārziemot uz Turkmenistānu un Irānu. Bez flamingiem pie ezera piestāj vēl desmitiem citu putnu sugu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties ; Covid-19 slimnieku ārstēšanā plānots iesaistīt visas slimnīcas;
Kad taps Sēlijas ģērbonis? Un Nākamnedēļ sāksies akcija - palīdzība zvana attālumā.

Covid-19 slimnieku ārstēšanā ir plānots iesaistīt visas slimnīcas, šodien preses konferencē paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai Par. Politiķis uzsvēra, ka slimnīcās Covid-19 stacionēto pacientu skaits ir pārsniedzis 700, un, jau tuvākajā laikā tas sasniegs 800, tad medicīnas iestādēs būs jāiedarbina krīzes režīms. Skaidrojot, ko praktiski nozīmē ārkārtas situācija medicīnas nozarē, Pavļuts norādīja, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām. Slimnīcas Covid-19 pacientu ārstēšanā varēs iesaistīt tos medicīnas darbiniekus, kas nav strādājuši infekciju nodaļā, tās varēs citādāk plānot darba grafiku, atsaukt no atvaļinājuma mediķus.

Pagājušajā diennaktī atklājot vēl tūkstoš 752 Covid-19 gadījumus, Latvijā 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju sasniedzis visu laiku augstāko atzīmi – 732,1. Tāpat saņemti 10 jauni ziņojumi par mirušiem Covid-19 slimniekiem. Starp atklātajiem inficēšanās gadījumiem tūkstoš 406 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, bet 346 bija vakcinēti.  Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 8,8%.

Šī gada Nobela balva literatūrā piešķirta Tanzānijā dzimušajam rakstniekiem Abdulrazakam Gurnam. Viņš raksta angļu valodā un dzīvo Lielbritānijā, un balva viņam piešķirta par "bezkompromisa un līdzcietīgo iedziļināšanos koloniālisma sekās un bēgļa liktenī”. Gurna dzimis 1948.gadā Zanzibāras salā, bet 60.gadu beigās ieradās kā bēglis Anglijā. Viņš ir Kentas Universitātes profesors un desmit romānu autors, tajā skaitā romānam "Paradise", kurš 1994.gadā tika iekļauts Bukera prēmijas nomināciju īsajā sarakstā.

Turpinām ziņas

Vakar Rīgas pilī notika Valsts heraldikas komisijas rīkots darba seminārs “Sēlijas ģerbonis: heraldiskais ietvars un iespējamie risinājumi”, lai pārrunātu saņemtos priekšlikumus latviešu vēsturiskās zemes Sēlijas ģerbonim. Šī gada laikā Valsts heraldikas komisija ir saņēmusi četrus oficiālus ģerboņa priekšlikumus – no kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas”, Stendera biedrības, Lauku partnerības “Sēlija”, kā arī no bijušās Latvijas Pašvaldību savienības struktūrvienības “Sēlijas novadu apvienība”. Tāpat komisija aktīvi sekojusi līdzi publikācijām plašsaziņas līdzekļos un viedokļiem sociālajos medijos. Liela tiesa no tiem tika publicēti kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” viedokļu kampaņas “Sēlijas vēsturiskās zemes ģerbonis” laikā, kas īstenota ar Aktīvo iedzīvotāju fonda Latvijā atbalstu. Kā skaidro vēsturnieks, Valsts heraldikas komisijas loceklis Armands Vijups, ģerbonis, visticamāk, būs redzams tikai nākošgad, kad būs panākta konceptuāla vienošanās par ģerboņa risinājumiem, kurus virzīt tālāk, tad arī sāksies konkrētā ģerboņa attēla izveidošana. 

Saeima šodien  pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus, ar kuriem iecerēts nodrošināt iespēju karavīriem un zemessargiem, kuri atgriezušies no starptautiskajām operācijām, saņemt sociālo rehabilitāciju kopā ar viņu ģimenēm – laulāto un nepilngadīgajiem bērniem. Sociālā rehabilitācija ilgst desmit dienas, un karavīru uz to nosūta trīs mēnešu laikā pēc atgriešanās no misijas. Lai grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta divos lasījumos.

Un vēl

10. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules garīgās veselības diena, vēršot uzmanību uz šo būtisko tematu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu Uzticības tālrunis 116111  no 11. līdz 17. oktobrim rīko akciju “Palīdzība zvana attālumā”. Akcijas mērķis ir aktualizēt tematu par bērnu un pusaudžu garīgo veselību, kā arī grūtībām, ar kurām ikdienā saskaras šī sabiedrības daļa, paziņojumā presei informēja akcijas organizētāji. Akcijas nedēļā būs pieejams arī inspekcijas podkāsta “Sarunas par bērniem un vecākiem” ieraksts.

Atstājiet komentāru