2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 26.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 26.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien visā valstī tiks pārbaudītas trauksmes sirēnas; Krustpils kultūras namā notiks tikšanās ar rakstnieci Gundegu Repši, bet pilsētas bibliotēkā ar ceļotāju – Aināru Kadišu; un Jēkabpilieši piedalās starptautiskā tūrisma izstādē Polijā

Šodien notiks Jēkabpils domes ārkārtas sēde, kurā izskatīs jautājumu par līdzfinansējum SIA “Jēkabpils ūdens” projektam. Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir saņēmusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izvērtējumu 1.atlases kārtai par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu ūdenssaimniecības attīstībai Jēkabpilī 2014.-2020.gada plānošanas periodā, kā arī SIA “Jēkabpils ūdens” vēstuli par nepieciešamo projekta līdzfinansējumu. Projekta paredzamās izmaksas ir 2 miljoni 145 tūkstoši 330 eiro. No šīs summas Eiropas Kohēzijas fonda līdzekļi – 1 miljons 244 tūkstoši 775 eiro. Projekta apstiprināšanas gadījumā Jēkabpils dome apņemsies nodrošināt pašvaldības līdzfinansējumu 548 tūkstoši 224 eiro. Paredzēts, ka pašvaldības finansējumu nodrošinās kā ieguldījumu SIA “Jēkabpils ūdens” pamatkapitālā, ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā šodien pulksten 10tos uz trim minūtēm iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas darbību. Šodien iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama. Glabašanas dienests aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu klientus par gaidāmo trauksmes sirēnu pārbaudi, lai nerastos panika. Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram pusotra kilometra rādiusā.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 11tos Krustpils kultūras namā notiks tikšanās ar rakstnieci Gundegu Repši. Jau ziņots, ka šajā datumā bija paredzēta tikšanās ar Noru Ikstenu, taču rakstnieces veselības stāvokļa dēļ tā ir atcelta un pasākuma organizatori piedāvā iespēju tikties citu Latvijā pazīstamo literāti Gundegu Repši. Viņa ir romānu, īso stāstu, eseju, literatūras un mākslas kritiku un publicistisku rakstu autore. 1993. gadā kļuva par Raiņa un Aspazijas fonda prēmijas laureāti, bet 2002. gadā saņēma literatūras gada balvu prozā. Gundega Repše ir idejas autore un stāstu krājuma un romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” veidotāja.

Laikā, kad Latvijā aktīvi risinās diskusijas par bēgļu uzņemšanu un sabiedrībā valda dažāda attieksme pret ienācējiem no austrumiem, ir iznācis Aināra Kadiša autorizdevums „Pakistānas piezīmes. Aiz priekškara”. Ikviens šodien ir aicināts uz tikšanos ar ceļotāju, grāmatas „Pakistānas piezīmes. Aiz priekškara” autoru Aināru Kadišu. Tikšanās notiks Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē pulksten četros pēcpusdienā.

Un vēl

No šodienas līdz sestdienai Polijas galvaspilsētā Varšavā norisināsies 23.starptautiskā tūrisma izstāde “TT Warsaw”. Izstādē Jēkabpili individuālā stendā pārstāvēs Jēkabpils tūrisma informācijas centra un Jēkabpils vēstures muzeja pārstāvji. Šogad izstādē piedalīsies ap pieci simti dalībnieki no vairāk kā piecdesmit valstīm.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: SIA “Jēkabpils PMK” iekļūvis Būvmateriālu ražošanas nozares TOP10; Baltijas valstu ceļu policijas darbinieki šodien rīkos reidus visā latvijā, Lietuvā un Igaunijā; un Kur šobrīd Latvijā iespējams slēpot?

Būvmateriālu ražošanas nozares līderis ar 61,08 miljonu eiro apgrozījumu pērn bija SIA "Cemex", liecina "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2015". Otra lielākā kompānija pēc apgrozījuma pērn bija SIA "Knauf" ar 37,97 miljonu eiro apgrozījumu, bet trešā - SIA "TMB elements" ar 12,09 miljonu eiro apgrozījumu. "Top 10" iekļuvis un piekto vietu ieņem SIA "Jēkabpils PMK" ar 10,41 miljona eiro apgrozījumu.

Latvijā būtu jāatgriežas pie tāda ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma, kāds bija pirms ekonomiskās krīzes - 130 eiro, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers. Viņš norāda, ka priekšlikums palielināt ar nodokli neapliekamo minimumu par 25 eiro cilvēkiem, kuriem ir apgādājamie, ir labāk, nekā nekas, taču, ja tiek apgalvots, ka krīze ir pārvarēta, būtu jāatgriežas pie neapliekama minimuma pirmskrīzes līmenī – 130 eiro. Pašlaik ar nodokli neapliekamais minimums ir 75 eiro mēnesī.

Turpinām ziņas

Šodien Aknīstes novada domes sēdē pašvaldības deputāti uzklausīs Gārsenes pils pārvaldnieka amata kandidātus un izvēlēsies piemērotāko no tiem. Jau ziņots, ka Aknīstes novada domes izsludinātajam konkursam uz Gārsenes pils pārvaldnieka amatu pieteikušies astoņi pretendenti. Pils pārvaldniekam vajadzēs izstrādāt un vadīt Gārsenes pils vidēja termiņa attīstības stratēģiju, nodrošināt struktūrvienības darbam piešķirto budžeta līdzekļu lietderīgu izlietojumu, kā arī jāizstrādā ar Gārsenes pils attīstību saistīti projekti, jāpiedalās ar tiem Latvijas un Eiropas Savienības struktūrfondu projektu konkursos un atbalsta gadījumā jānodrošina to realizācija.

Baltijas valstu ceļu policijas darbinieki šodien rīkos reidus, lai pastiprināti uzmanītu drošības līdzekļu – bērnu sēdeklīšu un drošības jostu – lietojumu, kā arī veiktu riepu protektoru dziļuma pārbaudi un ātruma kontroli. Īpaša uzmanība tiks pievērsta arī aizmugurējos sēdekļos sēdošajiem pasažieriem, jo policijas pieredze liecina, ka tieši aizmugurējo sēdekļu pasažieri bieži neuzskata par vajadzīgu piesprādzēties. Reidi notiks Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijā visas dienas garumā.

 

Un vēl

Slēpotājus Latvijā pagaidām uzņem tikai Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centra, kā arī Cēsu Olimpiskā centra distanču slēpošanas trases. Cēsīs slēpot iespējams pa 400 metru apli, kas vakarā līdz tiek izgaismots. Savukārt Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centra trasē pirmās sporta stundas ar slēpēm uz sniega aizvadījuši Laurenču sākumskolas skolēni. Jau ziņots, ka kalnu slēpošanas trašu īpašnieki pagaidām nogaida un cer uz lielāku un noturīgāku salu decembrī.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Mazie novadi veidos apvienību, lai cīnītos par savām tiesībām; Nākamgad medikamentus C hepatīta slimniekiem kompensēs 100% apmērā; Un Lekcijā iepazīstinās ar Somijas un Līvānu stikla dizaineru idejām.

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja izmaiņas vairākos likumos nacionālās drošības stiprināšanai. Šos grozījumus rosinājis Valsts prezidents Raimonds Vējonis, un tie paredz pilnveidot valsts augstāko amatpersonu un institūciju rīcību valsts ārēja apdraudējuma gadījumā. Likumu grozījumi paredz - ja Ministru kabinets ir aizkavēts pildīt savus pienākumus kara laikā, tad Valsts prezidenta ieceltais virspavēlnieks pārņem nepieciešamās funkcijas un vada valsts aizsardzību. Lai nodrošinātu valdības un virspavēlnieka efektīvu sadarbību kara laikā, likumprojekts paredz, ka virspavēlnieks vai viņa pilnvarota persona piedalās valdības sēdēs ar padomdevēja tiesībām.

Lai labāk pārstāvētu savas intereses, plānots veidot mazo novadu apvienību. Vakar sanāksmē mazo pašvaldību vadītāji minēja vairākus piemērus, kā ir veiksmīgi apgūta Eiropas Savienības nauda, par spīti tam, ka iedzīvotāju skaits ir mazs. Savukārt jaunajā plānošanas periodā mazajām pašvaldībām vairs šie līdzekļi nebūs pieejami un tas novadus nostāda nevienlīdzīgā situācijā ar lielajām pašvaldībām. Mazo novadu vadītāji minēja daudzus piemērus, kā ir veiksmīgi apgūta Eiropas nauda. Piemēram, Salas novada priekšsēdētāja Irēna Sproģe uzsver, ka viņas vadītais novads ir attīstīties spējīgs un nav vajadzības darīt kaut ko tikai reformas dēļ. Viņasprāt, ir jālauž stereotipi par to, ka mazie novadi nespēj attīstīties. Latvijā ir 39 pašvaldības, kurās iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5 tūkstoši cilvēkiem.

Veselības ministrija radusi iespēju nākamā gada budžetā medikamentus C hepatīta slimniekiem kompensēt 100% apmērā. Līdz ar to C hepatīta ārstēšanai nākamgad būs pieejami 6,5 miljoni eiro. Jau ziņots, ka iepriekš tika plānots, ka valsts līdzmaksājums par medikamentiem no nākamā gada būs 90%. Šogad tas ir 75%. Statistika liecina, ka pērn Latvijā reģistrēti 58 akūta C hepatīta gadījumi, savukārt 2013.gadā - 53. Hronisko C hepatīta gadījumu skaits palielinās - 2014.gadā reģistrēti 1706 hroniska C hepatīta gadījumi, bet 2013.gadā - 1221. Savukārt šogad laika posmā no janvāra līdz oktobrim reģistrēti 49 akūta C hepatīta gadījumi, kas ir par 11 gadījumiem vairāk nekā pērn un 1347 hroniska C hepatīta gadījumi, kas ir par 128 gadījumiem vairāk nekā 2014.gada pirmajos deviņos mēnešos.

Un vēl

Šodien Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ar lekciju "Alvara Ālto stikla dizains un tā ietekme Latvijā" viesosies Mencendorfa nama vadītāja Ilona Audere. Somijas stikla mākslas un dizaina tradīcijām ir vērā ņemama pagātne, kas lielākoties saistīta ar izcilajiem dizaineriem Ālto, Tapio Virkalu un Kaju Franku, kuri strādājuši ciešā sadarbībā ar slaveno "Iittala" ražotni un savulaik atnesuši Somijai atzinību gan pasaules izstādēs Parīzē, Londonā, gan Milānas triennālēs. Arī Latvijas 20.gadsimta stikla dizaina domāšanā redzamas paralēles ar Ālto idejām. Par to liecina Latvijas stikla fabrikās tapušie darbi. Lekcijā Audere iepazīstinās ar Līvānu stikla fabrikas mākslinieku skicēm produkcijai un aicinās novērtēt tās kvalitātes, kuras sasaucās ar skandināvu dizaina augstajiem profesionalitātes kritērijiem, kas ietver modernisma, funkcionalitātes un estētikas jēdzienus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Pārsūdz spriedumu Jēkabpilī zīdaini smagi piekāvušo vecāku lietā; Rīt Jēkabpilī sāksies amatierteātru pestivāls Laipa; Un Nākamnedēļ latvijā gaidāma vētra.

Jēkabpilī zīdaini smagi piekāvušo vecāku lietā no cietušā mātes saņemta apelācijas sūdzība. Jau vēstīts, ka Jēkabpils rajona tiesa piespriedusi reālus cietumsodus Jēkabpilī zīdaini smagi piekāvušajiem vecākiem. Zīdaiņa mātei tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, bet zīdaiņa tēvam - brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu un sešiem mēnešiem. Notiesātajiem būs jāizmaksā cietušajai pusei, ko pārstāv bāriņtiesa, arī materiālā kompensācija.

Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā līdz 2.decembrim atlikta Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllieta, kuru skata apelācijas kārtībā. Vakar tiesas sēdi atlika, lai aicinātu liecināt ekspertes. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus - Arvo Žagaram tā piesprieda mūža ieslodzījumu, bet brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi - attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu. Apsūdzētajiem Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Taču pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Turpinām ziņas

No rītdienas līdz svētdienai Jēkabpils Tautas namā norisināsies nu jau devītais amatierteātru festivāls “LAIPA”. Tas Jēkabpilī notiek kopš 1999. gada un ir iemantojis popularitāti gan amatierteātru trupu, gan skatītāju - jēkabpiliešu un pilsētas viesu vidū. Festivālā trīs dienu laikā būs iespēja redzēt desmit izrādes visdažādākajām gaumēm – gan drāmas, gan komēdijas. Festivālu rīt pulksten sešos vakarā atklās mājinieki – Jēkabpils Tautas teātris. Turklāt jēkabpiliešiem pirmizrāde – igauņu dramaturga Andrusa Kivirehka traģikomēdija “Gaiši zilais vagons” režisores Intas Ūbeles interpretācijā.

Ceturto gadu pēc kārtas Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās ierindoti AS «ABLV Bank» īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, liecina jaunākais pētījums. Savukārt piektajā vietā ierindojies kompānijas «Mikrotīkls» līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš, kura īpašumu vērtība gada laikā palielinājusies par pieciem miljoniem eiro, sasniedzot 85 miljonus eiro. Kā liecina saraksts, gada laikā Latvijas 100 visbagātāko cilvēku pirmā desmitnieka īpašumu vērtības kopsumma sasniegusi 1,41 miljardu eiro.

Un vēl

Nākamnedēļ Baltijas jūrā gaidāma vētra un spēcīgi vēji skars arī Latviju, liecina prognozes. Saskaņā ar pašreizējiem aprēķiniem svētdien virs Atlantijas okeāna ziemeļiem izveidosies ciklons, kas, strauji pastiprinoties, šķērsos Britu salas, Ziemeļjūru, Skandināvijas dienvidus un pirmdien vai naktī uz otrdienu sasniegs Baltijas jūru. Latvijas piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 22-27 metriem sekundē. Savukārt iekšzemē vējš būs vājāks - līdz 15-20 metriem sekundē. Tik stiprs vējš parasti lauž atsevišķus kokus, rada pārrāvumus elektrolīnijas un posta vieglas konstrukcijas. Nākamnedēļ gaidāma augsta ciklonu aktivitāte, tādēļ bieži būs vējains, gaidāmi nokrišņi, pārsvarā lietus, bet brīžiem arī slapjš sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Krivija gatavo sankcijas pret Turciju; No nākamā gada piemēros PVN dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem; Un Kas veido Latvijas dāmu un kungu istabu TOP10?

Reaģējot uz savas lidmašīnas notriekšanu pie Sīrijas robežas, Krievija gatavo virkni ekonomisku sankciju pret Turciju. Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs informē, ka starp plašajām soda sankcijām varētu būt kopīgo ekonomisko projektu apturēšana, finanšu un tirdzniecības ierobežojumi, kā arī muitas tarifu grozīšana. Sankcijas tiks vērstas arī pret tūrisma un transporta sektoriem, kā arī skars darba tirgu un humanitāros kontaktus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta šodien rīkotajā pārbaudē no 158 sirēnām tehniskas problēmas konstatētas 11 trauksmes iekārtām. Manuāla trauksmes sirēnu iedarbināšana veikta 158 no 164 Latvijā uzstādītajām sirēnām. Netika iedarbinātas sešas trauksmes sirēnas, kuras šobrīd ir modernizācijas procesā. No ceturtdien pārbaudītajām 158 sirēnām bez traucējumiem un bojājumiem darbojās 147 trauksmes sirēnas, bet 11 trauksmes sirēnām tika konstatētas tehniskas problēmas, kuras tiks novērstas pēc iespējas īsākā laikā. Zemgalē darbojās visas 22 pārbaudītās sirēnas, tajā skaitā arī Jēkabpilī Šodien glābšanas dienesta 112 zvanu centri saņēma 76 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas.

Turpinām ziņas

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien galīgajā lasījumā atbalstīja ieceri piemērot pievienotās vērtības nodokli dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem. Komisija norāda, ka PVN piemērošana dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam ir saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes direktīvu par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu, kas neparedz nosacījumu, ka ar PVN neapliek dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumu. Lai nodokļu maksātāji un iedzīvotāji sagatavotos izmaiņām attiecībā uz PVN režīma piemērošanu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam, minētie grozījumi stāsies spēkā no 2016.gada 1.jūlija.

Līdz šā gada beigām ar Āfrikas cūku mēri inficēto mežacūku skaits pārsniegs 1000, nākamā gada laikā kaite pārņems visu Latviju, savukārt vairāku faktoru kopsakarības dēļ ar mēri nāksies sadzīvot vēl ļoti ilgi. Līdz šim infekcija konstatēta 876 cūkām, no tām 579 atrastas beigtas, bet 297 tika nomedītas. Pilnībā skaidrs, ka līdz gada beigām slimības skarto cūku skaits pārsniegs 1000. Kopumā skarti 160 pagasti, kas ir teju puse no Latvijas teritorijas, un, turpinoties līdzšinējam tempam, slimība pārņems visu valsti. Jautājums tikai, vai tas notiks pusgada vai gada laikā, norāda eksperti.

Un vēl

Par labākajām Latvijā atzītas restorāna “VillAmor”, Liepupes muižas un Mālpils muižas dāmu un kungu istabas. 4. vietu ieņem restorāns “Annas dārzs”, 5. vietu – restorāns “MIO”, 6. vietu – “Jonathan SPA” Amatciemā, 7. vietu – restorāns “Aqua Luna”, 8. vietu – “Bibliotēka No.1”, 9. vietu – restorāns “Fazenda Bazārs” Siguldā un topu noslēdz Kuldīgas novada muzejs. Jāmin, ka ekspertiem bija jāizvēlas labākie projekti no vairāk nekā 40 pieteiktajām vietām Latvijā. Žūrijas eksperte Indra Salcēviča norāda, ka ir gandarījums, ka Latvijā sabiedriskās vietās arvien vairāk piedomā pie tualetes interjera, nevis tikai pie centrālo telpu dizaina.

Atstājiet komentāru