2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 24.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 24.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Pasākumu organizatori un kultūras darbinieki šodien protestēs pie Saeimas; Šodien sākas CSDD kampaņa “Skaties ceļam acīs!”; un A ko Jēkabpils basketbolisti šodien tiksies spēlē savā laukumā?

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien piedalīsies Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē Krustpils novada Variešu pagasta pārvaldē. Sēdē tiks sniegta informācija par Uzņēmēju dienām  Zemgalē 2016; grozījumiem plānošanas reģiona 2015. gada budžetā, izskatīta dalība projektā par e-veselību, kā arī uzklausīta informācija par sabiedriskā transporta padomes aktualitātēm un iesniegtajiem priekšlikumiem skolu tīklu sakārtošanā.

 

Protestējot pret ieceri no 2016.gada janvāra kultūras un izklaides pasākumiem piemērot pievienotās vērtības nodokli 21% apmērā, šodien pie Saeimas norisināsies protesta sapulce "Par atbalstu kultūras pasākumiem!". Uz sapulci aicināti kultūras pasākumu rīkotāji, mūziķi, kultūras darbinieki un pasākumu apmeklētāji. Jau ziņots, ka Latvijas kultūras dzīves dalībnieki atklātā vēstulē, ko parakstījusi 241 persona, aicina valsts augstākās amatpersonas nepieļaut 21% PVN piemērošanu kultūras un izklaides pasākumiem.

 

Šodien Latvijas Zinātņu akadēmijā pasniegs ikgadējās Cicerona balvas. Balvu piešķiršanas mērķis ir atzīt, veicināt publiskās komunikācijas nozīmi un godināt tos, kuri sekmīgi darbojušies politikā, žurnālistikā, akadēmiskajos un radošajos procesos. Cicerona balvu šogad saņems māksliniece Džemma Skulme, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis. Savukārt ar Cicerona Goda nosaukumu tiks atzīmēts Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Latvijas Radio 1 žurnāliste Sandra Kropa un mākslas zinātņu doktors Miervaldis Mozers. Tiks nosaukti arī tie, kam šoreiz būs adresētas antibalvas - Mērfija tituls.

 

Turpinām ziņas

 

 

Sakarā ar uzņēmuma "Sadales tīkls" iepriekš plānotajiem remontdarbiem, šodien CSDD Preiļu nodaļas un tehniskās apskates stacijā nebūs pieejami transportlīdzekļu reģistrācijas un tehniskās apskates pakalpojumi. Tuvākās CSDD nodaļas atrodas jēkabpilī, Rēzeknē, Daugavpilī un Krāslavā.

 

 

Katrs ceturtais autovadītājs Latvijā ir potenciāls slepkava, jo regulāri pie auto stūres lieto mobilās ierīces. Braucot ar 90km/h, tas ir 35 m garš "aklais brauciens". Vien paskatīšanās uz mobilo tālruni prasa 1,4 sekundes. Ceļu satiksmes drošības direkcija šodien pirmo reizi rīko satiksmes drošības kampaņu "Skaties ceļam acīs!", kurā cilvēkiem uzskatāmi tiks rādīta mobilo ierīču lietošanas bīstamība pie auto stūres.

Un vēl

Šodien gaidāms spraigs un principiāls basketbola duelis, kad “Triobet” Baltijas Basketbola līgas regulārā turnīra mačā BK “Jēkabpils” savā laukumā uzņems sava bijušā terenera Edmunda Valeiko trenēto un Maika Burvela pārstāvēto Kazahstānas Atyrau “Barsy” komandu. Spēles sākums plkst. 18.30.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda situācija šorīt ir uz Latvijas autoceļiem? Lielbritānijas iedzīvotājs sūdzas par Jēkabpils slimnīcu; un No šodienas latvijā izrādīs jauno spēlfilmu “Ausma”.

 

 

Jēkabpilī uzsnidzis pirmais sniegs un atnākusi ziema. Snigt sāka vakar pēcpusdienā un snieg arī šorīt. Sinoptiķi informē, ka šorīt snieg visā Latvijas austrumu pusē un Vidzemē un vietām Vidzemes ziemeļrietumu daļā, pēdējās diennakts laikā izveidojusies aptuveni desmit centimetru bieza sniega sega. Jēkabpilī sniega nav daudz, sniega sega pa nakti izveidojusies aptuveni centimetra biezumā.

 

Šorīt apgrūtināta braukšana sniega un apledojuma dēļ bija praktiski visā Latvijā, liecina uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" operatīvā informācija. Turpinoties ceļu tīrīšanas un kaisīšanas darbiem, braukšanas apstākļi pakāpeniski uzlabojas.

 

 

Ceļu kaisīšanā un sniega šķūrēšanā šorīt visā Latvijā iesaistītas 134 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības. Tie pagaidām ir lielākie spēki, kas šajā sezonā iesaistīti ceļu uzturēšanas darbos. Sinoptiķi prognozē, ka dienas laikā braukšanas apstākļi lielākoties būs apmierinoši, dažviet Vidzemē un Latgalē tos pasliktinās sniegs un atkārtota apledojuma veidošanās. Savukārt šovakar un naktī uz trešdienu atkal Latvijas lielākajā daļā nokrišņu un apledojuma dēļ pasliktināsies braukšanas apstākļi.

Citas ziņas

Kāds Lielbritānijas iedzīvotājs šoruden saskārās ar nepatīkamu pieredzi Jēkabpils slimnīcā. Viņš raksta, ka esot saņēmis nekvalitatīvu ārstēšanu. Arī slimnīca apstiprinājusi, ka tāds pacients ārstējies pie viņiem. Lielbritānijas iedzīvotājs Dainis vēstulē medijiem raksta, ka Jēkabpils slimnīcā ārstējies septembrī. Vizītes iemesls bijusi ceļa iepriekšējas traumas radītas problēmas. Pacients norāda, ka pēc nekvalitatīvas medicīniskās palīdzības Jēkabpilī viņam gandrīz visu oktobri nācies gulēt slimnīcā Anglijā un celim, lai to savestu kārtībā pēc ārstēšanas latvijā, veiktas divas operācijas. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šodien Kokneses novada domē organizēs reģionālo semināru par sasaistes izveidošanu starp attīstības un budžeta plānošanu vietējā līmenī. Uz semināru aicināti visu Latvijas pašvaldību attīstības plānošanas un budžeta plānošanas speciālisti, kā arī citi jomas interesenti. Speciālistiem būs iespēja saņemt Norvēģijas pieredzē balstītu metodisko materiālu par pasākuma tematiku.

 

 

Un vēl

 

Šonedēļ Rīgā, Jēkabpilī, Cēsīs, Talsos, Valmierā, Ventspilī un citur Latvijā būs iespējams noskatīties režisores Lailas Pakalniņas jaunāko spēlfilmu "Ausma". Spēlfilma "Ausma" ir starptautisks Latvijas, Polijas un Igaunijas kopražojums. "Ausma" ir melnbalts stāsts par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē, padomju laikā, kad ideoloģijas principu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus. Jēkabpilī Kino Mītnē spēlfilma “Ausma” būs skatāma rīt, 25. novembrī pulksten sešos vakarā. Pēc filmas notiks tikšanās ar tās režisori Lailu Pakalniņu.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils autobusu parks iesniedzis sūdzību par iepirkumu reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā "Latgale; Gārsenē mežā apmaldās jaunietis; un VID aicina ikvienu iesaistīties cīņā ar nelikumīgo ēnu ekonomiku, nododot pirkumu čekus.

Nacionālais veselības dienests, kas apsaimnieko medicīnai piešķirto naudu, iecerējis nākamgad samazināt ārstu un medicīnas māsu skaitu slimnīcu uzņemšanas nodaļās, kā arī speciālistu skaitu traumpunktos, lai arī pacientu skaits tur nesarūk. Nacionālā veselības dienesta ierēdņu aprēķini rāda, ka, piemēram, Jēkabpils reģionālās slimnīcas uzņemšanas nodaļai 2016.gadā plānots piešķirt uz pusi mazāku naudas summu nekā šogad, kad Jēkabpils slimnīca saņēma 744 tūkstošus eiro par 31,5 ārstu un medicīnas māsu slodzēm, bet nākamgad naudas summu plānots samazināt līdz 356 tūkstošiem eiro par 15,8 slodzēm. Šis lēmums ir satricinājis daudzus mediķus, un, ja to pieņems, tad vairāku slimnīcu uzņemšanas nodaļas vairs nespēs strādāt diennakts režīmā.

 

Iesniegta sūdzība Autotransporta direkcijas izsludinātajā iepirkumā par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā "Latgale".Sūdzību minētajā konkursā iesnieguši pasažieru pārvadātāji "Jēkabpils autobusu parks", "Rēzeknes autobusu parks", "Dautrans" un "Daugavpils autobusu parks". Birojs nav noteicis sūdzības izskatīšanas termiņu.

Jau ziņots, ka Autotransporta direkcija oktobrī izsludināja iepirkumu par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīkla daļā "Latgale", kuru veido četras lotes - "Preiļi", "Rēzekne", "Daugavpils" un "Krāslava". Prognozētā līgumcena ir robežās no 15,55 miljoniem eiro līdz 15,83 miljoniem eiro. Pretendenti pieteikumus dalībai iepirkumā var iesniegt līdz 14.decembrim.

Turpinām ziņas

Kāds 18 gadus vecs vīrietis vakar apmaldījās mežā Aknīstes novada Gārsenes pagastā, nespējot no tā izkļūt pats saviem spēkiem. Glābšanas dienestam, izmantojot skaņas signālu un uzturot sarunu pa mobilo telefonu, glābēji apmaldījušos vīrieti atraduši. Kopumā pagājušajā diennaktī valsts ugunsdzēsības un glābšanas diensts saņēmis 33 izsaukumus, no kuriem 17 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 15 - ar dažādiem glābšanas darbiem.

Latvijas gada labākās handbolistes balvai izvirzītas piecas pretendentes, tajā skaitā arī - Simona Ārmane no Jēkabpils sporta skolas. Latvijas gada labāko handbolisti noteikts 14 cilvēku ekspertu grupa. Ekspertu balsojums ilgs līdz 18.decembrim. Ja kādam no spēlētājiem būs vienāds punktu skaits, augstāku vietu ieņems tas vai tā, kam būs vairāk pirmo vietu. Eksperti Latvijas labākos handbolistus nosaka kopš 2013.gada.

Un vēl

Ņemot vērā uzņēmumu vidū aktuālo tendenci ļaunprātīgi iejaukties kases aparātu darbībā, samazinot to ieņēmumu apmēru, no kura būtu godprātīgi maksājami nodokļi valsts budžetā, Valsts ieņēmumu dienests aicina ikvienu iedzīvotāju iesaistīties cīņā ar šo nelikumīgo parādību un ēnu ekonomiku kopumā, nododot čekus un kvītis par pirkumu vai pakalpojumu. Sākot ar šodienu, VID klientu apkalpošanas centros visā Latvijā būs izvietotas īpašas kastes ar uzrakstu "Iemet čeku - mēs to pārbaudīsim!". Tās paredzētas, lai ikviens iedzīvotājs VID klientu apkalpošanas centrā varētu nodot čeku vai kvīti par jebkuru veikto pirkumu vai saņemto pakalpojumu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils dienesti ir gatavi ziemas sezonai; SIA “Jēkabpils pakalpojumi” iegādājas jaunu tehnikas vienību; un Mūziķi protestējot pret plānotajiem grozījumiem likumā „Par pievienotās vērtības” nodokli, Saeimas deputātus šodien sagaidīja ar “Mēmo dziesmu”.

Jēkabpils ielās vakar un šodien strādāja ceļu un ielu uzturēšanas tehnika. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka sarunā ar Radio1 sacīja, ka pilsētas ielās strādā trīs tehnikas vienības, kas vakar kaisīja galvenos ielu krustojumus, bet šodien gan krustojumus, gan brauktuves ar sāli, lai novērstu slīdamību. Hauka norādīja, ka uzņēmums ir gatavs ziemas sezonai. Uzņēmumam ir no pašvaldības iedots ielu saraksts, kuras jātīra un jākaisa obligāti, savukārt mazās pilsētas ieliņas tiks tīrītas pēc vajadzības. Ar šo ielu sarastu var iepazīties portālā radio1.lv. Ja ziemā būs īpaši dziļš sniegs, ir noslēgti līgumi ar vietējiem uzņēmējiem, kuru traktortehnika palīdzēs sniega tīrīšanā.

Pilsētas ielās sētnieku darbam ir izvietotas kastes ar smiltssāls maisījumu ietvju kaisīšanai. Arī iedzīvotāji, tīrot sniegu pie savām mājām var ņemt smiltssāli no šīm kastēm ietvju kaisīšanai. Uzņēmuma SIA “Jēkabpils pakalpojumi” mājaslapā ir publicēts saraksts un karte, kur atrodas šie smiltssāls konteineri. Patlaban SIA “Jēkabpils pakalpojumi” strādā astoņi sētnieki.

Ielu un ietvju uzturēšanai ziemas sezonā SIA “Jēkabpils pakalpojumi” darbam ir gatavas septiņas tehnikas vienības, kurām tuvāko nedēļu laikā pievienosies vēl viena. Tas būs traktors “CASE”, kas aprīkots ar divdaļīgu sniega lāpstu un 2 kubikmetru apjoma smilts-sāls kaisītāju. Iepirkumu uzvarēja un traktoru piegādā  SIA "Dotnuvos projektai". Traktora cena 61 tūkstotis 836 eiro.

Jēkabpilī šobrīd visā pilsētā ir apmierinoši braukšanas apstākļi. Savukārt latvijas valsts ceļi informē, ka patlaban braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem apgrūtināti vairākos ceļa posmos. Tajā skaitā arī autoceļā no Jēkabpils līdz Terehovai.

Turpinām ziņas

Krītot uz apledojušām ielām, dažādas traumas vakar guvuši seši cilvēki. Cietušas ir sievietes vecumā no 53 līdz 84 gadiem. Negadījumi notikuši Rīgas, Zemgales un Latgales reģionos. Mediķi cietušajām sievietēm konstatējuši kāju, roku, galvas, mugurkaula un pleca traumas.

Saeimas Budžeta komisijas deputātus šodien pie Saeimas nama sagaidīja vairāki desmiti mūziķu un pasākumu rīkotāju, kuri bija sapulcējušies, lai protestētu pret plānotajiem grozījumiem likumā „Par pievienotās vērtības” nodokli. Pie Saeimas bija pulcējušies vairāki plaši pazīstami mākslinieki no grupām „Musique”, „Labvēlīgais tips” un „Instrumenti”. Protestētāju vidū bija arī Lauris Reiniks, Intars Busulis un Kaspars Bindemanis. Visi kopā viņi sagaidīja Saeimas deputātus, dziedot Raimonda Paula „Mēmo dziesmu”. Jau ziņots, ka grozījumi, kas stāsies spēkā ar nākamā gada 1. janvāri paredz, ka ieejas maksa uz komerciāla rakstura kultūras pasākumiem – koncertiem, izrādēm un izstādēm – apliekama ar nodokli 21% apmērā. Šādi valsts budžetā jau nākamgad plānots iekasēt vairāk nekā trīs miljonus eiro.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Piešķir naudu filmas “Dvēseļu putenis” uzņemšanai; Nākamgad būs četras dažādas minimālās algas stundu tarifa likmes atkarībā no darba stundu skaita mēnesī; Un Kādu laiku sinoptiķi sola šonakt un rīt dienā?

Saeimas Budžeta un finanšu komisija sēdē šodien, skatot priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta paketē, atbalstīja priekšlikumu piešķirt 467,5 tūkstošus eiro nākamgad filmas "Dvēseļu putenis" uzņemšanai. Vienlaikus šādas summas piešķiršana atbalstīta arī 2017.gadā.

Tāpat arī galīgajā lasījumā šodien atbalstīti grozījumi mikrouzņēmuma nodokļa likumā, paredzot, ka nākamgad tiks saglabāts 9% nodoklis mikrouzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 100 tūkstošiem eiro gadā.Tāpat komisija atbalstīja ieceri, ka izmaiņas par to, ka mikrouzņēmumi nevar darboties konkrētajās nozarēs, stāsies spēkā no 2017.gada, nevis nākamgad, kā tas sākotnēji bija plānots.

Valdība šodien arī lēma, ka nākamgad būs četras dažādas minimālās algas stundu tarifa likmes atkarībā no darba stundu skaita mēnesī. Labklājības ministrijas speciālisti norāda, ka pašreizējā sistēma normāla darba laika ietvaros ir atšķirīga darbiniekiem, kuriem ir noteikta minimālā alga un, kuriem maksā par nostrādāto laiku ar minimālās stundas tarifa likmes apmaksu. Piemēram, šī gada martā darba stundu skaits bija 176 stundas. Darbinieks, kuram samaksa ir noteikta minimālā algas apmērā, saņēma 360 eiro, bet darbiniekiem, kuriem maksā nostrādāto laiku alga bija 381 eiro. Jau ziņots, ka valdība 31.augustā ārkārtas sēdē apstiprināja minimālās mēnešalgas paaugstināšanu 2016.gadā no pašreizējiem 360 eiro līdz 370 eiro.

Jaunais, kompetencēs balstītais mācību saturs skolēnu mācīšanās procesu pārvietos no mājām uz skolu. Tāpēc nākotnē skolēniem būs mazāk mājasdarbu. Līdz ar jaunā mācību satura ieviešanu darbs mācību stundās būs daudz integrētāks un skolēni daudz vairāk strādās ar specifiskiem uzdevumiem. Turpmākajos gados ir paredzētas pārmaiņas pirmsskolas, pamatizglītības un vidējās izglītības mācību saturā, attīstot prasmes mācīties, apgūt matemātiku, dabaszinātnes un tehnoloģijas, saziņu dažādās valodās, sociālo un pilsonisko kompetenci, pašizziņu, pašiniciatīvu uzņēmējdarbībā, digitālo kompetenci un kultūras izpratni. Šo kompetenču apguve tiks integrēta visos mācību priekšmetos līdz 2022.gadam.

Un vēl

Sinoptiķi informē, ka naktī debesis apmāksies, nakts sākumā daudzviet, bet otrajā pusē tikai Vidzemē un Latgalē gaidāmi nokrišņi. Valsts rietumos lietus un slapjš sniegs, austrumos sniegs. Vietām Vidzemē un Zemgalē šovakar un nakts sākumā brīžiem stipri snigs. Pūtīs dienvidrietumu, dienvidu vējš, pēcpusdienā arī dienvidaustrumu vējš ar brāzmām 7-11 metri sekundē,. Minimālā gaisa temperatūra naktī 0..-4 grādi, bet dienā gaiss iesils līdz -1..+4 grādiem.

Atstājiet komentāru