2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 5.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 5.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien kļūs zināms Jēkabpils pašvaldības policijas priekšnieka vārds; Jēkabpils dome lems par detālplānojuma izstrādi pilsētas kapu teritorijas paplašināšanai un krematorijas būvniecībai Un Jēkabpils policija meklē pazudušu pusaudzi.

 

Ir noslēdzies Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātais konkurss uz pašvaldības policijas priekšnieka amatu un jau izvērtēti kandidāti un zināms, kas turpmāk vadīs Jēkabpils pašvaldības p[oliciju. Pagaidām šī amatpersona tiek turēta noslēpumā, Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka šodien ar konkursa rezultātiem un jauno pašvaldības policijas priekšnieku domes sēdē tiks iepazīstināti deputāti, tad arī viņa vārds kļūs zināms plašākai sabiedrībai.

 

 Līdz 2018.gadam ir paredzēta Jēkabpils pilsētas kapu teritorijas paplašināšana un krematorijas būvniecība, līdz ar to ir paredzēts izstrādāt detālplānojumu zemesgabalam Zaļā ielā 27. Par šo jautājumu šodien lems Jeķabpils domes deputāti. Sēdē paredzēts izskatīt jautājumus arī par īres un komunālo maksājumu atlaidēm sociālajiem dzīvokļiem, Zelta un Dimanta kāzu jubilāru sveikšanu un finansējuma no Dabas resursu nodokļa piešķiršanu atkritumu izvešanai.

 

 

 

Šodien notiks arīJēkabpils domes Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas un Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēde. Jēkabpils domes Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas sēdē šodien izskatīs jautājumu par ārstniecīobas speciālista stipendijas piešķiršanu anesteziologam-reanimatalogam un ķirurgam, nākamā gada budžeta projektu izglītības pasākumiem, Jēkabpils sporta centram, Kultūras pārvaldei, kā arī izskatīs vairākus citus lēmuma projektus par finansējuma piešķiršanu. Savukārt Attīstības jautājumu komitejas sēdē lems par Jēkabpils pilsētas budžeta projektu 2016.gadam sadaļā “Teritoriju un mājokļu apsaimniekošana”, medību koordinācijas komisijas izveidi un ielas statusa noteikšanu un nosaukuma piešķiršanu.

 

 

 

Un vēl

Jēkabpils policija meklē bez vēsts pazudušu 15 gadus vecu meiteni Mirandu Krauču. Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece radio1 informēja, ka Miranda Krauča dzimusi 2000.gadā. Viņa 23.oktobrī patvaļīgi atstājusi bāreņu nama "Līkumi" teritoriju, Sēlpils pagasta Salas novadā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma. Sietniece norāda, ka meitenei ir nosliece uz klaiņošanu. Dienā, kad meitene pēdējo reizi redzēta, viņa bija ģērbusies baltā rudens jakā, melnās džinsu biksēs, gaišos sporta apavos. Kraučas pazīmes - augums ap 160 centimetriem, mati melni, gari, līdz elkoņiem, acis brūnas. Ja kādam ir ienformācija par Mirandas Kraučas atrašanās vietu, lūgums ziņot policijai pa tāruņiem - 65202600, 25488656.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klauseties: Mežāres pagastā mežā apmaldās cilvēks, pašvaldību vadītāji skeptiski raugās uz administratīvi teritoriālajām reformām un Prestižā žurnālā Forbes pasaules ietekmīgāko cilvēku topa pirmajā vietā šogad ierindots Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Krustpils novada Mežāres pagastā trešdienas vakarā pazudis cilvēks,. Glābēji izsaukumu uz mežu saņēmuši plkst.19.42. Līdz plkst.3.20 naktī cilvēks nav izvests no meža, lai gan izdevies ar viņu sazināties pa mobilo tālruni. Valsts policijas darbinieki, kuri arī iesaistīti meklēšanas darbos, plkst.3.20 nolēmuši, ka glābšanas speciālistu palīdzība vairs nav nepieciešama un austot gaismai cilvēsks ceļu mājup atradīs.

Latvijas Televīzijas žurnālists saņēmis draudus no Jūrmalas pašvaldības policista Ingūna Piča. Tas noticis pēc tam, kad raidījums "Aizliegtais paņēmiens» atklāja, ar kādu attieksmi un korupcijas riskiem Jūrmalā jārēķinās tiem, kuri vēlas sākt ātrās ēdināšanas biznesu. Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte ir vērsies Valsts policijā ar lūgumu sākt faktu pārbaudi un apdraudējumus novērst.

Turpinām ziņas

Līdz 2030.gadam iedzīvotāju skaits Latvijā varētu sarukt vēl par 20%, vakar Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē pavēstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze. Viņa norādīja, ka pašlaik no 2000.gada līdz 2014.gadam iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 380 tūkstošiem cilvēku. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada 1.janvāri 80% no pašreizējiem iedzīvotājiem dzīvo 38 pašvaldībās, un tas ministrijas ieskatā "liek domāt par to, vai pašvaldības nav pārāk sadrumstalotas". Pašvaldību pārstāvji gan skeptiski raugās uz jaunajām administratīvi teritoriālajām reformām. Viņiem joprojām nav skaidrs, kā, izveidojot lielāku novadu, "slimnīca pienāks tuvāk iedzīvotājiem" un kā jaunās reformas spēs ietekmēt demogrāfiju.

Krievijas lidmašīnas katastrofas galvenais iemesls Sīnāja pussalā ir sprādziens dzinējā. Par to Ēģiptes presei paziņojis kāds no izmeklēšanas komisijas. Izdevuma avots, kurš vēlējās palikt anonīms, atzīmēja, ka izmeklētāji neizslēdz terorakta versiju. Sprādziena iemesls esot vai nu dzinēja defekts, vai nu bumbas detonācija - tas kļūs zināms pēc tam, kad tiks veikta pilna atlūzu analīze. Norādīts, ka borta datori fiksējuši strauju augstuma samazināšanos. Sprādziens bijis liels, un tādēļ pārtraukuši darboties abi dzinēji, un sākusies aizdegšanās. Arī Ēģiptes tiesu medicīnas eksperts, kurš aplūkojis bojāgājušo līķus paziņojis, ka gūtās traumas ir raksturīgas tam, it kā lidmašīnā noticis sprādziens.

Un vēl

Prestižā žurnālā Forbes pasaules ietekmīgāko cilvēku topa pirmajā vietā šogad ierindots Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kuram seko Vācijas kanclere Angela Merkele un ASV prezidents Baraks Obama.  Pēc Obamas ceturtajā vietā ierindots pāvests Fracisks, tālāk Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins un Microsoft vadītājs Bils Geits, ASV Federālās rezerves vadītājā Dženeta Jelena, astotā vietā Lielbritānijas premjers Deivids Kemerons, Indijas premjerministrs Narenda Modi un desmietnieku noslēdz viens no Google radītājiem Lerijs Peidžs. 

Raidio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ministru prezidente Laimdota Straujuma ir parakstījusi rīkojumu par satiksmes ministra Anrija Matīsa demisiju; Alimentu nemaksātāju publiskošana ir sevi attaisnojusi un Eiropas parlaments vēlas kontrolēt bezpilota lidaparātu izmantošanu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ir parakstījusi rīkojumu par satiksmes ministra Anrija Matīsa demisiju. Tāpat ir ieviestas izmaiņas saistībā ar satiksmes ministra pienākumu izpildītāju. Ņemot vērā, ka finanšu ministrs Jānis Reirs joprojām ir iesaistīts nākamā gada valsts budžeta procesā, ir panākta vienošanās, ka šos pienākumus no 7.novembra uzņemsies iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Laimdota Straujuma norāda, ka viņai joprojām nav konkrētu kandidātu satiksmes ministra amatam - šis jautājums vēlāk tikšot apspriests ar "Vienotību". Matīss satiksmes ministra pienākumus pildīs līdz 7.novembrim.

Šodien un rīt Daugavpilī norisināsies patriotisks pasākums jauniešiem "Latviešu karavīrs laikmetu griežos". Pasākums būs veltīts latviešu strēlnieku bataljonu dibināšanas simtgadei, un tajā īpaši tiks godināts pulkvedis Frīdrihs Briedis, kurš saņēmis visu Lāčplēša Kara ordeņa šķiru apbalvojumus. Pasākums iecerēts, lai saliedētu Latvijas jauniešu organizācijas, sekmētu jauniešu valstisko un patriotisko audzināšanu, aicinot sabiedrību izzināt vēsturi, savas saknes un veicinot izpratni par valsts aizsardzību, lai atgādinātu par aizsardzības nozīmi brīvas un neatkarīgas valsts saglabāšanā. Pirms trim gadiem šāds pasākums notika arī Jēkabpilī.

Alimentu nemaksātāju publiskošana ir sevi attaisnojusi, jo pieaudzis to cilvēku skaits, kas maksā uzturlīdzekļus. Tieslietu ministrs Dzintars rasnačs norāda, ka maksātāju ir kļuvis vairāk to cilvēku vidū, kas līdz šim atteicās maksāt uzturlīdzekļus. Arī Uzturlīdzekļu garantiju fonds oktobra sākumā atzina, ka alimentu nemaksātāju publiskošana ir palielinājusi viņu aktivitāti savu saistību pildīšanā. Jau ziņots, ka sākot ar jūliju, Latvijā tiek publiskoti alimentu nemaksātāju vārds, uzvārds, persona koda otra puse un dzimšanas gads.

Un vēl

Eiropas Parlaments ir pieņēmis rezolūciju, ar kuru aicinājusi Eiropas Komisiju izstrādāt Eiropas Savienības mēroga noteikumus, lai regulētu aizvien lielāku popularitāti iegūstošo bezpilota lidaparātu jeb dronu izmantošanu komerciālām vajadzībām un hobijam. Bezpilota lidaparāti vienlaikus ir gan iespēja, gan drauds, jo tos var izmantot, piemēram, sūtījumu piegādē, labības miglošanā un citos sabiedrībai nozīmīgos darbos. Tomēr vienlaikus tie var arī sadurties ar citiem lidaparātiem, radot drošības riskus, vai arī tikt izmantoti negodprātīgiem nolūkiem. Tāpēc bezpilota lidaparāti ir jāaprīko ar identifikācijas mikroshēmām un jāreģistrē, lai būtu vieglāk noķert noziedzniekus, kas pārkāpj privātuma un datu aizsardzības noteikumus vai veic citas noziedzīgas darbības. Savukārt, lai novērstu to iekļūšanu aizliegtās teritorijās, būtu jāizveido īpaša elektronisko žogu tehnoloģija.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils pašvaldības policijas priekšnieka amatam virza Induli Surkuli; Jēkabpils galvenajā bibliotēkā notiks tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu; Un Kādā nozīmīgā konferencē piedalīsies jēkabpils pašvaldības pārstāvji?

Noslēdzies Jēkabpils domes izsludinātais konkurss uz Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieka amatu un izvērtējot kandidātus par atbilstošāko izraudzīts Indulis Surkulis. Viņš līdz šim strādājis Viesītes pašvaldības policijā. Jēkabpils domes izvirzītā kandidatūra vēl jāapstiprina Iekšlietu ministrijai. Pēc tam pašvaldība slēgs darba līgumu ar jauno pašvaldības policijas priekšnieku. Paredzēts, ka amatā viņš stāsies no 1.decembra.

 

 

Jēkabpils Kena parkā vandaļi nogāzuši apgaismojuma stabu pie jaunā bērnu un rotaļu laukuma un nozaguši pie tā piestiprināto videokameru. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka tuvākajā laikā stabs tiks atjaunots un atkārtoti videonovērošanas kamera. Vandaļi arī mēģinājuši nogāzt vienu no rotaļu laukuma konstrukcijām – namiņu. Par laimi tas nav izdevies. Komentējot notikušo Jēkabpils doems priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs sacīja, ka jau ir zināmi vainīgie, kas nozaga videonovērošanas kameru. Tie esot vietējie Jēkabpils jaunieši un pašvaldībai ar policiju esot vienošanās, kad beigsies izmeklēšanas process publiskot viņu vārdus, lai sabiedrība zina tos, kuri bojā visu kopīgo pilsētas īpašumu. Šāda prakse tikšot piekopta arī turpmāk.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība pilsētas izglītības iestādēm dāvina vairāk nekā 600 metru karoga lentīšu, ko audzēkņiem un pedagogiem nēsāt pie apģērba valsts svētku nedēļā no 11. līdz 18.novembrim. Sarkanbaltsarkanās lentītes Jēkabpils pilsētas pašvaldība dāvina visiem pilsētas bērnudārziem un visām vidusskolām, kā arī Agrobiznesa koledžai. Savukārt Jēkabpils jauniešu dome Lāčplēša dienas priekšvakarā, 10.novembrī, arī pilsētas iedzīvotājiem dalīs valsts karoga lentītes. Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija pirms vairākiem gadiem aizsāka tradīciju Lāčplēša dienā pie apģērba nēsāt sarkanbaltsarkanas lentītes, kas norāda uz 1919.gada 11.novembri, kad jaundibinātās Latvijas Republikas karavīri izcīnīja vēsturisko uzvaru pār Bermonta karaspēku.

Jēkabpils Galvenā bibliotēka 26. novembrī plkst.11.00 aicina uz tikšanos ar rakstnieci Noru Ikstenu Krustpils kultūras nama Mazajā zālē. Literatūrā Nora Ikstena debitējusi ar pirmskara rakstnieces un politiķes Annas Rūmanes-Ķeniņas biogrāfiju. Darbojas arī kā publiciste un scenāriste.  Rakstnieces valoda ir tēlaina un bagāta. Rakstniece ir saņēmusi arī vairākas literatūras balvas - Baltijas asamblejas balvu par grāmatu „Nenoteiktā bija”, Literatūras Gada balvu par romānu „Jaunavas mācība” un laikraksta „Diena” Gada balvu kultūrā par stāstu krājumu „Dzīves stāsti”. Īpašu popularitāti iemantojis rakstnieces romāns „Dzīves svinēšana”.

Un vēl

 

Nākamajā nedēļā, no 12. līdz 14.novembrim, Latvijas Kultūras akadēmijā notiks kultūras zinātnēm un aktualitātēm veltīta starptautiskā konference "Kultūras krustpunkti 2015". Trīs konferences norises dienās būs iespējams iepazīties ar vairāk nekā 90 pētījumiem, kurus prezentēs kultūras procesu eksperti, zinātnieki, augstskolu pasniedzēji, kā arī studenti. Pētījumi tematiski tiks prezentēti astoņās atsevišķās darba sekcijās. 13.novembrī par kultūras dzīves un kultūrpolitikas aktualitātēm Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībās referēs pašvaldību pārstāvji, to vidū arī no Jēkabpils.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domei jauna galvenā pilsētas arhitekte; Latvijā reģistrēts trešais saslimšanas gadījums ar gripu Un Ņūjorkas pazemē top jauns un vērienīgs dzelzceļa projekts.

Jēkabpils dome šodien amatā apstiprināja pilsētas galveno arhitekti. Turpmāk šos pienākumus veiks sabiedrībā pazīstamā arhitekte Ilga Tretjakova. Viņas projektēts ir viens no zināmākajiem objektiem Jēkabpilī – Krustpils Romas katoļu baznīca. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, iepazīstonot deputātus ar galveno arhitekti sacīja, ka Ilgas Tretjakovas pluss ir viņas kā arhitektes praktiskā pieredze, kas lieliski nodeēs darbā pašvaldībā.

Valsts policija atradusi pusaudzi Mirandu Krauču, kura vakar tika izsludināta par bez vēsts pazudušu. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece sacīja, ka meitene ir atrasta sveika un vesela un atgriezusies bāreņu namā “Līkumi”. Jau ziņots, ka Miranda Krauča 23.oktobrī bija patvaļīgi atstājusi bāreņu nama "Līkumi" teritoriju, Sēlpils pagasta Salas novadā un viņas atrašanās vieta ilgu laiku nebija zināma. Sietniece arī norādīja, ka meitenei ir nosliece uz klaiņošanu.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā atklāts vēl viens A tipa gripas vīrusa gadījums, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Šis ir trešais gripas gadījums šoruden. Tomēr monitoringā iesaistītajās ambulatorajās ārstniecības iestādēs, kas ir 71 ģimenes ārsta prakse, gripas gadījumi netika reģistrēti. Tāpat pagājušajā nedēļā ar gripu neviens pacients netika stacionēts slimnīcā. Tāpat arī turpina samazināties iedzīvotāju saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Taču joprojām ar augšējo elpceļu infekcijām visvairāk slimojuši bērni līdz četru gadu vecumam. Saslimstība šajā vecuma grupā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, ir pieaugusi. Augstākā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām joprojām reģistrēta Jēkabpilī un Rīgā. Tikmēr viszemākā saslimstība joprojām saglabājās Rēzeknē.

Birža "Nasdaq Riga" sākusi lombarda "Moda kapitāls" obligāciju kotēšanas procedūru iekļaušanai Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. Tajā plānots iekļaut 3 tūkstoši 310 obligācijas. Vienas obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro. Obligāciju dzēšanas termiņš - 2020.gada 15.novembris. Jau ziņots, lombards "Moda kapitāls" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar vairāk nekā 50 tūkstoši eiro zaudējumiem. Uzņēmuma "Moda kapitāls" pamatdarbība ir īstermiņa kredītu izsniegšana pret kustamās mantas ķīlu, nekustamo īpašumu un patēriņa kredīti, kā arī dārgmetālu un mazlietotu sadzīves tehnikas priekšmetu tirdzniecība. Lombarda filiāles atrodas arī Jēkabpilī un Preiļos.

Un vēl

Ņujorkā, dziļi pazemē top jauns un vērienīgs Longailendas dzelzceļa projekts, kas savienos Longailendu ar Manhetenas austrumiem. Paveiktais jaunās dzelzceļa līnijas izbūvē šonedēļ tika izrādīts medijiem, vēsta Reuters. Jaunā dzelzceļa līnija novirzīs vilcienus no pārpildītās Pensilvānijas stacijas un saīsinās nokļūšanu Ņujorkā par 30 – 40 minūtēm. Plānots, ka jaunajā līnijā tiks apkalpoti aptuveni 162 tūkstoši pasažieru dienā. 10,2 miljardus vērto projektu sākotnēji bija plānots pabeigt jau 2009.gadā, taču tagad tiek vēstīts, ka jaunā dzelzceļa līnija sāks darboties ne ātrāk kā 2023.gada rudenī. Foto no jaunās dzelzceļa līnijas izbūves var aplūkot portālā Radio1.lv sadaļā pasaulē.

Atstājiet komentāru