2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 4.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 4.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds pasākums notiks šodien bērnudārzā Zvaigznīte? Uz kādu koncertu šodien aicina ansamblis “Dziesmiņa”? Un Vai Vienotība turpmāk vairs nebūs Saeimas koalīcijas lielākā frakcija?

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā šodien notiks mediju tikšanās ar pašvaldības vadību. Radio1 preses konferencē skaidros, kāpēc Jēkabpilī ir augstāka maksa uz kultūras pasākumiem nekā citās pilsētā. Vai Jēkabpils pašvaldība ir gatava finansējuma piesaistei konkurences apstākļos Eiropas mērogā, vai pašvaldība ir informēta par jauniešiem, kuri piedalījās braucienā uz kaimiņavalsti programmā “Sveika, Krievija” un viņu patriotisko audzināšanu, kā arī to, cik populāra ir pašvaldības mājaslapa jekabpils.lv – jēkabpiliešu un pašvaldības darbinieku vidū.

 

Šodien bērnudārzā “Zvaigznīte” notiks mācību seminārs Jēkabpils pilsētas, Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes un Aknīstes novada pirmskolu izglītības iestāžu pedagogiem Semināra tēma - "Mācību procesa plānošana un organizēšana bērniem ar speciālām vajadzībām pirmskolas izglītības iestādē". Lektori- Izglītības iekļaujošā atbalsta centra vadītāja Sarmīte Safronova un centra speciālais pedagogs – Inita Kolkovska.

 

 Savukārt pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē bērnu vokālais ansamblis “Dziesmiņa” un tā vadītāja Ligindra Veide ielūdz uz ikgadējo rudens koncertu“Kas tie tādi dziedātāji, sētiņā sanākuši”. Ieeja koncertā bez maksas.

 

Bet pulksten sešos vakarā visi aktīvās atpūtas cienītāji un sportotgribētāji aicināti uz Jēkabpils mežaparku. Šeit notiks jau tradicionālais Pusstundas skrējiens.

 

 Un vēl

 

 "Vienotība" šodien plāno lemt par Dzintara Zaķa izslēgšanu no Saeimas frakcijas, un, visticamāk, ierosinājums par viņa izslēgšanu varētu tikt atbalstīts. Tāpat varētu tikt aktualizēts jautājums par deputāta Veiko Spolīša darbību frakcij. Spolītis pirms deputāta mandāta apstiprināšanas tika pieķerts dzērumā pie stūres, bet administratīvo arestu izcieta, jau būdams deputāts. Ja no "Vienotības" frakcijas tiks izslēgti divi deputāti, tad tā vairs nebūs lielākā koalīcijas Saeimas frakcija un parlamentāriešu skaits tajā būs tāds pats kā Zaļo un zemnieku savienības frakcijā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00- 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā vakar veicās Jēkabpils basketbolistiem Baltijas basketbola līgas spēlē? Kādu apbalvojumu saņēmusi Viesītes muzeja vadītāja? Un No 2017.gada dzīvokļos būs jāuzstāda siltuma uzskaites mēraparāti vai siltuma maksas sadalītāji.

Vakar BK “Jēkabpils” "Triobet" Baltijas Basketbola līgas spēlē zaudēja "Liepāja/Triobet" komandai ar rezultātu 71:91. "Jēkabpils" rindās 18 punktus guva Dāvis Gūtmanis un amerikānis Tailers Larsons, kuram arī desmit atlēkušās bumbas, bet ar 12 punktiem atzīmējās Modests Kumpis.Laukumā jēkabpilieši devās nepilnā sastāvā - traumas dēļ spēlē nepiedalījās lietuvietis Ronalds Rutkausks un Kristaps Miglinieks. Nākamo spēli BK „Jēkabpils” aizvadīs sestdien, 7. novembrī „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā, Ogres 1. vidusskolā cīnoties pret BK „Ogre/Kumho Tyre” komandu.

Preiļu novadā kāds 23 gadīgs jaunietis, būdams alkohola reibumā, piezvanījis uz glābšanas dienesta tālruni un paziņojis, ka novada skolā ievietota granāta. Policijas darbinieki viņu īsā laikā aizturējuši. Aizturēšanas brīdī vīrietis bija pamatīgā alkohola reibumā un nevarēja policijas darbiniekiem izskaidrot, kāpēc maldinājis policiju par spridzekli. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess un par šādu likumpārkāpumu vainīgās personas soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Turpinām ziņas

Šodien Rīgā, Latgales pārstāvniecībā notiks dzejas un foto grāmatas "Latgales sirdspuksti" atvēršanas pasākums. Veidojot grāmatu, biedrībai "Balvu olūts" veiksmīgi izdevies apkopot 150 Latgales dzejnieku un fotogrāfu darbus no visām 20 Latgales novadu un divām Latgales pilsētu pašvaldībām. Izdevuma galvenā pievienotā vērtība ir tā, ka grāmata apvieno dažādu tautību cilvēkus un atspoguļo Latgales patieso būtību, tās dvēseli. Dzejoļi izdevumā ir ne tikai latviešu, bet arī krievu, latgaļu un pat baltkrievu valodā. Albuma tapšanu ir atbalstījusi arī Krustpils novada dome.

Ordeņu kapituls nolēmis par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt Viestura ordeņa I šķiru ASV bruņoto spēku virspavēlniekam Eiropā un NATO spēku virspavēlniekam Eiropā ģenerālim Filipam Markam Brīdlovam. Savukārt Viestura ordeņa Atzinības krusta IV šķiru Ordeņa kapituls piešķīris Viesītes novada pašvaldības muzeja "Sēlija" vadītājai, pedagoģei un kultūrvēsturniecei Ilmai Svilānei.

Un vēl

No 2017.gada dzīvokļos būs jāuzstāda siltuma uzskaites mēraparāti vai siltuma maksas sadalītāji, paredz vakar valdībā atbalstītie grozījumi «Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumos». Noteikumu projekts paredz dzīvojamās ēkās, kur dzīvokļiem savstarpēji jādala rēķins par patērēto siltumenerģiju, uzstādīt uzskaites mēraparātus vai siltuma maksas sadalītājus, lai uzskaitītu apkurei patērēto siltumenerģiju katrā dzīvoklī vai telpu grupā, kurai ir atsevišķs rēķins par patērēto siltumenerģiju. Šī prasība attiecas uz jaunbūvēm, pārbūvējamām vai atjaunojamām ēkām, ja to finansē no Eiropas Savienības fondu, valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem, kurām būvatļauja izdota pēc 2016.gada 1.janvāra un kurām siltumapgāde tiek nodrošināta no kopīga siltuma avota vai no centralizētās siltumapgādes sistēmas.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: airBaltic atrasts investors; latvijas pelēkie zirņi iekļauti Eiropas aizsrgājamo produktu sarakstā Un Ko liecina jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

 

 

Ministru kabinets vakar pēc četru stundu apspriešanās lēma atbalstīt "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu. Viņa piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij attiecīgi būtu jāiegulda 80 miljoni eiro. Minētais valdības lēmums vēl būs jāskata Saeimā. Tomēr Montāgs-Girmess būs aviokompānijas finanšu investors, bet arvien tiek meklēts uzņēmuma stratēģiskais investors.

No satelītiem uzņemtie attēli neapstiprina versiju par to, ka Krievijas pasažieru lidmašīna Ēģiptē sestdienas rītā tika notriekta ar raķeti. ASV satelīta uzņemtie attēli rāda karstuma uzplaiksnījumu virs Sīnāja pussalas laikā, kad tur nogāzās Krievijas lidmašīna. Tomēr šīs valsts militārie eksperti noraida  zeme-gaiss raķetes izmantošanu. Katastrofas cēlonis visticamāk bija bumbas vai degvielas tvertnes eksplozija. Savukārt Krievijas mediji izvirza versiju, ka aviokatastrofu varēja izraisīt neliels spridzeklis, dzinēja defekti vai plaisas lainera korpusā. Norādes uz iespējamiem traģēdijas iemesliem pagaidām nesniedz arī ekipāžas sarunu ierakstu atšifrējums. Tomēr pilna informācija no tā dēvētajām “melnajām kastēm” varētu būt pieejama tikai pēc vairākām nedēļām.

Turpinām ziņas

Labklājības ministrija piemērojusi naudas sodu Kokneses novada Sociālā dienesta vadītājai saistībā ar konstatētajām neatbilstībām no seksuālas vardarbības cietušā bērna ģimenes uzraudzības procesā, veicot sociālo darbu ar to. Precīzu soda apmēru ministrija gan neatklāj, tomēr atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam piemērojamais sods ir no brīdinājuma līdz 280 eiro.

Viņa arī pastāstīja, ka piemēroto sodu varēja pārsūdzēt desmit darba dienu laikā no lēmuma paziņošanas datuma, tomēr tas nav darīts. Jau ziņots, ka labklājības ministrija konstatēja nepilnības Kokneses novada Sociālā dienesta darbā saistībā ar cietušo bērnu.

Līdzās franču Rokforas sieram, itāļu Parmas šķiņķim un grieķu Kalamatas olīveļļai Eiropas Savienības Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā pirmoreiz iekļauts arī kāds Latvijas produkts – lielie pelēkie zirņi. Ražotāji un Zemkopības ministrija cer, ka tas ļaus vairot šī produkta atpazīstamību, vienlaikus aizsargājot Latvijas lielos pelēkos zirņus kā tikai šajā zemē topošu produktu. Līdzīgos reģistros Eiropas līmeņa aizsardzību iepriekš saņēmuši sklandrauši, salināta rudzu maize un Carnikavas nēģi, bet nākamais rindā uz reģistrāciju gaida Jāņu siers.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē vietām Latvijā nedaudz īslaicīgi līs, bet svētdien visā valstī gaidāms lietus, kā arī brāzmains vējš, prognozē "Global Forecast System". Sagaidāms, ka svētdien Latviju šķērsos ciklons; tā spēks un virzība noteiks, cik stipri līs un vai vēja ātrums brāzmās vietām pārsniegs 20 metru sekundē. Nākamnedēļ valsti skars vairāki cikloni, kas nesīs lietu un vēja pastiprināšanos. Starp cikloniem vējš pierims un veidosies migla. Atbilstoši pašreizējai prognozei svētdien gaidāmais lietus valsts lielākajā daļā būs stiprākais kopš septembra, vietām - kopš jūlija vai pat vēl ilgākā laika periodā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītāja pieprasījusi satiksmes ministra demisiju; Zināms iespējamais iemesls avārijai, kurā cieta septiņi bērni; Un Kāpēc Lielbritānija ir satraukusies par ežu likteni?

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma nolēmusi pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa demisiju, par ko mutiski ministru jau šorīt ir informējusi. Iemesls demisijas pieprasīšanai ir “ministra novilcinātās darbības, laicīgi neiepazīstinot valdību ar nepieciešamajām rīcībām valsts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstībai, kā arī uzraudzības trūkums par aviokompānijas stratēģisko virzību, tādējādi, iespējams, neizmantojot visas potenciālās iespējas. Matīss iepriekš bija paudis, ka "Prudentia" atrastais investors nav uzticams, jo var radīt draudus nacionālajai drošībai. Savukārt pēcāk viņš to atzina par gana labu. Jau vēstīts, ka valdībā sēdē vakar aiz slēgtām durvīm sprieda par turpmākajām darbībām "airBaltic" attīstības nodrošināšanai.

Ja banka, pirms sniegt kādu pakalpojumu, vispirms liek klientam atbildēt, piemēram, vai viņš ir politiski nozīmīga persona, tad nav jābrīnās. Līdzīgi jautājumi tiks uzdoti arvien biežāk un skars arvien personiskākus sīkumus. Drīz nelīdzēs arī atteikšanās no šķietami uzmācīgas bankas pakalpojumiem. Likums to liks darīt visām finanšu iestādēm. Publiskā telpā līdz šim pamanāmākā klientu iztaujāšanā ir bijusi bankas "Nordea" Latvijas filiāle, kas neļauj izmantot internetbanku, pirms klients nav aizpildījis anketu, tostarp informējot par savu politisko nozīmību. Tas jau radījis daudzu lietotāju neizpratni un pat sašutumu. Latvijas Komercbanku asociācijā skaidro, ka šis nav izņēmuma gadījums un visā Eiropas Savienībā kredītiestādēm tagad ir pienākums izzināt klientus - gan fiziskas, gan juridiskas personas, tas ir domāts cīņai pret  terorisma finansēšanu un nodokļu nemaksāšanu.

 

Turpinām ziņas

 

 

Iespējamais iemesls, kāpēc vakar pēcpusdienā Vecpiebalgas novada Dzērbenes pagastā no ceļa nobrauca un apgāzās mikroautobuss "Mercedes Benz Sprinter", kurā atradās desmit bērni, ir autovadītājas nogurums. Par notikušo satiksmes negadījumu ierosināts kriminālprocess, un avārijas iemesli tiek skaidroti, taču policija pieļauj, ka tā notika, jo 51 gadu vecā dzimusī sieviete bija nogurusi. Bērni, kas tika vesti no volejbola sacensībām Cēsīs, bijuši no Vecpiebalgas skolas. Policija konstatējusi, ka vadītāja nav bijusi alkohola reibumā, un arī transporta līdzeklis bijis atbilstošā tehniskā stāvoklī.

Savukārt Vecpiebalgas vidusskolas direktore Lolita Žagare aģentūrai BNS pastāstīja, ka sieviete, kura bijusi pie auto stūres, ir ilggadēja trenere, un bērnus pati uz sacensībām vadā regulāri. Viņa atzina, ka nav skaidrs, kāpēc noticis negadījums. Vienlaikus viņa norādīja, ka trenerei ir problēmas ģimenē un viņa varētu būt aizdomājusies par notiekošo mājās. Avarējušais mikroautobuss bijis autovadītājas privātīpašums. Notikušo skolas direktore pārrunājusi gan ar pedagogiem, gan bērnu vecākiem.

Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas, veicot kravas vilcienu pārbaudi uz Latvijas–Baltkrievijas robežas Indras muitas kontroles punktā, atklāja 260 tūkstošus kontrabandas cigarešu. Muitnieki 29.oktobrī atklāja akmeņoglēs apraktas 23 melnā necaurspīdīgā polietilēna plēvē iepakotas kastes, kurās atradās cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Savukārt 30.oktobrī Indras muitas kontroles punktā, veicot no Baltkrievijas iebraukušā kravas vilciena kontroli, konstatēja vagona konstrukcijā noslēptus, melnā polietilēna plēvē ietītus 30 iepakojumus. Par konstatētajiem muitas noteikumu pārkāpumiem uzsāktas lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā.

 

Un vēl

 

Lielbritānijas vides aizstāvjus satrauc kāda jauna problēma – valsts pilsētas un priekšpilsētās ievērojami samazinājies līdz šim biežo viesu – ežu skaits. Tāpēc tagad iedzīvotāji speciālā kampaņā aicināti padomāt par mazajiem dārzu un apzaļumoto teritoriju iemītniekiem. Ežu skaits Lielbritānijā pēdējo 10 gadu laikā samazinājies par 30%, un tagad to kopskaits noslīdējis zem miljona. Turklāt, kā bažījas vides sargātāji – ja nekas nemainīsies, šī tendence tikai turpināsies vēl lielākā ātrumā. Mazie dzīvnieki ar aso kažociņu pārvietojas tumsas aizsegā un parasti vienā naktī noiet vienu līdz divus kilometrus, meklējot pārtiku un iespēju pāroties. Tomēr eksperti ir nobažījušies, ka pašlaik cilvēku saceltie žogi un betona teritorijas šos maršrutus ievērojami ierobežo, samazinot ežu iespējas izdzīvot un vairoties.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Šopdien avarējusi vēl viena Krievijas lidmašīna; CSDD uz Latvijas ceļiem iecviesīs vairākus jauninājumus; Un Jēkabpils policija meklē pazudušu pusaudzi.

Krievijā ražota kravas lidmašīna šodien nokritusi netālu no Dienvidsudānas lidostas neilgi pēc pacelšanās. Ārvalstu medijs «The Guardian» ziņo, ka lidaparātā atradušies vismaz 20 cilvēki, tajā skaitā 10 līdz 15 pasažieri. Pašreizējā informācija liecina – izdzīvojuši tikai divi cilvēki. Aculiecinieks lidaparātu redzējis laižamies pāri Baltās Nīlas upei. Jaunākā informācija vēsta, ka traģiskajā avārijā gājis bojā jau 41 cilvēks, tajā skaitā cilvēki, kas atradās uz zemes. Taču, joprojām tiek skaidrots galējais upuru skaits. Saskaņā ar vietējās radiostacijas ziņojumu, avārija notikusi aptuveni 800 metru attālumā no Jubas lidostas, nogalinot 41 cilvēku. Starp upuriem esot sieviete un septiņi bērni. Lidmašīnai bija jādodas uz Nīlas reģiona augšdaļu. Kravas lidmašīnas Dienvidsudānas nomaļākajos reģionos bieži pārvadā arī pasažierus.

Lai gan Saeimas deputāts Dzintars Zaķis paziņoja par izstāšanos no “Vienotības”, viņš turpinās darbu partijas Saeimas frakcijā. Arī iepriekš partiju pametušais deputāts Veiko Spolītis turpinās darbu frakcijā. Par to pēc frakcijas sēdes žurnālistus informēja Zaķis. Iepriekš izskanēja, ka “Vienotība” varētu izslēgt no frakcijas Zaķi un pārrunāt Spolīša darbību. Zaķis paziņoja par izstāšanos no partijas pēc tam, kad kļuva zināms par pirmo spēkā stājušos spriedumu par balsu pirkšanu par labu Zaķim. Savukārt Spolītis pirms deputāta mandāta apstiprināšanas tika pieķerts dzērumā pie stūres, bet administratīvo arestu izcieta, jau būdams deputāts, un  izstājās no "Vienotības", tomēr nenolika deputāta mandātu un turpina darboties arī partijas Saeimas frakcijā.

Turpinām ziņas

Tā saucamās ribjoslas, iefrēzējumi asfaltā, kurus šķērsojot tiek radīta vibrācija, izbraucot no joslas, ir daži no jauninājumiem, kurus iecerējusi ieviest Satiksmes ministrija un kuriem atbalstu šodien izteica Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti. Tāpat ir plānots noteikt distanci starp braucošām automašīnām, un  tai būtu jābūt ne mazākai kā pusei no braukšanas ātruma, komisijā norādījuši CSDD pārstāvji. Ir nepieciešams arī pastiprināt kravas automobiļu un to piekabju kontroli, vieglo automobiļu tehniskā kontrole uz ceļiem, kā arī ziemā jāvērtē riepu protektoru kvalitāte. Visbeidzot, ar tehniskiem līdzekļiem ir jāfiksē aizliedzošā luksofora signāla neievērošana, kas jau kļuvusi par autovadītāju ieradumu. Paredzams, ka nākamā gada sākumā uz ceļiem parādīsies arī 20 jauni radari.

Lai veicinātu videi draudzīgu transportlīdzekļu izmantošanu un tādējādi samazinātu piesārņojumu, kā arī fosilās degvielas izmantošanu, Latvijā paredzēts izveidot nacionālā līmeņa elektrouzlādes staciju tīklu, visā Latvijā izbūvējot 235 uzlādes stacijas. Līdz 2014.gada 31.decembrim Latvijā bija reģistrēti 194 elektrotransportlīdzekļu lietotāji. Plānots, ka, attīstot uzlādes staciju tīklu, šo transportlīdzekļu lietotāju skaits varētu palielināties līdz aptuveni 747 lietotājiem.latvijā jau ir izbūvētas 11 uzlādes stacijas, no kurām sešas atrodas Rīgā un pa vienai Siguldā, Gulbenē, Tērvetē un Talsu novadā. Attīstot nacionālā līmeņa elektrouzlādes staciju tīklu, stacija tiks uzbūvēta arī Jēkabpilī.

Un vēl

Jēkabpils policija meklē bez vēsts pazudušu 15 gadus vecu meiteni Mirandu Krauču. Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece radio1 informēja, ka Miranda Krauča dzimusi 2000.gadā. Viņa 23.oktobrī patvaļīgi atstājusi bāreņu nama "Līkumi" teritoriju, Sēlpils pagasta Salas novadā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma. Sietniece norāda, ka meitenei ir nosliece uz klaiņošanu. Dienā, kad meitene pēdējo reizi redzēta, viņa bija ģērbusies baltā rudens jakā, melnās džinsu biksēs, gaišos sporta apavos. Kraučas pazīmes - augums ap 160 centimetriem, mati melni, gari, līdz elkoņiem, acis brūnas. Ja kādam ir ienformācija par Mirandas Kraučas atrašanās vietu, lūgums ziņot policijai pa tāruņiem - 65202600, 25488656.

Atstājiet komentāru