2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 3.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 3.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Mediķi šodien piketēs pie Saeimas; Preiļu tehniskās apskates stacijā noslēgušies modernizācijas darbi; un No novembra sākusies autoceļu ziemas uzturēšanas sezona.

Šodien notiks Saeimas ārkārtas sēde, lai pirmajā lasījumā vērtētu valsts budžeta projektu. Nākamā gada valsts budžeta likumprojekts paredz, ka valsts ieņēmumi varētu augt līdz 7,37 miljardiem eiro, bet izdevumi - līdz 7,65 miljardiem eiro. Salīdzinājumā ar 2015.gada plānu likumprojektā paredzēts ieņēmumu palielinājums 114,2 miljonu eiro apmērā un izdevumu palielinājums 183,2 miljonu eiro apmērā. Iekšzemes kopprodukta prognoze 2016.gadam ir noteikta 26,13 miljardu eiro apmērā. Pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts noteikts 1% apmērā no iekšzemeskopprodukta. Savukārt maksimālais valsts parāds 2016.gada beigās noteikts 10,1 miljarda eiro apmērā. Valsts budžetu galīgajā lasījumā plānots skatīt 30.novembra sēdē.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība šodien rīko piketu pie Saeimas, plānojot pulcēt ap 1000 dalībnieku. Piketa mērķis ir uzlabot veselības aprūpes pieejamību Latvijā. Galvenais protesta iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana.

Ņemot vērā, ka neapmierinātību ar nākamā gada budžeta projektu ir izteikusi arī Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, tad šodien piketēt kopā ar mediķiem pēc brīvprātības principa dosies arī pedagogi. Jau ziņots, ka abas nozares saskaras ar vienu un to pašu netaisnīgo attieksmi - tās tiek pozicionētas kā valsts prioritātes, taču 2016.gada valsts budžeta projektā tām atvēlēti nepietiekami finanšu resursi. Tāpēc gan mediķi, gan pedagogi ir nolēmuši protestēt pret pastāvošo situāciju. Ja netiks risināti akūtie jautājumi abās nozarēs, tas nākotnē negatīvi ietekmēs pakalpojumu pieejamību, kvalitāti, kā arī nozaru turpmāku sekmīgu un ilgtspējīgu attīstību.

Turpinām ziņas

Centrālā vēlēšanu komisija ir saņēmusi Rēzeknes tiesas spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, un šodien notiks komisijas sēde, lai izvērtētu tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu šajās vēlēšanās. Jau ziņots, ka 6.oktobrī Rēzeknes tiesa apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12.Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba. Brovčenko tiesā atzina, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim.

CSDD Preiļu nodaļā un tehniskās apskates stacijā noslēgušies modernizācijas darbi un pilnveidota klientu apkalpošanas sistēma. Viens no sarežģītākajiem darbiem modernizācijas gaitā bija atsevišķa stāvlaukuma izveide un tā aprīkošana ar klientu apkalpošanai nepieciešamajām iekārtām. Tagad klientu apkalpošanas procesi notiek plašākā teritorijā, tos regulē rindu sistēma un apmeklētājiem vairs nav jādrūzmējas “dzīvajā” rindā. Pirms tehniskās apskates klients stāvlaukumā var ērti novietot automašīnu, doties uz kasi, tur veikt visas nepieciešamās darbības, kā arī saņemt apskates kārtas numuru, doties uz laukumu un rindas gaitai sekot līdzi tablo. Kad tablo “iedegas” attiecīgais numuriņš, klients ar savu auto var doties uz apskates līniju. Jāpiebilst, ka šajā vasarā Preiļu tehniskās apskates stacijas līnijā uzstādīts arī jauns automobiļu pacēlājs.

Un vēl

No novembra sākusies autoceļu ziemas uzturēšanas sezona, kas ilgs līdz 31. martam, šajā laikā ceļu uzturētāji ir mobilizēti darbam visu diennakti. Dienesti īpaši uzmanīgi seko laika apstākļu ietekmei uz ceļu stāvokli, lai savlaicīgi veiktu ceļu attīrīšanu no sniega un pretapledojuma apstrādi. Darbiem valsts autoceļu tīklā 2015./16. gada ziemas sezonā ir sagatavota nepieciešamā speciālā tehnika, tāpat izveidoti arī ceļu apstrādes materiālu krājumi. Uzturēšanas līmenis šoziem gada beigās ir plānots līdzvērtīgs tam, kāds tas bija ziemas mēnešos gada sākumā. Plašāka informācija par aktuālajiem braukšanas apstākļiem, konkrēto ceļu posmu uzturēšanas klasēm, ceļu ziemas uzturēšanas organizāciju un īpatnībām ir pieejama mājalapā celi.lv vai zvanot pa diennakts informatīvo bezmaksas tālruni 80005555.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, ka šogad kopumā ekonomikas pieaugums varētu būt straujāks; Eiropas Savienībā sievietes saņem par 16,3% mazāk nekā vīrieši par tādu pašu darbu; Un Ar ko un kur šodien sacentīsies Jēkabpils basketbolisti?

Šogad Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugums var sasniegt 2,5%, bet vispārējs preču un pakalpojumu cenu kāpums jeb inflācija - 0,1%, prognozē Ekonomikas ministrija. Publicētajā jaunākajā ziņojumā "Par makroekonomisko situāciju valstī" teikts, ka ekonomikas izaugsmes tempu palielināšanās šā gada otrajā ceturksnī, kā arī pēdējos mēnešos vērojamā stabilā apstrādes rūpniecības izaugsme un mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums ļauj prognozēt, ka šogad kopumā ekonomikas pieaugums varētu būt straujāks, nekā tika paredzēts iepriekš. Tāpat arī ministrijā norāda, ka Latvijas tautsaimniecības attīstība tuvākajos gados būs cieši saistīta ar eksporta paplašināšanās iespējām. Turpinās augt arī privātais patēriņš, ko lielā mērā noteiks darba samaksas kāpums.

Vidēji Eiropas Savienībā sievietes saņem par 16,3% mazāk nekā vīrieši par tādu pašu darbu, informē Latvijas Labklājības ministrija, atzīmējotnovembra sākumā Eiropas vienlīdzīgas darba samaksas dienu. Latvijā 2013.gadā darba samaksas atšķirība starp sievietēm un vīriešiem veido 14,4%. Pēdējo piecu gadu laikā šis rādītājs ir bijis nemainīgs. Šīs atšķirības atspoguļojas arī vidējā apdrošināšanas iemaksu algā, kas sievietēm 2014.gadā sasniedza 578,24 eiro, savukārt vīriešiem bija 671,15 eiro. Nemainīga saglabājās tendence, ka atšķirības iemaksu algā ir visos vecumos, tātad visā dzīves garumā.

Turpinām ziņas

Turpinot “Triobet” Baltijas Basketbola līgas regulāro sezonu, BK “Jēkabpils” šovakar Liepājas Olimpiskajā centrā tiksies ar “Liepāja/Triobet” komandu. Spēles tiešraidi varēs vērot Sportacentrs TV translācijā. “Lūši” ar “lauvām” šoruden tikušies gan pirmssezonā “Liepaja CUP 2015” turnīrā, gan “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā, un abās spēlēs jēkabpilieši attiecīgi ar 66:76 un 92:73 izbraukumā atzinuši liepājnieku pārākumu. “Triobet” BBL bilance Igora Miglinieka vadītajiem vīriem pagaidām ir negatīva – pārspēta “TTU”, bet zaudēts “Tarvas” un “Vytautas” komandām.

 

 

Vakar Zemgales apgabaltiesā apelācijas instancē izskatīja lietu par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu, un tiesa, daļēji grozot iepriekšējo spriedumu, pasludināja jaunu saīsināto spriedumu, kurā apsūdzētajiem nedaudz samazināti sodi. Visiem apsūdzētajiem - Marģeram Kalvānam, Igoram Šmolam un Baibai Zaharānei - tika pasludināts saīsinātais spriedums, ar kuru atsevišķās daļās atcelts Aizkraukles rajona tiesas 2015.gada 20.janvāra spriedums. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai “Vienotība” var zaudēt lielākās Saeimas koalīcijas frakcijas stausu? Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu "Eiropas Savienības karogam 30" Un Cik daudz iedzīvotāju, kas vecāki par 50 gadiem, lieto datoru?

Šorīt uz protesta akciju pie Saeimas, prasot lielāku finansējumu nozarei un lielākas algas, ieradās aptuveni 200 mediķi.Cilvēki ir sanākuši ar plakātiem un klausās mediķu arodbiedrības un citu organizāciju līderu un pārstāvju runās. Arī no Saeimas deputātu vidus ir vairāki deputāti, kuri uzrunāja sanākušos. Viņu vidū bija Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Vairāki politiķi savās uzrunās kritizē nākamā gada valsts budžeta projektu, norādot, ka mediķiem tur nav paredzēts pietiekami daudz finansējuma. Tāpat daudzi norāda uz ārstu kvotām, kuras daudzviet ir pārsniegtas. Tāpēc mediķi kļuvuši nepieejami saviem pacientiem.

"Vienotības" Saeimas frakcija rīt varētu no savām rindām izslēgt Saeimas deputātu Dzintaru Zaķi, kurš pagājušajā nedēļā paziņoja, ka izstāsies no partijas. To intervijā"Rīta Panorāma" šodien pieļāva viens no partijas "Vienotība" līderiem Kārlis Šadurskis. Skaidrojot partijas "Vienotība" arvien vājākos reitingos, Šadurskis pauda, ka "Vienotībai" ir smags pienākums - savienot visu koalīcijas partiju intereses.

Savukārt aģentūra LETA vēsta, ka tās rīcībā ir neoficiāla informācija par to, ka varētu tikt aktualizēts jautājums par deputāta Veiko Spolīša darbību frakcijā. Spolītis pirms deputāta mandāta apstiprināšanas tika pieķerts dzērumā pie stūres, bet administratīvo arestu izcieta, jau būdams deputāts.Spolītis izstājās no "Vienotības", tomēr nenolika deputāta mandātu un turpina darboties arī partijas Saeimas frakcijā. Ja no "Vienotības" frakcijas tiks izslēgti divi deputāti, tad tā vairs nebūs lielākā koalīcijas Saeimas frakcija un parlamentāriešu skaits tajā būs tāds pats kā Zaļo un zemnieku savienības frakcijā.

Turpinām ziņas

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu "Eiropas Savienības karogam 30". Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. Šī ir eiro zonas valstu kopīgā 2 eiro piemiņas monēta, kuras dizains tika noskaidrots konkursā un tam sekojošā eiropiešu balsojumā, kurā piedalījās aptuveni 100 tūkstoši cilvēku. Monēta veltīta 30 gadu jubilejai, kopš Eiropas Savienības līderi apstiprināja Eiropas karogu par oficiālu Eiropas savienības simbolu.

Vairāk nekā puse jeb 58% iedzīvotāju vecumā no 51 līdz 74 gadiem lieto datoru, kas ir par 20% vairāk nekā pirms pieciem gadiem. Arī internetu lieto jau vairāk par pusi jeb 55% senioru, liecina Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! veiktais pētījums. Pieaug portatīvo un planšetdatoru pieejamība, kamēr stacionāro – sarūk, kas sakrīt ar tendenci Latvijas mājsaimniecībās kopumā. Katram desmitajam Latvijas senioram ir pieejams planšetdators, bet vairāk nekā trešdaļai stacionārie un portatīvie datori. Līdzīgi kā vairumam Latvijas iedzīvotāju, lielākoties internets senioriem pieejams mājas datoros, un šobrīd katrs desmitais to lieto arī mobilajā tālrunī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldībām pēc 2021.gada par Eiropas Savienības līdzekļiem būs jākonkurē visas Eiropas mērogā; Jēkabpils pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa apmeklētājiem piedāvā pārbaudīt savas zināšanas par Latviju; Un Kāda bijusi oktobra nogale sinoptiķu vērtējumā.

ASV satelīts, kas Krievijas kompānijas Metrojet aviolainera avārijas brīdī atradies virs Sīnāja pussalas Ēģiptē, ar infrasarkanajām kamerām fiksējis uzliesmojumu, paziņojušas ASV amatpersonas. ASV analītiķi uzskata, ka satelīta fiksētais uzplaiksnījums varētu liecināt par eksploziju pašā lidaparātā, kā versijas minot degvielas tvertnes eksploziju vai spridzekli. Vienlaikus tiek kategoriski noraidīta versija par to, ka lidmašīna varētu būt notriekta ar no zemes palaistu raķeti. Satelīts, kas spēj uztvert siltuma starojumu, būtu fiksējis no zemes palaistas raķetes dzinēja izstaroto karstumu, norāda eksperti. NBC, atsaucoties uz avotiem ASV drošības dienestos, vēsta, ka lidmašīna sadalījusies jau ļoti lielā augstumā. Tomēr CNN raksta, ka pagaidām satelītu dati vēl tiek tikai analizēti, tāpēc nevienu no versijām nevar izslēgt. To pašu paudis arī Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Pašvaldībām pēc 2021.gada par Eiropas Savienības līdzekļiem būs jākonkurē visas Eiropas mērogā, tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienību, uzsvēris pašvaldību lietu ministrs Kaspars Gerhards. Ministrs vērsis pašvaldību savienības uzmanību, ka pēc 2021.gada Eiropas Savienības fondu līdzekļi būs pieejami nevis grantu veidā, bet gan konkurences apstākļos. Tas nozīmē, ka Latvijas pašvaldībām būs jākonkurē ar citu Eiropas valstu pašvaldībām. Skaidrojot jauno administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu, Gerhards norādījis, ka tās mērķis ir novadu attīstība, ko nav izdevies panākt iepriekšējās reformas laikā.

Latvijas dzimšanas dienas mēnesī Jēkabpils pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa apmeklētājiem piedāvā pārbaudīt savas zināšanas par Latviju. Kā vienmēr, viktorīnās ir gan vieglāki, gan grūtāki jautājumi, bet no sarežģītajiem jautājumiem nevajadzēs baidīties, jo visas atbildes būs atrodamas grāmatu skatē par Latviju. Atliek tikai iemācīties atrast vajadzīgo informāciju, tie, kuriem neveiksies tik raiti, pareizo atbildi varēs sameklēt kopā ar bibliotekāru.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs Latvijas tirgū ir atklājis neatbilstošus un nedrošus multivāres katlus. Centra speciālisti tirgus uzraudzības rezultātā konstatēja divus normatīvo aktu prasībām neatbilstošus elektriskos multivārāmos - ātrvārāmos katlus, proti, multikatlus, kuriem nav veikts atbilstošais novērtējums attiecībā uz to būtiskajām drošuma prasībām. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina pircējus rūpīgi iepazīties ar neatbilstošo preču identifikāciju un gadījumā, ja jūsu rīcībā ir nonākusi šī prece, nekavējoties pārtraukt to lietošanu un informēt centru. Iedzīvotāji ar patērētāju tiesību aizsardzības centru var sazināties zvanot pa tālruni 67388648.

Un vēl

Oktobra trešā dekāde izvērtās ļoti saulaina, jo laikapstākļus lielākoties noteica anticikloni, līdz ar to saules spīdēšanas ilgums sasniedza pat 216% no normas. Turpretī nokrišņu aizvien bija maz, lai arī vairāk nekā pirmajās divās oktobra dekādēs, un to daudzums dekādes laikā sasniedza vidēji 7,9 mm, jeb 35% no normas. Vidējā gaisa temperatūra šajā dekādē bija 4,9 grādi pēc Celsija, kas ir par 0,2 grādiem zemāka par ilggadīgo normu. Ja dekādes sākums bija silts, tad dekādes izskaņā gaisa temperatūra pazeminājās, līdz ar ko tika uzstādīti vairāki minimālās gaisa temperatūraas rekordi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Vecpiebalgas novadā šodien avarējis autobuss, kurā atradās desmit bērni; Lauksaimnieki ceļmalas un grāvjus indē ar glifosātu; Un tapusi dokumentāla filma par Daini Īvānu.

Vecpiebalgas novada Dzērbenes pagastā šodien nenoskaidrotu iemeslu dēļ no ceļa nobraucis un apgāzies mikroautobuss "Mercedes Benz Sprinter", kurā atradās desmit bērni vecumā no 9 līdz 11 gadiem. Policija informē, ka kopumā autobusā atradušies desmit bērni un viens pieaugušas - mikroautobusa vadītāja. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi, ierodoties notikuma vietā, konstatēja, ka traumas guvuši septiņi bērni, kuri nogādāti slimnīcā. Mikroautobusa vadītāja - 1964.gadā dzimusi sieviete - nav cietusi. Mediķi bērniem konstatējuši vieglas un vidēji smagas traumas. Bērni bijuši pie samaņas. Vēl divus bērnus, kuriem nav bijusi nepieciešama nogādāšana slimnīcā, paņēmuši vecāki. Notikuma vietā strādājušas četras ātrās palīdzības brigādes. Avarējušais bijis skolas mikroautobuss, ar kuru bērni atgriezušies no volejbola sacensībām.

Citas ziņas

Pretēji plānotajam nākamgad varētu tomēr nepaaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu par 10 eiro, bet gan par 25 eiro palielināt atvieglojumu par bērniem. Tas nozīmē, ka palielinot atvieglojumu par bērniem par 25 eiro, tas sasniegs 190 eiro, savukārt neapliekamais minimums netiks palielināts. Tāpat panākta vienošanās, ka pašvaldībām būs jānodrošina adekvāts līdzmaksājums privāto bērnudārzu vai aukļu pieejamībai to bērnu vecākiem, kuriem rindu dēļ nevar nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzos.

Lauksaimnieki ceļmalas un grāvjus indē ar glifosātu, tādējādi atbrīvojoties no nezālēm un krūmiem. Piesārņota ūdens tecēšana grāvjos var negatīvi ietekmēt vidi un iedzīvotāju veselību. Pētījumi rāda, ka Latvijas iedzīvotāju urīnā glifosāta līmenis ir viens no augstākajiem Eiropā. Tikmēr Valsts augu aizsardzības dienests atļauj šo vielu lietot lauksaimniecībā, lai atvieglotu tīrumu sagatavošanu nākamai sezonai. Vielu atļauts lietot arī pirms ražas novākšanas. Savukārt kukaiņu pētnieki norāda uz retu sugu tauriņu kritisku samazināšanos. Dažādi herbicīdi Latvijas lauksaimniecībā ir kļuvuši par ikdienu. No Latvijā atļautajiem, aptuveni 40 satur glifosātu, tajā skaitā, Raundaps. 2012.gadā Latvijas zemnieki uz graudaugu laukiem izkaisījuši 600 tonnas pesticīdu. Daļa no tiem bijuši ar glifosātu.

Lai nodrošinātu logu un ārdurvju nomaiņu svētceļnieku mājās - Aglonas Katoļu ģimnāzijas ēkā - valdība šodien atbalstīja priekšlikumu Tieslietu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 198 tūkstoši 231 eiro. Jau ziņots, ka pērn tika piešķirts finansējums vairāk nekā 40 tūkstošu eiro apmērā ģimnāzijas ēkas jumta renovācijai.

Un vēl

9.novembrī Rīgā, Splendid palace notiks pirmizrāde dokumentālai filmai “ “Ivāns”, kuras režisors ir Andrejs Verhoustinskis un scenārija autore Nora Ikstena. Pēc tam filma tiks izplatīta kinoteātros visā Latvijā. Filma "Īvāns" ir stāsts par cilvēku, kurš simbolizē jaunlaiku Latvijas vēsturi, par cilvēkvalsti, kas apvieno sevī gan cerības, ideālismu, vilšanos, izvēles, kompromisus, uzvaras un zaudējumus. Un atrod sevī spēku atgriezties pie pirmsākumiem, neļaut sevi samalt laikmeta griežiem un nebūt tikai par gadījuma karakalpu dzīves noliktajā stāstā. Filma "Īvāns’’ tapusi gada garumā, filmēšanas grupai izbaudot Daiņa Īvāna uzticēšanos un viesmīlību viņa dzimtas mājās "Īvānos’’. Filmā redzami unikāli kadri no vēstures arhīviem un Daiņa Īvāna personiski filmētajām ģimenes kinohronikām.

Atstājiet komentāru