2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā veicies Jēkabpils basketbolistiem sestdienas spēlē? Kā no novembra mainījusies maksa par braukšanu sabeidriskajā transportā? Un Kāds laiks gaidāms novembrī?

 

Aldaris” Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēlē sestdien 31. oktobrī „Jēkabpils” komanda izbraukumā Olimpiskajā sporta centrā Rīgā ar 70:63 uzvarēja “Latvijas Universitātes” basketbolistus, tādejādi izcīnot trešo uzvaru pēc kārtas. Rezultatīvākais „Jēkabpils” komandā ar 23 punktiem bija Tailers Larsons. BK “Jēkabpils” sastāvā spēli traumas dēļ izlaida lietuvietis Ronalds Rutkausks un ārstēties turpina arī Kristaps Miglinieks. Lai arī sestdien tika svinēta uzvara, BK “Jēkabpils” galvenais treneris Igors Miglinieks ir neapmierināts ar komandas sniegumu un norāda, ka sportisti spēlējuši kā aizmiguši un tikai pateicoties pāris sportistu raksturam un uzņēmībai, izdevies gūt uzvaru. Nākamo spēli BK “Jēkabpils” aizvadīs izbraukumā “Triobet” Baltijas Basketbola līgā – otrdien, 3. novembrī plkst. 19.30 Liepājas Olimpiskajā centrā pret BK “Liepāja/Triobet”.

 

 

Pagājušajā nedēļā iedzīvotāju saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām samazinājusies par 13,1%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Joprojām visvairāk slimojuši bērni līdz četru gadu vecumam, lai gan saslimstība šajā vecuma grupā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, turpināja samazināties. Tāpat arī citās vecuma grupās saslimstība nedaudz samazinājusies. Augstākā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām nemainīgi reģistrēta Jēkabpilī, Rīgā un Daugavpilī. Tikmēr viszemākā saslimstība joprojām saglabājas Rēzeknē.

Turpinām ziņas

 

 

No novembra reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi ir vienādoti vēl 13 pasažieru pārvadātāju maršrutos visā Latvijā, tādējādi visos Rīgas, Kurzemes un Zemgales plānošanas reģiona maršrutos sabiedriskā transporta pakalpojumi nodrošināti saskaņā ar jaunajiem tarifiem. Jēkabpilī, kur reģionālajos vietējos maršrutos pasažieru pārvadājumus nodrošina SIA "Jēkabpils autobusu parks" un "KS Toms", minimālā braukšanas maksa jeb maksa par brauciena pirmajiem kilometriem palielināsies par 10 eirocentiem, sasniedzot 60 eirocentus.

Jēkabpils novadā, braucot attālumu starp pirmajām pieturvietām, biļetes cena paliks nemainīga. Savukārt, braucot attālumu, kas garāks par septiņiem kilometriem, biļetes cena pieaugs ne vairāk kā par 20%.

Pļaviņu novadā, braucot attālumu starp pirmajām pieturvietām, biļetes cena pieaugs par 10 eirocentiem, sasniedzot 40 eirocentus. Brauciena maksa nemainīsies, mērojot attālumu no septiņiem līdz 33 kilometriem, bet pēc 33.brauciena kilometra tā samazināsies.

 

 

 

Un vēl

 

Dabas un laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka novembris pārsvarā būs ar salīgām naktīm, nelielu siltumu dienās un vairāk sauss nekā slapjš, taču mēneša otrajā pusē var izveidoties arī neliela sniega sega. Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mārtiņiem, būs vairāk sauss nekā mitrs laiks. Šajā laikā dienā būs rudenīgi atturīgs siltums, proti, līdz plus 7, plus 10 grādiem, bet skaidrās naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz mīnus 5, mīnus 7 grādiem. Ja būs nokrišņi, tad pārsvarā tas būs lietus, taču pēc 10.novembra palielināsies ne tikai nokrišņu daudzums, bet arī vēja stiprums. Mēneša vidū nereti būs arī migla, slapjš sniegs un atkala. Pēc 20.novembra Austrumlatvijā sals neatlaidīsies arī dienas laikā. Nokrišņi būs nelieli, pārsvarā jau sniega veidā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Apelācijas kārtībā turpinās skatīt lietu par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu; No šodienas Bērnu klīniskās universitātes pieraksta tālrunis būs bez maksas; Un Latvijas debesīs novērots spožs meteors jeb bolīds, jeb ugunsbumba.

Šodien Zemgales apgabaltiesā apelācijas instancē plānots skatīt lietu par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu. Pļaviņu mācītāja piekaušanā un aplaupīšanā apsūdzēti Marģers Kalvāns, Igors Šmols un Baiba Zaharāne. 20.janvārī Aizkraukles rajona tiesa apsūdzētajam Marģerim Kalvānam piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un sešiem mēnešiem, Igoram Šmolam - uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, savukārt Baibai Zaharānei - uz četriem gadiem un trim mēnešiem. Lietā apelācijas sūdzības iesniedza visi apsūdzētie, tāpat lietā saņemts Aizkraukles rajona prokurora protests, un lieta nosūtīta izskatīšanai apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesai.

Pagājušajā nedēļā reģistrēts otrais gripas saslimšanas gadījums šajā rudenī, Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā noteikts viens A tipa gripas vīrusa gadījums. Pacients ar gripu stacionēts slimnīcā Rīgā. Septembrī pret gripu vakcinējušies 484 cilvēki. Tas ir nedaudz vairāk nekā citus gadus. Jau vēstīts, ka oktobra pirmajā nedēļā tika reģistrēts pirmais gripas slimnieks. Infektologi norāda, ka pagaidām runāt par šīs slimības sezonas sākumu ir krietni pāragri.

Turpinām ziņas

No šodienas Bērnu klīniskās universitātes pieraksta tālrunis būs bez maksas, kā arī zvanītājus apkalpos vairāk operatoru. Pierakstīties uz konsultācijām un izmeklējumiem no šodienas varēs pa bezmaksas tālruni 80708866. Līdz šim Bērnu slimnīcas pieraksta tālrunis bija paaugstināta tarifa pakalpojums. Tāpat, ņemot vērā, ka Bērnu slimnīca ikdienā saņem vairāk nekā 1000 zvanu un 300 e-pastu, šogad zvanu centrā strādājošo skaits palielināts no sešiem uz desmit operatoriem.

Sākot ar šodienu, lielākajā daļā Latvijas skolu skolēni trīs reizes nedēļā sāks saņemt bezmaksas augļus un dārzeņus - ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus vai asortu porcijas, kā arī šā gada jauninājumu - ķirbju porciju. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka populārākie skolēnu vidū ir āboli un burkāni. Augļus un dārzeņus saņems arī Jēkabpils pamatskolas skolēni un apkārtējo novadu skolu skolēni.

Un vēl

Gan piektdienas, gan sestdienas vakarā Latvijā novērots spožs meteors jeb bolīds, jeb ugunsbumba, liecina aculiecinieku ziņotais sociālajos tīklos. 31.oktobrī meteors, kas radījis spožu zaļganzilu gaismu, novērots visā Latvijā. Krītošais meteors izgaismojis debesis un bijis redzams dienvidu pusē. Līdzīga aina Latvijas debesīs novērota arī 30.oktobra vakarā, aptuveni tajā pašā laikā - īsi pēc astoņiem. Portāls "spaceweather.com" skaidro, ka šajās naktīs vērojama Taurīdu meteoru plūsma, kas nereti izraisa lielas ugunsbumbas. Savukārt Taurīdu meteoru plūsmu izraisa Enkes komētas atstātais putekļu mākonis, kam Zeme dosies cauri vēl tuvākās divas nedēļas, tādēļ arī turpmākajās naktīs iespējami spoži meteori. Vislielākā iespēja redzēt Taurīdu meteorus ir laikā ap pusnakti.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Krustpils novadā veicas ar maluzvejniecības apkarošanu? Kādu valstu viesstrādnieku ir visvairāk Latvijā? Un Kurā no mājokļa telpām visbiežāk tiek remontēta?

Eiropas Komisija paredz, ka būtiskas izmaiņas Latvijas ekonomikā nākamajā gadā nav gaidāmas, norāda Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.Viņš uzskata, ka arī turpmāk Latvijas ekonomikas izaugsme būs lielāka nekā vidēji Eiropā. Ja nākamajā gadā eirozonas izaugsme tiek lēsta 2,8% apmērā, tad Latvijā – 3%. Atbilstoši Finanšu ministrijas aprēķiniem nākamgad Latvijas iekšzemes kopprodukts pieaugs par 3%, budžeta izdevumi nākamgad sasniegs 7,65 miljardus eiro, bet ieņēmumi būs aptuveni 7,37 miljardus eiro lieli. Paredzams, ka nākamajā gadā par 10 eiro pieaugs minimālā alga, no 75 līdz 85 eiro pieaugs neapliekamais minimums, savukārt gandrīz 32 tūkstoši pensionāru pensijas pieaugs par 10 eiro.

Kamēr lielākā daļa Latvijas vides dienestu speciālistu uztraucas par maluzvejniecības pieaugumu, Krustpils novada Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts ir noskaņots optimistiski un apgalvo, ka maluzvejnieku vismaz Jēkabpils apkaimē kļūstot mazāk, liecina informācija latvijas sabiedrisko mediju portālā. Lielākā ūdenskrātuve Krustpils novadā ir Daugava, un kopš Krustpils novada Vides un civilās aizsardzības dienesta izveides 2012.gadā nelegālo tīklu no Daugavas izņemts tik daudz, ka ar tiem varētu apvīt visu novada teritoriju pa perimetru. Inspektoriem uzraudzīt makšķerniekus un iespējamās nelikumīgās darbības Daugavas krastos palīdz moderna aparatūra. Nupat par 3 tūkstoši 425 eiro iegādāts bezpilota lidaparāts. Pērn visa gada garumā Krustpils novada teritorijā pieķerti 36 maluzvejnieki, šogad deviņos mēnešos – 16.

Turpinām ziņas

Oktobra vidū par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētie 29 Irākas pilsoņi pieprasījuši patvērumu Latvijā. Pēc apstākļu noskaidrošanas gūti pierādījumi tam, ka aizturētās personas uzturējušās Baltkrievijas teritorijā. Valsts robežsardze saskaņā ar Latvijas un Baltkrievijas valdības līgumu bija plānojusi Irākas valsts piederīgo nodošanu atpakaļ Baltkrievijas kompetentajām iestādēm, taču ārvalstnieki pieprasījuši patvērumu Latvijā un tagad ir nogādāti patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki”.

Latvijā no trešajās valstīm visvairāk nodarbināti ir Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņi, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati. Šā gada pirmajā pusē vien ir izsniegtas gandrīz 700 termiņuzturēšanas atļaujas sakarā ar nodarbinātību. Tikmēr interneta darba sludinājumu portāla cvmarket.lv pārstāvji stāsta, ka 3% portāla lietotāju kā savu dzimto valodu nav norādījuši ne latviešu, ne krievu valodu. Portālā starp darba meklētājiem Latvijā parādās arī cilvēki ar nepāliešu, tibetiešu un persiešu dzimto valodu. Kopumā šobrīd Latvijā termiņuzturēšanās atļaujas saistībā ar nodarbinātību ir gandrīz 2500 cilvēkiem.

Un vēl

Grīdas seguma atjaunošana vai maiņa, jaunu mēbeļu iegāde un santehnikas nomaiņa - šie ir populārākie darbi, ko aptaujātie Latvijas iedzīvotāji veikuši mājokļa remonta laikā. Savukārt visbiežāk remontētākā telpa ir virtuve - remonta laikā pārvērtības šajā telpā īstenojis vairāk nekā katrs trešais aptaujātais Latvijas iedzīvotājs, liecina pēc "DNB bankas" pasūtījuma veiktā aptauja. Regulāri gatavojot maltītes, ik dienu virtuvē nākas pavadīt ne vienu vien stundu, līdz ar to telpai rodas arī lielāka noslodze un nolietojums. Iespējams, tieši tādēļ pēdējā mājokļa remonta laikā visvairāk aptaujāto Latvijas iedzīvotāju remontdarbus veikuši tieši virtuvē. Veicot mājokļa uzlabošanu, gandrīz katrs trešais respondents īstenojis remontdarbus arī guļamistabā, viesistabā un vannas istabā. Teju katrs piektais aptaujātais parūpējies par pārmaiņām bērnu istabā, bet katrs desmitais - arī kādā citā telpā, piemēram, gaitenī, priekšnamā, darbistabā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kam šogad piešķirts Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukums? Lietuviešu uzņēmums turpina attīstīties Latvijā; Un Vai mainīsies Latvijas dzelzceļa infrastruktūras tarifi?

18.novembrī Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltīts svinīgs pasākums. Svētku pasākumā apbalvos un sveiks jēkabpiliešus, kuri  snieguši ieguldījumu pilsētas atīsttībā. Jēkabpils Goda pilsoņa tituls šogad piešķirts Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas skolotājai Annai Korņejevai un SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes loceklim, direktora vietniekam pasažieru pārvadājumos Ivanam Lavrinovičam. Daudzi Jēkabpilieši saņems Goda un Atzinības rakstus. Par to, kam tie piešķirti, plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Pēc pasažieru lidmašīnas avārijas Ēģiptes teritorijā šonakt Krievijā nogādāti pirmie 144 no 224 katastrofas upuriem. Krievijas aviolīnijas Metrojet pasažieru lidmašīna Airbus avarēja sestdien virs Sīnaja pussalas Ēģiptē, atrodoties ceļā no Šarmelšeihas uz Sanktpēterburgu. Avārijā izdzīvojušo nav, vairums lidmašīnas pasažieru bijuši Krievijas pilsoņi. Avārija notika virs Sīnājas pussalas, kur kopš 2011.gada Ēģiptes revolūcijas notikuši bieži terora akti un vardarbības uzliesmojumi. Euronews vēsta, ka, kamēr aviokatastrofas cēloņi vēl tiek noskaidroti, atbildību par to uzņēmies grupējums Islāma valsts. Izskan arī pieņēmumi, ka avāriju izraisījusi lidaparāta tehniska kļūme.

Turpinām ziņas

Lauksaimniecības tehnikas un sēklu tirdzniecības uzņēmums "Dotnuvos projektai" nākamnedēļ, 9.novembrī, atvērs filiāli Saldū. Kompānijas pārstāvji norāda, ka filiāle atradīsies Padomju laikos celtā angārveida ēkā, kuras atjaunošanā un labiekārtošanā ieguldīti vairāki desmiti tūkstošu eiro. Ēkā izveidota tehnikas remonta un servisa zona, rezerves daļu noliktava, sēklu noliktava, darbinieku atpūtas telpas un biroja telpas. Saldū atvērtā "Dotnuvos projektai" filiāle būs trešā kompānijas filiāle Latvijā - 2014.gadā uzņēmums izveidoja filiāli Valmierā, bet šogad jūlijā tika atvērta filiāle Jēkabpilī.

5. un 6. novembrī Daugavpilī notiks pasākums «Latviešu karavīrs laikmetu griežos», kurā piedalīsies vairāk nekā 200 jauniešu vecumā līdz 18 gadiem no dažādām Latvijas jaunatnes organizācijām. Pasākums būs veltīts latviešu strēlnieku bataljonu dibināšanas simtgadei, un tajā īpaši tiks godināts pulkvedis Frīdrihs Briedis, kurš saņēmis visus Lāčplēša Kara ordeņa šķiru apbalvojumus. Jau ziņots, ka 2011. gadā biedrība «Latvijas ģenerāļu klubs» aizsāka jaunu tradīciju, organizējot patriotiska rakstura izglītojošus pasākumus neilgi pirms Lāčplēša dienas ārpus Rīgas, lai veidotu jauniešos dziļāku izpratni par Lāčplēša dienas un 18. novembra nozīmi Latvijas vēsturē. 2012.gadā šāds pasākums notika Jēkabpilī.

Un vēl

Satiksmes ministrijas un tranzīta nozares darba grupas pirmajā sēdē nolemts līdz novembra beigām izstrādāt priekšlikumus jaunam Latvijas dzelzceļa infrastruktūras tarifu maksas modelim, ko iepriekš nozare uzsvērusi kā nekonkurētspējīgu un nozares attīstību kavējošu faktoru. Latvijas dzelzceļa infrastruktūras tarifu maksa ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā – 9,97 eiro par vienu dzelzceļa kilometru, kamēr Lietuvā tā ir 7,14 eiro, bet Igaunijā – 4,63 eiro. Neizdevīgo infrastruktūras tarifu dēļ, tiek zaudētas miljoniem eiro vērtas kravas un kopējais pienesums Latvijas tautsaimniecības attīstībā.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Robežsardze aicina iedzīvotājus ziņot par saviem novērojumiem; Kā visbiežāk cilvēki pavada laiku rudenī? Un kad tiek prognozētas pirmās rudens vētras?

Krievijas aviokompānija Kogalymavia, kas pārdēvēta par Metrojet, par vienīgo ticamo aviokatastrofas iemeslu uzskata "ārēju aktivitāti", vēsta BBC. Aviokompānijas pārstāvis Aleksandrs Smirnovs preses konferencē Maskavā paziņojis, ka vienīgais ticamais izskaidrojums - lidmašīna nogāzusies ārējas aktivitātes dēļ, noraidot versijas par tehnisku ķibeli vai pilotu pieļautu kļūdu. Kremlis paziņojis, ka neizslēdz versiju par teroraktu. Pašlaik vēl jāgaida pirmās ziņas par atklājumiem, analizējot nokritušā lidaparāta melnajās kastēs ierakstītos datus.

Valsts robežsardze aicina gan pierobežas, gan citu pašvaldību iedzīvotājus informēt robežsardzi par pamanīto iespējamo nelikumīgo robežšķērsošanu un citām nelikumīgām darbībām pierobežā. Kokneses, Neretas un Pļaviņu iedzīvotāji aicināti zvanīt robežsardzes Rīgas pārvaldei pa tālruni 67323994. Jēkabpils pilsētas un novada, Aknīstes, Viesītes, Salas, Krustpils, Līvānu, Preiļu un Vārkavas iedzīvotāji aicināti zvanīt Viļakas pārvaldei – 64501927. Var zvanīt arī robežsardzes bezmaksas uzticības tālrunim – 80001060.

Turpinām ziņas

Uzlabojoties situācijai darba tirgū un pieaugot vidējai darba algai, iedzīvotāju finanšu situācija uzlabojas visās trīs Baltijas valstīs - mājsaimniecību finanšu aktīvu vērtība palielinās straujāk nekā saistību apmērs. "SEB bankas" ekspertu veiktie Baltijas valstu mājsaimniecību aprēķini liecina, ka Lietuvā un Latvijā visstraujāk palielinās to noguldītāju uzkrājumi, kuri savos kontos ir uzkrājuši lielākas summas - vismaz 1600 eiro Lietuvā un 1700 eiro Latvijā. Igaunijā iedzīvotāju noguldījumu vērtība pieaug vienmērīgi. Tas nozīmē, ka veidot uzkrajumus labāk padodas tiem, kuru ienākumu apjoms ir vismaz trīs minimālās algas.

Lai arī ārā kļūst vēsāks, tomēr gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju labprāt savu brīvo laiku pavada baudot krāsaino rudeni dabā - garās pastaigās vai izbraucienos ar velosipēdu. Tāpat aptauja apliecina, ka katrs trešais izvēlas grāmatu lasīšanu vai kino apmeklēšanu. Pētnieki noskaidrojuši, ka 14,6% cilvēku kino apmeklē septiņas līdz 12 reizes gadā, un tāpat ir secināts, ka reti uz kino cilvēki dodas vienatnē, jo 96% kino apmeklē kopā ar vismaz vēl vienu personu. Aptaujas dati rāda, ka oktobrī visvairāk Latvijas iedzīvotāji izvēlas komēdijas vai ģimenes filmas, tāpat augstu tiek novērtētas asa sižeta filmas un drāmas.

Un vēl

Nedēļas pirmajā pusē Latvijā saglabāsies silts un sauss laiks, bet nedēļas izskaņā gaidāmi nokrišņi un stiprs vējš, iespējama vētra. Naktīs sals joprojām nav gaidāms, un minimālā temperatūra būs pārsvarā plus 2, plus 7 grādi. Laikapstākļu maiņa gaidāma nedēļas otrajā pusē - piektdien no rietumiem Latviju sasniegs pirmā lietus mākoņu zona, plašākas nokrišņu zonas ar intensīvāku un ilgstošāku lietu gaidāmas sestdien un svētdien. Ciklona centrs, kas pārvietosies tuvu Latvijai, atnesīs arī spēcīgas vēja brāzmas - svētdien brāzmas var sasniegt pat vētras spēku. Savukārt nākamās nedēļas sākumā un vidū iespējami vēl stiprāki vēji. Pašreizējās prognozes liecina, ka Kurzemē vējš brāzmās var pārsniegt ātrumu 30 metrus sekundē.

Atstājiet komentāru