2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 30.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādā pasākumā piedalās Jēkabpils pašvaldības pārstāvji; Līvānos notiks lūgšanu brokasti; Un Kādā godā celti Latvijas pelēkie zirņi?

Jēkabpils pilsētas pašvaldības speciālisti piedalās Baltijas pilsētu savienības XIII galvenajā konferencē, kas šodien noslēdzas Gdiņā, Polijā. Konference veltīta labās prakses piemēriem modernu un ilgtspējīgu risinājumu ieviešanai visās pilsētvadības sfērās un kopīgo projektu rezultātu analīzei. Tāpat konferencē paredzētas arī savienības valdes vēlēšanas nākamajam divu gadu periodam, jaunās stratēģijas apstiprināšana, kā arī sasniegto rezultātu analīze. Konferencē piedalās vairāk nekā divi simti dalībnieki no vairāk kā deviņdesmit apvienībā esošajām pilsētām. Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldību pārstāv Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs, Attīstības un investīciju nodaļas vadītājas vietniece Inga Virsnīte un Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Laura Afanasjeva.

Šodien Kino Mītnē, Jēkabpils tautas namā, notiks 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma papildseansi un šodien pulksten sešos vakarā Kino Mītnē skatāma filma “Hiphoperācija”. Dzirkstoša prieka un sirsnības pilns vēstījums par Jaunzēlandes saliniekiem – Ginesa rekordu grāmatā iekļauto pensionāru hiphopa grupu.

 

 

 

Šodien Līvānos notiks lūgšanu brokastis. Šodien pulksten 11tos Līvānu novada Kultūras centrā 30.oktobrī pulksten 11tos. Aicināto viesu vidū ir uzņēmēji, pašvaldību un iestāžu vadītāji, izglītības, mākslas, kultūras, sporta, nevalstiskā sektora un garīgo konfesiju pārstāvji. Šāds pasākums notiek, lai dotu iespēju dažādiem sabiedrības pārstāvjiem sanākt kopā un runāt par to, kas svarīgs, lūgt Dieva svētību darbiem, veidot garīgu kopību un saticību. Lūgšanu brokastis ir kā aicinājums pateikties saviem līdzcilvēkiem, jo diemžēl ikdienā labie pateicības vārdi izskan arvien retāk.

 

 

 

Un vēl

 

 

Eiropas Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā pirmo reizi iekļauts Latvijas pārtikas produkts  – Latvijas lielie pelēkie zirņi, informēja Eiropas Komija. Komisijas paziņojumā medijiem skaidrots, ka šie pākšaugi tiek audzēti visā Latvijā. Kā norāda Eiropas Komisija, galvenie faktori, kas nosaka Latvijas lielo pelēko zirņu īpašo kvalitāti, ir vietējie klimatiskie apstākļi, augsnes īpašī­bas, kā arī vēsturiskie faktori un cilvēkfaktori. Latvieši gadu simtiem ir ēduši zirņus. Jau pirms mūsu ēras zirņi kopā ar miežiem un pupām ir bijis viens no galvenajiem ēdieniem, un tie savu nozīmi saglabāja līdz pat kartupeļu ēras sākumam 19. gadsimtā. Mūsdienās pelēkie zirņi tiek piedāvāti ar speķi kā īpaši latvisks ēdiens. Pelēkie zirņi nu papildinās 1300 produktu plašo sarakstu no visas Eiropas, kurus aizsargā Eiropas Savienības likumi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik droša pret kiberuzbrukumiem ir Jēkabpils domes mājaslapa? Kā mainīsies maksa par braukšanu starppilsētu autobusos no 1.novembra? Un Ko kā galveno problēmu Saeimas valdošajā partijā “Vienotība” min sociologs?

Sabrūkot vienstāvu fermas sienai Madonas novada Praulienas pagastā, bojā gājis 49 gadus vecs vīrietis. Izsaukumu uz notikuma vietu glābēji vakar saņēma no kaimiņiem, kas bija konstatējuši nelaimes gadījumu. Tad arī gruvešos atrastas vīrieša mirstīgās atliekas. Glābšanas dienesta speciālisti uzskata, ka nelaimes gadījums noticis jau nedēļas sākumā.

Noticis sekmīgs uzbrukums valsts iestādes mājas lapai. "Cert.lv" norāda, ka, izmantojot zināmu ievainojamību, uzbrucēji veica sekmīgu ielaušanos kādas valsts iestādes mājas lapā, nesankcionēti mainot tās saturu. Incidenta izmeklēšana turpinās, taču arī šis incidents papildina bēdīgi slaveno statistiku par tīmekļa vietnēm, kuras netiek pienācīgi atjaunotas. Kompromitētā mājas lapa uzturēta uz novecojušas satura vadības sistēmas versijas "Joomla 1.7".

Ņemot vērā to, ka ik pa laikam kādā no valsts vai pašvaldību mājās lapām iekļūst nevēlami viesi, Radio1.lv sarunā ar Jēkabpils domes izpilddirektoru Guntaru Goguli skaidroja, cik droša pret kiberuzbrukumiem ir Jēkabpils pašvaldības mājaslapa. Izpilddirektors norādīja, ka viņa rīcībā nav informācijas, ka kāds kaut kad būtu mēģinājis uzlauzt Jēkabpils domes mājaslapu, kiberuzbrukumu neesot bijis. Gogulis piebilda, ka mājaslapa jekabpils.lv nav interesanta kibernoziedzniekiem, jo datubāzes netiek glabātas uz vietas, bet gan izmantoti tā sauktie mākoņdatu pakalpojumi. Protams, ja kāds gribot varot mēģināt ielauzties pašvaldības mājaslapā, taču diezin vai tas izdosies, jo pašvaldība esot pietiekami nodrošinājusies pret šādu iespēju un lapas jekabpils.lv aizsardzība esot gana augsta. To tāpat kā citas valsts un pašvaldību mājaslapas uzrauga cert.lv.

No 1.novembra reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi tiks vienādoti vēl 13 pasažieru pārvadātāju maršrutos visā Latvijā, tādējādi visos Rīgas, Kurzemes un Zemgales plānošanas reģiona maršrutos sabiedriskā transporta pakalpojumi tiks nodrošināti saskaņā ar jaunajiem tarifiem. Reforma pārsvarā nozīmēs to, ka īsajos maršrutos biļešu cenas augs, bet garākiem pārbraucieniem – samazināsies. Piemēram, Jēkabpilī, kur reģionālajos vietējos maršrutos pasažieru pārvadājumus nodrošina SIA "Jēkabpils autobusu parks" un "Kooperatīvā Sabiedrība Toms", minimālā braukšanas maksa jeb maksa par brauciena pirmajiem kilometriem palielināsies par 10 eirocentiem, sasniedzot 60 eirocentus. Par biļešu cenu vienādošanu plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Partijas „Vienotība” lielākā problēma nav Saeimas deputāts Dzintars Zaķis, kura ievēlēšanā, kā apstiprinājusi tiesa, ir bijusi balsu pirkšana, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Aktuālais temats” sacīja sociologs Aigars Freimanis.Jau vēstīts, ka Zaķis vakar paziņoja, ka izstājas no partijas “Vienotība”, bet ne no tās frakcijas Saeimā. Vislielākā problēma ir fakts, ka „Vienotība” kā valdošā koalīcijas partnere vairs nespēj uzturēt dienas kārtību. Līdz ar Zaķa aiziešanu „Vienotība” savas problēmas neatrisinās un, lai partija atkal būtu stipra, tai ir vajadzīgi jauni līderi. Līdzšinējā vadība, kas ir radījusi esošo situāciju, problēmas neatrisinās.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas bijis ticamākais iemesls Garkalnē notikušajam satiksmes negadījumam? Uz kādu kultūras pasākumu svētdien aicināti jēkabpilieši? Un Kur šis rīts bijis visaukstākais?

Ticamākais Garkalnes avārijas iemesls ir distances neievērošana aiz citas kravas automašīnas, kā rezultātā Polijas kravas auto vadītājs nav spējis nobremzēt pirms riteņbraucēju grupas, uzskata Ceļu satiksmes drošības direkcijas Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris. Viņš sacīja, ka sākotnējā informācija liecina, ka negadījuma galvenais iemesls bija drošas distances neievērošana starp Polijas kravas automašīnu un priekšā braucošo kravas auto. Kad priekšā braucošais auto mainījis braukšanas joslu, Polijas autovadītājs tuvu savā priekšā ieraudzījis riteņbraucēju grupu, kuras priekšā vairs nav spējis nobremzēt. Šo versiju kā ticamāko apstiprināja arī Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs, kurš piebilda, ka dati, kas iegūti no kravas automobiļa tahogrāfa, norāda arī uz atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Jau ziņots, ka par notikušo ir sākts kriminālprocess, un tiek noskaidroti negadījuma apstākļi. Rīgas rajona tiesa Polijas pilsonim nolēma piemērot apcietinājumu. Kopumā negadījumā cieta 11 riteņbraucēji.

Manevri, kuru dēļ visbiežāk notiek ceļu satiksmes negadījumi pilsētās, ir distances neievērošana, priekšrokas nedošana un bieža joslu maiņa, braucot intensīvas satiksmes apstākļos, liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO speciālistu apkopotā informācija. OCTA pieteikumu analīze rāda, ka aptuveni 65% ceļu satiksmes negadījumu notiek, veicot iepriekš minētos manevrus. Nepārtraukta joslu maiņa ir tendence, kas iet roku rokā ar kopējo braukšanas kultūru, kas valda šoferu vidū. Sadursmes cēlonis bieži ir saistīts gan ar pagrieziena signāla nerādīšanu, veicot šos manevrus, gan ar agresīvu braukšanu un mēģinājumiem iespraukties starp citiem auto, lai gan vietas tam nav pietiekami. Arī rāvējslēdzēja principa ignorēšanu un vispārējas pieklājības trūkums ir iemesls ceļu satiksmes negadījumiem, kuri varēja arī nenotikt, ja vien autovadītāji būtu savstarpēji saprotošāki un laipnāki.

 

 

Turpinām ziņas

Namu apsaimniekošanas un energoefektivitātes speciālisti šodien pulcēsies seminārā, kurā plānots atklāt, kā ar dzīvojamo māju siltināšanu galvaspilsētai veicies šogad un kāds finansiālais atbalsts ēku renovācijai varētu būt pieejams nākotnē. Latvijai nereti tiek pārmests, ka tā ir salīdzinoši gausa ar māju siltināšanu.Iepriekšējā Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda laikā kopumā pašvaldībām un iedzīvotājiem bija izdevies saņemt Eiropas Savienības atbalstu aptuveni tūkstots māju renovācijām, un kopumā renovētajās mājās ir izdevies panākt enerģijas patēriņa samazinājumu vidēji par 43%. Ekonomikas ministrija informē, ka kopumā izdevies piesaistīt visu pieejamo finansējumu. Tomēr ne visus projektus izdevies realizēt, jo māju siltināšanai bijis nepieciešams arī iemītnieku līdzfinansējums, diemžēl ne visi tam piekrituši.

Svētdien, 1. novembrī pulksten piecos pēcpusdienā Krustpils Kultūras namā ar kamerizrādēm “Marijas sapnis” un “Tango plus” viesosies Latvijas Nacionālā baleta trupa. Horeogrāfiski un sižetiski spilgtās viencēliena izrādes neatstās vienaldzīgu nevienu - inteliģents humors, emocionāla spriedze un neviltota kaislība ir atslēga uz ikviena skatītāja sirdi. Viesizrāde notiek ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Un vēl

Šodien Mērsragā labots 30.oktobra minimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publicētā informācija. Termometra stabiņš Mērsragā apstājās pie -7,5 grādu atzīmes; iepriekšējais rekords bija -4 grādi 1956.gadā. Zemākā gaisa temperatūra šorīt reģistrēta Daugavpils lidostā: -8,3 grādi. Madonā gaiss atdzisa līdz -8,1 grādam. Saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem arī Stalbē, Līvānu un Rēzeknes apkaimē sals sasniedza -8 grādus. Šomēnes Latvijā pārspēti aptuveni 40 minimālās gaisa temperatūras rekordi, nav bijis neviena siltuma rekorda. Sinoptiķi prognozē, ka naktī uz sestdienu gaisa temperatūra būs līdzīga kā aizvadītajā naktī, bet turpmāk gaidāms siltāks, miklāks un mākoņaināks laiks.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds apbalvojums piešķirts Jēkabpils pilsētas pašvaldības fotoreportierim hronistam Jānim Lācim? Kādu jubileju rīt atzimēs jēkabpils 2.vidusskola? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?

Ordeņu kapituls nolēmis Jēkabpils pilsētas pašvaldības fotoreportierim hronistam Jānim Lācim piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru, kas nozīmē – ordeņa kavalieris. Triju Zvaigžņu ordenim ir piecas šķiras un triju pakāpju goda zīmes. Persona, kura apbalvota ar ordeņa I šķiru ir lielkrusta komandieris, ar II šķiru – lielvirsnieks, ar III šķiru – komandieris, ar IV šķiru – virsnieks, ar V šķiru – kavalieris. Savukārtpar nopelniem Latvijas valsts labā Triju Zvaigžņu ordeni šogad piešķirs bijušajam ASV vēstniekam Latvijā Markam Pekalam, Jaunā Rīgas teātra aktierim Andrim Keišam, kā arī Dailes teātra aktierim Artūram Skrastiņam.

Rīt pulksten sešos vakarā Jēkabpils 2.vidusskolā notiks svinīgs pasākums, veltīts skolas 95 gadu jubilejai. Jēkabpils 2. vidusskola ir viena no vidējās izglītības mācību iestādēm pilsētā. Mācības skolā notiek bilingvāli latviešu un krievu valodā. Skola īsteno piecas izglītības programmas. Skolā ir arī speciālās izglītības klase, tā ir pielāgota skolēniem ar kustību traucējumiem. Jēkabpils 2.vidusskolā ir izveidojušās un tiek attīstītas vairākas tradīcijas – Zinību diena, Vidusskolēnu iesvētīšanas diena, Vidusskolēnu jaunatnes forums, Skolotāju diena, Ziemassvētku pasākumi, 12. klašu skolēnu teātra izrādes un Absolventu vakars. Skola pirms 95 gadiem – 1920.gadā - izveidojās uz Jēkabpils krievu pamatskolas bāzes, kuras ēka toreiz atradās Pormaļa ielā 18. Pirmie vidusskolas absolventi skolu beidza 1949.gadā. 1950. gados strauji palielinājās skolēnu skaits, mācībām tika izmantotas arī ēkas Brīvības ielā 120 un 157, tāpēc toreizējais skolas direktors Andrejs Šalda virzīja jautājumu par jaunas skolas ēkas celtniecību. 1963. gadā tika atklāta jaunā skolas ēka Jaunā iela 44. Patlaban jau ilgus gadus Jēkabpils 2.vidusskolu vada pedagogs, Jēkabpils domes deputāts – Aleksandrs Deinis.

Turpinām ziņas

Šodien vēstnieks Baltkrievijā Mārtiņš Virsis apmeklēs Latvijas un Baltkrievijas pierobežas pašvaldības, lai novērtētu pašvaldību lomu abu valstu attiecībās un paplašinātu starpreģionālos sakarus tirdzniecības, ekonomikas, kā arī kultūras un izglītības jomās. Tiekoties ar pašvaldību pārstāvjiem tiks pārrunātas Latvijas un Vitebskas apgabala ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas. Abu Baltkrievijas pašvaldību vadītāji novērtēja noslēgtos sadarbības līgumus ar Latvijas pašvaldībām. Novopolockai izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Ludzas un Līvānu novadiem, kā arī Ventspili, bet šī gada vasarā noslēgts sadarbības līgums ar Smilteni. Savukārt Orša sadarbojas ar Mārupes novadu. Vēstniekam vizītes laikā paredzētas tikšanās arī ar Latvijas pašvaldību vadītājiem, kuriem izveidojusies aktīva sadarbība ar Baltkrievijas pašvaldībām.

Eiropas Savienība vakar oficiāli apturējusi lielāko daļu Baltkrievijai noteikto sankciju, minot "attiecību uzlabošanos" pēc tam, kad prezidents Aleksandrs Lukašenko no ieslodzījuma atbrīvojis pēdējos politieslodzītos. Sankcijas - ceļošanas ierobežojumi un līdzekļu iesaldēšana -, kas piemērotas 170 fiziskajām personām un trim organizācijām, beidz darboties sestdien, un Eiropas savienība nolēmusi to pagarināšanu atlikt uz četriem mēnešiem, kuru laikā tiks vērtēts Baltkrievijas cilvēktiesību situācijas progress. Sankcijas paliks spēkā tikai pret četrām personām, kuras saistītas ar "neatrisinātajām cilvēku pazušanas" lietām. Eiropas Savienība atstāj arī spēkā Baltkrievijai noteikto ieroču tirdzniecības embargo.

Un vēl

Brīvdienās Latvijā parādīsies mākoņi, vietām veidosies migla, nākamnedēļ bieži gaidāms apmācies un miglains laiks. Kļūs siltāks, prognozē "Global Forecast System". Nakts uz sestdienu vēl būs auksta, bet nākamās nedēļas naktīs gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs nulles. Augstākā gaisa temperatūra prognozēta 1.-3.novembrī, kad vietām Rietumlatvijā termometra stabiņš dienas vidū pakāpsies līdz +13 grādiem. Iespējams, jau 1.novembris lielā valsts daļā būs apmācies un dūmakains. Turpmāk pelēka mākoņu sega arvien biežāk pārklās visu valsti, iespējama arī ilgstoša migla. Reizēm smidzinās lietus. Vējš pārsvarā būs lēns, no nākamās nedēļas vidus palaikam gaidāms bezvējš.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī iespējams darbojas krāpnieki! Kāda ir viena no galvenajām uzņēmēju prioritātēm? Un Cik maksās biļetes uz nākamā gada pasaules hokeja čempionātu?

Jēkabpils pilsētas pašvaldība vērš iedzīvotāju uzmanību, ka, iespējams, pilsētā uzdarbojas krāpnieki, kas uzdodas par ūdens kvalitātes pārbaudītājiem. SIA “Jēkabpils ūdens” informē, ka vairāki jēkabpilieši pa tālruni ir saņēmuši informāciju par to, ka viņu dzīvokļos plānots veikt dzeramā ūdens kvalitātes pārbaudi. Nne Jēkabpils pilsētas pašvaldība, ne SIA "Jēkabpils ūdens" ūdens kvalitātes pārbaudi dzīvokļos nav plānojusi veikt! Iedz;ivotāji aicināti būt modri un neielaist savos dzīvokļos nepazīstamas personas, nenoskaidrojot viņu identitāti! Jau ziņots, ka līdzīgā veidā krāpnieki darbojas arī kaimiņpilsētā Līvānos.

Uzņēmumu vadītāji deviņās Centrālās un Austrumeiropas valstīs atzīst, ka labu darbinieku paturēšana ir viena no galvenajām prioritātēm, uz ko nākamgad būs jākoncentrējas reģiona uzņēmumiem, liecina jaunākais starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas uzņēmējdarbības vides pētījums "Ekonomikas pulss 2015". Starp Baltijas valstīm visakūtāk labāko darbinieku noturēšanas problēmu izjūt Igaunijā un Lietuvā, savukārt Latvijā tās aktualitāte ir tikai nedaudz mazāka. Līdzīgi kā pērn arī šogad prioritāšu otrajā vietā ir produktivitātes uzlabošana. Kā trešo svarīgāko izaicinājumu reģiona uzņēmumi uzsver izdevumu bāzes samazināšanu. Latvijā atšķirībā no reģionā vidējā noskaņojuma izdevumu samazināšana ieņem stabilu otro vietu aiz darbinieku noturēšanas, kas nozīmē, ka uzņēmumiem nākamgad joprojām būtiski būs taupības un optimizācijas risinājumi.

Turpinam ziņas

Jēkabpilī vakar no apmēram piecus metrus augsta koka nocelts kaķis, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gribuste. Viņa sacīja, ka dzīvnieks bija uzrāpies kokā un saviem spēkiem vairs nemācējis tikt lejā. Lai gan tas neietilpst glābšanas dienesta pienākumos, tomēr šāda veida palīdzību glābējiem nākas sniegt ik pa laikam.

Vakar ap pulksten pusdivpadsmitiem naktī no kāda SIA teritorijas Jēkabpilī, Rīgas ielā mēģināts nozagt metāla izstrādājumus. Policija saistībā ar zādzības mēģinājumu pārbauda divas personas. Par notikušo sākts kriminālprocess. Jēkabpils ceļu policija vakar pirms vienpadsmitiem vakarā Kūku pagastā uz autoceļa Jēkabpils – Rēzekne apturējusi automašīnu Audi, ko vadījis 54 gadus vecs vīrietis. Dzērājšofera izelpā konstatētas 1,9 promiles alkola.

 

Un vēl

 

Nākamā gada pasaules hokeja čempionātā lētākās biļetes varēs iegādāties uz komandu spēlēm grupu kārtā, kur par ieeju arēnā būs jāmaksā vismaz 1875 Krievijas rubļi jeb 26 eiro, šodien informēja rīkotāji. Latvijas valstsvienība turnīru nākamgad pavasarī aizvadīs Maskavā, kur pirmajā spēlē 6.maijā tiksies ar Zviedrijas hokejistiem. Grupu kārtā būs trīs cenu kategorijas - otrā līmeņa biļešu cena būs 3000 rubļu jeb 42 eiro, bet dārgākās ieejas kartes maksās 4500 rubļu jeb 64 eiro. Oficiāli biļešu tirdzniecību uz Maskavas grupas spēlēm, tajā skaitā internetā čempionāta mājaslapā paredzēts sākt 6.novembrī.

Atstājiet komentāru