2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 10.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 10.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus lēmumus šodien pieņems Jēkabpils doems deputāti? Kāda akcija no šodienas ir pieejama tēviem? Un Kā turpmāk Latvijā mainīsies savstarpējo norēķinu paradumi?

 

Jēkabpils domē šodien ir sēžu diena. No rīta notiks Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas sēde, kurā lems par ārstniecības speciālistu stipendijām, finansiālu atbalstu koncertprogrammai un dalībai Pasaules karatē čempionātā, kā arī par dalību projektā “Proti un dari!”.

 

 Savukārt Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāti šodien lems, kādas ārstu specialitātes atbalstīt ar pašvaldības stipendijām. Lēmuma projekts paredz, ka atbalsts tiks sniegts kopumā 13 jaunajiem mediķiem šādās specialitātēs – ķirurgs, ķirurgs traumatalogs, internists, kardiologs, anesteziologs-reanimatalogs, pediatrs, urologs, neirologs un radiologs.

 

Dome lems arī par pilsētas pašvaldības budžeta un tā grozījumu izstrādāšanas, apstiprināšanas, izpildes un kontroles kārtības reglamenta apstiprināšanu, pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu vadītāju mēneša algu no septembra līdz decembrim, pilsētas bibliotēkas nolikuma apstiprināšanu, grozījumiem Jēkabpils sporta centra nolikumā, kā arī par citiem jautājumiem.

 

Turpinām ziņas

 

 Šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Galvenā bibliotēka kopā ar ukraiņu biedrību „Javir” aicina ieklausīties Raiņa un Aspazijas dzejas lasījumos latviešu un ukraiņu valodās. Pasākumā varēs uzzināt vairāk par dzejoļu tulkojumiem.

 

Gatavojoties Tēva dienai, kas gaidāma 13.septembrī, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 rīko akciju "Uzticības tālrunis tēviem". Akcija notiks no šodienas līdz svētdienai, 13.septembrim. Akcijas laikā tēvi ir īpaši aicināti zvanīt uzticības tālruņa speciālistiem un saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu jautājumos saistībā ar bērniem, pārrunājot dažādas aktuālas tēmas.

 

Un vēl

 

Šodien Rīgā notiks preses konference, kurā prezentēs Latvijā radītu unikālu mobilo lietotni jeb aplikāciju “Monea”, kas nodrošina naudas pārskaitīšanu uz visiem lietotāja telefongrāmatas kontaktu bankas kontiem dažu minūšu laikā. Līdz ar “Monea” izveidi, Latvijā mainīsies savstarpējo norēķinu paradumi. “Monea” ir saņēmusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licenci darbībai visā Eiropas Savienībā.

 

 Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kad Jēkabpils tiesā tiks dots pēdējais vārds vecākiem, kas smagi piekāva savu bērnu? Kāds ir bijis lielākais braukšanas ātruma pārkāpums augustā? Un Kur šogad notiks Latvijas jauniešu dienas?

 

 Jēkabpils rajona tiesā 28.oktobrī sava bērna piekaušanā vainotie vecāki teiks pēdējo vārdu. Sēde notiks slēgti. Patlaban lietā ir pārbaudīti pierādījumi un uzklausīti liecinieki. Cietušās puses pārstāvis ir pieprasījis 10 tūkstoši eiro morālo kompensāciju. Pateicoties mediķu sniegtajai palīdzībai, smagi cietušā bērna veselības stāvoklis ir jūtami uzlabojies, nopietnu problēmu ar veselību viņam neesot, un patlaban viņš ir nodots aizbildnībā. Savukārt abi bērnam smagas traumas nodarījušie vecāki kopš 27.februāra atrodas apcietinājumā.

 

Šodien notiks Kokneses novada bāriņtiesas sēde par aizgādības tiesību atjaunošanu seksuālā vardarbībā cietušā zīdaiņa mātei. Mazulis ir izrakstīts no slimnīcas un atrodas krīzes centrā. Pēc informācijas saņemšanas no Valsts policijas bāriņtiesas vadītāja pieņēma lēmumu ģimenē augošos vēl divus citus bērnus arī izņemt no ģimenes un uz laiku ievietot krīzes centrā. Vadītāja pieņēmusi vienpersonisku lēmumu, tamdēļ tas ir jāpārskata.

 

Zemgales apgabaltiesa šodien atsāks no Augstākās tiesas saņemtās Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietas izskatīšanu apelācijas kārtībā. Krimināllietas iztiesāšanu turpinās ar liecinieku uzklausīšanu, plānojot turpmāku skatīšanu arī 23. un 29.septembrī. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus - Arvo Žagaram tā piesprieda mūža ieslodzījumu, bet brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi - attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu. Apsūdzētajiem Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

 

Turpinām ziņas

 

Augustā ar stacionārajiem un pārvietojamajiem fotoradariem fiksēti teju 6,5 tūkstoši ātruma pārkāpēju; lielākais pārkāpums - 142 kilometri stundā apdzīvotā vietā. Policija informē, ka iepriekšējā mēnesī viens no lielākajiem ātruma pārkāpumiem fiksēts uz autoceļa Rīga – Ventspils 16. kilometrā virzienā uz Jūrmalu, kur "Mercedes Benz" šoferis braucis ar ātrumu 147 kilometri stundā. Policija atgādina, ka kopš šī gada 2. jūlija stājušies spēkā bargāki sodi par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

 

 Ar daudzveidīgu programmu no 18. līdz 20.septembrim Aizkrauklē norisināsies "Latvijas Jauniešu dienas 2015". Tās būs sestās Latvijas Jauniešu dienas, kas notiks ar pāvesta Franciska tēmu "Svētīgi sirdsšķīstie, jo viņi Dievu redzēs". Latvijas Jauniešu dienās būs iespējams piedalīties lekcijās, strādāt darba grupās, kā arī būs iespējams tikties ar Latvijas bīskapiem. Jauniešu dienās plānoti arī vairāki koncerti, no kuriem galvenais būs 19.septembra vakarā, kurā uzstāsies Maikls Patriks Kellijs jeb Padijs Kellijs un Rīgas Gospeļkoris.

 

Un vēl

 

Latvijas ūdenstilpēs turpinās pakāpeniska ūdens temperatūras pazemināšanās, bet vietām ezeros un Lielupē vēl ir +17..+18 grādu silts ūdens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Daugavā ūdens temperatūra pazeminājusies līdz +13..+16 grādiem. Arī lielajos ezeros ūdens atdzisis līdz +16..+17 grādiem. Savukārt jūras ūdens temperatūra Latvijas piekrastē pazeminājusies līdz +12..+16 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc valdības vadītāja rīt apmeklēs Biržus Salas novadā? Kādus pārkāpumus labklājības ministrija konstatējusi Kokneses sociālajā dienestā? Un Kāda kampaņa šodien sākas, lai mazinātu sabiedrībā pastāvošos aizspriedumus ?

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma rīt reģionālajā vizītē apmeklēs Biržus Salas novadā, kur piedalīsiesgrāmatu dienas publiskajā diskusijā "Nevienlīdzības un nabadzības mazināšana laukos". Pēcpusdienā Straujuma tiksies ar Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Salas novadu un Jēkabpils pilsētas pašvaldību vadītājiem, bet vēlāk apmeklēs uzņēmumu "Kontekss", kas ražo masīvkoka plātnes, izmantojot bezzaru tehnoloģijas, un kvalitatīvas kokogles.

 

Pagājušajā diennaktī satiksmes negadījumos cietuši trīs gājēji. Jēkabpilī, Brīvības ielā 1982.gadā dzimis autovadītājs nepārliecinājās par drošu braukšanu, braucot atpakaļgaitā, un uzbrauca 1952.gadā dzimušai sievietei, kura šķērsoja ielu neatļautā vietā. Gājēja nogādāta slimnīcā. Tāpat arī gājēji cietuši Daugavpilī un Rīgā.

 

 Turpinām ziņas

 

 Labklājības ministrijas speciālisti, pārbaudot Kokneses novada Sociālā dienesta darbu, ir konstatējuši pārkāpumus sociālajā darbā. Ministrijas speciālisti norāda, ka ģimenē, kur tika izvarota desmit mēnešus veca meitenīte, ilgstoši ir pastāvējuši un netika vērtēti riski attiecībā uz bērnu drošību, neskatoties uz to, ka ģimenei no sociālā dienesta puses sniegta materiālā palīdzība. Tāpat Sociālais dienests par bērnu iespējamo apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne Valsts policiju. Pamatojoties uz pārbaudē konstatēto, ministrija ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietvedību, un pārbaudes laikā iegūtie lietas materiāli ir nosūtīti izvērtēšanai Valsts policijai. Vienlaikus ministrija Kokneses novada domei ir lūgusi izvērtēt Sociālā dienesta darbinieku atbilstību ieņemamajam amatam.

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija vakar atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas dotu iespējas plašāk izmantot Goda ģimenes apliecību jeb "3+ Ģimenes karti". Lai veicinātu un atbalstītu pašvaldību un komersantu brīvprātīgu iesaistīšanos atbalsta sniegšanā daudzbērnu ģimenēm kopā ar valsti, Sabiedrības integrācijas fonds šobrīd pilotprojekta veidā īsteno daudzbērnu ģimenes kartes - Goda ģimenes apliecības – programmu. Savukārt minētie grozījumi nepieciešami, lai apliecības programmu nostipronātu ar likumu pēc pilotprojekta beigām.

 

Un vēl

 

Lai mazinātu sabiedrībā pastāvošos aizspriedumus par psihiskiem traucējumiem un cilvēkiem, kuri ar šiem traucējumiem slimo, Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs turpinās pērn īstenoto sociālo kampaņu "Nenovērsies!". Tā sāksies šodien, kad pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā pašnāvību novēršanas diena. Kampaņas mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību savai un līdzcilvēku psihiskajai veselībai, motivēt vērsties pēc specializētas palīdzības un mazināt aizspriedumus pret cilvēkiem, kuri ar šiem traucējumiem slimo.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc KNAB veica kratīšanu neatliekamās palīdzības dienestā? Kāds pasākums nedēļas nogalē notiks medus cienītājiem? Un Kāpēc Grenlande piedzīvo tūrisma uzplaukumu?

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šodien informēja, ka sācis kriminālprocesu saistībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta veiktajiem iepirkumiem, kas saistīti ar operatīvā autotransporta iegādi un sanitāro pakalpojumu sniegšanu. KNAB norāda, ka, izvērtējot Valsts kontroles veiktās revīzijas materiālus, veikta resoriskā pārbaude. Tās rezultātā iegūtās ziņas bija pamats kriminālprocesa uzsākšanai. Aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. KNAB gan plašāku informāciju pašlaik nesniedz. Taču zināms, ka KNAB Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta priekšniekam Armandam Ploriņam un Rīgas reģionālā centra vadītājam Semjonam Štriham aizliedzis pildīt pienākumus.

 

Prokurors pieprasījis reālu brīvības atņemšanu vecākiem, kuri Jēkabpilī smagi piekāva zīdaini. Prokurors pieprasījis brīvības atņemšanu uz trīsarpus gadiem sievietei un divarpus gadiem vīrietim. Uz attiecīgi pusotru un diviem gadiem abiem apsūdzētajiem pieprasīts piemērot arī probācijas pasākumus. Cietušās puses pārstāvja pieprasīto 10 tūkstoši eiro morālo kompensāciju tiesājamajiem noteikts segt solidāri. Jau ziņots, ka lietas iztiesāšana aiz slēgtām durvīm turpināsies 28.oktobrī, kad apsūdzētajiem tiks dots pēdējais vārds.

 

Turpinām ziņas

 

Ja Latvijā izceltos ārēju spēku izraisīti nemieri un būtu iespēja pamest valsti, šādi rīkotos 40,5% iedzīvotāju, liecina pētījumu aģentūras SKDS augustā veiktās aptaujas rezultāti. Bēgļu gaitās noteikti dotos 19,1% iedzīvotāju. Vēl 21,4% valsti visticamāk pamestu. Savukārt katrs otrais iedzīvotājs tomēr nebūtu gatavs pamest valsti.

 

Lai popularizētu medus produkciju, sestdien, 12.septembrī, Latvijā notiks Medus diena, kuras laikā interesenti bez maksas varēs apmeklēt vairākas bišu dravas dažādos Latvijas novados. Šogad savas dravas interesentiem vērs 12 biškopji dažādos novados. To vidū arī Olga Purviņa Līvānu novadā. Medus dienu mērķis ir popularizēt biškopības nozari, biškopja amatu un bišu produktus. Dravas apmeklējums sniegs zināšanas par medus sastāvu un atšķirīgajām šķirnēm. Biškopji atbildēs uz jautājumiem, kā rodas medus, kur un kā iegādāties kvalitatīvu medus produkciju.

 

Jau ziņots, ka Latvijas Biškopības biedrība apvieno vairāk nekā 3 tūkstoši 283 biedrus, kuri nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares. Atkarībā no laikapstākļiem gadā Latvijā tiek ievākts 700 līdz 2 tūkstoši tonnu medus.

 

Un vēl

Klimata pārmaiņas un stāsti par kūstošajiem ledājiem aiz polārā loka veicinājuši līdz šim neierasta veida tūrisma uzplaukumu. Arvien vairāk tūristu dodas uz Grenlandi, kur visvieglāk apskatīt majestātiskos ledājus un šai Dānijas Karalistē ietilpstošajai pasaulē lielākajai salai tas radījis jaunas iespējas ekonomiskajai attīstībai. Vasara Grenlandē ir galvenā sezona tūrismam. Taču, ja citur pasaulē cilvēki pārsvarā vasarās dodas zvilnēt jūru un okeānu krastos, dzerot kokteiļus ar lietussardziņiem, tad Grenlandē viņus sagaida ledus.  Ilulisatā, uz ziemeļiem no polārā loka Grenlandes Rietumos tūristi ierodas, lai aplūkotu majestātiskos aisbergus, kas veidojušies pie Jēkabshāvenas glečera. Tiek uzskatīts, ka tieši no tā atšķēlās aisbergs, kurš nogremdēja Titāniku, kā arī citi lielākie aisbergi, kas atrodas Atlantijas okeānā.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Jēkabpils novada pašvaldības Izglītības un kultūras pārvalde iesaka veidot skolu tīklu? Preiļu policija notver laupītāju un Kādas vēstures liecības cilvēku evolūcijas izpētē atraduši zinātnieki Dienvidāfrikā?

 

Mantraču postījumi aizsargājamos un arī nereģistrētos kultūrvēstures pieminekļos kļūst arvien aktuālāki, turklāt šogad pieaudzis racēju vēriens. Gada sākumā atklāti vieni no lielākajiem nelegālajiem izrakumiem vēlā dzelzs laikmeta latgaļu uzkalniņu senkapos, kur zudībā varētu būt aizgājuši apmēram 75% no arheoloģiskā pieminekļa. Policijai šoreiz izdevies aizturēt aizdomās turamos, pie kā atrasts liels daudzums senlietu, bet kārtībsargi atzīst - par šiem pārkāpumiem jāpastiprina kriminālatbildība. Šogad uzsākti 12 kriminālprocesi par senkapu izpostīšanu, lielākoties gadījumi bijuši Latgales reģionā, kur sākti astoņi kriminālprocesi. Trīs gadījumi konstatēti Vidzemē un viens Zemgalē.

 

Lai ieekonomētu līdzekļus un racionālāk veidotu skolu tīklu, vairākas pašvaldības izteikušas priekšlikumu principu "skola tuvāk mājām" attiecināt tikai uz 1.-4.klases skolēniem. Šodien notikušajā Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas darba grupā par jauno pedagogu darba samaksas modeli Jēkabpils novada pašvaldības Izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Elga Ūbele piedāvāja izskatīt iespēju pārskatīt skolu tīkla optimizācijas plānā noteikto principu "skola tuvāk mājām" 1.-6.klasei, tā vietā to nodrošinot tikai 1.-4.klasei. Ūbele piebilda, ka tādā veidā mazās sākumskolās nebūs jāalgo pedagogi, kuriem jāpasniedz, piemēram, vēsture vai informātika. Savukārt šie pedagogi varēs pasniegt lielākās skolās, kur varētu atrasties arī piektās un sestās klases.

 

Turpinām ziņas

 

Zemgales apgabaltiesa šodien nolēma līdz 23.septembrim atlikt no Augstākās tiesas saņemtās Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietas izskatīšanu apelācijas kārtībā. Tiesā informēja, ka apsūdzētā Staņislava Babeļa un apsūdzētā Arvo Žagara advokātu veselības stāvokļa dēļ krimināllietas iztiesāšana šodien tika atlikta līdzz 23.septembrim, plānojot turpmāku skatīšanu arī 29.septembrī.

 

Preiļos likumsargi aizturējuši kādu ļaundari, kurš parkā, pielietojot vardarbību, aplaupījis sievieti. Noziegums notika sestdien ap pusdienlaiku, kad nezināms vīrietis parkā uzbruka kādai 1955.gadā dzimušai sievietei. Iesitot viņai pa galvu, ļaundaris nolaupīja rokas somiņu ar tajā esošajām mantām. Policijai uzbrucēju izdevās aizturēt jau sestdienas vakarā. Policistiem izdevās arī atgūt lielāko daļu nolaupīto mantu, savukārt aizturētais vīrietis policistu redzeslokam jau labi zināma persona - 1988.gadā dzimis vietējais iedzīvotājs, kurš jau agrāk ir tiesāts par dažādam zādzībām. Policistiem ir pamatotas aizdomas, ka minētais vīrietis, izņemot notikušo laupīšanu, ir pastrādājis vēl citus noziegumus, proti, vairākas zādzības Preiļu pilsētā no veikaliem un uzņēmumu telpām. Pārbaudes un izmeklēšana turpinās.

 

Un vēl

 

Kādā Dienvidāfrikas alā atrastas līdz šim nezināmu cilvēkveidīgo atliekas. Alu tīklā netālu no Johannesburgas tika atrastas apmēram tūkstots 500 fosilijas, kurās izšķirami 15 "homo naledi" sugas pārstāvju kauli. Tie atradās dziļā pazemes kambarī, kam var piekļūt, kāpjot pa stāvām klintīm. Spriežot pēc atrastajām fosilijām, "homo naledi" plaukstas un pēdas bijušas līdzīgas mūsdienu cilvēkiem, savukārt smadzeņu izmērs un torss atgādinājis senākos cilvēku priekštečus. Zināms, ka "Homo naledi" bija apmēram 1,5 metrus gari un svēra ap 45 kilogramiem.

Atstājiet komentāru