2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds pasākums šodien notiks Viesītē? Kādā sportiskā pasākumā vēl šodien var pagūt pieteikt dalību? Un Kas turpmāk būs jādara, lai atjaunotu autovadītāja tiesības?

Šodien Viesītē ieradīsies Edinburgas hercoga starptautiskās jauniešu pašizaugsmes programmas Award vēstneši – nacionālā koordinatore, dalībnieki un Justs Celms – XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta „Manā dziesmā Tu…” deju virsvadītāja asistents. Vizītes laikā Award vēstneši iepazīstinās interesentus ar programmu un tās praktisko pienesumu dalībnieku dzīvē un vietējā sabiedrībā. „Award diena” aktivitātēs piedalīsies 7.-9.klašu skolēni, Viesītes vidusskolas un citu Viesītes novada skolu darbinieki un jauniešu centru darbinieki.

Biedrība "Daugavpils lauksaimnieku apvienība" šodien rīko piensaimnieku protesta akciju pret kritisko situāciju piena nozarē. Pulksten četros pēcpusdienā pie Zemnieku tirdziņa Daugavpilī, Alejas ielā, posmā no Kandavas ielas līdz Maizes ielai notiks protesta akcija, kurā piedalīsies 50–60 Daugavpils un Ilūkstes novadu lielākie piensaimnieki un protestēs pret zemajām piena iepirkuma cenām. Akcijas laikā iedzīvotājiem bez maksas tiks dalīts piens. Protesta mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz kritisko situāciju piena nozarē un negodīgo cenas sadalījumu starp ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju.

Šodien ir pēdējā diena, kad interesenti var pieteikt dalību Kokneses tūrisma centra organizētajā velobraucienā. Velobrauciens notiks 12.septembrī un dalībnieki dosies maršrutā Koknese-Vecbebri-Irši-Koknese. Pulcēšanās braucienam būs līdz plkst.10 pieturā pie Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas vārtiem. Pieteikšanās velobraucienam iespējama pa e-pastu "turisms@koknese.lv" vai tālruni 65161296. dalībniekiem līdzi jāņem pusdienu maizītes, uzlādēts telefons un labs garastāvoklis.

Un vēl

Lai šoferi varētu atjaunot savas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, kas atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, turpmāk būs jākārto teorētiskais ceļu satiksmes noteikumu eksāmens. Šādas izmaiņas Ceļu satiksmes likumā vakar, konceptuāli atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti. Izmaiņas arī paredz, ka transportlīdzekļa īpašniekam turpmāk būs tiesības apstrīdēt soda piemērošanu par apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpumu, ja automašīnas īpašnieks nav vadījis transportlīdzekli pārkāpuma izdarīšanas brīdī. Ceļu satiksmes likuma grozījumi trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās lauisieties: Kādos gadījumos turpmāk Latvijas pilsoņiem būs iespēja vērsties Amerikas tiesā? Ko no nākamā gada valsts budžeta sagaida pašvaldības? Un Kādu laiku prognozē nedēļas nogalē?

Šodien ar tiesu debatēm slēgtā sēdē Jēkabpils rajona tiesa turpinās skatīt vecāku lietu, kas smagi piekāva savu divus mēnešus veco zīdaini. Patlaban lietā ir pārbaudīti pierādījumi un uzklausīti liecinieki. Cietušās puses pārstāvis ir pieprasījis 10 tūkstoši eiro morālo kompensāciju. Saskaņā ar izmeklēšanā konstatēto, mātei par bērna piekau;šanu sods draud līdz desmit gadiem, bet tēvam līdz pieciem gadiem. Pateicoties mediķu sniegtajai palīdzībai, smagi cietušā bērna veselības stāvoklis patlaban ir jūtami uzlabojies, nopietnu problēmu ar veselību viņam neesot, un patlaban viņš ir nodots aizbildnībā. Savukārt abi bērnam smagas traumas nodarījušie vecāki kopš 27.februāra atrodas apcietinājumā.

Eiropas Savienība un ASV ir vienojušās par datu aizsardzību, paredzot, ka turpmāk Eiropas Savienības pilsoņiem būs iespēja vērsties Amerikas tiesās par  viņu personīgās informācijas nepamatotu izmantošanu. Eiropas savienības iedzīvotāju bažas par viņu datu drošību aktualizējās pēc ASV izlūkdienestu līgumdarbinieka Edvarda Snoudena publiskotajiem pierādījumus par plašām ASV izspiegošanas operācijām. Drošības eksperti arī uzskata, ka līgums nākotnē varētu palīdzēt risināt ar aviācijas drošību saistītas problēmas.

Turpinām ziņas

Latvijas lauku pašvaldības varēs saņemt 126,6 miljonu eiro atbalstu grants ceļu izbūvei un pārbūvei. Lauku atbalsta dienests no 15.oktobra līdz 2019.gada 1.decembrim izsludina projektu konkursu pasākumā "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos". Atbalsta pretendenti ir pašvaldības, kuras atrodas lauku teritorijā, izņemot republikas pilsētas un novadu teritoriālās vienības – pilsētas ar iedzīvotāju skaitu virs 5 tūkstoši.

Latvijas pašvaldību savienība apstiprinājusi savu pozīciju sarunām ar Ministru kabinetu un Finanšu ministriju par vienošanās-domstarpību protokolu par 2016. gada valsts budžetu un septembra beigās šo jautājumu plāno pārrunāt arī ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Pašvaldību savienības izvirzītie aktuālie jautājumi budžeta sagatavošanā ir minimālās algas izmaiņas un ietekme uz pašvaldību budžetu, neapliekamā minimuma diferencēšana, kā arī pašvaldību budžetā ieskaitāmo nodokļu ieņēmumu prognozes nākamajam gadam un vidējam termiņam. Tāpat pašvaldībām budžeta kontekstā aktuāls jautājums ir aizņemšanās iespējas un pedagogu atalgojuma modeļa ietekme uz pašvaldību budžetu.

Un vēl

Pēc rudenīgi vēsajām un lietainajām iepriekšējām dienām, nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā būs pārsvarā saulains un sauss, turklāt kļūs siltāks, liecina prognozes. Šodien vēl vietām gaidāms lietus, savukārt no ceturtdienas laiks Latvijā uzlabosies. Ceturtdienas naktī lietus vairs nav gaidāms, debesi skaidrosies, pūtīs lēns mainīga virziena vējš, bet laiks būs dzestrs - temperatūra pazemināsies līdz +3..+8 grādiem. Ceturtdiena būs saulaina un līdz +16..+20 grādiem silta. Līdzīgi laika apstākļi saglabāsies arī nedēļas nogalē. Nākamās nedēļas pirmajā pusē iespējamas dažas vēsākas un mākoņainākas dienas ar nelielu lietu, tomēr ilgtermiņa prognozes uzrāda lielu iespējamību, ka silts laiks turpināsies arī septembra otrajā pusē, turklāt nav izslēgts, ka kādā dienā temperatūra sasniedz pat +25 grādi.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik nopietns drauds Eiropai ir bēgļi? Kā rīkosies krīzē nonākušie piensaimnieki? Un Kāpēc tiks pētīt cilvēki, kas vienmēr un visos apstākļos ir labi?

Bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris, ģenerālleitnants Ants Lāneots uzskata, ka ir pavisam iespējams, ka kopā ar bēgļiem Eiropā nonākuši teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» kaujinieki. Pēc ANO datiem šogad pa Vidusjūru Eiropā ieradušies 366 tūkstoši 402 migranti. Vairums no viņiem ir musulmaņi. Aptuveni 40% no viņiem - kara bēgļi no Sīrijas, Afganistānas, Irākas, visi pārējie savas valstis pametuši ekonomisku iemeslu dēļ, labākas dzīves meklējumos. Bēgļu vidū ir daudz jaunu, spēcīgu vīriešu. Tas liecina, ka bēgļu vidū visticamāk ir arī «Islāma valsts» kaujinieki un to bez britu laikraksta apstiprina arī citi informācijas avoti.

Lāneots uzskata, ka pašreizējā haosā ar imigrantiem lielā mērā vainojama Eiropas Savienība, kuras labsirdība attiecībā uz migrantiem dod pārliecību šeit pārcelties vēl lielākam skaitam migrantu no Āfrikas, Centrālāzijas un citiem nabadzīgajiem reģioniem. Ja tiks saglabāta pašreizējā Eiropas Savienības politika, aprēķināts, ka līdz 2030.gadam Eiropā būs aptuveni 52 miljoni musulmaņu, kas ir 10 % no Eiropas iedzīvotājiem. Tas būs liels pārbaudījums Eiropas Savienības sabiedrībai un iespējams, ka novedīs pie tās beigām.

Lai no tā izvairītos Briselei būtu jāslēdz robežas, jāuzsāk pārdomāta un koordinēta cīņa ar starptautiskajiem noziedzīgajiem grupējumiem, kas nopelna uz cilvēku kontrabandas rēķina, jāizveido filtrācijas nometnes tiem, kas vēlas nonākt Eiropā, lai būtu iespēja pārbaudīt viņu pagātni un dot tiesības palikt Eiropā tikai kara bēgļiem, nevis vieglākas dzīves meklētājiem.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī glābēji no Aiviekstes upes izcēluši 53 gadus veca vīrieša mirstīgās atliekas. Nnoslīkušais vīrietis no upes izcelts Lubānas novada Indrānu pagastā. Kopumā pagājušajā diennaktī glābšanas un ugunsdzēsības dienests reaģējis uz 25 notikumiem, no kuriem 14 bijuši saistīti ar ugunsgrēkiem, bet deviņi - ar glābšanas darbiem.

Dziļā krīzē nonākušie piensaimnieki pie saviem ganāmpulkiem un darba turēsies līdz pēdējam, jo nav citu darba alternatīvu, intervijā Latvijas Radio norāda Latvijas Lauku konsultāciju centra eksperte Silvija Dreijere. Viņa atgādināja, ka, salīdzinot ar cenām pirms Krievijas ieviestā embargo,  šobrīd piena iepirkuma cenas ir sarukušas par 30%. Tas nozīmē, ka saimniecību ienākumi ir ievērojami kritušies un tās strādā ar zaudējumiem. Tomēr zemnieks turēsies pie sava ganāmpulka līdz pēdējam, jo nav citu darba alternatīvu. Ja tādu būtu, tad, visticamāk, ne viens vien lauksaimnieks jau būtu metis mieru piensaimniecībai.

Un vēl

Grupa amerikāņu zinātnieku nesen saņēmuši gandrīz četrus miljonus dolāru jeb 3,5 miljoni eiro, lai izpētītu cilvēkus, kuri vienmēr un visos apstākļos ir ļoti «labi». Pētījums notiks trīs gadus, un šajā laikā pētnieki cer nonākt pie secinājumiem, kas varētu kalpot par piemēru, kā kļūt labākiem arī citiem. Psihologs Vils Flīsons, kurš ir šī projekta vadītājs, cer izpētīt visus «parastos» cilvēkus, kuri ik dienas dara kaut ko labu un ziedo sevi sabiedrības vajadzībām, bet nesaņem pienācīgu «paldies» un noteikt, kas viņiem palīdz vienmēr būt labiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šogad norisināsies grāmatu svētki? Kāds negadījums noticis Siguldas šķēršļu trasē? Un Kāpēc tikumīgiem cilvēkiem dzīve ir lētāka?

Jau četrpadsmito gadu visā Latvijā notiek izglītojošais pasākums «Grāmatu svētki». Piektdien, 11. septembrī tie norisināsies Salas novada Biržos. Jau tradicionāli grāmatu svētku diena sāksies ar ko­mercizstādi Biržu Tautas nama mazajā zālē. Neizpaliks arī jaunāko grāmatu izloze «Veiksmīgais pircējs». Grāmatu svētku ieskandināšana paredzēta pulksten 10.30, un šogad tā notiks kopā ar radošo apvienību «MaSKa». Pasākuma oficiālā atklāšana būs pulksten 11.00 pie Biržu tautas nama bērniem, bet pieaugušajiem — Tautas nama zālē. Kā katru gadu, tā arī šogad klausītāji, vietējie plašsaziņas līdzekļi un citi interesenti tiek aicināti uz «Latvijas Avīzes» rīkoto publisko diskusiju, kuras šīs reizes tēma — «Nevienlīdzības un nabadzības mazināšana laukos». Tajā rīkotāji aicinājuši piedalīties Ministru prezidenti Laimdotu Strau­jumu. Kā ik katru gadu arī šogad grāmatu svētkos būs tikšanās ar interesantiem un talantīgiem cilvēkiem. Par grāmatu svētkiem plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Eiropas kultūras mantojuma dienās Jelgavā un Jēkabpilī nākamnedēļ 17.un 18.septembrī notiks starptautiska zinātniski praktiskā konference "Strūves ģeodēziskajam lokam UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – 10".Pašvaldība informē, ka jūlijā apritēja desmit gadi, kopš UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauts Strūves ģeodēziskais loks. Konferences pirmā darba diena, kurā notiks lasījumi par  mērījumu vēsturi un to zinātnisko nozīmi, norisināsies Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā.  Savukārt konferences  otrā darba dienā notiks Jēkabpils Vēstures muzejā, Krustpils pilī. Šajā dienā konferences dalībnieki dalīsies pieredzē par Strūves ģeodēziskā loka popularizēšanu, tā potenciālu tūrismā.

Turpinām ziņas

Šķēršļu trasē Siguldā no trosēm, kas atradās lielā augstumā, svētdien nokritis 21 gadu vecs vīrietis. Vīrietis kritis no aptuveni piecu metru augstuma. Cietušajam mediķi konstatēja smadzeņu satricinājumu un mugurkaula traumu ar iespējamu skriemeļa lūzumu. Vīrietis nogādāts Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā. Jau vēstīts, ka līdzīgs negadījums Siguldā bija jūlijā, kad piedzīvojumu parkā "Tarzāns" no trases nokrita vīrietis.

Siguldā noticis vēl vēl viens negadījums. Pa dzīvojamās mājas otrā stāva logu vakar izkritusi astoņus gadus veca meitene. Mediķi viņai konstatējuši smagu galvas traumu. Cietusī nogādāta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Notikušā apstākļi tiek skaidroti - par negadījumu informēta Valsts policija.

Un vēl

Tikumīgiem cilvēkiem dzīve kļūst lētāka - tā jaunākās patēriņa cenu pārmaiņas raksturo "DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.Augustā cenas pret pērno augustu augušas tikai par 0,1%, mēneša laikā samazinoties par 0,5%, kā jau šajā mēnesī ierasts. Ja no kopējā patēriņa groza atskaita alkoholu un tabaku, kuru kopējais devums gada inflācijā ir ap 0,2%, pārējām precēm un pakalpojumiem cenas vidēji ir samazinājušās, rēķina ekonomikas eksperts un atzīmē, ka tas varētu būt papildu pamudinājums atbrīvoties no kaitīgiem ieradumiem, kas ir viens no nupat notikušā akcīzes nodokļa paaugstinājuma mērķiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klauseities: Cik patiesībā bēgļu būs jāuzņem Latvijai? Kā savu darbību plāno paplašināt SIA “Ošukalns”? Un Kā pasargāt dārzu no salnām?

 

 

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers šodien uzrunā Eiropas Parlamentā par stāvokli Eiropas Savienībā paziņojis, ka Eiropas Komisija ierosina dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt imigrantus no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvijas valdība iepriekš vienojās, ka valsts divu gadu laikā varētu uzņemt 250 šādu cilvēku. Plānots, ka minētie 526 bēgļi Latvijai būs jāuzņem vēl papildus. Līdz ar to kopumā - 776 bēgļi.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atbalstīja lēmumprojektu par deputātes Silvijas Šimfas izdošanu administratīvai sodīšanai par valsts amatpersonu deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu. Par attiecīgo lēmumprojektu vēl būs jālemj Saeimai. Par šādu pārkāpumu var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro.

Turpinām ziņas

Krāslavas novadā izsludināta Ūdrīšu pagastā esošās smilts-grants, smilts un mālsmilts atradnes "Ošukalni-Cekules" paplašināšanas ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējā sabiedriskā apspriešana. Krāslavas novada pašvaldība informē, ka Jēkabpilī reģistrētā SIA "Ošukalns" iecerējusi paplašināt smilts-grants un smilts ieguvi Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā. Iepazīties ar informāciju par paredzēto darbību var līdz 28.septembrim Krāslavas novada domes informācijas stendā, Vides pārraudzības valsts birojā un interneta vietnē "www.videseksperti.lv". SIA “Ošukalns” pērn strādājis ar 28,7 miljonu eiro apgrozījumu un vairāk nekā divu miljonu eiro peļņu.

Laika periodā no 12. līdz 18.septembrim Zemgales reģionā notiks Eiropas Kultūras mantojuma dienas, kuras šogad būs saistītas ar Rundāles pils muzeju, Strūves astronomisko novērojumu punktu Jēkabpilī, Jāņa Čakstes dzimtas mājām "Auči", Edvarta Virzas mājām "Billītes", "Academia Petrina" Jelgavā un Bauskas pili. Jēkabpilī šo dienu laikā, 12. septembrī Jēkabpils Vēstures muzejā būs apskatāma arī izstāde „Arheoloģijas priekšmeti muzeja krājumā”.

Un vēl

Šonakt ir gaidāma auksta nakts. Sinoptiķi informē, ka naktī uz ceturtdienu gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies līdz +3..+10 grādiem, līdz ar to dažviet gaidāma neliela salna zāles augstumā. Vietām sabiezēs migla. Naktī gaidāms lēns vējš un bezvējš. Mākoņi daļēji klās debesis, nebūs ievērojamu nokrišņu. Salnas ļoti reti mēdz būt visā valsts teritorijā, lielākoties tās veidojas lokāli. Salnu priekšvēstnesis bieži vien ir vējš no ziemeļiem vai ziemeļaustrumiem. Lielākā daļa salnu veidojas tieši saullēkta laikā, tātad agri no rīta. Lai pasargātu augus no salnas, tos var piesegt vai laistīt ar aukstu ūdeni vai vēl labāk apsmidzināt, tikai tas jāizdara, pirms gaisa temperatūra ir noslīdējusi zem nulles. Izveidojusies ledus garoziņa pasargās augu lapas. Savukārt, ja salnas iedarbība jau konstatēta, pirms augus ir atkausējuši saules stari, laistīšana ar aukstu ūdeni var palīdzēt tos izglābt.

Atstājiet komentāru