2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Uz kādu rīcību aicina Romas pāvests Francisks? Cik zibeņu stundā sestdien reģistrēts Jēkabpilī? Un Cik ilgu laiku latvijā jānostrādā, lai nopirktu litru alus?

 

Pāvests Francisks svētdien vērsies pie visām Eiropas katoļu draudzēm, aicinot katru no tām uzņemt kādu ģimeni, kas bēg "no kara un bada nāves".Uzrunājot svētceļniekus Sv. Pētera laukumā Vatikānā, viņš uzsvēris, ka "ikvienai draudzei, ikvienai reliģiskajai kopienai, ikvienam klosterim Eiropā" būtu jādod patvērums šādām ģimenēm, sagaidot bastdien degusi divstāvu jaunbūve. Izsaukums dzēst ugunsgrēku tika saņemts ap pulksten astoņiem vakarā, ierodoties notikuma vietā tika secināts, ka ēka deg ar atklātu liesmu lielā platībā. Ugunsgrēkā būtiski cieta jaunbūvē, cilvēki par laimi nav cietuši. Ugunsnelaimes iemesli tiek noskaidroti.

 

Preiļu novadā no Pelēču ezera pašvaldības policijas darbinieki izvilkuši malu zvejnieku zvejas tīklu 90 metru garumā. Tīkls ezerā stāvējis vairākas dienas, jo tajā bija daudz beigtu zivju. Divu mēnešu laikā, kopš šī atbildība par cīņu ar maluzvejniekiem uzticēta policijas darbiniekiem, no ezeriem ir izvilkti jau pieci dažādi makšķerēšanas rīki ar kuriem zivju ķeršana ir aizliegta.

 

Sestdien pēc negaisa pievakarē elektroapgāde bija pārtrūkusi aptuveni 4,5 tūkstošiem mājsaimniecību Zemgalē un Pierīgā, bet lielākajai daļai klientu tā tika ātri atjaunota, liecina dati "Sadales tīkla" elektroapgādes atslēgumu kartē. Visvairāk bojājumu elektroapgādē bija Sēlijā un Jelgavas apkārtnē. Savukārt Aizkrauklē negaisa laikā krusa noklāja baltu zemi, lielāko graudu diametrs bija aptuveni pusotrs centimetrs. Bet visvairāk zibeņu sestdien reģistrēts Jēkabpils apkaimē - aptuveni 300 stundas laikā.

 

Un vēl

 

Latvijā, lai nopirktu litru alus, ir jānostrādā 26 minūtes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2014.gadu. Savukārt, pirms desmit gadiem, 2004.gadā bija jānostrādā ilgāku laika posmu - 39 minūtes. Vidējie dati arī liecina, ka pirms desmit fgadiem par mēneša algu varēja iegādāties 232 litrus alu, bet pērn - 342 litrus.Vienā minūtē Latvija eksportē vidēji 37 litrus alu, bet importē 146 litrus.Visvairāk Latvija alu eksportē uz Lietuvu, Igauniju, Ķīnu, Vāciju un Apvienoto Karalisti.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Līvānu novadā purvā pazudusi sirmgalve, Vai Jēkabpils var uzņemt bēgļus? Un Kur šonedēļ notiks mājražotāju karnevāls?

 

Pagājušās diennakts laikā glābēji devušies meklēt divus sirmgalvjus, kuri devušies prom no mājas un ilgstoši nebija atrodami. Līvānu novada Rudzātu pagastā purvā vakar bija apmaldījusies un pazudusi kāda 76 gadus veca sieviete, kuru glābējiem izdevās veiksmīgi atrast. Savukārt Brocēnu novadā Leibu kapu apkārtnē vakar pazudusi kāda 83 gadus veca sieviete, kas piederīgajiem teikusi, ka iet riekstus lasīt. Pagaidām glābējiem sirmgalvi nav izdevies atrast.

 

Apmēram 95% labības ražas Latvijā ir novākta un šonedēļ urpināsies ziemāju sēja. Zemnieki atzīst, ka šī gada graugaudu raža tuvojas 2012.gadā sasniegtajām rekordražām. Lai arī graudu birums ir bagātīgs, tomēr to kvalitāte nav laba, jo vasara bija auksta un bez saules, tāpēc diezgan daudz graudu, īpaši kviešu, tiek nodoti lopbarībā.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijas Pašvaldību savienība aicina pašvaldības izteikt viedokli par iespējām uzņemt bēgļus, jo tieši vietējām domēm būs jāsniedz atbalsts bēgļiem. Vairākas pašvaldības jau iesniegušas viedokļus, norādot arī konkrētas problēmas, kādas iradīsies uzņemot bēgļus. Ir iesniegti arī iespējamie risinājumi.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība oficiālu viedokli bēgļu uzņemšanas jautājumā šobrīd vēl nav paudusi. Kā iepriekš Radio1 sacīja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, Jēkabpilī ir brīvais dzīvojamais fonds un personīgi viņš neiebilst pret bēgļu uzņemšanu, taču tas ir tikai viņa subjektīvais viedoklis. Bēgļu uzņemšanai nepieciešami resursi. Tāpēc valstij šim nolūkam ir jāparedz finansiālis ieguldījums, lai pašvaldība dzīvojamo fondu, kur tiks izmitināti bēgļi, var uzturēt, kā arī risināt nepieciešamos sociālos jautājumus. Bēgļu uzņemšanu, bez valsts finansiāla atbalsta pašvaldības nevar nodrošināt.

 

Un vēl

 

Šīs nedēļas nogalē sestdien, 12.septembrī pie modes un izklaides centra “Rīga Plaza” notiks pirmais Latvijas mājražotāju un amatnieku karnevāls!  Pasākuma apmeklētājus priecēs tirdziņš ar vairāk kā 50 mājražotājiem, zemniekiem un amatniekiem no tuviem un tāliem novadiem, ko pavadīs jautra mūzika un plaša izklaides programma visai ģimenei. Tirdziņā valdīs karnevāla atmosfēra, apmeklētāji tiks aicināti doties rotaļās, spēlēt lielformāta galda spēles, piedalīties dažādās atrakcijās un iegūt jaukas balvas no pasākuma dalībniekiem un atbalstītājiem. Tirgotāji dalībai var pieteikties vēl tikai šodien rakstot vēstuli uz majrazotaji@gmail.com vai zvanot – 27057686

 


Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas pārmaiņas jāņem vērā vietējiem maizes cepējiem? Vai ar skolu direktoriem būtu jāslēdz līgumi uz noteiktu termiņu? Un kad beidzot mitēsies lietavas?

 

Mūsdienu Latvijas patērētāju ieradumu maiņa un sīvā konkurence vietējiem maizes ražotājiem liek vairāk domāt par to, kā noturēt jau esošos pircējus un piesaistīt jaunus. Latvijas Maiznieku biedrības vadītājs un SIA “Dona” valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs skaidro, ka maizes ražotāju novērojumi liecina, ka Latvijā ir jārēķinās ne tikai ar sarūkošu tirgu, kas ir saistīts ar iedzīvotāju skaita samazināšanos, bet arī ar to, ka jaunajai iedzīvotāju paaudzei ir atšķirīgāki maizes un ēšanas paradumi. Jaunieši nepatērē tik daudz maizes kā vecākā gadagājuma iedzīvotāji. Tāpēc ir jādomā, kā piesaistīt jaunus pircējus saviem produktiem. Tāpat jāņem vērā, ka pircēji pieprasa tādu produktu, kas ir ātri un ērti lietojams. Līdz ar to ražotājam jāpielāgojas pircēju vēlmēm.

 

Rīgas apgabaltiesa negroza lēmumu, ar kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam ir nepieciešams iemaksāt 680 eiro lielu valsts nodevu par apelācijas sūdzību strīdā ar Jutu Strīķi par pazemināšanu amatā. Līdz ar to KNAB valsts nodeva jāsamaksā līdz 21.septembrim. Lēmums nav pārsūdzams un stājies likumīgā spēkā

 

Turpinām ziņas

 

Lai uzlabotu skolu direktoru darba kvalitāti, varētu rosināt diskusiju par līgumu slēgšanu uz noteiktu termiņu, piemēram, pieciem gadiem. Šāda pieeja liktu domāt par paveikto darbu, par skolas attīstību. Pašvaldību Savienības izglītības speciālisti norāda, ka šis jautājums jāatver diskusijai, piebilstot, ka neviena pašvaldība, ja direktors būs nodrošinājis kvalitatīvu skolas attīstību, nebūs ieinteresēts to mainīt un noslēgs līgumu uz jaunu termiņu.

 

Šādam ierosinājumam nepiekrīt Latvijas Izglītības vadītāju asociācijā, uzsverot, ka tādā gadījumā būtu jāvienojas par citiem termiņiem, jo "pieci gadi ir ļoti neliels laika brīdis". Pēc asociācijas pārstāvju domām, drīzāk varētu būt runa par direktoru vērtēšanu, kas jau tiek plānota no 2017.gada, nevis darba līgumu uz noteiktu termiņu.

 

Un vēl

 

Sākot ar trešdienu, Latvijā pastiprināsies anticiklona ietekme, tādēļ nokrišņi pārsvarā nav gaidāmi un bieži spīdēs saule, prognozē "Global Forecast System". Nedēļas sākums būs visai lietains, dažviet līs stipri un ducinās pērkons. Trešdien aizejošā ciklona ietekmē vietām vēl uzlīs, turpmāk nokrišņi pārsvarā nav gaidāmi. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +3..+11 grādiem, vietām gaidāmas nelielas salnas; pēcpusdienās gaiss iesils līdz +14..+20 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko liecina operatīvā informācija par npziegumiem brīvdienās? Kāpēc ražotāji nepiekrīt veselībai kaitīgo palmu eļļu produktos aizstāt ar piena taukiem? Un Kā var pieteikties velobraucienam pa Kokneses novadu?

 

Jēkabpilī, Brīvības ielā svētdien agri no rīta pie nakts kluba piekauts jaunietis. Policija informē, ka 26 gadus vecais jaunietis atradies ārpusē pie naktskluba, kad pienācis kāds nepazīstams vīrietis un sācis kautiņu. Jaunietis ar traumām nogādāts Jēkabpils slimnīcā.

 

Savukārt Saldū sestdien sadurta sieviete un viņas desmit gadus evcā meita. Meitenīte no gūtajām traumām mirusi notikuma vietā, savukārt par sievietes dzīvību joprojām cīnās mediķi. Policija informē, ka sievieti un meitenīti sadūris 35 gadus vecs vīriertis, sievietes civilvīrs. Saistībā ar notikušo policija aizturējusi aizdomās turēto vīrieti, šodien tiek lemts par drošības līdzekļa – apcietinājuma – piemērošanu.

 

Turpinām ziņas

 

Zemnieku ierosinājumu piena krīzes pārvarēšanai pārtikas ražotāji kritizē un dēvē par utopisku, šodien vēsta laikraksts Dienas Bizness. Lai veicinātu piena produktu iekšējā patēriņa palielināšanos, paātrinātā kārtībā jāaizliedz palmu eļļas izmantošana pārtikas produktos, aizvietojot to ar piena taukiem. Ar šādu ieceri klajā nākusi Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka. Viņa ir pārliecināta, ka tādā veidā Krievijas embargo ietekmē un pasaules piena nozares krīzes novājinātajām piena saimniecībām un lauku uzņēmējiem tiktu dota iespēja saglabāt uzņēmējdarbību. Tikmēr aptaujātie pārtikas ražotāji pauž, ka iecere izskaust palmu tauku izmantošanu ir totāla utopija un izklausās vairāk pēc 1. aprīļa joka, jo ražotājiem tas nestu lielus zaudējumus. Lai arī iecere var šķist utopiska, tā iet roku rokā ar Veselības ministra Gunta Belēviča virzītajām likumdošanas izmaiņām veselīgākas sabiedrības virzienā.

 

Pieminekli aktierim un sabiedriskajam darbiniekam, kuldīdzniekam Ēvaldam Valteram nolemts novietot pie Kuldīgas vecā rātsnama. Izlemt jautājumu par to, kur atrasties piemineklim, palīdzējusi kāda kuldīdzniece, kas dalījusies savas vecmāmiņas atmiņās par to, ka Valtera ģimene savulaik dzīvojusi netālu no rātslaukuma. Jau ziņots, ka aktiera piemineklim Kuldīgā izvēlēts tēlnieka Oskara Mikāna piedāvājums "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru ". Paredzams, ka piemineklis taps līdz šā gada beigām.

 

Un vēl

 

Sestdien, 12.septembrī Kokneses tūrisma centrs organizēs velobraucienu ar lauku apvidu apceļošanu Kokneses novadā. Vvelobrauciens notiks maršrutā Koknese-Vecbebri-Irši-Koknese. Pulcēšanās braucienam būs no plkst.9.45 līdz plkst.10 pieturā pie Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas vārtiem. Pieteikšanās velobraucienam iespējama pa e-pastu "turisms@koknese.lv" vai tālruni 65161296. Organizatori dalībniekiem iesaka ņemt līdzi maizītes pusdienām, kā arī uzlādētu telefonu un labu garastāvokli.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Islāma kaujinieki nokļūst Eiropā? Kas šonedēļ jāievēro autobvadītājiem un pasažieriem? Un Kādu īpašu monētu saņems Raiņa muzejs Jasmuižā un Tadenavā?

 

Maskējoties kā bēgļi, rietumvalstīs slepeni iekļuvuši vairāk nekā 4 tūkstoši radikālā grupējuma «Islāma valsts» kaujinieku, vēsta britu laikraksts «Sunday Express», atsaucoties uz anonīmu «Islāma valsts» aģentu. Tas esot pastāstījis par slepenu operāciju un apstiprinājis, ka vairāki tūkstoši «pilnībā sagatavotu «Islāma valsts» kaujinieku šobrīd atrodas Eiropas Savienības valstīs» .«Islāma valsts» šobrīd bruņotos kaujiniekus slepeni vedot pāri Turcijas robežai un novirzot uz citām Eiropas valstīm. Jau ziņots, ka teroristiskais grupējums «Islāma valsts» ir viens no galvenajiem draudiem pasaules drošībai.

 

Pagājušajā nedēļā IT drošības novēršanas incidentu institūcija "Cert.lv" konstatējusi pret Latvijas pašvaldībām vērstus kiberuzbrukumus; vienā no tiem ticis slavināts islāms un Allāhs. Lai arī "Cert.lv" vairākkārt brīdinājusi pašvaldību un sazinājusies ar domes priekšsēdētāju, tomēr tā uz situāciju nav reaģējusi. Savukārt vēl kādas pašvaldības atsevišķu lietotāju e-pasta konti tika kompromitēti un izmantoti mēstuļu sūtīšanai ar mērķi realizēt tālākus uzbrukumus. Konkrētas pašvaldības, kuras saskārušās ar kiberuzbrukumiem, "Cert.lv" nenosauc, bet norāda, ka šie ir nozīmīgi incidenti paši par sevi.

 

Turpinām ziņas

 

Madonas novadā brīvdienās par sevišķi nežēlīgu sievietes slepkavību aizturēts kāds vīrietisPolicija informē, ka 5.septembrī, aizdomās par kādas 35 gadus vecas sievietes slepkavību Madonas novadā aizturēts 1967.gadā dzimis vīrietis.Slepkavība notikusi Praulienas pagastā. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka sieviete nogalināta ar sevišķu cietsirdību un aizdomās par nozieguma izdarīšanu i 48 gadus vecs vīrietis. Sākotnējā informācija liecina, ka aizturētais pēc ilgākas prombūtnes bija ieradies ciemos un pirms traģiskā notikuma kopīgi lietots alkohols, taču pašlaik sāktajā izmeklēšanā nav skaidrs nozieguma izdarīšanas motīvs. Par šādu noziegumu likumā paredzēts sods ir mūža ieslodzījuma vai cietumsods no 10 līdz 20 gadiem.

 

Šonedēļ visas Eiropas ceļu policijas tīkla dalībvalstis, tajā skaitā Latvija, veiks pastiprinātu autovadītāju kontroli, lai uzraudzītu vai šoferi un viņu pasažieri lieto drošības jostas. Akcijas rīkotāji norāda, ka aizsprādzēt drošības jostu nemaz nav sarežģīti, bet avārijas gadījumā, tā efektīvi pasargā no daudz smagāku miesas bojājumu iegūšanas. Tāpēc autovadītāji aicināti uzņemties atbildību par savu un līdzcilvēku drošību un pirms braukšanas vienmēr pārliecināties, ka katrs pasažieris ir piesprādzējis drošības jostu.

 

Un vēl

 

Latvijas Banka dāvinās sudraba kolekcijas monētu "Rainis un Aspazija" astoņiem ar dzejniekiem saistītiem muzejiem un mājām. Sudraba kolekcijas monētu saņems arī Raiņa muzejs "Jasmuiža" Preiļu novadā un Raiņa muzejs "Tadenava" Jēkabpils novada Dunavas pagastā. Monēta "Rainis un Aspazija" tirdzniecībā nonāks rīt. Tās cena 59 eiro. Monētu kā kopumu veido divas atsevišķas daļas, uz vienas attēlots Rainis un uz otras - Aspazija. Monētu apgriežot, redzamas dzejas rindas, ko viņi veltījuši viens otram. Monētas grafiskā dizaina autore ir Arta Ozola-Jaunarāja, bet plastiskā veidojuma autore - Ligita Franckeviča.

Atstājiet komentāru