2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 4.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 4.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc šodien darba vizītē Jēkabpilī ieradīsies veselības ministrs? Kādā veidā kristīgās konfesijas ir gatavas iesaistīties bēgļu uzņemšanā? Un cik koku aug uz mūsu planētas?

 

Šodien Jēkabpili ameklēs veselības ministrs Guntis Belēvičs. No rīta ministrs dosies uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu, lai iepazītos ar realizētajiem Eiropas Savienības projektiem klātienē, pēc tam skatīsies prezentāciju par Jēkabpili un Ivara Zvīdra sagatavoto prezentāciju par Eiropas reģionālā attīstības fonda un Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta realizētajiem projektiem slimnīcā no 2005. līdz 2014. gadam. Pēc prezentācijas notiks diskusija par aktuālajiem jautājumiem veselības nozarē. Plānots, ka diskusijā piedalīsies arī apkārtējo novadu vadītāji.

 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, izvērtējot gadījumu ar Gulbenes novada Daukstu pagastā dzemdībās mirušo sievieti, konstatējis, ka mediķi uz notikuma vietu izsaukti novēloti.. Tiek arī norādīts, ka notikušajā ir daudz neskaidrību, kuras vēl jāpārbauda. Iespējams, pati sieviete nemaz nevēlējās izsaukt medicīnisko palīdzību, jo to viņas vietā izdarījusi 15 gadus vecā meita. Tāpat, iespējams, mazulis jau izsaukuma veikšanas brīdī bija piedzimis. Mediķu brigāde notikuma vietā ieradusies 25 minūšu laikā.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts policijas darbinieki Jelgavas novadā kādas privātmājas teritorijā likvidējuši marihuānas audzētavu. Sankcionētas kratīšanas laikā, vienā no privātmājām policijas darbinieki atsavinājuši 37 iepakojumus ar jau izžāvētu zaļganu augu valsts izcelsmes vielu un 27 stādus izžāvētā veidā. Savukārt no blakus privātmājas teritorijas ierīkotas marihuānas audzētavas policisti atsavināja 117 augu stādus. Aizdomās par narkotisko vielu audzēšanu un glabāšanu aizturēts 1974.gadā dzimis vīrietis, kurš pats ir arī narkotisko vielu lietotājs. Notiek izmeklēšana.

 

Latvijas lielāko kristīgo konfesiju locekļi un arī musulmaņu kopiena ir gatavas piedalīties patvēruma meklētāju uzņemšanā, izmantojot arī līdz šim gūto pieredzi, tā tiekoties ar Iekšlietu ministrijas organizēto darba grupu, apliecinājuši konfesiju un kultūras biedrību pārstāvji.  Latvijas atbildīgajām institūcijām, plānojot 250 patvēruma meklētāju uzņemšanu no kara plosītajām Tuvo Austrumu valstīm, ir pamats rēķināties arī ar lielāko reliģisko konfesiju un arī musulmaņu kopienas atbalstu, gan palīdzot bēgļiem, gan arī veicinot viņu integrāciju. Jau ziņots, ka valdība jūlijā vienojās par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā divu gadu laikā.

 

Un vēl

 

Pētnieki veikuši jaunus aprēķinus par to, cik koku aug uz mūsu planētas. Kā izrādās, jaunais skaitlis - aptuveni trīs triljoni koku jeb 420 koki uz vienu pasaules iedzīvotāju, kas ir astoņas reizes lielāks daudzums nekā agrāk veiktie optimistiskākie aprēķini. Jēlas universitātes pētnieku grupa Tomasa Kroutera vadībā aprēķinus veica, kombinējot no satelītuzņēmumiem iegūto informāciju ar uz zemes ievāktiem datiem. Gaidāms, ka precizētie aprēķini būs pamats daudziem jauniem pētījumiem par planētas bioloģisko daudzveidību, ekosistēmām un klimata pārmaiņām.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds lēmums šodien jāpieņem Preiļu slimnīcas dibinātāji? Kādā pasākumā tiek aicināti piedalīties vietējie uzņēmēji? Un Kādas nozīmīgas sacensības rīt norisināsies Jēkabpils stadionā?

 

Šodien notiks Preiļu slimnīcas dibinātāju sapulce, kurā, paredzams, lems par slimnīcas jaunu valdes sastāvu. Jau ziņots, ka slimnīcas vadītājs Jānis Anspoks un pārējie valdes locekļi šonedēļ iesniedza atlūgumu. Nesaskaņas esot saistītas ar pērn uzsāktā projekta īstenošanu par energoefektivitātes palielināšanu slimnīcā. Pašvaldība tam solījusi finanšu atbalstu, taču jaunais sastāvs nostāju mainījis. Tikmēr Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda uzskata, ka atlūgumu iesniegšana ir labākais lēmums, ko valde varēja pieņemt.

 

Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus aizliegs izvietot tuvāk par 10 metriem pie publiskām ēkām, paredz vakar izvērtēšanai Saeimas komisijām nodotie grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā. Izkārtnes, stendus, afišas, tāfeles, slietņus, plakātus, reklāmas skatlogos un citus tamlīdzīgus reklāmas objektus būs aizliegts izmantot tuvāk par 10 metriem no valsts un pašvaldību iestāžu ēkām, baznīcām un lūgšanu namiem, ārstniecības, izglītības iestāžu, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju ēkām.

 

Glābēji vakar izglāba Ķekavas novadā purvā iestigušu vīrieti. Viņš bija bīstamā situācijā - iestidzis purvā līdz kaklam. 58 gadus vecais vīrietis izglābts, izmantojot īpašu glābšanas virvi un āķi. Izsaukums uz purvu tika saņemts pirms astoņiem vakarā. Kopumā pagājušajā diennaktī glābšanas dienests saņēmis 19 izsaukumus uz dažādiem glābšanas darbiem.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latgales plānošanas reģions aicina pieteikties Latgales reģiona komersantus “Uzņēmēju Dienām Latgalē 2015”, kas notiks 18. un 19. septembrī Daugavpils olimpiskajā centrā. Divu dienu garumā uzņēmējiem būs iespēja iepazīstināt apmeklētājus un dalībniekus ar savu produkciju pakalpojumiem un iepazīties ar citu uzņēmēju piedāvājumu izstādē. Lai pieteiktos, uzņēmēji aicināti sazināties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

 

Pagājušājā nedēļā uz Gulbenes šosejas notikušās avārijas izraisītājs – 48 gadus vecais kravas automašīnas vadītājs, kuram kopš 2013. gada atņemtas autovadītāja tiesības –, pēc lieguma beigu termiņa varēs tās atgūt, no jauna nokārtojot eksāmenu. Izraisītā traģiskā avārija, kurā bojā gāja trīs cilvēki, tajā skaitā divi bērni, saskaņā ar mūsu valsts likumdošanu, viņam neliedz iespēju no jauna sēsties pie automašīnas stūres.

 

Un vēl

 

Jēkabpils stadionā rīt notiks pirmais Latvijas čempionāts vieglatlētikā veterāniem - 2015. Sacensības sāksies pulksten deviņos no rīta. Latvijas čempiona tituli visās vecuma grupās tiks izcīnīti šādās disciplīnās: dāmām -100 m, 400m, 800m, 3000m skriešanā, augstlēkšanā, tāllēkšanā, trīssoļlēkšanā, lodē, šķēpā, diska mešanā, 5000m soļošanā. Kungiem - 100 m, 400m, 1500m, 5000 m skriešanā, augstlēkšanā, tāllēkšanā, trīssoļlēkšanā, lodē, šķēpā, diska mešanā, 5000m soļošanā. Sacensību organizatori sola arī dažādus pārsteigumus.

 

 Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu satiksmes negadījumu vakar Jēkabpilī izraisījuši pusaudži? Vai minimālās algas paaugstināšana ietekmēs Jēkabpils domes budžutu? Un Kāpēc kādu Krievijas ciemu apsēduši lāči?

 

Jēkabpilī vakar kāda 15 gadīgas pusaudze, vadot mopēdu uzbraukusi savai vienaudzei - 15 gadus vecai meitenei. Negadījums notika Pļaviņu ielā, kad pusaudze, braucot ar mopēdu "Aprilia", veda 16 gadīgu pasažieri - 1999.gadā dzimušu puisi, nenovaldīja braucamrīku un uzbrauca gājējai. Satiksmes negadījumā cieta gājēja, viņai sniegta medicīniskā palīdzība.

 

Valsts policijas darbinieki 2.septembra naktī pēc pakaļdzīšanās un apšaudes aizturējuši pamatīgi iereibušu autovadītāju. Policijas darbinieki uz Siguldas šosejas pamanījuši kādu pretī braucošu auto, kas brauca ar ieslēgtiem tālās gaismas lukturiem. Tuvojoties likumsargu automašīnai, vadītājs nav izslēdzis lukturus un apžilbinājis pie stūres esošo policistu, tādēļ policisti nolēmušu šo “Mercedes-Benz” markas auto apturēt. Taču tas nav izdevies, jo auto vadītājs strauji uzņēmis ātrumu un sācis bēgt. Bēgošā autovadītāja vajāšana turpinājusies nepilnu stundu, līdz policisti pielietojot šaujamieroci to apturējuši. Vēlāk izrādījies, ka 29gadus vecais autovadītājs pie stūres sēdies bez tiesībām un pamatīgā alkohola reibumā – viņa izelpā tika konstatētas 2,6 promiles alkohola. Par notikušo uzsākts kriminālprocess.

 

Turpinām ziņas

 

Minimālās algas paaugstināšana Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžetu būtiski neietekmēs. Domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, lai paaugstinātu minimālo algu līdz 370 eiro tiem pašvaldības darbiniekiem, kuriem ir šāda apmēra atalgojums papildus nepieciešami 40 tūkstoši eiro. Taču, ja tiks lemts, ka proporcionāli jāpaaugstina arī pārējās algas, lai zemāko algu līmenis nebūtu tuvs minimālajam atalgojumam, tad līdzekļu vajadzēs vairāk. Taču pagaidām šāds lēmums nav pieņemts, par šo jautājumu lems, sastādot Jēkabpils pilsētas budžetu nākamajam gadam.

 

Ar 28 Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas deputātu balsīm 3.septembrī noraidīta Eiropas Komisijas aprīlī veidotā iniciatīva, kas paredzēja dalībvalstīm individuāli atteikties no ģenētiski modificētās barības importa. Šāda priekšlikuma ieviešana kropļotu tirgus konkurenci un varētu apdraudēt tās Eiropas Savienības pārtikas ražošanas nozares, kuras ir ļoti atkarīgas no ģenētiski modificētās barības importa. Latvija, kas neatbalsta ģenētiski modificētos produktus, tomēr priekšlikuma ideju atbalstījusi.

 

Un vēl

 

Kādu ciemu Krievijā apsēduši vismaz trīsdesmit izsalkuši lāči. Vietējie iedzīvotāji ir tuvu izmisumam un baidās iziet no mājām, vēsta «Mail Online». Izsalkušie plēsoņas uzbrukuši vairākiem ciema iedzīvotājiem. Tāpat tiek ziņots par vairākiem nogalinātiem cilvēkiem. Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka redzēti vismaz astoņi Āzijas melnie lāči, kas pastaigājušies pa ciema ielām un terorizējuši cilvēkus. Lai lāčus kaut kā aizbiedētu, policija ieslēgusi sirēnu un šāvusi uz lāčiem. Lāču agresivitāte tiek skaidrota ar barības trūkumu. 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Jēkabpils volejbolistiem veicas Eiropas U20 čempionātā? Cik bēgļu var nākties uzņemt latvijai? Un kas ievēlēts Preiļu slimnīcas jaunajā valdē?

 

Latvijas jaunie pludmales volejbolisti, jēkabpilieši Reinis Prīdāns un Edvīns Skrūders šodien Kipras pilsētā Larnakā svinēja panākumu Eiropas U20 čempionāta izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, tādējādi sasniedzot astotdaļfinālu. Treneris Mārcis Obrumans informē, ka šodien spēle norisinājās praktiski bezvējā, izskatās šādi laika apstākļi puišiem labāk patīk. Prīdāns un Skrūders gana pārliecinoši ar 2-0 pārspēja Anglijas pludmales volejbolistus Hariju Džounsu un Issu Batrani. Izslēgšanas spēļu otrajā kārtā jeb astotdaļfinālā jēkabpiliešiem šodien būs jātiekas ar Francijas duetu Arno Gotjē-Ratu un Arno Luazo.

 

Jēkabpiliešu sasniegumu atzinīgi novērtē arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, uzsverot, ka lepojas ar jauniešu panākumiem. Viņš piebilda, ka nākamā gada budžetā tiks atvēlēta nauda pludmales volejbola zāles ierīkošanai, lai ar šo sporta veidu varētu nodarboties arī ziemā. Šim nolūkam zāli atvēlējis SIA "LC Būve" valdes priekšsēdētājs Dainis Dzērvītis. Nauda nepieciešama pludmales smilšu atvešanai un iebēršanai sporta zālē, kā arī  tās uzturēšanai.

 

2015./2016.gada sezonā, Jēkabpils būs viena no Pasaules Tūres galda hokejā pilsētām un jau pēc nedēļas - 12.septembrī, Jēkabpils Sporta namā notiks Pasaules Tūres posms - ''Latvia Open 2015", ko organizē Jēkabpils galda hokeja klubs sadarbībā ar Latvijas galda hokeja federāciju. Jēkabpilī šāda līmeņa turnīrs norisināsies pirmo reizi.

 

Turpinām ziņas

 

Ņemot vērā iepriekš izstrādāto kvotu formulu, Latvijai kopumā var nākties uzņemt 6 tūkstoši bēgļu, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Vaicāts par Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera nākamnedēļ plānoto uzstāšanos Eiropas parlamentā, kur viņš vēlas nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi pa visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Mamikins uzsvēra, ka Latvija jau sen zināja, ka bēgļi būs jāuzņem. Tāpat Mamikins norāda, ka Latvija vairāku gadu garumā no dažādiem fondiem, kas saistīti ar bēgļiem, saņēmusi ievērojamas naudas summas, taču viņam neesot pārliecības, vai pieejamais finansējums ir lietderīgi izmantots.

 

Rundāles pils direktors Imants Lancmanis nolēmis 2018.gada nogalē doties pensijā, to viņš atklāja intervijā LNT raidījumam “900 sekundes”. Līdz ar to patlaban “jāsagatavo komanda, kas varēs pārņemt pils vadību – saglabāt muzeja stilu, virzību un misiju,” intervijā sacīja Lancmanis. Papildus rūpēm par Rundāles pili viņš īpašu uzmanību veltījis arī Lestenes baznīcas atjaunošanai.

 

 Un vēl

 

Preiļu slimnīcai šodien ievēlēta jauna valde. Par tās priekšsēdētāju iecelta Iveta Stare, savukārt par valdes locekļiem - Jolanta Gribovska un Aleksandrs Paplavskis. Sēdes laikā iepriekšējā valde tika vienbalsīgi atlaista, un tāpat vienbalsīgi tika pieņemta jaunā. Zināms, ka sēdes laikā netika pārrunāti finanšu jautājumi. Par tiem kapitāldaļu turētāji un jaunā valde plāno runāt pēc audita veikšanas.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jēkabpiliešu rezultāti Eiropas volejbola čempionātā? Kas jāievēro ogotājiem un sēņotājiem? Un Kāds ir vislabākais līdzeklis pret paģirām?

 

Latvijas jaunie pludmales volejbolisti, jēkabpilieši Reinis Prīdāns un Edvīns Skrūders šodien Kipras pilsētā Larnakā vispirms svinēja panākumu Eiropas U20 čempionāta izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, bet tad piedzīvoja zaudējumu astotdaļfinālā un ierindojās 9.vietā. Trenis Mārcis Obrumans uzsver, ka ar turnīru spēlētāji ir apmierināti.

 

Vakar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, godinot Latvijas labākos būvindustrijas pārstāvjus, pauda gandarījumu, ka reģionos ir daudz izcilu speciālistu. Būvindustrijas lielās balvas” ceremoijā ministrs īpašu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijasbalvu par personīgo ieguldījumu vides vērtību saglabāšanā un pašaizliedzīgo darbu pie Likteņdārza pasniedza jaunajam inženierim no SIA „Jēkabpils PMK”  Mārcim Avenam. Viņš saņēma latviešu stikla mākslinieka Arta Nīmaņa veidoto trauku ar iegravētu VARAM ģerboni.

 

Lietu par aptuveni 200 000 latu izzagšanu no Preiļu slimnīcas kontiem vairāku gadu garumā Preiļu rajona tiesa atkārtoti skatīs 24.novembrī. Minētajā lietā apsūdzēta bijusī slimnīcas galvenā grāmatvede Elizabete Sparāne. Ar Preiļu rajona tiesas 2013.gada 17.aprīļa spriedumu Sparāne tika atzīta par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma pastrādāšanā, un tiesa piemēroja viņai sodu - brīvības atņemšanu uz trim gadiem bez mantas konfiskācijas un bez policijas uzraudzības. Apsūdzētā šo tiesas spriedumu pārsūdzēja, un lietas izskatīšana tika nosūtīta Latgales apgabaltiesai, kas šī gada maijā nosūtīja minēto lietu atkārtotai izskatīšanai Preiļu rajona tiesā.

 

Turpinām ziņas

 

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti brīdina, ka šogad ērču aktivitātei pēc vasaras krituma atkal vērojama rudens pieauguma tendence, un ir palielinājies arī sīko un grūti pamanāmo ērču blīvums. Centra speciālisti aicina sēņotājus, ogotājus un ikvienu, kurš uzturas brīvā dabā, būt piesardzīgiem. Šogad līdz 1.septembrim kopumā reģistrēts 81 ērču encefalīta gadījums, kas ir par sešiem gadījumiem vairāk nekā pērn šajā periodā.

 

Šogad līdz 2.septembrim kopumā degušas jau 39 lauksaimniecības tehnikas vienības, tajā skaitā 15 kombaini. Tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vērš uzmanību uz to, kas jāievēro no ugunsdrošības viedokļa, lai neizceltos ugunsgrēks. Ugunsdzēsēji norāda, ka ugunsgrēki galvenokārt izceļas, vēloties ietaupīt laiku un finanses. Netiek īstenotas tehniskās apkopes, ikdienas tīrīšana no putekļiem un pelavām, kā arī cenšoties iegūt vairāk graudu, tiek izvēlēts pārāk zems pļaušanas augstums, un, rodoties kaut nelielai dzirksteļošanai, aizdegas labības lauks.

 

Un vēl

 

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka paģiras neesot iespējams novērst ne ar kādiem līdzekļiem, vienīgā iespēja esot atturēšanās no alkohola. Zinātnieki secinājuši, ka pēc pārmērīgas iedzeršanas nekas nenovērsīšot nelabumu un galvassāpes. Apmēram ceturtdaļa cilvēku uzskata, ka esot imūni pret paģirām, taču pētījumā noskaidrojies, ka viņi vienkārši nepatērē tik daudz alkohola, lai tas nākamajā rītā atstātu jūtamu iespaidu uz viņu pašsajūtu. Kanādas un Nīderlandes zinātnieku pētījumā iesaistījās vairāk nekā tūkstots 600 studentu.

 

Atstājiet komentāru