2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 20. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 20. augustā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Krievija varētu atcelt aizliegumu ievest zivju produkciju no Latvijas; Koris “Balsis” koncertēs Jēkabpilī; Viesītē svinēs Jauniešu dienu

Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests varētu atcelt aizliegumu ievest zivju produkciju no Latvijas ne ātrāk kā pēc mēneša, bet tikai no nedaudziem uzņēmumiem, paziņoja dienesta vadītājs Sergejs Danverts. Dankverts atklāja, ka pēc tam ir plānota tikšanās ar Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvjiem, lai «virzītos tālāk». Tikšanās var notikt Rīgā vai Maskavā, viņš piebilda. Dienesta uzsvēra, ka «nevar gaidīt plaša mēroga aizlieguma atcelšanu». «Ļoti iespējams, ka prasības spēs izpildīt viens vai divi uzņēmumi,» viņš sacīja. Jau vēstīts, ka Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačovs 5.augustā paziņoja, ka Krievijas amatpersonas divu nedēļu laikā izskatīs PVD iesniegtos dokumentus par novērstajiem trūkumiem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos, un, ja nekonstatēs pārkāpumus, aizliegums importēt zivis un zivju produktus no Latvijas tiks atcelts.

Šodien Plkst. 11.00 Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks jauniešu kora „Balsis” piektās koncertsērijas „Daugavas balsis” atklāšanas koncerts. Koris saviem klausītājiem sagatavojis 4 dažādas programmas, kur katra tiks piemērota kādai no 9 koncertvietām. Skanēs Dziesmu svētku klasika, mūsdienu latviešu autoru sakrālā mūzika, kā arī Raimonda Paula un Ineses Zanderes dziesmu ciklsDziesmas par Latvijas upēm.Īpašs notikums būs koncerts Oliņkalna pilskalnā. Vēl mūsdienās tur ir saglabājusies estrāde, kur vēl 1957. gadā svinēja Dziesmu svētkus. Klausītāju ērtībām tiks sagādātas laivas nokļūšanai uz salu. Arī uzstāšanās Likteņdārzā pie Kokneses korim ir jau laba tradīcija. Šoreiz, ja būs augsts ūdens līmenis, koncertu koris dziedās no upes.

Savukārt Plkst. 15:00 Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā „Sēļu sēta” notiks svinīgs ukraiņu bērnu nometnes noslēguma pasākums, kur gan Jēkabpils, gan Mirgorodas bērni būs sagatavojuši vairākus radošus priekšnesumus un pārsteigumus.

Savukārt rītdien, 21.augustā plkst. 18.00 Jēkabpils tautas namā tiks atklāta Zenona Nekrošus un Virgilijus Usinaviča fotogrāfiju izstāde „Ceļš uz brīvību. Lietuva 1988. –1991.”, Izstādes atklāšanā piedalīsies Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Deguti. Izstāde Jēkabpils tautas namā būs skatāma līdz 30. septembrim

Vasaras izskaņā, 28. augustā, Viesītes pilsētā notiks Sēlijas novadu apvienības novadu: Salas, Jēkabpils, Viesītes, Neretas, Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas un Krustpils novada „I Sēlijas novadu jauniešu diena”. Šogad pasākums plānots Raiņa un Aspazijas jubilejas gada zīmē. Sēlijas jauniešu diena sāksies ar sportiskajām aktivitātēm – futbola sacensības Raiņa laukumā un volejbola sacensības Aspazijas laukumā. Katru novadu pārstāvēs divas komandas. Plkst. 13:00 sportu nomainīs intelektuālas, radošas un izklaidējošas nodarbes muzeja „Sēlija” teritorijā. Pasākuma trešais cēliens, jeb vakara programma, notiks Mīlestības saliņā. Plkst. 18:00 paredzēta novadu dalībnieku apbalvošana, kam sekos mūziķa Goran Gora un grupas „Bermudu Divstūris” koncerts. Vakara izskaņā muzicēs Salas un Neretas jaunās grupas, kam sekos DJ cīņas. Šogad pasākums norisināsies Viesītes novadā, savukārt nākošgad kādā no Sēlijas novadu apvienības novadiem vai Krustpils novadā. Visas aktivitātes pasākuma dienā ir bez maksas, pateicoties visu astoņu iesaistīto pašvaldību un „Latvijas valsts mežu finansētās Zemgales kultūras programmas 2015” projektu konkursa finansiālajam atbalstam.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Izglītības ministrija neatteiksies no ieceres par minimālo bērnu skaitu 10.klasēs; Saglabājas satiksmes ierobežojumi vairākos autoceļu posmos; Radžu ūdenskrātuvē var peldēties droši

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neatteiksies no ieceres noteikt minimālo bērnu skaitu 10. klases atvēršanai, apliecināja izglītības ministre Mārīte Seile, informējot par aktualitātēm jaunajā mācību gadā. Viņa norādīja, ka Igaunijā 10. klasi var atvērt, ja tajā ir 28 bērni. Atkarībā no apdzīvotas vietas projekts paredz minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klasē 12, 18 vai 22 bērni. IZM prioritāte būs arī pedagoga jaunais atalgojuma modelis, kur tiek gaidīta atbilde no valdības par tam nepieciešamo finansējumu.

Ievērojami satiksmes ierobežojumi šodien saglabājas uz Liepājas šosejas (A9), kur darbi notiek vairākos posmos kopumā uz 60 kilometriem ceļa. Seguma atjaunošanas būvdarbi notiek posmā no Bunčiem līdz Tīnūžiem autoceļā Ulbroka–Ogre, kas savieno Rīgu ar Tīnūžu–Kokneses ceļu. Satiksme tur tiek organizēta ar luksoforiem vai satiksmes regulētājiem. Seguma atjaunošanas būvdarbi turpinās arī Daugavpils šosejas posmā no Lielvārdes kapiem līdz Dzelmēm (57.-67. km). Tur vismaz divos remontposmos satiksme tiek organizēta ar būvnieka norīkotiem regulētājiem. Līdzīgi satiksme ir organizēta arī darbu zonā pie Skrīveriem. Daugavpils šosejā remontdarbi norisinās vēl divos posmos no Daugavpils līdz Krāslavai. Savukārt autoceļa Cēsis–Vecpiebalga–Madona remontposmā satiksme tiek organizēta ar septiņiem luksoforu posmiem un ceļā jārēķinās ar papildu stundu. Latgalē būvdarbi turpinās arī Rēzeknes, Krāslavas un Daugavpils apkārtnē.

3. un 4. augustā Veselības inspekcija veica peldūdens kvalitātes laboratoriskās un vizuālās pārbaudes 55 Latvijas oficiālajās peldvietās, tajā skaitā Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē. Iegūtie analīžu rezultāti liecina par to, ka visās peldvietās ņemtie ūdens paraugi atbilst prasībām – tajos nav konstatēts ne mikrobioloģiskais piesārņojums, ne vizuāli novērota zilaļģu klātbūtne. Peldūdens kvalitātes pārbaude tiek veikta katru mēnesi, novērtējot ūdens kvalitāti pēc laboratoriskiem un vizuāliem rādītājiem. Laboratorijā tiek veikti mikrobioloģiskie mērījumi, savukārt vizuāli tiek novērtēta ūdens krāsa, virsmas aktīvās vielas, naftas produktu klātbūtne, zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās u.c. rādītāji. Veselības inspekcija ievāc ūdens paraugus ik mēnesi oficiālās peldsezonas laikā no 15.maija līdz 15.septembrim. Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas 31. augustā un 1.septembrī.

Ceturtdienas nakts un rīts bijis aukstākais šomēnes, un, visticamāk, līdz septembra sākumam vai vidum tik vēss laiks vairs nav gaidāms. Gaisa temperatūra lielākajā Latvijas daļā pazeminājās līdz +1..+6 grādiem, vietām piekrastē siltāks - +8..+11 grādi. Zāles augstumā daudzviet Latvijā bijusi salna. Diena būs saulaina, debesis pārsvarā skaidras. Pūtīs lēns mainīga virziena vējš. Gaiss iesils līdz +19..+24 grādiem.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Visas eirozonas valstis atbalsta aizdevuma piešķiršanu Grieķijai; Jēkabpilī pieejamas 24 vakances; Prognozē sliktākas dārzeņu ražas

Visas eirozonas valstis atbalstījušas jauno aizdevuma programmu Grieķijai, paziņoja Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis. Tādējādi tagad ir pabeigtas visas formālās procedūras un Grieķija pirmo maksājumu varēs saņemt jau šodien. Pirmais naudas pārskaitījums būs 26 miljardu eiro vērtībā. 16 miljardi eiro no šīs summas nonāks Grieķijas valdības rīcībā, lai veiktu tostarp arī aizdevumu atmaksu. Savukārt vēl 10 miljardi eiro tiks rezervēti atsevišķā kontā Grieķijas banku sektoram, tomēr par šīs summas izmaksu lems tikai pēc banku aktīvu kvalitātes izvērtējuma. Jau vēstīts, ka finansiālās palīdzības sniegšanu Grieķijai atbalstīja Vācijas Bundestāgs. Līdzīgu lēmumu pieņēma arī Spānijas, Igaunijas un Austrijas likumdevēji. Arī Latvija piekritusi jaunam aizdevumam ar nosacījumu, ja Grieķija apstiprina aizdevēju prasības un ja tās parāda norakstīšanas gadījumā Latvijas tēriņi tiks kompensēti.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) šovasar nav redzējusi šim laikam raksturīgo bezdarba līmeņa kritumu, to intervijā Latvijas Televīzijai sacīja NVA vadītāja Inese Kalvāne. Viņa teica, ka bezdarba līmenis vasarā saistībā ar sezonas darbu pieaugumu parasti sarūk, taču šovasar šī tendence nav manāma. Vienīgi augustā vērojams neliels bezdarba līmeņa kritums – 0,5% apmērā. Šobrīd NVA reģistrētas 6000 vakances, teica Kalvāne, prognozējot nelielu bezdarba līmeņa samazinājumu līdz ziemai, bet pēc tam iespējams neliels pieaugums.

Informācija Nodarbinātības valsts aģentūras mājas lapā liecina, ka augustā Jēkabpilī visvairāk darbinieku nepieciešams Jēkabpils cietumam, kur darbā tiek aicināts psihologs, ārsts, ieslodzījuma vietas apsargs, pamatdarbības struktūrvienības vadītājs. Tāpat šomēnes dažādi uzņēmumi darbā aicina apmetēju, skārdnieku, lentzāģu operatoru, ekskavatora vadītāju, tāmētāju, galas izcirtēju, pavāru, dežurantu, galas izcirtēju, kravas automobiļa vadītāju. Tāpat arī informācija NVA mājas lapā liecina, ka lielākoties darba alga tiek piedāvāta no 360 eiro mēnesī, taču atsevišķi uzņēmumi sola 600-800 lielu atalgojumu mēnesī. Kopumā augustā Jēkabpilīnodarbinātības valsts aģentūras mājas lapā tiek piedāvātas 25 vakances.

Lielā sausuma dēļ Latvijā iespējamas sliktākas ražas – vislielāko skādi pašreizējie laika apstākļi nodara dārzeņiem, Latvijas Radio atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) eksperts dārzkopībā Māris Narvils Pēc viņa sacītā, sausums var ietekmēt ražas apjomu vai arī tās kvalitāti. Tāpēc dārzeņu audzētājiem šobrīd ir ļoti rūpīgi jāizvērtē, kā rīkoties tālāk. Ja nav iespēju laistīt dārzeņus, tad labāk būtu tos jau tagad novākt. Pašreizējie laika apstākļi ir labvēlīgi vienīgi kirbjaugiem. Narvils atzina, ka savukārt salnas šīs nedēļas rītos ražas nav negatīvi ietekmējušas, taču nebūtu slikti, ja dārzeņu audzētāji piesegtu augus ar agro tīklu.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Tuvākajos gados neprognozē gazes cenu samazināšanos; Uzņēmējus aicina uz kontakttirgu; Jēkabpils sportistiem ievērojami panākumi

Tuvākajos gados nevar cerēt uz gāzes cenu samazināšanos, īpaši ņemot vērā tirgus liberalizāciju, ceturtdien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» teica Latvijas dabasgāzes apgādes kompānijas «Latvijas Gāze» (LG) jaunais valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis Viņš atzīmēja, ka cenas prognozēt ir ļoti grūti. Viņš neatbildēja uz jautājumu, vai gāzes cenas saistībā ar tirgus liberalizāciju pieaugs. «Katrā ziņā faktori un pieredze liecina, ka ne vienmēr pirmajā liberalizācijas posmā cenas krītas. (..) Šobrīd kaut ko apsolīt, ka gāzes cenas kritīs tādēļ, ka tiks atvērts tirgus, nevaru,» teica LG vadītājs, gan atzīstot, ka ilgtermiņā tirgus liberalizācija varētu pozitīvi atsaukties uz cenām. Viņš norādīja, ka šobrīd domāt, ka gāzes cena paliks lētāka, nav nekāda pamata.

Uzņēmēji tiek aicināti apmeklēt Zemgales biznesa attīstības kontakttirgu, ko organizē Latvijas Biznesa Konsultantu asociācija sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Jelgavas Tirgotāju un ražotāju asociāciju. Pasākums notiks: - 26.augustā Jelgavā, Svētes ielā 33, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā. Pasākuma programmā: Zibkontaktu forums biznesa sadarbībai;Individuālas konsultācijas un padomi no ekspertiem; Aktuāli semināri biznesam; - Zemgales gadatirgus"Izglītība pieaugušajiem". Plašāka informācija pieejama Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā.
Par sportu

Jaunie jēkabpilieši Edvīns Skrūders un Reinis Prīdāns Latvijas atlases spēlēs izcīna visas uzvaras un nodrošina ceļazīmi uz Eiropas čempionātu pludmales volejbolā jauniešiem grupā līdz 20 gadiem. Šis ir kārtējais trenera Mārča Obrumaņa sasniegums darbā ar Jēkabpils jauniešiem un ieguldītais darbs visas vasaras garumā ir attaisnojies ar uzviju. Jaunajam trenerim tas būs jauns pārbaudījums, sagatavot puišus jau uz 2. septembri Eiropas "skatuvei". Eiropas čempionāts notiks no 2. Līdz 5. septembrim Kiprā, Larnakas pludmalēs laukumos.

Francijā, Lionā notiekošajā veterānu vieglatlētikas pasaules čempionātā Latvijas soļotāju komandai 20 km soļojums atnesa 3 medaļu komplektus, M35 grupas komandai zelts, W65 grupas komandai sudrabs, un W45 grupas Latvijas komandai - Aija Rogāle, Dace Saulīte un Māra Rināse - sudraba medaļu komplekts.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pārbūvēs Viestura ielas posmu; Apstiprina LBL dalībnieku sastāvu nākamajai sezonai; Pagājušā naktī Jēkabpilī pārspēts aukstuma rekords

Šodien ārkārtas domes sēdē deputāti vienbalsīgi atbalstīja lēmumu ņemt aizņēmumu Viestura ielas posma pārbūves investīciju projektam. Ielas pārbūve tiks veikta posmā no Brīvības ielas līdz Pļaviņu ielai. Aizņēmumu ņems Valsts kasē 82 231,00 euro apmērā ar Valsts kases noteikto gada aktuālo procentu likmi. Aizņēmuma atmaksas termiņš - 7 gadi. Pašvaldības līdzfinansējums projekta realizācijai plānots Jēkabpils pilsētas pašvaldības 2015.gada budžetā.

Vakar Aknīstes novadā no mājas pagalma nozagts transporta līdzeklis, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Disciplinārās uzraudzības grupas vecākā inspektore Diāna Purviņa. Auto gan bija jau no uzskaites un nebija braukšanas kārtībā. Savukārt Jēkabpilī Nameja ielā no daudzdzīvokļu māju pagalma nozagta automašīna BMW X6. Abos gadījumos ierosināts kriminālprocess.
Latvijas Basketbola savienības valde apstiprinājusi Aldaris Latvijas Basketbola līgas dalībnieku sastāvu un izspēles sistēmu 2015./2016.gada sezonā. Pamatturnīrā piedalīsies 11 komandas, no kurām deviņas – arī BK “Ventspils” – savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas – “VEF Rīga” un “Valka/Valga” – ar visiem pretiniekiem spēlēs pa divām reizēm. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas. Aldaris LBL 25.sezonas pamatturnīrā piedalīsies “VEF Rīga”, BK “Ventspils”, BK “Jēkabpils”, “Liepāja/Triobet”, “Jūrmala/Fēnikss”, “Barons/LDz”, “Valmiera/Ordo”, BK “Jelgava”, “Latvijas Universitāte”, BK “Ogre” un “Valka/Valga”. Turnīrs sāksies 29.septembrī un ilgs līdz 27.aprīlim.

Aizvadītajā naktī astoņās meteoroloģisko novērojumu stacijās pārspēts 20.augusta minimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Daugavpils lidostā, kur sešos rītā termometrs rādīja +1,6 grādus. Aukstuma rekords pārspēts gan šeit, gan Rēzeknē, Alūksnē, Jēkabpilī, Skrīveros, Bauskā, Jelgavā un Mērsragā. Valsts lielākajā daļā minimālā gaisa temperatūra naktī un no rīta bija +2..+6 grādi, dažviet Vidzemes rietumos un Kurzemē nekļuva vēsāks par +7..+10 grādiem. Salna zāles virskārtā reģistrēta vietām visos reģionos, arī Pierīgā. Jau ziņots, ka naktī uz trešdienu Vidzemi un Latgali skāra salna līdz -4 grādiem, četrās novērojumu stacijās tika pārspēts 19.augusta aukstuma rekords. Turpmāk gan naktīs, gan dienās gaisa temperatūra nedaudz paaugstināsies, nākamās nedēļas sākumā sasniedzot pat +28 grādus, prognozē sinoptiķi.

Atstājiet komentāru