2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 20.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 20.decembrī

Ziņas pulksten 7.00 – 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Ko šodien jēkabpiliešiem piedāvā jauniešu dome? Kam jāuzņemas atbildība par Ičas upes piesārņošanu? Un Kādus aktuālus jautājumus šodien risinās nacionālā teātra izrāde “Divi brāļi”?

 

 

Šodien notiks Jēkabpils jauniešu domes un Krustpils pils rīkotais tradicionālais „Pirmssvētku vakars Krustpils pilī”. Pulksten septiņos vakjarā ikviens tiek gaidīts uz radošajām darbnīcām un vokālās grupas „Horizontāli” koncertu. Grupas vadītāja Sandra Bondares. Ieeja pasākumā par ziedojumiem, kas tiek vākti Jēkabpils Centrālās slimnīcas Bērnu nodaļai.

 

No šodienas stājas spēkā Slimību profilakses un kontroles centa noteiktais aizliegums piecām psihoaktīvajām vielām un to saturošo izstrādājumu izgatavošanai, iegādei, glabāšanai, pārvadāšanai, pārsūtīšanai un izplatīšanai. Visas aizliegtās vielas rada draudus iedzīvotāju veselībai un sabiedrības drošībai. Ar vielu sarakstu var iepazīties Slimības p[rofilakses un konytroles centra mājaslapā.

 

Turpinām ziņas

 

Pēc vairākiem skandāliem praktiski izjukusi nesen valdības apstiprinātā Sabiedriskā komisija Zolitūdes traģēdijas apstākļu izvērtēšanai - trešdien atkāpās tās vadītājs Jānis Kažociņš, bet ceturtdien - Baiba Rubesa un Inese Voika. Komisija tika apstiprināta četru cilvēku sastāvā. Komisijas dalībnieki atzinuši kļūdas un sabiedrības uzticības zudumu.

 

 

Valsts vides dienests ir izvērtējis visus iespējamos piesārņojuma avotus saistībā ar zivju masveida bojā eju Ičas – Aiviekstes upē un atzinis, ka piesārņojumu visdrīzāk izraisījusi "STHAMEX F-15" neatbilstoša izmantošana glābšanas dienesta mācibu laikā. Jau ziņots, ka analizējot masveida zivju bojāejas iespējamos cēloņus, sākotnēji tika izvirzītas trīs versijas par cēloņiem, kuru ietekmē tas noticis – dabas norises, elektrozveja un iespējams piesārņojums ar nezināmu ķīmisku vielu.

 

 

No 2015.gada 1.oktobra iedzīvotājiem būs iespēja par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem norēķināties pašiem, bez mājas pārvaldnieka starpniecības. To paredz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma grozījumi, kurus Saeima vakar pieņēma galīgajā lasījumā. Ieviešot tiešo norēķinu iespēju, politiķi cer izskaust līdzšinējo praksi, kad mājas pārvaldnieks par pakalpojumiem norēķinās nepilnīgi, pieļaujot ilgstošu parādu uzkrāšanu, vai arī samaksā par komunālajiem pakalpojumiem ar naudu, ko mājas iedzīvotāji paredzējuši citiem mērķiem, piemēram, mājas remontam.

 

 

Un vēl

 

Latvijas Nacionālā teātra "LMT Jaunajā zālē" šodien būs skatāma izrāde "Divi brāļi". Izrāde augsti novērtēta festivālā "Patriarha rudens 2013". Fausto Paravidīno lugu, kura uzrunā jaunus cilvēkus, Latvijā iestudē pirmo reizi. Izrādes režisors ir Jānis Mūrnieks. Izrāde iestudēta kā reržisora diplomdarbs. Jānis Mūrnieks kā izrādes centrālo tēmu izceļ godīgumu pret sevi un citiem. Viņš uzdod jautājumu: "Vai meli, kurus cilvēks sev atļauj, it kā lai pasargātu ģimeni un savus tuvos, ir attaisnojami?"

 

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādi paskaidrojumi pašvaldību lietu ministrijai jāsniedz Rīgas un Krustpils novada domēm? Kādas tiesības ar likumu paredzēts noteikt Bāriņtiesām? Un Ko Krievijas prezidents Putins domā par terminu “nepilsoņi”?

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija lūgusi Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam sniegt paskaidrojumu par «neefektīvu būvniecības kontroles funkcijas izpildi», nenodrošinot atbilstošu darbinieku skaitu efektīvai cīņai ar prettiesisku būvniecību pilsētā. Pēc ministrijas rīcībā esošās informācijas, kontroli pār prettiesiskas būvniecības gadījumiem galvaspilsētā veic tikai piecas personas, kas rada bažas par Rīgas domes spēju nodrošināt efektīvu uzraudzību, lai novērstu nelikumīgu un bīstamu būvniecību pilsētā.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija paskaidrojumus lūgusi sniegt arī vairākām citām pasvaldībām, tajā skaitā arī Krustpils novada domei par konstatētajām nedrošuma pazīmēm būvniecībā. Krustpils novada domei paskaidrojums lūgts par situāciju Vīpes pamatskolas sporta zāles ēkā. Pašvaldībām jāskaidro, kāpēc ēku nedrošuma pazīmes un citi pārkāpumi netika konstatēti laikus un kāda ir plānotā rīcība, lai operatīvi tos novērstu. Būvniecības uzraudzības jautājumi ir īpaši aktualizējušies pēc Zolitūdes traģēdijas, kad, sagrūstot lielveikalam Maxima, gāja bojā 54 cilvēki.

 

Sabiedrības cieņas balva "Cicerons" starptautiskās politikas kategorijā par Zviedrijas un Latvijas sadarbības sekmēšanu šogad piešķirta ietekmīgajam Zviedrijas ārlietu ministram Karlam Biltam, bet antibalvu jeb "Mērfija" titulu ieguvis veikalu tīkls "Maxima" par neadekvātu un maldinošu publisko komunikāciju. Abas balvas Latvijas zinātņu akadēmija pasniegs šodien.

 

Turpinām ziņas

 

Saeimas deputāti virza grozījumu projektu Bāriņtiesu likumā, kas paredz, ka tās darbinieks varēs vienpersoniski liegt vecākiem tikties ar saviem bērniem, ja būs apdraudēta bērna veselība un dzīvība. Tāpat arī bāriņtiesa varēs lemt par bērna ārstēšanu vai sociālo rehabilitāciju, ja tas nepieciešams un ja bērns vai viņa likumiskais pārstāvis tam nepiekrīt. Bāriņtiesai būs arī tiesības nodot bērnu citas personas aprūpē. Saeimai šie likuma grozījumi vēl ir jāapstiprina trešajā, galīgajā, lasījumā.

 

Saistībā ar iepriekš pasludināto maksātnespējas procesu šodien plānots izsolīt vairākus mēbeļu tirgotāja "TOP Mēbeles" - īpašumus Aizkrauklē, Siguldā un Madonā, starp kuriem ir gan biroju ēka, gan veikalu un saimnieciskās telpas. Maksātnespēja uzņēmumam pasludināta šā gada vasarā, un patlaban rit tā bankrota procedūra. Uzņēmums bija mēbeļu mazumtirgotājs ar filiālēm Jēkabpilī un Madonā, kā arī ar plašāku veikalu tīklu.

 

Un vēl

 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzstājoties preses konferencē Krievijā, paziņojis, ka uzskatot par «nenormālu» situāciju, ka Baltijas valstīs eksistējot tāds jēdziens kā «nepilsoņi». Putins uzsvēris, ka Krievijai neesot vienaldzīgi tās tautiešu likteņi, un tā vienmēr cenšoties risināt krievvalodīgo iedzīvotāju jautājumus dažādās Eiropas Savienības valstīs, īpaši Baltijā. Putins uzsvēris, ka Baltijā joprojām eksistē, pēc viņa domām, absolūti necivilizēts jēdziens «nepilsoņi», kas nav ne pilsoņi, ne ārvalstnieki, bet ir kaut kas nezināms, kam liegtas politiskās tiesības un brīvības. Diemžel Eiropas Savienība to nez kādēļ paciešot un uzskatot šo situāciju par normālu. Savukārt Krievija to uzskatot par nenormālu un turpināšot cīnīties par tiesību vienlīdzību.

 

Zimņas pulksten 11.00 – 12.00

 

Radio1 ziņās lasiet: Cik lielu kompensāciju pieprasa advokāti Zolitūdes traģēdijā cietušā kasiera Mārtiņa labā? Ko par brīvdienu noteikšanu pareizticīgo Ziemassvētkos domā arhībīskaps Vanags? Un Kāda traģēdija šonakt norisinājās Londonā?

 

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valde nevarēja turpināt darbu iekšējo nesaskaņu un vienotas slimnīcas nākotnes attīstības redzējuma trūkuma dēļ, - LNT raidījumā "900 sekundes" šorīt sacīja veselības ministre Ingrīda Circene. Jaunu slimnīcas valdi plānots apstiprināt janvārī. Ministre norādīja, ka problēma šīs slimnīcas vadībā ir daudz dziļāka un senāka, nekā tikai viens viena valdes locekļa pārkāpums ar fiktīva līguma slēgšanu, slimnīcai neesot stratēģiskas attīstības sistēmas.

 

Advokāti tuvākajā laikā iesniegs Zolitūdes traģēdijā smagi cietušā «Maxima» kasiera Mārtiņa prasību pret tirdzniecības uzņēmumu, prasot aptuveni 50 miljonu latu kompensāciju jeb lielveikala viena gada pelņu. Advokāts Aldis Gobzems žurnālistiem stāstīja, ka prasības iesniedzējs būs sagruvušā veikala «Maxima» pārdevējs Mārtiņš, kurš joprojām smagā stāvoklī atrodas slimnīcā. Advokāts norādīja, ka ir nepieņemami, ja uzņēmums savam laipnākajam pārdevējam nav nodrošinājis pilnīgi visas iespējamās kompensācijas un medicīnisko palīdzību uz sava rēķina.

 

Premjera amata kandidāts, ko varētu piedāvāt Valsts prezidents Andris Bērziņš, ja partijas līdz 7.janvārim nespēs vienoties šajā jautājumā, varētu būt Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš, uzskata Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka «Vienotība» neatsakās no savām tiesībām izvirzīt valdības vadītāja amata kandidātu, bet tas, visticamāk, notiks pēc Jaunā gada, lai būtu pārliecība, ka par kandidātu panākta vienošanās.

 

Turpinām ziņas

 

Arhibīskaps Vanags norāda, ka viņš personīgi atbalstītu ierosinājumu pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt kā brīvdienu. Pēc viņa domām, tas būtu būtisks ieguldījums sabiedrības integrācijas procesā. Jau ziņots, ka Saeima vakar nenodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredzēja 7.janvāri - dienu, kad pareizticīgie un vecticībnieki svin Ziemassvētkus, - Latvijā noteikt par brīvdienu.

 

Latvijas Pasts kopumā darbam lata uz eiro maiņas laikā apmācījis ap 3 tūkstoši cilvēku, no kuriem vairāki desmiti būs gatavi ierasties nodaļās, kur radīsies grūtības ar klientu apkalpošanu. Sadarbībā ar Valsts policiju katrā nodaļā tiks nozīmēts viens policists, kurš dežurēs visu dienu. Pasta vadība norāda, ka ir gruti paredzēt, kurās nodaļās varētu būt vislielākais cilvēku pieplūdums. Piemēram, dažas pasta nodaļas, kas atrodas samērā nelielās apdzīvotās vietās, bet tām garām iet tranzīta maģistrāles, kas varētu ievērojami palielināt klientu pieplūdumu. Tāda situācija var rasties Vīpē, Viesītē, Iecavā un citviet.

 

 

Un vēl

 

"Apollo" teātrī, kas atrodas Londonas centrā netālu no Pikadilli laukuma, izrādes laikā iebrukuši griesti, ziņo BBC. Jaunākās ziņas no notikuma vietas liecina, ka ievainojumus guvuši 76 skatītāji, ajā skaitā septiņi no viņiem ir smagi cietuši. Teātris bijis pilns ar skatītājiem, kas vērojuši izrādi. Aculiecinieki ziņo, ka pirms griestu iebrukšanas lugas pirmā cēliena laikā atskanējis skaļš krakšķis, bet klātesošie nodomājuši, ka šīs skaņas piederas pie izrādes. Teātris negadījuma brīdī bijis gandrīz pilns - ap 700 cilvēkiem. Skatītāju vietas šajā vairāk nekā simts gadus vecajā teātra ēkā izvietotas četros līmeņos.Glābējiem izdevies evakuēt visus cilvēkus, kas atradās zem drupām.

Šīs un daudzas citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv

 

Ziņas pulksten 13.00 – 14.00 – 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jēkabpiliešu mīļākie Ziemassvētku dzejoļi un dziesmas? Kāpēc pašvaldību lietu ministrija atzinusi par prettiesisku Rīgas domes rīcību? Un Ko liecina jaunākās prognozes par laiku Ziemassvētkos un Gadumijā?

 

Ziemassvētki ir vieni no mīļākajiem un sirsnīgākajiem svētkiem, kas latviskās un mūsdienu sadzīves tradīcijās saistās ar dažādām izdarībām. Senatnē šajā laikā bija populāri masku gājieni jeb ķekatās iešana, bluķa vilkšana apkārt mājai, lai aidzītu visas nelaimes, kā arī īpašu svētku ēdienu – zirņu, pīrāgu, cūkas šņukura, štovētu kāpostu un citu labumu gatavošana. Mūsdienās ļoti populāra ir dāvanu gatavošana un tuvinieku un draugu apdāvināsana. Viena no tradīcijām ir arī pantiņu skaitīšana, lai saņemtu svētku dāvanu. Radio1 sarunās ar jēkabpiliešiem skaidroja, kādus pantiņus viņi skaitīs un kādas dziesmiņas dziedās Ziemasssvētku vecītim? Pantiņus skaitīja Gunārs, Taņa, Anita, Karīna, Maksims, Biruta un Dzidra.

 

VIDOKĻI

 

Jēkabpils ielās sastapām arī folkloras ansambli “Vikālēni no Vīpes, kura vadītāja ir Vita Talla. Viņi nodziedāja populāru Ziemassvētku dziesmiņu.

 

DZIESMAS FRAGMENTS

 

Rīt, 21.decembrī pulksten septiņos vakarā un 11 minūtēs gaidāmi īstie Ziemas Saulgrieži. Pateicoties īpašam planētu stāvoklim un enerģētikai, šo brīdi var izmantot tautas ticējumu un rituālu izpildīšanai. Ziemas Saulgrieži jeb saulstāvji ir laika moments, kad diena ir visīsākā, bet nakts visgarākā. Pirms un pēc saulgriežiem Saule vairākas dienas gandrīz nemaina savu maksimālo augstumu virs horizonta, it kā stāv uz vietas. Pēc tam laiks savā ritējumā apmet kūleni un diena pamazām minūti pa minūtei kļūst garāka līdz sasniedz savu kulmināciju vasaras saulgriežos – Jāņos.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā pagaidām nav informācijas, vai Londonas centrā esošajā teātra "Apollo" notikušajā jumta iebrukumā būtu cietuši Latvijas pilsoņi. Jaunākā informācija liecina, ka negadījumā kopumā cietuši 88 cilvēki. Kā ziņots, Londonas centrā esošajā teātrī "Apollo" ceturtdienas vakarā izrādes laikā iebrukusi daļa jumta. Glābēji jau atbrīvojuši visus gruvešos iesprostotos cilvēkus.

 

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard and Poor's" piektdien par vienu pakāpi samazināja Eiropas Savienības kredītreitingu, šādu lēmumu skaidrojot ar bloka dalībvalstu vājo kredītspēju. Aģentūra ES ilgtermiņa kredītreitingu samazināja no "AAA" uz "AA+", nosakot tam stabilu nākotnes perspektīvu.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija atzinusi par prettiesiskām vairākas normas Rīgas domes noteikumos par diferencētu biļešu cenu sabiedriskajā transportā un pieprasa tās atcelt. Ministrija secinājusi, ka, nosakot diferencētu maksu par sabiedrisko transportu, ir pārkāpts cilvēku vienlīdzības princips, kas ir viena no pamattiesībām. Šis princips liedz valsts institūcijām izdot tādas normas, kas bez saprātīga pamata pieļauj atšķirīgu attieksmi pret personām, kuras atrodas vienādos apstākļos.

 

Un vēl

 

Tuvākajās dienās Latvijā palaikam gaidāmi nokrišņi, galvenokārt nedaudz līs, savukārt Ziemassvētki paies bez nokrišņiem un uzspīdēs saule. Visās sešās brīvdienās pūtīs brāzmains vējš, liecina pašreizējā «Global Forecast System» prognoze. Saskaņā ar pašreizējo prognozi Ziemassvētku dienas paies praktiski bez nokrišņiem, mākoņu daudzums būs mainīgs, saulainākā diena varētu būt 25.decembris. Pūtīs brāzmains dienvidrietumu vējš, Ziemassvētkos – dienvidu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra tuvākajā nedēļā pārsvarā saglabāsies virs nulles, tā gaidāma robežās no -2 līdz +7 grādiem. Aukstums un noturīga sniega sega netiek prognozēta arī gadumijā.

 

 

Novadu ziņas pulksten 16.00 – 19.00

Salas novada ziņas

 

Salas vidusskolas skolotāju komanda piedalīsies bezmaksas digitālajā mācību programmā „Samsung Skola nākotnei” un kopā ar vēl citām 30 komandām cīnīsies par galveno balvu – 10 tūkstoši eiro. 9.decembrī Rīgā notika skolotāju bezmaksas digitālās mācību programmas «Samsung Skola nākotnei» rezultātu izziņošanas pasākums. Tajā nosauca tās 30 skolas, kas sākot no nākamā gada janvāra piecus mēnešus Samsung partnerībā ar „Iespējamo misiju” un tās treneru vadībā 120 skolu direktoriem un skolotājiem bez maksas apgūs digitālās prasmes un sacentīsies par 10 tūkstoši eiro jaunākajām Samsung tehnoloģijām savai skolai. Salas vidusskolas skolotāju komandu šajā programmā pārstāvēs  – direktore Janīna Riška, direktores vietniece Vija Rudzīte, skolotāji – Vineta Jakovele un Ingrīda Maurāne.

 

 

Kārtējā Salas novada domes sēdē 19.decembrī deputāti lēma par dažādiem jautājumiem. Tika sadalīti mērķdotācijas līdzekļi Salas novada vispārējās pamata un vidējās izglītības iestādēm, interešu izglītībai un piecgadīgo un sešgadīgio bērnu apmācībai. Deputāti lēma arī par ēdināšanas izcenojumiem bērnudārzā “Ābelīte” un Biržu pamatskolā. Viens no būtiskākajiem lēmumi bija grozījumi pašvaldības pamatbudžetā un speciālajā budžetā. Tāpat arī tika pieņemti lēmumi par sadzīves atkritumu maksas noteikšanu, pašvaldības pabalstu pieškiršanu un citiem jautājumiem.

 

 

Vides ministrija apstiprinājusi projektu par Salas vidusskolas sporta zāles remontu. Projekta mērķis ir siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, uzstādot energoefektīvu apgaismojumu un ventilācijas iekārtu ar siltuma atgūšanu un uzlabojot ēkas energoefektivitāti. Projekta īstenošanas termiņš ir 7 mēneši, tā kopējās izmaksasvairāk nekā 235 tūkstoši latu. Remontdarbus veiks SIA “LC būve”.

 

Un vēl

 

Ziemassvētku brīvdienās no 21mā līdz 26.decembrim Salas novada dome un pašvaldības iestādes un uzņēmumi būs slēgti. Savukārt 27.un 28.decembrī - strādās. Bet no 29.decembra līdz 1.janvārim Salas novada pasvaldība, tās iestādes un uzņēmumi atkal būs slēgti. Ierastajā ritmā Salas novada dome darbu atsāks no 2.janvāra.

 

Ziņas pulksten 17.00 – 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādu zādzību šorīt rītausmā izdarījuši zagļi Jēkabpilī? Kas jāievēro, cērtot eglīti mežā? Un Kāpēc joprojām ir aktīvas ērces?

 

Šorīt agri no rīta Jēkabpilī no kādas mājas Kalna ielā nozagts maks ar naudu - tūkstots latiem un 300 eiro, videokamera "Sony 474", divas pudeles alkohola, kā arī dažādi dokumenti. Policija informē, ka zaglis mājā iekļuvis, izsitot virtuves logu. Par notikušo sākts kriminālprocess par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī. Policija pārbauda aizdomās turamo personu loku. Par šādu likumpārkāpumu vainīgās personas soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

 

Valsts policija pirmssvētku dienās uz ceļiem veiks masveida reidus, likumsargiem īpaši uzraugot, vai autovadītāji pie stūres nav sēdušies alkohola reibumā. Visplašākais reids 23. decembrī notiks visā Latvijā. Arī pārējās svētku dienās, tāpat kā citus gadus, ceļu policijas darbinieku uz Latvijas ceļiem būs īpaši daudz. Pastiprināta uzmanība tiks pievērsta svētku pasākumu norises vietām. Valsts policija aicina visus autovadītājus svinēt svētkus apdomīgi un nesēsties pie stūres alkohola reibumā. Arī nākamajā dienā pēc alkoholisko dzērienu lietošanas sēsties pie stūres nav ieteicams.

 

Turpinām ziņās

 

Lielāko pircēju aktivitāti pirms Ziemassvētkiem tirgotāji prognozē rīt, 21.decembrī, parīt un aizparīt. Lielveikalu tirgotāji novērojuši, ka produktus svētku galdam un dāvanām iedzīvotāji sāka iegādāties līdz ar decembra sākumu. Taču aktīvākais tirdzniecības periods gaidāms īsi pirms Ziemassvētkiem. Vispirktākās preces ir dažādas dāvanas, saldumi un pārtika svētku galdam, kā arī karstvīns.

 

Pamazām izzūd tradīcija Ziemassvētku vakarā doties uz baznīcu. Tikai piektā daļa jeb 19% Latvijas iedzīvotāju aptaujā atzinuši, ka baznīcu Ziemassvētkos apmeklē katru gadu. Salīdzinoši biežāk baznīcu Ziemassvētkos ik gadu apmeklē iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 55 gadiem un Latgales iedzīvotāji. Savukārt lielākā daļa aptaujāto jeb 41% atzinuši, ka Ziemassvētkos baznīcu neapmeklē.

 

Kā katru gadu, arī šogad katram Latvijas iedzīvotājam valsts mežos personiskām vajadzībām ir atļauts nocirst vienu rglīti Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai. Cērtot eglīti, jāievēro, ka tās celma caurmērs jeb diametrs nevar būt lielāks par 12 centimetriem, kas parasti atbilst divus līdz trīs metrus garai eglei. Tāpat eglītes aizliegts cirsts jaunaudzēs. Eglītes atļauts cirst un zāģēt uz stigām, meža ceļu malās, grāvmalās, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām.

 

Un vēl

 

Vienā no Rīgas slimnīcām šonedēļ palīdzību lūdzis pacients, kuram bija piesūkusies ērce. Kā norādīja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa, šis ir ziemas sezonai neraksturīgs gadījums. Minētajam pacientam ērce bija piesūkusies mežā. Turklāt mediķi viņam konstatējuši ērču encefalītu. Ērces parasti parādās un liek par sevi manīt, tiklīdz gaisa temperatūra sasniedz +5 grādus, bet masveidīgi tās kļūst aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz +5 grādus, skaidro speciālisti. Atsevišķas ērces gan var aktivizēties arī pie nedaudz zemākas temperatūras vietās, kur sniegs jau nokusis. Tā kā šī ziema ir salīdzinoši silta, tad arī ērces joprojām ir aktīvas.

Atstājiet komentāru