2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Krustpils novadā pieķerts kūlas dedzinātājs

Krustpils novadā pieķerts kūlas dedzinātājs

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde jau iepriekš informēja, ka iestājoties siltākam laikam, aktivizējušies kūlas dedzinātāji. Dedzinot kūlu, var nodarīt lielu postu meža platībām, dzīvām radībām, kā arī izceļoties ugunsgrēkam, var nodegt gan dzīvojamās, gan arī saimniecības ēkas un ugunsgrēkā var zaudēt pat dzīvību. Neapdomīgas rīcības dēļ, nelaime var piemeklēt gan pašus dedzinātājus, gan arī pavisam nevainīgus cilvēkus.


Viens no kūlas dedzināšanas gadījumiem tika konstatēts pagājušajā sestdienā 24.martā pulksten 14.30 Krustpils novadā, Mežāres pagastā. Veicot patrulēšanu, Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas darbinieki pamanīja, ka tiek dedzināta kūla. Notikuma vietā kūlas dedzinātājam - 1970.gadā dzimušajam vīrietim, tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols.


Policija atgādina iedzīvotājiem, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu (LAPK) 179.panta 4.daļu par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt eiro. Kriminālatbildība iestājās, ja dedzinot kūlu aizdegusies kāda no ēkām, kā rezultātā radīti lieli zaudējumi vai ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks. Savukārt Krimināllikuma 185.panta 2.daļa paredz, ka par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā vai ja tā nodarījusi lielu materiālu zaudējumu, vai ja tās rezultātā vainīgā neuzmanības dēļ iestājusies cilvēka nāve vai izraisītas citas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.


Policija arī lūdz iedzīvotājus būt vērīgiem un gadījumā, ja tiek manītas personas, kuras dedzina kūlu, nekavējoši par to informēt, zvanot pa tālruni 110 vai 112.


Būsim apdomīgi, nededzināsim kūlu!

Informāciju sagatavoja:
Ieva Sietniece
Valsts policijas

Komentāri (0-1/1)

  • Guest
    02.07.2018 18:36
    dīvainas tās patrulēšanas vietas, kad Pils rajonā deg, tad nevienam nekādas daļas!

Atstājiet komentāru