2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jautājam: Kā svinēsiet Lieldienas?

Jautājam: Kā svinēsiet Lieldienas?


Ruta Štelmahere:
Lieldienas ir mani priecīgākie svētki gadā. Kristiešiem, tāpat man, laiks pirms Lieldienām ir atskats uz Kristus ciešanām, nāvi mūsu vietā, par to domājam ik dienu, ne vien Lielajā Piektdienā, tomēr šajā dienā it īpaši. Lieldienās vienmēr dodos uz dievkalpojumu. Jau no agra rīta viss iekšā gavilē, jo Kristus ir augšāmcēlies, nāve uzvarēta. Kad bērni bija mazi, ar olu krāsošanu sestdien bija zināma rosība. Kad audzējām trušus, arī viņi palīdzēja bērnus iepriecināt ar krāsainām olām. Taču Lieldienu būtība mums vienmēr ir bijis Kristus. 


Ilona Švābe: Lieldienas svinam ģimenes lokā. Bet tā kā es vadu bērnu pasākumus, jau iepriekš sāku gan darbā, gan privāti Lieldienu svinības ar Zaķa pasākumiem. Gan bērni, kad bija mazi, gan tagad ar mazdēlu mums Lieldienu rīts iesākās ar olu meklēšanu, ko paslēpis kāds mazs zaķēns, kas parasti ir skaista rotaļlieta Zaķis. Agrāk braucām šupoties tagad pašiem mājas ir lielas, skaistas šūpoles. Man Lieldienas ir neliela atpūta no pasākumiem, protams, ja tie nav ieplānoti. Lieldienu olas pārsvarā krāsoju ar sīpolu čaumalām. Tas modernās krāsas neatzīstu, jo ikdienā ķīmijas pietiek tāpat. 


Sandra Mežaraupa: Lieldienas svinam ģimenes lokā. Krāsojam olas sīpolu mizās, sanāk skaisti bruni toņi, kā arī izmeģinām karkādes tējā un melleņu ievarījumā krāsot. Izšupojamies, lai odi vasarā nekož. Cepam pīrādziņus, kā arī kādu kūku.


Daina Zalaka: Kopš sevi atceros, Lieldienās vienmēr tika krāsotas olas un cepti pīrāgi. Visos laikos. Es joprojām krāsoju olas sīpolu mizās, bet mazbērniem patīk krāsot dažādos veidos un krāsās. Nu jau ir tik lieli , ka nemeklē olas dārzā zem krūmiem, kur zaķis sadējis. Lieldienās tradicionāli ir brokastis vai pusdienas ģimenē. Labā laikā apmeklējam Lieldienu pasākumus Kena parkā. Bet tā kā ir vairākas brīvdienas, tad bieži braucam ciemos , jo visi nedzīvojam vienā pilsētā.


Anita Katiņa: Lieldienas visvairāk gaida mazmeitas Elizabete un Amēlija. Visi tiekamies lauku mājās, kur Lieldienu zaķis dārzā ir noslēpis olas. Dažreiz zaķis olas ir noslēpis tik labi, ka tās tiek atrastas tikai pēc nedēļas... Ciemos braucot ņemam līdzi krāsotās olas, krāsošanai izmantojam dabiskas krāsvielas - vedeklai īpaši skaistas izdodas krāsojot sarkanajos kāpostos, mēs krāsojam sīpolu mizās. Ja atļauj laika apstākļi, ārā notiek arī olu ripināšanas sacensības. Kaulēšanās ar olām notiek katrās Lieldienās.

Atstājiet komentāru