2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

2.sezonas 25.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ žurnālists Dainis Īvāns atkal dodas uz Daugavpils Marka Rotko mākslas centru

Daudzfunkcionālo laikmetīgās mākslas un kultūras centru Daugavpils cietoksnī. Uz sarunu žurnālists aicina centragalveno krājuma glabātāju Zani Melāni un mārketinga speciālisti Initu Paegli.

Ja sākotnēji paši daugavpilieši bija skeptiski par Marka Rotko mākslas centra izveidi, tagad tas ir izmainījis pašas pilsētas vaibstus. Centrs darbojas jau 5 gadus, daudzi daugavpilieši to ir apmeklējuši vismaz vienu reizi.

Ģēnija, pasaules slavenā mākslinieka vārds un viņa devums savijas ar unikālo celtni, kas pielāgota centra vajadzībām. Mākslas un kultūras centra papildus vērtība ir tā atrašanās cietoksnī, kas piesaista starptautiska mēroga mākslas cienītājus un reizē arī vēsturniekus. Tā Eiropa ienāk Daugavpilī, kas agrāk tika uzskatīta par neinteresantu industriālu pilsētu.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ir vienīgā vieta ne vien Latvijā, bet visā Austrumeiropā, kur tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar Marka Rotko oriģināldarbiem. Katru gadu vērojama pieaugošā izstāžu un sarīkojumu intensitāte. Daudziem māksliniekiem jābūt pacietīgiem un laicīgi jāpiesakās, jo plāni tiek sastādīti jau ilgākam laikam, jau zinot, kādas izstādes būs 2020.gadā. Intensīvi strādā izstāžu kuratori, centrā notiek 5 mākslas simpoziji: keramikā, glezniecībā, grafikā, tēlniecībā un fotogrāfijās, kuros piedalās mākslinieki no pasaules dažādām valstīm. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās keramikas centru simtgades ietvaros šogad rīkoja otro Latvijas Starptautisko keramikas biennāli ar centrālo notikumu – starptautisko konkursa izstādi „Martinsona balva”. Tādā veidā arī veidojas izstādes. Centram ir regulāra sadarbība ar galerijām Vācijā, Lietuvā, kuras piedāvā mākslas projektus. Kā uzsver Inita Paegle: ,,Vēlamies parādīt ne tikai starptautiskos, bet izcelt gribam Latvijas, īpaši reģionālos, māksliniekus, jo viņiem ir ko piedāvāt. Šīs izstādes ir ļoti gaidītas un apmeklētas’’. Pašlaik centrs apzināti veido šogad mūžībā aizgājušās mākslinieces Silvas Linartes darbu kolekciju. Kā stāsta galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne, tad ,,jau gandrīz 30 mākslinieces darbi ir mūsu krājumā. Plānots, ka šī kolekcija papildināsies. Mēs gribam būt par Silvas Linartes vēstnešiem, turpināt rīkojot viņas izstādes Latvijā un starptautiskā mērogā’’.

Daugavpils cietoksnis jau vēsturiski ir kaldinājis latviskās idejas. Dažkārt šķita, ka tā ir kā atsevišķa pilsētiņa Daugavpils robežās. Centra darbinieki aicina arī politiķus mainīt savu nostāju, apzināties šīs iestādes lietderīgumu, aicinot viņus apmeklēt vērtīgo piedāvājuma saturu. ,,Mēs, kā cilvēki mākslā, no politikas mēģinām distancēties, mēģinām tvert radošos lidojumus, kas aizvien vairāk iedvesmo uz jauniem projektiem un jaunām iedvesmām’’ – raidījumā noslēgumā saka Daugavpils Marka Rotko mākslas centra darbinieces, kurām šis darbs ir sirdslieta.